• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

GTS

Member
Μηνύματα
7.086
Likes
20.578
Βεργίνα: Βρέθηκαν θραύσματα της νεκρικής μάσκας του Φίλιππου Β'

Θραύσματα από τη νεκρική μάσκα του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β' εντοπίστηκαν στον τάφο ΙΙ στη Βεργίνα.

Σύμφωνα με το Έθνος, η έρευνα αποκάλυψε ίχνη χουντίτη και πορφύρας στα 350 οστά και θραύσματα οστών στις δύο χρυσές λάρνακες, γεγονός που επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι ο νεκρός έφερε στο πρόσωπο μια επιμελημένη κατασκευή, την οποία φορούσε εν ζωή και ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του, την έβαλαν στο πρόσωπό του πριν από την καύση.

«Ήταν μια πολύπλοκη κατασκευή, πολυστρωματική με ύφασμα που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη Μακεδονία. 'Ηταν προσεγμένη με 6-7 στρώματα υλικών, χουντίτη και πορφύρας, και τη φορούσε ο Φίλιππος σε θρησκευτικές τελετές, πιθανόν ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων. Ήταν ένα προσωπικό και ιερό αντικείμενο που συνόδευε τον νεκρό και αποτεφρώθηκε μαζί του» δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών και Υπεύθυνου του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του «Δημόκριτου» Γιάννης Μανιάτης.

Το νέο εύρημα, μαζί με άλλα στοιχεία από τετραετή έρευνα στον τάφο ΙΙ, θα παρουσιαστούν την Παρασκευή από τη Διεπιστημονική Ομάδα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής της Βεργίνας, σε ειδική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231353931
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Βραχογραφίες στην Ινδονησία «η αρχαιότερη γνωστή τέχνη»



Η Ασία διεκδικεί πλέον με αξιώσεις από την Ευρώπη τον επίζηλο τίτλο της κοιτίδας της ανθρώπινης τέχνης, καθώς σε σπήλαια στην Ινδονησία ανακαλύφθηκαν βραχογραφίες ηλικίας τουλάχιστον 40.000 ετών, οι οποίες μπορεί να είναι οι αρχαιότερες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη αναγκάζει τους επιστήμονες να ξαναγράψουν το αρχικό κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης, καθώς αποδεικνύεται ότι, πέρα από τα σπήλαια της Γαλλίας και της Ισπανίας με τις διάσημες βραχογραφίες, μια αντίστοιχη καλλιτεχνική δραστηριότητα αναπτυσσόταν παράλληλα και στην άλλη πλευρά του πλανήτη, κάτι άγνωστο έως τώρα.

Εξαιρετική τεχνική

Οι ινδονησιακές βραχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν ζώα και ανθρώπινες παλάμες (που θυμίζουν την τεχνική του «στένσιλ»), έχουν ζωγραφιστεί στο εσωτερικό επτά ασβεστολιθικών σπηλαίων του μεγάλου νησιού Σουλαβέζι. Για τη δημιουργία των περισσότερων βραχογραφιών χρησιμοποιήθηκε μια χρωστική ουσία, που λέγεται ερυθρά ώχρα.

Έως τώρα πιστευόταν ότι η Δυτική Ευρώπη αποτελεί το λίκνο της τέχνης, πριν περίπου 35.000 έως 40.000 χρόνια. Το γεγονός ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι της Ινδονησίας, την ίδια περίπου εποχή, έκαναν παραπλήσια πράγματα, δείχνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η τέχνη των σπηλαίων πιθανώς αναπτύχθηκε ανεξάρτητα σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη έως τη νοτιοανατολική Ασία. Ένα εναλλακτικό σενάριο είναι ότι η τέχνη μεταφέρθηκε στην Ασία από τους πρώτους μετανάστες (Homo sapiens), οι οποίοι έφθασαν από την Αφρική αρχικά στην Ευρώπη και μετά εξαπλώθηκαν προς τα ανατολικά. H «απρόσμενη» -όπως χαρακτηρίστηκε- ανακάλυψη παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Nature» από αυστραλούς και ινδονήσιους επιστήμονες με επικεφαλής τον Μαξίμ Ομπέρ του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ.

Γνωστά αλλά… άγνωστα

Τα προϊστορικά έργα τέχνης της Ινδονησίας ήσαν γνωστά από τη δεκαετία του ’50, όμως ποτέ ως τώρα δεν είχε προσδιοριστεί η χρονολόγησή τους. Μερικοί ειδικοί νόμιζαν ότι είναι περίπου 10.000 ετών, αλλά η νέα ανάλυσή τους με τις πιο σύγχρονες μεθόδους (μέτρηση ραδιενεργών ισοτόπων ουρανίου - θορίου) δείχνει πως ορισμένα είναι πολύ πιο παλιά, τουλάχιστον 39.900 ετών.

Υπάρχουν επίσης έργα πιο πρόσφατα, ηλικίας περίπου 27.000 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων ζωγράφιζαν στο ίδιο μέρος επί 13.000 χρόνια. Σε ένα άλλο ινδονησιακό σπήλαιο, 100 χιλιόμετρα βορειότερα, βρέθηκαν επίσης βραχογραφίες που δεν έχουν χρονολογηθεί ακόμη, αλλά φαίνονται εξίσου παλιές.

Πανάρχαια τέχνη

Η αρχαιότερη γνωστή απεικόνιση σε βράχους μέχρι σήμερα στον κόσμο -μία ερυθρά κηλίδα ηλικίας περίπου 40.800 ετών- έχει ανακαλυφθεί στο ισπανικό σπήλαιο Ελ Καστίγιο. Οι βραχογραφίες ζώων στα γνωστά γαλλικά σπήλαια Λασκό και Σοβέ είναι πιο πρόσφατες, περίπου 26.000 έως 18.000 ετών, αν και μία απεικόνιση ρινόκερου στο Σοβέ έχει χρονολογηθεί πριν από 35.000 χρόνια (κάτι που αμφισβητείται).

Οι απεικονίσεις της παλάμης στην Ινδονησία είναι οι αρχαιότερες στον κόσμο (τουλάχιστον 2.000 χρόνια παλαιότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές) και γίνονταν με τον ίδιο τρόπο όπως στην Ευρώπη και όπως κάνουν ακόμη σήμερα τα παιδιά και μερικοί καλλιτέχνες. Οι άνθρωποι πίεζαν τα χέρια τους πάνω στον βράχο και φυσούσαν (με το στόμα ή άλλο τρόπο) μια χρωστική ουσία ανάμεσα στα ανοιγμένα δάχτυλά τους, έτσι ώστε να μείνει τελικά το αποτύπωμα του περιγράμματος της παλάμης τους.

«Η ανακάλυψη είναι πραγματικά σημαντική, επειδή μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την ευρωκεντρική άποψη ότι η έκρηξη της δημιουργικότητας ήταν κάτι που αφορούσε μόνο την Ευρώπη και ότι δεν εμφανίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου παρά πολύ αργότερα», δήλωσε ο καθηγητής Κρις Σίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Οι επιστήμονες θεωρούν πλέον πιθανό ότι αρκετές γνωστές τοποθεσίες στην Ασία περιέχουν εξίσου αρχαία έργα τέχνης, απλώς δεν έχουν ακόμη χρονολογηθεί με ακρίβεια. Πολλά, όμως, από αυτά τα έργα φαίνεται να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τη βιομηχανική ρύπανση της ατμόσφαιρας και την εξορυκτική δραστηριότητα.

Βήμα Science

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231354201
 

giannis-nexus

Member
Μηνύματα
58
Likes
109
Επόμενο Ταξίδι
ΡΩΜΗ
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΚΟΥΝ ΜΕΞΙΚΟ
imerisia_LARGE_t_1061_43859096_type12128.jpg


imerisia_LARGE_t_1061_43859098_type12128.jpg


Εντυπωσιακο ψηφιδωτο δαπεδου που απεικονιζει αρμα σε κινηση, με εναν ανδρα οδηγο και ψυχοπομπο τον θεο Ερμη, ανακαλυψαν οι αρχαιολογοι στον Τυμβο Καστα της αρχαιας Αμφιπολης!!

οι εκπληξεις συνεχιζονται για αυτο το σπουδαιο μνημειο...!!
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.041

Sokratis

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
1.057
Επόμενο Ταξίδι
Puerto Rafti
Στο ψηφιδωτό του δαπέδου στην Αμφίπολη απεικονίζονται ένα άρμα με δυο άλογα. Το ένα τ άλογο είναι άσπρο,το άλλο τ άλογο είναι μαύρο. Ο Μπιθικώτσης είναι μέσα παιδιά... κάνει μπαμ..!!
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Τάφο της αρχαϊκής περιόδου έφεραν στο φως ανασκαφές στην περιοχή των Κάτω Πολεμιδιών στη Λεμεσό

Ο αρχαίος τάφος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών του ΣΑΛΑ (Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού), στις 8 Σεπτεμβρίου ενώ οι ανασκαφές, που απεκάλυψαν το περιεχόμενο του, άρχισαν στις 9 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκαν στις 12 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο τάφος δεν είναι συλημένος εξαιτίας του μεγάλου βάθος στο οποίο βρίσκεται.

Στο χώρο του τάφου ανεβρέθησαν οι σκελετοί περίπου 15 ανθρώπων, πήλινα και γυάλινα αγγεία καθώς επίσης κτερίσματα και διάφορα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών.

Με βάση τα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος ανήκει στην αρχαϊκή περίοδο, όμως χρησιμοποιήθηκε ξανά στη ρωμαϊκή περίοδο. Ως εκ τούτου, δεν κατέστη ξεκάθαρο ποια από τα ανεβρεθέντα οστά και αντικείμενα ανήκουν στην κάθε περίοδο.

Ο τάφος, κατά τη διάρκεια των αιώνων, πλημμύριζε και γι΄ αυτό το λόγο τα ευρήματα και τα οστά μετακινήθηκαν από την αρχική τους θέση.

Η ανασκαφική δραστηριότητα κατέδειξε ότι τα ευρήματα προέρχονται από την περιοχή της αρχαίας Αμαθούντας ενώ ο τάφος, αν και θεωρείται συνηθισμένος, εντούτοις κρίνεται ως σημαντικός καθώς συμβάλει στον καθορισμό των ορίων των δύο βασιλείων της περιοχής, Αμαθούντας και Κουρίου. Επίσης, θα βοηθήσει τους αρχαιολόγους να αντιληφθούν κατά πόσο στην περιοχή υπήρχαν περισσότεροι οικισμοί, πλην των βασιλείων του Κουρίου και της Αμαθούντας.
Πηγή: http://www.sigmalive.com/lifestyle/culture/170584
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Ο ταλαίπωρος Τουταγχαμών «ήταν όντως προϊόν αιμομιξίας»




Λονδίνο

Ομάδα ειδικών πραγματοποίησε μια «εικονική αυτοψία» στον Τουταγχαμών από την οποία προέκυψαν νέα εντυπωσιακά ευρήματα. Η νέα έρευνα αποκαλύπτει τη συγγενική σχέση των γονιών του αλλά και μια σειρά από άλλα στοιχεία που δημιουργούν νέα δεδομένα για τον μυστηριώδη νεαρό φαραώ.

Μυστηριώδης

Από την ανακάλυψη του σχεδόν άθικτου τάφου του Τουταγχαμών το 1922 μέχρι σήμερα, τα αίτια του θανάτου του έφηβου φαραώ αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των ειδικών. Μεταξύ των θεωριών που έχουν διατυπωθεί κάποιες κάνουν λόγο για δολοφονία ή για τσίμπημα φιδιού το οποίο του στοίχισε τη ζωή, αλλά και για λέπρα, φυματίωση, ελονοσία, δρεπανοκυτταρική αναιμία. Η τελευταία μελέτη που έγινε στα λείψανα του οδήγησε τους ερευνητές στην ανάπτυξη μιας ακόμη θεωρίας που κάνει λόγο για πτώση του Τουταγχαμών από το άρμα του.

Το ντοκιμαντέρ

Ομάδα ειδικών μελέτησε δύο χιλιάδες τομογραφίες που έχουν γίνει στα λείψανα του Τουταγχαμών αλλά και τις γενετικές αναλύσεις που έχουν γίνει στον νεαρό φαραώ καθώς και τους κοντινούς συγγενείς του. Τα συμπεράσματα της «εικονικής αυτοψίας» όπως τη χαρακτηρίζουν οι ερευνητές θα παρουσιαστούν σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για λογαριασμό του BBC.

Θηλυκότητα

Πριν από δύο χρόνια ο Χουτάν Ασραφιάν, χειρουργός που ασχολείται ενδελεχώς με την ιστορία της Ιατρικής στο Ιmperial College του Λονδίνου είχε αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα θεωρία. Σύμφωνα με τον Ασραφιάν τόσο ο ίδιος ο Τουταγχαμών όσο και οι υπόλοιποι άνδρες συγγενείς του άμεσου κύκλου του είχαν θηλυπρεπή εμφάνιση, γεγονός που δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Ζωγραφικές αναπαραστάσεις αλλά και γλυπτά δείχνουν ότι ο Σμενκάρε, ένας αινιγματικός φαραώ που πιθανώς ήταν θείος ή και μεγαλύτερος αδελφός του Τουταγχαμών καθώς και ο Ακενατόν που πιστεύεται ότι ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών είχαν επίσης «θηλυκή» φιγούρα, με αφύσικα μεγάλα στήθη και μεγάλους γλουτούς. Η εικονική αυτοψία όπως φαίνεται επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία αφού ο Τουταγχαμών είχε μεγάλους, «γυναικείους» - όπως τους χαρακτηρίζουν οι ερευνητές – γλουτούς.

Οι γονείς του και το μυστήριο

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της νέας αυτοψίας είναι ότι οι γονείς του Τουταγχαμών ήταν αδέλφια! Με απλά λόγια ο φαραώ που εκτιμάται ότι πέθανε το 1323 π.Χ σε ηλικία 18-19 ετών ήταν προϊόν αιμομιξίας. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα αποκάλυψη της νέας αυτοψίας είναι ότι ο Τουταγχαμών για άγνωστο λόγο είχε «στραβό» το ένα του πόδι για αυτό και χρειαζόταν τη βοήθεια μπαστουνιού για να περπατήσει. Να σημειωθεί εδώ ότι στον τάφο του Τουταγχαμών έχουν βρεθεί 130 αντικείμενα που μοιάζουν με μπαστούνια υποστήριξης για περπάτημα. Αν πρόκειται για γενετική ανωμαλία ενισχύεται παράλληλα και το σενάριο της αιμομιξίας.

Ταυτόχρονα αν πράγματι ο Τουταγχαμών είχε τόσο σοβαρό πρόβλημα κίνησης αυτό σημαίνει ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατον να παίρνει μέρος σε αρματοδρομίες αδυνατίζοντας έτσι τη θεωρία ότι σε μια αυτές έπεσε κάτω και τα τραύματα του ήταν τέτοια που τον οδήγησαν τελικά στον θάνατο. Παραμένει έτσι ανοικτή η αιτία του πρόωρου θανάτου του. Ένα ακόμη εύρημα της εικονικής αυτοψίας είναι ότι ο Τουταγχαμών είχε πεταχτά δόντια.

Βήμα Science
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231357110
 

panpan

Member
Μηνύματα
7.110
Likes
28.909

Νέο θησαυρό αποκάλυψε η ελληνική γη: Εντοπίστηκε ξύλινο γλυπτό
Το γλυπτό εντοπίστηκε σε βάθος 14,17 μέτρων από την επιφάνεια, καθώς ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα η αρχαιολογική διερεύνηση των αρχαίων φρεάτων που ανακαλύφθηκαν στον υπό κατασκευή Σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», επί της πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου, στον Πειραιά.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/culture/art...ki-gi-edopistike-xulino-glupto/#ixzz3Gn8pSjsO
 

panpan

Member
Μηνύματα
7.110
Likes
28.909

Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη
Ακέραιο το μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο, βρέθηκε κατά την ανασκαφή στο εσωτερικό του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231357529
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.633
Ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί κοντά στο χωριό Πολυνέρι είναι παλιά υπόθεση. Φιλότιμοι πανεπιστημιακοί προσπάθησαν να αναδείξουν την αξία του και να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία για ανασκαφικό έργο εδώ και δεκαετίες. Επιτέλους!
Ενώ εν γένει η δυτική Μακεδονία αστικά δεν ενθουσιάζει, το φυσικό περιβάλλον αποζημιώνει με το παραπάνω. Ιδιαίτερα η περιοχή αυτή είναι τόσο όμορφη, κοντά στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, που δεν χορταίνω να την επισκέπτομαι κάθε εποχή.
Ελπίζω και το προϊόν αυτής της αρχαιολογικής ψηλάφησης- τουλάχιστον αρχικά- στο παρελθόν του Καστριού, να το καμαρώσουμε σύντομα.
Παρακολουθήστε το βίντεο, είναι ενδιαφέρον...
http://www.greveniotis.gr/index.php...ion-mia-makedoniki-akropoli-sta-synnefa-video
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.745
Μηνύματα
910.964
Μέλη
39.484
Νεότερο μέλος
dvasilo_

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom