• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.543
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Μυκηναϊκά τα κοσμήματα, αιγυπτιακό το χρυσάφι

Το χρυσάφι που στόλιζε την Κλυταιμνήστρα και τις άλλες καλοκυράδες των Ατρειδών προερχόταν από κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας.
Ενώ οι δέσποινες της μυθικής Ιωλκού στη Θεσσαλία προμηθεύονταν την πρώτη ύλη για τα περίτεχνα χρυσαφικά τους από περιοχές που διέθεταν χρυσοφόρους ποταμούς, ενδεχομένως από την Κολχίδα. Με λίγα λόγια, Ατρείδες και Αισονίδες ψώνιζαν από άλλες αγορές, είχαν διαλέξει ξεχωριστούς χρυσοχόους.
Περισσοτερα: Μυκηναϊκά τα κοσμήματα, αιγυπτιακό το χρυσάφι | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.543
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ

Δέκα μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές των τελευταίων ετών σε όλη την Ελλάδα

Η αρχαιολογία είναι η επιστήμη του παρελθόντος που βλέπει στο μέλλον.
Αναγκαστικά.
Τίποτε δεν αποκαλύπτεται μεμιάς. Οι ανασκαφές διαρκούν για χρόνια - ακό μη περισσότερο η μελέτη του υλικού - κάθε φορά μια νέα έρευνα μπορεί να προσθέσει, να αφαιρέσει κάτι ή να ανατρέψει ριζικά την αρχική εικόνα. Επειτα καθετί που έρχεται στο φως ζει μια νέα ζωή. Δεν είναι πια το δημόσιο κτίριο όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την πόλη τους ή ο χώρος ταφής όπου εναπέθεταν τους νεκρούς τους ούτε τα χρηστικά αντικείμενα που ήταν απαραίτητα στην καθημερινή τους ζωή. Ολα είναι πλέον μνημεία. Συνθέτουν τον μακρύ κατάλογο των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και απαιτούν την ιδιαίτερη αντιμετώπιση που τους αρμόζει: προστασία, ανάδειξη, μελέτη. Γιατί μόνο μέσα από αυτή την επιστημονική διαδικασία οι πληροφορίες που φέρουν τα πολύτιμα ευρήματα δεν θα χαθούν αλλά θα αξιοποιηθούν στη γνώση του αρχαίου κόσμου αφού για πάντα θα ισχύει το αριστοτελικό «ο άνθρωπος φύσει ορέγεσθαι του ειδέναι».
Αν κάποιοι λοιπόν θεωρούν ότι όλα τα μεγάλα και σπουδαία της αρχαιότητας έχουν ανακαλυφθεί, απλώς κάνουν λάθος. Ασφαλώς η Ακρόπολη των Αθηνών είναι μία (και ουδέποτε ήταν κρυμμένη). Οι ανασκαφές όμως των τελευταίων ετών, στη Βόρεια Ελλάδα ιδίως, όπου η αρχαιολογική έρευνα είχε υστερήσει πολύ για να λάβει εν τέλει ώθηση μόνο μετά από τη σπουδαία ανακάλυψη του Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα, αποκαλύπτουν όχι απλώς μνημεία αλλά την αρχαία ιστορία!

Σε όλη την Ελλάδα οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη.
Πόλεις έρχονται στο φως που το όνομά τους είναι ακόμη άγνωστο. Εκπληκτικά έργα τέχνης και πλούσιες νεκροπόλεις αφήνουν άφωνους και τους αρχαιολόγους. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η ιστορία ξαναγράφεται.

ΒΗΜΑ Ιδεών - Άρθρο

και


http://www.vimaideon.gr//Index.aspx?sn=ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ&d=20101106
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Βραζιλία: H ξηρασία έφερε στο φως τα μυστικά αρχαίων πολιτισμών

Σκαλίσματα έως και 7.000 ετών έφερε στο φως όχι η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά... η ξηρασία που πλήττει το μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου.

Τις εικόνες που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από τα νερά του Ρίο Νέγκρο, κοντά στην πόλη Μανάους, φέρεται να ανακάλυψε ψαράς τον περασμένο μήνα, όταν η στάθμη των υδάτων του παραποτάμου του Αμαζονίου έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα.

Αρχαιολόγοι που μελέτησαν τις εικόνες φιδιών και προσώπων, οι οποίες χρονολογούνται από τη Λίθινη Εποχή, λένε πως πρόκειται για «άλλη μία, αδιάψευστη ένδειξη» ότι ακόμη και πριν από χιλιάδες χρόνια, στον Αμαζόνιο υπήρχαν πολλοί, μεγάλοι οικισμοί. «Ανέκαθεν επικρατούσε η αντίληψη ότι ο Αμαζόνιος ήταν "άδειος"», λέει ο πρέδρος της Αρχαιολογικής Εταιρίας της Βραζιλίας Εδουάρδο Νέβες κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. «Η αλήθεια είναι ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι σωστή, καθώς πλέον έχουμε αποδείξεις ότι πολλές περιοχές του Αμαζονίου κατοικούνταν».

Ο Μανουέλ Αρόγιο-Καλίν, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και στο Κολέγιο του Λονδίνου συμφωνεί και εξηγεί ότι μέχρι πρότινος, οι συνάδελφοί του �όχι μόνο σήμερα, αλλά τα τελευταία 100 με 200 χρόνια, όπως λέει- πίστευαν πως η λεκάνη του Αμαζονίου φιλοξενούσε ολιγομελείς κοινότητες ή νομαδικές φυλές. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ανακαλύπτονται διαρκώς «απίστευτα κεραμικά αντικείμενα και αποδείξεις ότι στην περιοχή υπήρχαν μεγάλα χωριά και δρόμοι που οδηγούσαν από το ένα μέρος στο άλλο».

Οι αρχαιολόγοι έχουν τώρα επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να καταγράψουν και να συντηρήσουν τα ευρήματά τους καθώς οι παραποτάμιες περιοχές απειλούνται από την υλοτομία και την επέκταση των αστικών οικισμών. «Στην πόλη Μανάους, είναι εντυπωσιακό πόσα αντικείμενα έχουν καταστραφεί», λέει ο καθηγητής Αρόγιο-Καλίν. Τη μεγαλύτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το επικείμενο άνοιγμα γέφυρας μήκους 3,5 χιλιομέτρων πάνω από το Ρίο Νέγκρο, σε περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί αρχαίοι οικισμοί. Οι αρχαιολόγοι φοβούνται ότι το έργο θα «αλλάξει δραματικά τη ζωή στη μία όχθη του παραποτάμου» και πως οι συνέπειες για τα ευρήματά τους θα είναι καταστροφικές.

Όσο για τα σκαλίσματα που ανακαλύφθηκαν, έχουν ήδη αρχίσει να εξαφανίζονται και πάλι καθώς η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει. Ο Εδουάρδο Νέβες δεν μπορεί παρά να ελπίζει ότι οι εικόνες αυτές θα δώσουν στους αρμοδίους ακόμη ένα κίνητρο να προστατεύσουν το τροπικό δάσος και τα αρχαία μυστικά του, που αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο.

Πηγή: Βραζιλία: H ξηρασία έφερε στο φως τα μυστικά αρχαίων πολιτισμών - 11/11/2010 5:50:00 μμ
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Τάφοι επιφανών ανδρών στον Κεραμεικό

Ενα τμήμα του Δημοσίου Σήματος, του νεκροταφείου επιφανών ανδρών της Αθήνας και πεσόντων υπέρ πατρίδος, βρέθηκε σε οικόπεδο της οδού Μυκάλης, στον Κεραμεικό.
as.enet.gr_resources_2010_11_26_30_thumb_medium.jpg
Τέσσερις μαρμάρινες σαρκοφάγοι, η μία με επιτύμβιο λέοντα, και ένα βάθρο βρέθηκαν σε οικόπεδο της οδού Μυκάλης

Το νεκροταφείο αυτό, που εκτεινόταν έξω από τα τείχη των Αθηνών, από το Δίπυλο ώς την Ακαδημία Πλάτωνος, αναζητούν οι αρχαιολόγοι τους δύο τελευταίους αιώνες. Εκεί εκφώνησε ο Περικλής τον Επιτάφιο.

Προ ετών βρέθηκε στην ίδια περιοχή, σε οικόπεδο της οδού Σαλαμίνος, μια ομαδική ταφή πεσόντων πολεμιστών, ένα πολυάνδριο, που ταυτίστηκε με το Δημόσιο Σήμα, που ήταν ένα παρόδιο νεκροταφείο. Οι ταφές που βρέθηκαν τώρα βρίσκονται επίσης στην άκρη ενός αρχαίου δρόμου, που έχει πλάτος 3 μέτρα.

Τα αρχαία λείψανα -ένας ταφικός περίβολος με τέσσερις μαρμάρινες σαρκοφάγους και ένα βάθρο- καλύπτουν πλήρως το μικρό οικόπεδο και δεν επιτρέπουν την ανοικοδόμησή του. Οι τρεις από τους τέσσερις τάφους ήταν συλημένοι. Ο ασύλητος ανήκει σε επιφανή νεκρό ή συγγενείς αυτού, όπως δείχνει ένας μαρμάρινος επιτύμβιος λέων (μήκους 2 μ. και ύψους 1,5 μ.) που τον κοσμούσε. Τα ταφικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και μια μαρμάρινη λήκυθος, χρονολογούν τους τάφους στο τρίτο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

ολόκληρο το άρθρο Τάφοι επιφανών ανδρών στον Κεραμεικό | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Το νεκροταφείο βρεφών στην Αστυπάλαια

Μοναδικό στον κόσμο το νεκροταφείο βρεφών με ταφές σε πήλινα αγγεία, που έχει αποκαλυφθεί στην Αστυπάλαια. Η ανασκαφή έφερε στο φως πάνω από 2.500 χιλιάδες ταφές βρεφών, κυρίως νεογέννητων μωρών, τα οποία είχαν εναποτεθεί μέσα σε πήλινα αγγεία, σύμφωνα με έναν τρόπο ταφής που ονομάζεται εγχυτρισμός.

Η ταφή μέσα σε πήλινα αγγεία αρχικά χύτρες, αλλά και υδρίες, πίθους, αμφορείς ή και άλλα σχήματα αγγείων, ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος ταφής στην αρχαία εποχή για μωρά, συμβολίζοντας πιθανόν τη μήτρα της μητέρας τους.

Οι τάφοι των βρεφών με τους εγχυτρισμούς αποκαλύφθηκαν στη θέση Κυλίνδρα.

Η ταφή του βρέφους γινόταν συνήθως από οπή που ανοιγόταν στην κοιλιά του αγγείου, η οποία στη συνέχεια καλυπτόταν με το ίδιο τεμάχιο που είχε αποκοπεί ή ακόμη και με κάποια πέτρα

η συνέχεια του άρθρου Περιοδικό Αρχαιολογία - Ξέρατε ότι... - Το νεκροταφείο βρεφών στην Αστυπάλαια
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Η καταιγίδα την έφερε στην επιφάνεια 2.000 χρόνια μετά…

Zougla Online
Το μαρμάρινο άγαλμα μιας γυναίκας που φοράει χιτώνα και σανδάλια και εκτιμάται ότι φιλοτεχνήθηκε πριν από 2.000 χρόνια, αποκαλύφθηκε σήμερα στο λιμάνι της πόλης Ασκάλωνα (Ashkelon), δυτικά της Ιερουσαλήμ.

Όλα ξεκίνησαν όταν μετά τη χθεσινή καταιγίδα που έπληξε το Ισραήλ, η πυκνή βροχόπτωση προκάλεσε την κατολίσθηση βράχων στην κεντρική ακτή της χώρας. Μέσα από τα βράχια αποκαλύφθηκε το άγαλμα ύψους 1,20 μ. και βάρους 200 κιλών, το οποίο ανακάλυψε ένας άνθρωπος, ο οποίος εκείνη την ώρα περπατούσε στην παραλία.

η συνέχεια του άρθρου Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Η καταιγίδα την έφερε στην επιφάνεια 2.000 χρόνια μετά?
 
Last edited by a moderator:

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πατητήρι 6.000 ετών στην Αρμενία

Η αρχαιότερη εγκατάσταση παραγωγής κρασιού ανακαλύφθηκε στην Αρμενία. Πατητήρι και δοχεία ζύμωσης, που χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν, βρέθηκαν σε σπηλιά στο νότιο Καύκασο.
as.enet.gr_resources_2011_01_clipboard07_5_thumb_medium.jpg
Ο Gregory Areshian, ένας από τους επικεφαλής της ανασκαφής δήλωσε ότι αποτελεί το πιο παλιό παράδειγμα ολοκληρωμένης παραγωγής κρασιού.

Η εγκατάσταση ανακαλύφθηκε στα βουνά της νοτιοανατολικής Αρμενίας. Στην ίδια περιοχή είχε βρεθεί επίσης το αρχαιότερο γνωστό δερμάτινο παπούτσι, ετών 5.500.

Μέσα στη σπηλιά, η διεθνής ομάδα αρχαιολόγων βρήκε μια ρηχή λεκάνη, περίπου ενός μέτρου, που σύμφωνα με τους ερευνητές, χρησιμοποιούνταν ως πατητήρι.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης σπόρους σταφυλιών, που είχαν πατηθεί και ανήκουν στον ίδιο τύπο σταφυλιών που χρησιμοποιούνται και σήμερα για την παραγωγή κρασιού.

η συνέχεια του άρθρου Πατητήρι 6.000 ετών στην Αρμενία | Τεχνολογία | Ελευθεροτυπία
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Νέα ευρήματα στην Ουμ ελ-Ακαρίμπ του Ιράκ
Aswat al Iraq

Νέα ευρήματα ήρθαν στο φως μετά από τις πρόσφατες ανασκαφές σε σουμεριακή θέση του Ν. Ιράκ. Η θέση, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Νασιρίγια, είναι γνωστή ως Ουμ ελ-Ακαρίμπ (Μητέρα των Σκορπιών) και περιλαμβάνει χώρο λατρείας και οικιστική περιοχή. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ανώτατης αρχής για την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά Qais Rashid Hussein, τα νέα κινητά ευρήματα εκεί ανέρχονται σε 600 και πρόκειται να μεταφερθούν σύντομα σε μουσείο της χώρας.
Η Επαρχία Θικάρ, όπου βρίσκεται η Νασιρίγια, θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες στον κόσμο καθώς εκεί βρίσκονται τα κατάλοιπα της Ουρ, μιας από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, και πολλές άλλες θέσεις.

Πηγή: Aswat al Iraq, 19/01/11

Ζ.Ξ.

Πηγή: http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=8222
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αθηνά και Δίας πολεμούσαν ισότιμα

Οι λιθοσωροί με τα 20.000 θραύσματα από τα μνημεία της Ακρόπολης έκρυβαν την απάντηση του αινίγματος που έψαχναν οι αρχαιολόγοι τα 70 τελευταία χρόνια: Αν ήταν η θεά Αθηνά ή ο Δίας με το τέθριππο άρμα του στο κέντρο του αετώματος του Αρχαίου Ναού (520 π.Χ.) στην Ακρόπολη.
Ενός σημαντικού μνημείου αφιερωμένου στην Πολιάδα Αθηνά (προστάτιδα της πόλης), που ήταν ανάμεσα στο Ερέχθειο και τον Παρθενώνα (ορατά σήμερα μόνο τα θεμέλιά του).

Τακτοποιώντας και καταγράφοντας το πλούσιο αυτό υλικό από το 1994-2006 ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κίσσας εντόπισε στα 500 θραύσματα που ανήκουν σε αυτό το μνημείο τη γωνιακή απόληξη (το καταέτιο γείσο) του αετώματος του υστεροαρχαϊκού αυτού ναού. Με βάση την κλίση του γωνιαίου αυτού γείσου που είναι 14 μοίρες, ο κ. Κίσσας υπολόγισε το ύψος που είχε το τύμπανο του (τριγωνικού) αετώματος και των αγαλμάτων που κοσμούσαν το κέντρο του. Το άγνωστο μέχρι σήμερα ύψος του τυμπάνου είναι 2,46 μ. και το μήκος του 19,70 μ.

Το αέτωμα απεικόνιζε Γιγαντομαχία από τη μία πλευρά και σύμπλεγμα λέοντα που κατασπαράσσει ταύρο,από την άλλη. Στη Γιγαντομαχία απεικονίζεται η Αθηνά με «όπλο» την αιγίδα της (πλεκτή μπέρτα με φίδια στις απολήξεις) να μάχεται το γίγαντα Εγκέλαδο, όπως βλέπουμε στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το ερώτημα είναι πού ακριβώς έστεκε η Αθηνά. Στο κέντρο του αετώματος, όπως είχε υποθέσει το 1939 ο Hans Schrader, ή δεξιότερα, έχοντας στον κέντρο τον Δία με το τέθριππο άρμα του, όπως υποστήριζαν το 1972 ο Klaus Stahler και το 1995 η Mary Moore;

Ο γωνιακός λίθος του ναού επιβεβαιώνει τον αείμνηστο Γιάννη Μιλιάδη, έφορο Ακρόπολης, που στην αναπαράσταση του αετώματος έθετε στο κέντρο τον Δία και την Αθηνά σε αντίνωτη στάση (πλάτη με πλάτη) να πολεμούν και οι δύο τους γίγαντες σε αντίθετη κατεύθυνση. Από τη μορφή του Δία σώζεται μόνο το κεφάλι του αγάλματος που φυλασσόταν στις αποθήκες του παλιού Μουσείου Ακρόπολης.

«Η Αθηνά της Γιγαντομαχίας έχει ύψος 2,12 μ. με την πλίνθο της. Εάν υπολογιστεί και το λοφίο του κράνους της, που δεν σώζεται, φτάνουμε το λιγότερο στα 2,30 μ. Αυτό σημαίνει ότι η Αθηνά δεν θα μπορούσε να ήταν παρά μόνο στο κέντρο του αετώματος», υποστηρίζει ο κ. Κίσσας, ο οποίος παρουσίασε προ ημερών τα πορίσματά του για την Αρχαϊκή Αρχιτεκτονική της Ακρόπολης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

η συνέχεια του άρθρου Αθηνά και Δίας πολεμούσαν ισότιμα | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Απολίθωμα μονοδάκτυλου δεινόσαυρου στην Κίνα

Παλαιοντολόγοι έφεραν στο φως, στην Κίνα, το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού δεινόσαυρου, σε μέγεθος περίπου ενός μεγάλου παπαγάλου, ο οποίος είχε μόνο ένα μεγάλο δάχτυλο με μυτερό νύχι σε κάθε ένα από τα δύο άνω άκρα του. Εκτιμάται ότι ήταν συγγενής του άγριου Τυραννόσαυρου (T.Rex) και είναι ο μόνος δεινόσαυρος με ένα δάχτυλο που έχει ποτέ βρεθεί.

Οι κινέζοι ερευνητές, υπό τον Τσινγκ Χου του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με τον Μάικλ Πίτμαν από το Τμήμα Γεωεπιστημών του University College του Λονδίνου και τον Τζόνα Σουανιέρ από το Τμήμα Παλαιοντολογίας του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, παρουσίασαν το εύρημά τους στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο μονοδάχτυλος δεινόσαυρος, που πήρε την επιστημονική ονομασία Linhenykus monodactylus, ανήκε στην κατηγορία των θηροπόδων δεινοσαύρων, που είχαν αρχικά πέντε και μετά τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι (εξαίρεση ήταν ο Τυραννόσαυρος που είχε δύο). Ήταν σαρκοφάγοι και από αυτούς αργότερα εξελίχτηκαν τα σημερινά πουλιά.
Ο νέος δεινόσαυρος εκτιμάται ότι είχε μικρά δόντια, ύψος μικρότερο από ένα μέτρο και διέθετε σε κάθε χέρι ένα μόνο μεγάλο δάχτυλο με δυνατό νύχι, με το οποίο πιθανότατα έσκαβε σε φωλιές εντόμων για να βρει την τροφή του.

Οι επιστήμονες θεωρούν τον Linhenykus monodactylus ένα εξελικτικό αξιοπερίεργο και δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί η εξέλιξη τον έκανε να χάσει στην πορεία τα άλλα του δάχτυλα, κάτι που είχε να κάνει με την φυσική επιλογή και την προσαρμογή του σε αυτήν.
Το ασυνήθιστο μη πλήρες απολίθωμα (βρέθηκε μόνο ένα μέρος του σκελετού) αποκαλύφθηκε στην πόλη Λίνχε, κοντά στα σύνορα της Μογγολίας με την Κίνα, σε βράχια της ανώτερης Κρητιδικής περιόδου, που χρονολογούνται πριν από 84 - 75 εκατ. χρόνια.

Πηγή: Περιοδικό Αρχαιολογία - Ειδήσεις - Απολίθωμα μονοδάκτυλου δεινόσαυρου στην Κίνα
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.307
Likes
6.643
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Στο φως ναός ύστερα από 1.300 χρόνια στην Ιερουσαλήμ

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ενώ καταδίωκαν μια ομάδα τυμβωρύχων ανακάλυψαν τελικά μια αρχαία εκκλησία έξω από την Ιερουσαλήμ. Στην εκκλησία πιθανολογείται να βρίσκεται και ο τάφος του προφήτη Ζαχαρία, όπως αναφέρουν οι ισραηλινές αρχές.
Η εκκλησία βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου. Καταστράφηκε πριν από περίπου 1.300 χρόνια μετά από σεισμό και έμεινε θαμμένη. Έγινε αντιληπτή από τους άνδρες της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, όταν πρόσεξαν τον παραστάτη μιας πόρτας που εξείχε από το έδαφος. Οι αρχαιολόγοι που άρχισαν τις ανασκαφές βρήκαν τα ερείπια μια εκκλησιάς.
Στο φως ναός ύστερα από 1.300 χρόνια | Διεθνή | Ελευθεροτυπία
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.748
Μηνύματα
911.000
Μέλη
39.485
Νεότερο μέλος
Stavros_G

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom