Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ταξίδι-Όνειρο
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Αμφίπολη: 5 οι νεκροί, 2 άνδρες, γυναίκα και βρέφος

Πέντε οι νεκροί στον τάφο της Αμφίπολης, η γυναίκα είναι 60 χρονών και έχει ύψος 1,57 μ, οι δύο άνδρες 35 - 45 χρονών και ένα βρέφος.
Δόθηκε στη δημοσιότητα η Μελέτη Σκελετικών Καταλοίπων Ταφικού Μνημείου, Λόφου Καστά στην Αμφίπολη. Σε πέντε άτομα αντιστοιχεί το σκελετικό υλικό που βρέθηκε στην Αμφίπολη.

http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-5-oi-nekroi-2-andres-gunaika-kai-brefos
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Πώς να γίνετε 'Ζωντανοί Βούδες' - Η διαδικασία της μουμιοποίησης...



Άσσεν, Ολλανδία
Οι υπεύθυνοι ενός μουσείου στην Ολλανδία έμειναν άφωνοι όταν είδαν ακτινογραφίες ενός κινέζικου αγάλματος του Βούδα: μέσα στο γλυπτό κρυβόταν η μούμια ενός μοναχού που έζησε πριν από σχεδόν 1.000 χρόνια.

Καθισμένη στη στάση του λωτού, η μούμια χωράει μετά βίας μέσα στο άγαλμα, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου Ντρεντς στην πόλη του Άσσεν.

«Από έξω φαίνεται σαν μεγάλο άγαλμα του Βούδα» αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωσή του. «Στο εσωτερικό του βρίσκεται η μούμια ενός βουδιστή μοναχού που έζησε γύρω στο 1100 μΧ».

Μετά τις πρώτες ακτινογραφίες, το άγαλμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Άμερσφουτ και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και εξέταση με ενδοσκόπιο. Εκεί διαπιστώθηκε τα όργανα του μοναχού είχαν αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με λωρίδες χαρτιού στις οποίες υπήρχαν κινεζικά κείμενα.

Η μούμια, εκτιμούν οι ερευνητές, ανήκει πιθανώς στον βουδιστή ασκητή Λιου Κουαν, μέλος της Κινεζικής Σχολής Διαλογισμού.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου εικάζουν μάλιστα ότι ο Λιου Καν δεν αποκλείεται να «αυτο-μουμιοποιήθηκε» για να μετατραπεί σε «ζωντανό βούδα».

Σύμφωνα με το Discovery News, η μακάβρια πρακτική της αυτο-μουμιοποίησης εφαρμοζόταν κυρίως στην Ιαπωνία.

Ενόψει της μουμιοποίησής τους, οι επίδοξοι ζωντανοί βούδες ακολουθούσαν για 1.000 μέρες μια αυστηρή δίαιτα με σπόρους προκειμένου να χάσουν λίπος. Στη συνέχεια, ακολουθούσαν για ακόμα 1.000 μέρες μια διαφορετική δίαιτα με φλοιούς δέντρων και ρίζες.

Στο τέλος αυτής της περιόδου, οι μοναχοί έπιναν ένα δηλητηριώδες ρόφημα από τον χυμό του δέντρου Toxicodendron vernicifluum, από το οποίο παραγόταν κανονικά βερνίκι για οικιακά σκεύη. Το τοξικό ρόφημα προκαλούσε ακατάσχετο εμετό και απώλεια σωματικών υγρών, και δεν αποκλείεται να έκανε το σώμα υπερβολικά τοξικό για να καταναλωθεί από βακτήρια και έντομα μετά θάνατον.

Όταν πια είχαν μετατραπεί σε ζωντανούς σκελετούς, οι μοναχοί έμπαιναν σε στενούς τάφους, εξοπλισμένους με ένα κουδούνι και έναν σωλήνα που έφερνε αέρα.

Καθισμένοι μόνιμα στη στάση του λωτού, οι μοναχοί χτυπούσαν το κουδούνι κάθε μέρα για να ενημερώσουν τους υπόλοιπους μοναχούς ότι ήταν ακόμα ζωντανοί. Όταν το κουδούνι σταματούσε να χτυπά, ο αεραγωγός αφαιρούνταν και ο τάφος σφραγιζόταν.

Χίλιες μέρες αργότερα, ο τάφος ανοιγόταν για να ελεγχθεί η πορεία της μουμιοποίησης. Από τους εκατοντάδες μοναχούς που υποβλήθηκαν σε αυτή τη βασανιστική διαδικασία, ελάχιστοι κατάφεραν να μουμιοποιηθούν και να λατρευτούν ως Βούδες σε ναούς.

Στην περίπτωση του Λιου Κουαν, οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν πότε και πώς αφαιρέθηκαν τα εσωτερικά όργανα.

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231387918
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Εξαφανισμένος πολιτισμός ανακαλύφθηκε σε τροπικό δάσος στην Ονδούρα (in.gr)



Αρχαιολόγοι που αναζητούσαν μία χαμένη πόλη στις ζούγκλες της Ονδούρα, ανακάλυψαν τα αστικά κατάλοιπα ενός εξαφανισμένου αρχαίου πολιτισμού, σύμφωνα με το National Geographic.

Η πόλη δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ ξανά μέχρι σήμερα και η ομάδα των αρχαιολόγων οδηγήθηκε εκεί μέσα από φήμες ότι εκεί βρισκόταν η θρυλική «Λευκή Πόλη» (ή αλλιώς γνωστή ως «Πόλη του Θεού Πιθήκου»).

Αρχικά οι ερευνητές σκάναραν τον χώρο και ανακάλυψαν κάτω από το τροπικό δάσος δομές που φαίνονταν να έχουν φτιαχτεί από άνθρωπο.

Στη συνέχεια βρήκαν δύο πόλεις, ανέγγιχτες από άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον 600 χρόνια. Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν εάν μία από αυτές είναι η θρυλική «Πόλη του Θεού Πιθήκου» που ισχυριζόταν ότι είχε βρει πρώτος ο αμερικανός εξερευνητής Θίοντορ Μόρντε.

Οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανακάλυψαν πλατείες, αναχώματα και μία πυραμίδα από χώμα, δείγματα ενός πολιτισμού που ήκμασε πριν από 1.000 χρόνια, και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Τουρκία: Μία κωμόπολη μετακομίζει για να αναδειχθεί η αρχαία Σεβαστούπολη



Οι 3.500 κάτοικοι μιας ολόκληρης περιοχής στην Τουρκία πρόκειται υποχρεωτικά να μετακομίσουν, όχι γιατί κινδυνεύουν από επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα, αλλά γιατί η τοπική δημοτική αρχή αποφάσισε να αναδείξει την αρχαία πόλη που βρίσκεται θαμμένη στα θεμέλια των σπιτιών τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο λόγος για τους κατοίκους της κωμόπολης Σουλούσαραϊ, στην επαρχία Τοκάτη, που είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Σεβαστούπολης.

«Οι ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι το 2013, έπειτα από 22 χρόνια. Φέτος θα απαλλοτριωθούν δέκα σπίτια, ενώ θα συνεχιστούν οι ανασκαφές. Αναμένουμε τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού» δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής, Χαλίλ Ντεμιρκόλ, επισημαίνοντας ότι το έργο συγχρηματοδοτείται και από την αρμόδια Περιφέρεια.

«Η σύγχρονη πόλη βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας Σεβαστούπολης. Θέλουμε να τη μεταφέρουμε σε μία περιοχή 500 στρεμμάτων, στην είσοδο της πόλης. Η έκταση έχει παραχωρηθεί στην Υπηρεσία Οικιστικής Ανάπτυξης, η οποία έχει αναλάβει την ανέγερση των κατοικιών όπου θα μεταφερθούν οι κάτοικοι. Τα σπίτια τους θα απαλλοτριωθούν ώστε να αποκαλυφθεί η ιστορική πόλη. Ωστόσο, επειδή οι απαλλοτριώσεις είναι μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε τον οικισμό σε άλλη περιοχή» τόνισε ο δήμαρχος.

«Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90, αλλά για κάποιους λόγους σταμάτησαν. Έπειτα από μία διακοπή 22 ετών, συνεχίζονται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Γκαζιοσμανπασά, του μουσείου, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Περιφέρειας. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο έργο. Ενδεχομένως χρειαστούν 30 ώς 40 χρόνια για να αποκαλυφθεί ολόκληρη η αρχαία πόλη» τόνισε ο περιφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Αμπντουραχμάν Ακιούζ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αρχαίας πόλης για την επαρχία Τοκάτη.

Ο ίδιος, όπως γράφει η Hurriyet, υπογράμμισε ότι ο κυβερνήτης προσδίδει μεγάλη σημασία στο έργο, αφού μόλις η αρχαία πόλη αποκαλυφθεί η περιοχή θα μαγνητίσει το ενδιαφέρον των τουριστών. «Θα μπορούσε να είναι σαν την Έφεσο» είπε ο Ακιούζ, αναφερόμενος στα πλήθη των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το αρχαίο θέατρο και τα ερείπια της Βιβλιοθήκης του Κέλσου.

Η αρχαία Σεβαστούπολη ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Η γεωγραφική θέση της και οι φυσικές θερμές πηγές που ακόμα και σήμερα αναβλύζουν την ανέδειξαν πριν 2.000 χρόνια σε μία από τις πέντε σημαντικότερες πόλεις του Πόντου.

Ενδεικτικό του πλούτου και της ισχυρής θέσης της Σεβαστούπολης είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν μία από τις πόλεις που μπορούσαν να «κόψουν» δικό τους νόμισμα. Σύμφωνα με μελετητές, η πόλη έχασε τη λάμψη της με το πέρασμα των χρόνων, κυρίως λόγω των πολέμων και των καταστροφών που ακολούθησαν.


Επιμέλεια: Άννα Ανδίρα
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231394830
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.820
Likes
7.710
Ολοκληρώθηκε και για φέτος η διαδικασία βράβευσης των καλύτερων Μουσείων με μεγάλο νικητή το επί δέκα χρόνια σχεδόν ανακαινιζόμενο Βασιλικό Μουσείο του Άμστερνταμ, στο οποίο όπως φαίνεται πρέπει νάχει γίνει καταπληκτική δουλειά. Πολλά άλλα Μουσεία διακρίθηκαν τα περισσότερα άγνωστα αλλά τόσο καλά οργανωμένα που μόνο να ζηλεύουμε μπορούμε. Δυστυχώς πλέον μια βιτρίνα με αντικείμενα δεν σημαίνει πλέον πολλά πράγματα και η Ελλάδα (όπως και η Ιταλία) έχουμε μείνει πολύ πίσω. Όποιος θέλει να δει τα βραβευμένα εδώ
http://www.europeanmuseumforum.info/
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Δεσποτικό, το μεγαλύτερο ιερό μετά τη Δήλο (από την ΚΑθημερινή)

Κάθε χρόνο τα ευρήματα που έρχονται στο φως στο ακατοίκητο νησάκι του Δεσποτικού, δυτικά της Αντιπάρου, επιβεβαιώνουν ότι εκεί χτίστηκε και λειτούργησε ένα μεγάλο και οργανωμένο αρχαϊκό ιερό με φήμη και πλούτο, που έχτισαν οι κάτοικοι της αρχαίας Πάρου μόνο και μόνο για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο. Η ακμή του χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ τα πρωιμότερα ίχνη λατρείας ανάγονται στη γεωμετρική εποχή. Αγαπημένη θεότητα κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο ήταν ο Απόλλωνας και έπειτα η θεά Εστία με το επίθετο «Ισθμία». Οσο για τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από το 1997 που ανασκάπτεται, είναι 13 κτίρια στα οποία φέτος προστέθηκαν ακόμη δύο. Οπως λέει άλλωστε στην «Κ» ο ανασκαφέας του, κ. Γιάννος Κουράγιος (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), «πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση ιερό μετά απ’ αυτό της Δήλου», ενώ η αποκάλυψή του έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα που έχουμε για το λατρευτικό τοπίο των γεωμετρικών και αρχαϊκών Κυκλάδων.





 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.127
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom