• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Το αρχαιότερο φαγοπότι οργανώθηκε πριν από 12.000 χρόνια

Οι γιορτές και τα «τσιμπούσια» αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπότητας, τουλάχιστον κατά τα τελευταία 12.000 χρόνια. Αυτό ανακάλυψαν επιστήμονες μετά τον εντοπισμό στο Ισραήλ μια προϊστορικής ταφικής τοποθεσίας.

Στην τοποθεσία, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ίχνη από φαγοπότι με συμβολική σημασία προς τιμή κάποιου ανθρώπου ή ενός γεγονότος τουλάχιστον πριν από 12.000 χρόνια, δηλαδή αρκετά προτού εμφανιστεί η γεωργία, περίπου πριν από 10.000 χρόνια.

Προϊστορικά "τσιμπούσια"

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κοινοτικές συνάξεις και οι γιορτές είχαν ξεκινήσει ήδη από τους κυνηγούς - συλλέκτες της Παλαιολιθικής περιόδου, πριν από 20.000 χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους μελετητές, οι γιορτές έγιναν συχνότερες κατά τη Νεολιθική περίοδο.

Η Νεολιθική περίοδος ξεκινά πριν από 11.500 χρόνια.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία.

Το εύρημα στο βόρειο Ισραήλ - σε ένα σπήλαιο στην περιοχή της Γαλιλαίας που περιέχει οστά από ταφή 28 ατόμων - αποτελεί την πρώτη βέβαιη ένδειξη ότι τα "τσιμπούσια" είχαν ήδη αρχίσει πριν από τη μετάβαση των κυνηγών - συλλεκτών στην αγροτική ζωή.

Οι ερευνητές ξέθαψαν τα απομεινάρια από τουλάχιστον 71 χελώνες και τρία άγρια ζώα, που περιέχονταν σε δύο ειδικά διαμορφωμένες κοιλότητες στο έδαφος, καλυμμένες με ασβεστολιθικές πλάκες.

Τα κελύφη των χελωνών και τα οστά των ζώων έφεραν ενδείξεις ότι είχαν μαγειρευτεί και κοπεί, με στόχο να μοιραστούν για φάγωμα μεταξύ των ανθρώπων, πιθανότατα με την ευκαιρία κάποιας τελετουργίας για την ταφή μιας 45χρονης γυναίκας με κακή υγεία, που ίσως έπαιζε το ρόλο σαμάνου (μάγισσας- ιέρειας).

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η ποσότητα του κρέατος που καταναλώθηκε, γύρω στα 17 κιλά, έφτανε για περίπου 35 ανθρώπου. Παρόλα αυτά δεν αποκλείουν αρκετά περισσότεροι να συμμετείχαν στη γιορτή.

ολόκληρο το άρθρο Το αρχαιότερο φαγοπότι οργανώθηκε πριν από 12.000 χρόνια | Τεχνολογία | Ελευθεροτυπία
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Χρυσά κτερίσματα και τον τάφο ενός παιδιού έφερε στο φως ανασκαφή στη Μαντινεία





Αθήνα
Εντυπωσιακά ευρήματα έχει φέρει στο φως η ανασκαφή που διενεργείται από τη ΛΘ' ΕΠΚΑ σε οικόπεδο στην περιοχή Μηλιά του Δήμου Μαντινείας.

Η ανασκαφή ξεκίνησε πρόσφατα, όταν κατά την εκσκαφή θεμελίων οικοδομής ήρθαν στο φως αρχαία αντικείμενα.

Τα μέχρι τώρα ευρήματα, που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, διότι για πρώτη φορά αποκαλύπτονται, στην περιοχή, χρυσά κτερίσματα.

Η ανασκαφή αποκάλυψε τον τάφο ενός μικρού παιδιού με χαραγμένη εξωτερικά μια λεοντοκεφαλή και μια μαρμάρινη στήλη, με την επιγραφή «ΧΑΙΡΕ».

Στο κεφάλι του παιδιού είχαν τοποθετηθεί κτερίσματα, φύλλα χρυσού, στο λαιμό έφερε χρυσό περιδέραιο και στο χέρι φορούσε δαχτυλίδι χρυσό με μια εξαιρετική παράσταση Ιππέα, ενώ γύρω από το νεκρό παιδί είχαν αποθέσει και βρέθηκαν όμορφα πήλινα και χάλκινα αγγεία, μια ξύστρα που χρησιμοποιούσαν αθλητές κι ένα ειδώλιο βατράχου, που εκτιμούν ότι θα πρέπει να ήταν το αγαπημένο παιχνίδι του νεκρού παιδιού.

Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο Τρίπολης, για φύλαξη και συντήρηση, ενώ η ανασκαφή συνεχίζεται. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Last edited by a moderator:

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Η αρχαία Λεύκασπις έρχεται στο φως

Αγγελιοφόρος
Αρχαία ελληνική πόλη, θαμμένη για αιώνες στη γη, αποκαλύπτεται σταδιακά στα παράλια της Αιγύπτου. Πρόκειται για τη Λεύκασπι, πόλη - λιμάνι που άκμασε πριν από 2.200 χρόνια και που στη συνέχεια, το 4ο αιώνα μ.Χ., καταστράφηκε από τσουνάμι.

Τα τελευταία χρόνια στη θέση της αρχαίας πόλης υψώνεται το σύγχρονο παραθαλάσσιο θέρετρο «Μαρίνα», οικισμός γεμάτος πανύψηλα τουριστικά συγκροτήματα.

Τώρα, 25 χρόνια αφότου ήρθαν στο φως τα πρώτα ευρήματα που μαρτυρούσαν την ύπαρξη της αρχαίας πόλης, οι αρχές της Αιγύπτου σχεδιάζουν να ανοίξουν στο κοινό το νεκροταφείο, τις επαύλεις, τα δημόσια κτίρια και τους δρόμους της. Θεωρούν μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για σπάνια δείγματα των κλασικών χρόνων σε μία χώρα που είναι γνωστή παγκοσμίως για τις πυραμίδες και τους φαραωνικούς ναούς της.

πηγή : Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Η αρχαία Λεύκασπις έρχεται στο φως
 
Last edited by a moderator:

travelina

Member
Μηνύματα
425
Likes
818
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία [√]
Ανεξάντλητη πηγή αρχαιολογικών θησαυρών η Πέλλα

Νέα ευρήματα στο Αρχοντικό
astatic.doldigital.net_webstatic_E629F2963632921872D426CCBE43E508.jpg

Πλούσια ταφή πολεμιστή, που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Τριάντα επτά αρχαίοι τάφοι, πλούσια κτερισμένοι με χρυσά, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα αντικείμενα, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής έρευνας στο Αρχοντικό Πέλλας.

Η σωστική ανασκαφή στο Δυτικό Νεκροταφείο, που τελείται υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστασίας και Παύλου Χρυσοστόμου, κατέδειξε για ακόμα μία χρονιά τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Οι τάφοι που εντοπίστηκαν χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του σιδήρου ώς τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (περίπου 650-280 π.Χ.).

Από τις ανδρικές ταφές, ξεχωρίζει πλούσια ταφή πολεμιστή (ανήκει στην τρίτη κατηγορία των πολεμιστών), που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Ο νεκρός ήταν κτερισμένος με χάλκινο κράνος, διακοσμημένο με χρυσές ταινίες γύρω από το άνοιγμα του προσώπου, σιδερένια όπλα, χρυσό δακτυλίδι, χρυσό επιστόμιο και χρυσό χειρόκτιο (γάντι), χρυσά ελάσματα για την επένδυση των υποδημάτων και χρυσές ταινίες για το στόλισμα του νεκρικού ενδύματος.

Επίσης, στον τάφο εντοπίστηκαν σιδερένιες περόνες, η μία από τις οποίες έχει χρυσή επένδυση στην κεφαλή, σιδερένια ομοιώματα δίτροχης αγροτικής άμαξας, χάλκινα αγγεία (δύο λέβητες και δώδεκα φιάλες), πήλινο κορινθιακό εξάλειπτρο και οκτώ πήλινα πλαστικά αγγεία (ένα σε σχήμα κεφαλής κριαριού, τέσσερα όρθιων κορών, δύο καθιστού Άδη και ένα μεγάλου όρθιου δαίμονα).

Από τις γυναικείες ταφές ξεχωρίζει η καύση κοριτσιού σε πήλινη σταμνοειδή πυξίδα (είδος αγγείου), κτερισμένη με χρυσά, αργυρά και σιδερένια κοσμήματα, χρυσό επιστόμιο και γυάλινο μυροδοχείο.

Στα κτερίσματα των τάφων συγκαταλέγονται, επίσης, χάλκινα επίχρυσα στεφάνια μυρτιάς, μεταλλικά κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα και χάλκινα, πήλινα, φαγεντιανά και γυάλινα αγγεία.

Από το 2000 μέχρι σήμερα στο Δυτικό Νεκροταφείο του Αρχοντικού Πέλλας έχουν ερευνηθεί συνολικά 1.004 ταφές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχει ανασκαφεί μόλις το 5% της συνολικής του έκτασης! Από το μέγεθος του οικισμού με τα εκτεταμένα νεκροταφεία και τον πλούτο των κτερισμάτων πιστοποιείται η σημασία της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την Πέλλα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
in.gr - Ανεξάντλητη πηγή αρχαιολογικών θησαυρών η Πέλλα - Ειδήσεις - Πολιτισμός
 
Last edited by a moderator:

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ιερό πυρός αποκαλύπτεται στο Vigol του Ιράν

CAIS
Ομάδα Ιρανών επιστημόνων αποκάλυψαν ζωροαστρικό ιερό της Σασανιδικής περιόδου στην πόλη Vigol, 10 χλμ. Β της σύγχρονης κωμόπολης Aran o Bidgol στην περιφέρεια του Εσφαχάν.
Πρόκειται για ένα μοναδικό σε διακόσμηση «ιερό πυρός», καθώς η κεντρική εστία – βωμός του φέρει βάση από χαλίκια που συγκρατούνται με ειδικό κονίαμα από γύψο το οποίο ονομάζεται «saruj». Εξωτερικά κοσμείται με γύψινη διακόσμηση σε σχήμα λωτού με 38 αυλακώσεις. Ο τύπος είναι κοινός στην περιοχή του Φαρς και του Μαζανταράν αλλά μοναδικός στο Εσφαχάν. Το ιερό έχει τέσσερις εισόδους και εκτιμάται ότι οι θύρες είχαν το χρώμα της ώχρας.

η συνέχεια του άρθρου Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Ιερό πυρός αποκαλύπτεται στο Vigol του Ιράν
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Τύμβοι με μυστική είσοδο βρέθηκαν στην Τουρκία


Την είσοδο δύο τύμβων αποκάλυψαν αρχαιολόγοι στην αρχαία πόλη Δασκύλειον, στην επαρχία Μπαλικεσίρ της ΒΔ Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Kaan Iren, του Πανεπιστημίου Mugla, η ομάδα αποκάλυψε σε έναν από τους τύμβους μια μυστική είσοδο, η οποία οδηγεί σε ταφικό θάλαμο. Εκεί βρέθηκαν δύο σκελετοί που ήταν ίσως μέλη ηγεμονικής οικογένειας της περιοχής. Στο θάλαμο βρέθηκαν επίσης κατάλοιπα θρανίου από ξύλο, περικάρπιο από υαλόμαζα, αργυρό ενώτιο, αρωματοδοχείο και τριάντα νομίσματα.

Οι τύμβοι και το πλούσιο περιεχόμενό τους αποτελούν το τελευταίο από τα ευρήματα που έχει δώσει το Δασκύλειον, μια θέση με πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν. Πρωτοκατοικήθηκε από τους Φρύγες, οι οποίοι δημιούργησαν εκεί την πόλη Άφνεον τον 8ο αι. Τον 7ο αι. καταλήφθηκε από τους Λυδούς, τους οποίους στα μέσα του 6ου αι. διαδέχθηκαν οι Πέρσες, στη συνέχεια ο Μ. Αλέξανδρος και τέλος οι Ρωμαίοι. Το όνομα πάντως της θέσης προέρχεται από τον Λυδό βασιλιά Δάσκυλο, ενώ οι πρώτες ανασκαφές που έγιναν στο χώρο (1954-1960) από τον διάσημο αρχαιολόγο Ekrem Akurgal έφεραν στο φως μεγάλη περσική εγκατάσταση.


Πηγή: Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Τύμβοι με μυστική είσοδο βρέθηκαν στην Τουρκία
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Η τελευταία «σοδειά» θησαυρών της Ηλείας

Ενα όμορφο ελληνικό άγαλμα, μια γυναικεία μαρμάρινη κεφαλή, ένθετη σε ενδεδυμένο άνω κορμό από πωρόλιθο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν σε μνημειώδη ελληνιστικό τάφο στη ΝΔ Πλαγιά της Πλατιάνας στην Ηλεία.

Τα ευρήματα αυτά ρίχνουν φως στον τρόπο ζωής και τα έθιμα ταφής των κατοίκων της περιοχής κατά τον 4ο και 3ο αι. π.Χ. Στις ανατολικές υπώρειες της ακρόπολης της Πλατιάνας (θέση «Αλώνι Μπολιάρη») ερευνήθηκε ναόσχημο κτίσμα, το οποίο απέδωσε λίγα ευρήματα, αλλά προφανώς εντάσσεται σε περιοχή με δημόσια ιερά κτίσματα της ακρόπολης αυτής, η οποία δεν έχει ακόμη ερευνηθεί συστηματικά.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ευρήματα των ανασκαφών της «Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων» Ολυμπίας το 2009, που ανακοινώνει απόψε η προϊσταμένη της κ. Γία Χατζή.

Επίσης μεγάλος μυκηναϊκός τάφος αποκαλύφθηκε σε μικρή απόσταση από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Βαρθολομιού (θέση «Κατσίβερη»).

Η συνέχεια του άρθρου: v4.ethnos.gr - Η τελευταία «σοδειά» θησαυρών της Ηλείας - e-life , επιστημες

 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Σημαντική αρχαιολογική αποκάλυψη στην Αίγυπτο

Τμήμα αγάλματος «ηλικίας» άνω των 3.000 ετών έφεραν στο φως Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για τμήμα αγάλματος που ανήκε στον φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄, ο οποίος με βάση τις αναλύσεις DNA θεωρείται παππούς του Τουταγχαμών.

Το εύρημα έχει ύψος 1,3 μέτρα και πλάτος 95 εκατοστά και ο γενικός γραμματέας του ανωτάτου συμβουλίου αρχαιοτήτων, Ζάχι Χάουας, το χαρακτήρισε «φανταστικό», αφού διακρίνονται πολύ καθαρά όλες οι λεπτομέρειες του προσώπου του φαραώ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το κατασκευασμένο από κόκκινο γρανίτη άγαλμα έφτανε σε μέγεθος τα 3 μέτρα.

Ειδησεις Σημερα - Νεα και ειδησεις τωρα απο την Ελλαδα και όλο τον κόσμο | Ειδήσεις σήμερα
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
“Χρυσά” μυστικά έκρυβε ο τάφος στην Ελεύθερνα!

awww.patris.gr_img_images_1285752631.jpg


Περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της μέλισσας ως θεάς, έκρυβε ένας μοναδικός διπλός τάφος ηλικίας 2.700 ετών στην αρχαία Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο.

Από την ομάδα του καθηγητή Σταμπολίδη στην Ελεύθερνα



Το κόσμημα, που είχε κρεμασμένο στο λαιμό της η νεκρή κοπέλα, απεικονίζει ένα κρινάκι. Ανάποδα, όμως, δείχνει μια θεά-μέλισσα με το σώμα και τα φτερά της

Στην επιφάνεια της αρχαίας πόλης Ελεύθερνας βρέθηκε μια γυναίκα καταστόλιστη που έζησε στην πρωτοαρχαϊκή εποχή, το πρώτο μισό του 7ου αιώνα.

Μικρά φύλλα χρυσού σε διάφορα σχήματα (τετράγωνα, ρόμβοι, τριγωνικά) πάχους από 1 έως και 3 εκατοστά, πλαισίωναν τη νεκρή γυναίκα που βρήκε η ομάδα του Νικόλαου Σταμπολίδη στον μοναδικό και μυστηριώδη διπλό τάφο ηλικίας 2.700 ετών στην αρχαία Ελεύθερνα, στις αρχές του φθινοπώρου.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο, όταν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο τομέα ΙΙΙ της αρχαίας πόλης, στο νεκροταφείο δηλαδή της Ελεύθερνας, οι ανασκαφές οδηγούσαν σε ένα διάδρομο με άνοιγμα, το οποίο όμως δεν έφτανε σε τάφο. Σε μία εξιστόρηση του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη για την πορεία της συγκεκριμένης ανασκαφής, μαθαίνουμε ότι ο διάδρομος αυτός, το άνοιγμα, δημιουργήθηκε μάλλον για να ξεγελάσουν τους τυμβωρύχους, ώστε αυτοί να μην οδηγηθούν στον διπλό τάφο, όπου μέσα του αναπαύονταν η γυναίκα και ένας άνδρας. Η γυναίκα θα πρέπει, σύμφωνα με τον καθηγητή-αρχαιολόγο να ανήκε στην υψηλή κοινωνική τάξη.

«Είναι η εποχή στο πρώτο μισό του 7ου αιώνα, στην πρωτοαρχαϊκή εποχή, στο μεταίχμιο ανάμεσα στα αρχαϊκά και γεωμετρικά χρόνια, τότε δηλαδή που αρχίζει το εγώ αντί του εμείς, τότε που ανθίζει μεταξύ άλλων η αρχιτεκτονική, τότε που η ακμή σε κοινωνίες και πολιτισμό αγγίζει περισσότερο την Κρήτη», αναφέρει ο καθηγητής.

Ο αρχαιολόγος-καθηγητής τονίζει ότι οι συγκλονιστικές αυτές νέες ανακαλύψεις είναι η συνέχεια των περυσινών ευρημάτων.

«Αναμέναμε αυτά τα ευρήματα διότι από πέρυσι μετά την ανακάλυψη των οστών των τριών γυναικών που βρέθηκαν σε τάφο του 8ου αιώνα π.Χ. μαζί με μοναδικά και παράξενα χρυσά αντικείμενα και κοσμήματα από σπάνια υλικά, πιστεύαμε πως οι εκπλήξεις δεν τελείωναν σε εκείνη τη χρονική στιγμή.

Είχαμε δίκιο διότι βρήκαμε αυτόν τον τάφο, βρήκαμε τη συγκεκριμένη γυναίκα και όταν αργότερα ανασυνθέσουμε, ενώσουμε τα φύλλα χρυσού, θα δούμε να σχηματίζεται ένα ένδυμα ή σάβανο στολισμένο παράλληλα με εκατοντάδες πολύτιμες πέτρες (αμέθυστος, φαγεντιανή, κορνεόλη, κεχριμπάρι, ορεία κρύσταλλος, ήλεκτρον).

Μάλλον πρόκειται για γυναίκα με αριστοκρατική καταγωγή διότι πέραν του καταστόλιστου σκηνώματος υπήρχαν πολλά χάλκινα, πήλινα, πολλά μικρά λεπτεπίλεπτα αγγεία από φαγεντιανή, αρωματοδοχεία, δηλαδή, που είχαν εναποτεθεί πλάι της.

Η ηλικία της γυναίκας πρέπει να είναι αρκετά νεαρή. Η γυναίκα συνοδεύτηκε στην ταφή της από το δεύτερο άτομο στο οποίο ανήκουν μία σιδερένια αιχμή και ένα σιδερένιο τμήμα ζώνης που εντοπίστηκαν στο τάφο».

Η νέα ανακάλυψη έγινε πολύ κοντά στο νεκροταφείο των πολεμιστών στην αρχαία Ελεύθερνα και επειδή οι πολεμιστές που έχουν βρεθεί κατά τη διάρκεια των ανασκαφών είναι όλοι καμένοι, μάλλον το δεύτερο πρόσωπο δίπλα στη νεαρή γυναίκα θα πρέπει να είναι ή κάποιος ηλικιωμένος ή κάποιος δούλος, άτομα που στην ταφή δεν καίγονταν.

Το σήμερα με το χθες το χώριζε μία πλάκα βάρους εκατοντάδων κιλών, η οποία έκρυβε την ιστορική, καταπληκτική, τη συγκλονιστική όπως την χαρακτηρίζει ο καθηγητής ανακάλυψη, όπου μεταξύ των άλλων κορυφαίων ευρημάτων ανακαλύφθηκε ένα κόσμημα ανάμεσα στα χιλιάδες φύλλα χρυσού, που στην πίσω πλευρά του απεικονίζει µία μέλισσα και πρόκειται για μία μοναδική απεικόνιση της μέλισσας ως θεάς.​

Μια από τις καλύτερες ανασκαφές στον κόσμο

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα που σημειώτεον δεν έχουν βρεθεί αλλού, ούτε σε Σικελία, ούτε σε Ελλάδα, Κύπρο ή κάπου αλλού, τεκμηριώνουν για ακόμα μία φορά ότι δικαίως η ανασκαφή που για χρόνια πραγματοποιείται στην περιοχή ονομάστηκε φέτος το χειμώνα από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας, ως μία από τις καλύτερες ανασκαφές στον κόσμο.

Πρόκειται για μία από τις 10 καλύτερες ανασκαφές ανάμεσα σε αυτές που συμβαίνουν στο Περού, στη Ρωσία, στην Αιγύπτο, ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας παράλληλα πως: «Για 27 ολόκληρα χρόνια οι αρχαιολόγοι στην αρχαία Ελεύθερνα φροντίζουν και δημιουργούν ένα αρχαιολογικό άλσος, μία αρχαία πόλη που εκτείνεται σε 2.000 μέτρα επί 1.500 μέτρα εκεί στην Ορθή Πέτρα όπως είναι το τοπωνύμιο.

Μάλιστα, στη νεκρόπολη της αρχαίας πόλης βρίσκουμε όλα εκείνα που λέει ο Ομηρος (…) Τα βρίσκουμε στην ανασκαφή (…) Είναι, θα έλεγα, η συνέχεια της αυγής του ελληνικού πολισμού στην Κρήτη».


"Πατρίς" 1-10-10

αυτή η Ελεύθερνα δεν σταματά να εκπλήττει από τα ευρήματα που κάθε τόσο βγαίνουν στο φως. Μπορείτε να πάτε αφήνοντας τον εθνικό από Πάνορμο, Πέραμα-Μαργαρίτες-Ελεύθερνα. Η περιοχή είναι μέσα στο πράσινο και στα νερά
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αρχαίος σκελετός ανακαλύφθηκε στην Κύπρο

Ειδικοί επιστήμονες στην Κύπρο προσπαθούν να «αποκαλύψουν» την ταυτότητα ενός από τους παλαιότερους κατοίκους του νησιού, ύστερα από την ανακάλυψη σκελετού o οποίος προεξείχε από το γκρεμό κοντά σε μία από τις πλουσιότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες στη Μεγαλόνησο.
Ο σκελετός βρέθηκε άθικτος στο Κούριο στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός από τους αρχαιότερους οικισμούς ο οποίος χρονολογείται από τη Νεολιθική εποχή, περίπου το 4.500 π.Χ..

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο σκελετός "βγήκε" στην επιφάνεια λόγω της πολυετούς διάβρωσης από τη θάλασσα.
"Μοιάζει σαν να ήταν απομονωμένος τάφος κοντά στην ακτή" δήλωσε η Μαρία Χατζηκωστή, διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου και πρόσθεσε πως "πρόκειται για τάφο ο οποίος μπορεί να χρονολογείται από τους πρώτους Χριστιανικούς Χρόνους, αλλά όπως δεν υπάρχουν αντικείμενα για να συνοδεύουν τον νεκρό δεν μπορούμε με βεβαιότητα να εκφέρουμε άποψη".

Πηγή: Αρχαίος σκελετός ανακαλύφθηκε στην Κύπρο | Άρθρα | Ελευθεροτυπία
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.653
Μηνύματα
906.487
Μέλη
39.403
Νεότερο μέλος
snapthreads9

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom