Travelstoryteller
Member
- Μηνύματα
- 301
- Likes
- 1.822
- Επόμενο Ταξίδι
- Η.Π.Α.
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ωκεανία
Περιεχόμενα
Εκεί λοιπόν που απολαμβάνεις την χαρά της φοιτητικής ζωής, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, ερωτεύεσαι! Έτσι απότομα, κεραυνοβόλα, με τη πρώτη, δεύτερη, τρίτη, εικοστή ματιά, σε βαράει απανωτά ηλεκτρική καταιγίδα. Ένα ζευγάρι γαλάζια μάτια και ένα χαμόγελο που σε κάνουν να λιώνεις σαν παγωτό στον καύσωνα. Και πάνω που όλα πήγαιναν υπέροχα, ενώ περιμένεις να ακούσεις όρκους αιώνιας αγάπης, εκείνος κάνει μια κινηματογραφική παύση που την ακολουθεί η εξής ερώτηση:
"Μωρό μου, τι λες, πάμε ένα ταξιδάκι στο Άμστερνταμ;"
Η αλήθεια είναι ότι παιδιόθεν έχω ταξιδέψει αρκετά. Ο πατέρας μου ήτο εκδρομικός τύπος και η μαμά μου ζαβά ερωτευμένη. Συνέβαλλαν και τρία χρονάκια καριέρας (του πατέρα) στην Γερμανία, τη κυκλώσαμε την Ευρώπη. Μπορεί εκεί να το έπιασα το ταξιδιάρικο μικρόβιο, αυτό που δεν σε αφήνει να κάτσεις σε μια γωνιά, θες να τρέξεις, να αναζητήσεις, να χαθείς. Σε φτιάχνει βρε παιδάκι μου να κυνηγάς βαλίτσες σε αεροδρόμια και περαστικούς για οδηγίες. Μυστήρια πράγματα.
Κάθεσαι που κάθεσαι λοιπόν στο φτερό, σου έρχεται και ο έρωτας για να σε απογειώσει ... και να σε φτάσει μέχρι το Άμστερνταμ, εσύ τι λες;;
Ναι λες ρε φιλαράκι, χίλιες φορές ναι!!!
Ωραία το ναι το ήθελες και το είπες. Τώρα ήρθε η ώρα για το κρίσιμο ερώτημα:
ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΕΦΤΑ;
Εδώ οφείλω να διευκρινίσω ότι η άποψη του πατέρα μου για την φοιτητική ζωή είναι 1 στρώμα, 1 λάμπα, 1 γραφείο και γραφική ύλη. Τίποτα άλλο δεν χρειάζεσαι. Για να μαθαίνουν και οι νεότεροι, το 2003 που ξεκίνησε η φοιτητική μου καριέρα δεν μας μοιράζανε τα laptop με κουπόνια ούτε υπήρχε free wi-fi internet σε κάθε γωνιά και το IKEA δεν είχε φτάσει ακόμα στην Ελλάδα. Ευτυχώς δεν είχε φτάσει ούτε η κρίση. Όπως αντιλαμβάνεται ο μέσος αναγνώστης, το επίπεδο διαβίωσης μου ήταν στα όρια της φτώχιας. Ένα κομπόδεμα δε που μου είχε αφήσει προίκα η γιαγιάκα μου, επενδύθηκε στις εκδηλώσεις εορτασμού για την ανεξαρτησία του φοιτητή που διήρκησαν όλο το πρώτο έτος. Το δεύτερο η επένδυση έπεσε έξω και στο τρίτο – το έτος του έρωτα και του Άμστερνταμ – βαρέσαμε πτώχευση. Καθώς ο έρωτας δεν ήτο μεγάλο-στέλεχος ή γόνος γνωστής οικογενείας αλλά ένας πτωχός πλην τίμιος σερβιτόρος, έπρεπε να βρω τρόπο να μαζέψω το απαραίτητο ποσό για τα εισιτήρια μου, τις διαμονές, τις διατροφές και τα τοιαύτα.
Επανερχόμαστε λοιπόν στο παραπάνω ερώτημα που καίει χιλιάδες ανθρώπους, ζευγάρια και πράκτορες. Και η απάντηση δεν είναι άλλη από μια παλλαϊκή ρήση που αφορά ένα παξιμάδι. Σε περίπτωση λοιπόν που έχεις θέμα διαχείρισης άγχους και δεν τα πας καλά με ληστείες, απαγωγές και λαθρεμπορία, μία είναι η σωτήρια λύση: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
*Το παρόν D.I.Y. έχει σχεδιαστεί για φοιτητές αλλά μπορούν να το εφαρμόσουν και εργαζόμενοι καθώς και πάσης φύσης άφραγκες ταξιδιάρικες ψυχές
Βήμα 1ο - Κάνεις μια λίστα.
Στην ά στήλη βάζεις τα έσοδα (+). Στη β' στήλη τα έξοδα (-). Στο αποτέλεσμα θα πρέπει η στήλη ά να είναι αθροιστικά μεγαλύτερη η ίση της β'. Εάν το άθροισμα της στήλης β' είναι μεγαλύτερο της στήλης ά, κάτι μας κρύβεις, ή κάπου χρωστάς, ή κάτι κάνεις λάθος (ή πολύ σωστά πράττεις – ποιά είμαι εγώ άλλωστε που θα σε κρίνω.
Το ζητούμενο είναι, εφόσον δεν έχουμε την δυνατότητα να αυξήσουμε την στήλη ά, οφείλουμε να μειώσουμε την στήλη β’.
Βήμα 2ο - Ξεκινάς και απαρνιέσαι.
Ξεχνάς διαπαντός τα ψώνια, ρούχα, παπούτσια, μακιγιάζ, γκατζετιές, κορδέλες και τσιμπιδάκια. Μαζί διαγράφεις και τυχόν κραιπάλες σε μπουζούκια, κλάμπάκια, μπαράκια, κουτούκια, ρακάδικα και παγκάκια. Στη συνέχεια κόβεις και τις μπυρίτσες, γενικά ότι έχει ΦΠΑ 23%. Βέβαια δεν έχεις δει ιδιαίτερη βελτίωση στα οικονομικά σου ακόμα. Σταματάς να βάζεις κάρτα στο κινητό και κάνεις μόνο αναπάντητες. Κόβεις τα μεταφορικά και πηγαίνεις στη σχολή κάθε μέρα 7 χιλιόμετρα με τα πόδια. Πάλι λίγα πράγματα αλλά τουλάχιστον γυμνάζεσαι. Ελαττώνεις του καφέδες. Παίρνεις καφέ από το σπίτι. Τους κόβεις τελείως. Σταματάς να πηγαίνεις στη σχολή, ποιό το νόημα άλλωστε, τόσα χιλιόμετρα και να μην πιείς και ένα καφεδάκι; Αλλάζεις μάρκα στα τσιγάρα και παίρνεις τα πιο φτηνά που υπάρχουν. Στη συνέχεια κόβεις εντελώς το κάπνισμα ή καπνίζεις ΑΠ-ΟΛΛΩΝ. Κόβεις τα ντελίβερι και μαγειρεύεις. Κόβεις και το σούπερ μάρκετ και μαγειρεύεις ότι έχει απομείνει. Από φακές μέχρι να αδειάσει το σακούλι, μακαρόνια με κέτσαπ και στην χειρότερη ληγμένα ξηροκάρπια. Εδώ κάτι αρχίζει να ανεβαίνει.
Βήμα 3ο - Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται
Όταν λοιπόν αδειάσει εντελώς το ψυγείο και τα ντουλάπια, αρχίζεις εκεί κατά το μεσημεράκι να κάνεις επιδρομές σε φίλους. Στήνεις ενέδρα και όπου σου μυρίσει φαγητό, χτυπάς πόρτα. Το παίζεις αδιάφορος, τύπου “ήμουν στη γειτονιά και είπα να δω τι κάνεις βρε ψυχή”. Σε ανύποπτη στιγμή επαινείς τη μυρωδιά του φαγητού. Από ντροπή θα σε ρωτήσουν: “Μήπως να σου βάλω ένα πιάτο;”. Εκεί αρνείσαι ευγενικά και σθεναρά για να επιμείνουν λίγο ακόμα. Στη συνέχεια λες κάτι γαλιφιές τύπου, “μια γωνίτσα”, “ίσα ίσα να δοκιμάσω”, “ε μου έσπασε και τη μύτη” και εύχεσαι να έχεις πέσει σε αυτούς τους φοβερούς παραδοσιακούς τύπους που εκεί που τους λες “όχι”, “καλέ μη”, “μα τώρα τι είναι αυτά” και αυτοί εκεί ... να σου τιγκάρουν το πιάτο. Αφού φας, ευχαριστείς για ακόμα μια φορά και χωρίς κανένα ενδοιασμό ανακοινώνεις ότι “την επόμενη φορά θα σου/σας κάνω εγώ το τραπέζι”! Μέχρι 2 άντε 3 φορές μπορείς να το επαναλάβεις αυτό το μοτίβο ανά φίλο. Είναι χρήσιμο να μην πηγαίνεις απανωτά και σε άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους. Προσοχή: εάν έρθει να σε επισκεφτεί κάποιος εκείνο το διάστημα είτε το παίζεις κινέζος και δεν ανοίγεις τη πόρτα είτε .... αχ μόλις έφευγες ρε γαμώτο!
Βήμα 4ο όλα για όλα
Έχεις μπει στην τελική ευθεία. Στο τελευταίο στάδιο σταματάς να πληρώνεις τους λογαριασμούς. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα και στη χειρότερη το ενοίκιο. Μηδενίζεις τα έξοδα σου!
Ακολουθείς τα βήματα για όσους μήνες χρειαστεί για να έχεις μαζέψει ένα αξιοπρεπές κομπόδεμα για το ταξίδι σου. Κάποια στιγμή θα επανέλθω με τις οδηγίες του ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑΣ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΣΟΥ!
Η παραπάνω μέθοδος προσωπικά μου εξοικονόμησε περί τα 177 ευρώ μέσα σε 1 μήνα. Με την επέμβαση της καλής μου μαμάς συμπληρώθηκαν τα αεροπορικά μου ναύλα. Και ο πατέρας μου, αφού κλείσαμε τα εισιτήρια και το ταξίδι ήταν πλέον αμετάκλητο, μου παρέδωσε έναν φάκελο με ένα αξιοσέβαστο ποσόν «για ασφάλεια» καθώς πάντα ήμουν και θα είμαι το κοριτσάκι του! Οπότε και έφτασε η χαρούμενη μέρα που το ταξίδι μας έγινε πραγματικότητα.
Το αεροδρόμιο με ενθουσίασε! Ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευα σαν ενήλικας, η πρώτη φορά που πήγαινα διακοπές με τον «έρωτα» μου και κυρίως η πρώτη φορά που είχα "έρωτα" στη ζωή μου. Πέρασα τον έλεγχο διαβατηρίων, και ο ενθουσιασμός μου έφτανε να απογειώσει το αεροπλάνο χωρίς βενζίνες και πιλότους. Χάζευα τον κόσμο, ξεφύλλιζα τα ξενόγλωσσα περιοδικά στο γραφείο τύπου, φλέρταρα με τις μεγάλες συσκευασίες σοκολάτας, έτρεχα αριστερά και δεξιά στους διαδρόμους και ένιωθα σαν τρελαμένο παιδάκι σε παιχνιδάδικο. Ο σύντροφος μου ήταν εξίσου ενθουσιασμένος καθώς εκείνος δεν είχε ξαναπετάξει με αεροπλάνο και νομίζω είχε πέσει και σε εκείνον λίγη χρυσόσκονη από "έρωτα" και όλα του φαίνονταν ωραία. Εκτός από μια κούτα τσιγάρα, αγοράσαμε τσίχλες και καραμέλες για «το δρόμο» φτιάχνοντας την πρώτη αεροπορική παράδοση που θα τηρούσα ευλαβικά σε όλα τα υπόλοιπα ταξίδια.
Πέρασε η ώρα και επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο. Το αεροσκάφος της KLM είχε πανύψηλες αεροσυνοδούς, όλες κατάξανθες με γαλάζια μάτια. Προσδεθήκαμε, οι ρόδες ξεκόλλησαν από το έδαφος και εμείς ανεβαίναμε, ανεβαίναμε, ανεβαίναμε…
Μετά από ένα παγωμένο γεύμα, 3 αναψυκτικά και λίγο νύσταγμα, το αεροσκάφος άρχισε να ετοιμάζεται για προσγείωση. Στριμώχτηκε ο σύντροφος δίπλα μου να δει και εκείνος από το παράθυρο το επίπεδο τοπίο της Ολλανδίας. Και είδαμε ένα ψηφιδωτό από αγρούς και λουλούδια, χωρισμένο σαν πάζλ από μικρά και αστραφτερά ρυάκια.
Με το που βγήκαμε από το αεροσκάφος ο αέρας μου μύρισε διαφορετικά. Είχε μια νότα υγρασίας και ψύχους, κουβαλώντας αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια στην Γερμανία. Οι διάδρομοι του αεροδρομίου Schiphol ήταν τεράστιοι με οριζόντιους κυλιόμενους διαδρόμους. Ακολουθήσαμε τα φωτεινά σημάδια και φτάσαμε στην αίθουσα παραλαβής αποσκευών. Ήταν προτού οριστούν όλοι αυτοί οι νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα, όποτε ανάψαμε το τσιγαράκι μας σε ένα χώρο καπνιστήριο με κάτι μεγάλους αγωγούς που ρουφούσαν τον καπνό πάνω από το κεφάλι μας. Άφησα τον σύντροφο μου να περιμένει τη μικρή μας βαλίτσα και πήγα να επισκεφτώ τις τουαλέτες. Και εκεί κοίταξα τον εαυτό μου στο καθρέφτη. Είδα στο είδωλο μου μια κοπέλα που θα ήθελα πολύ να τη γνωρίσω καλύτερα. Κάποια με κενές σελίδες που είναι έτοιμη να τις γεμίσει. Κάποια δεν φοβάται να πετάξει. Κάποια που είναι έτοιμη να χαθεί, να βιώσει, να ρισκάρει, να ζήσει... Ήμουν εγώ «αλλού», και αυτό το «αλλού» έγινε το σπίτι και το καταφύγιο μου όποτε το «εδώ» με στρίμωχνε άσχημα στην γωνία της ρουτίνας. Βρήκα το σύντροφο μου στην ζώνη παραλαβής. Η βαλίτσα μας είχε φτάσει…
Να σημειωθεί ότι δεν είχε προηγηθεί ουδεμία έρευνα για το ΠΟΥ πάμε, δεν είχαμε κλείσει ξενοδοχείο και ούτε είχαμε ιδέα πώς φτάνουμε στη πόλη από το αεροδρόμιο. Ρωτώντας, κοιτώντας και με λίγο ένστικτο βρήκαμε το δρόμο μας και τα εισιτήρια για να πάρουμε το τραίνο. Πριν φύγουμε από το αεροδρόμιο ρωτήσαμε ένα πρακτορείο του αεροδρομίου για δωμάτιο. Η τιμή που μας έδωσαν μας έκανε να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για την θετική εξέλιξη του ταξιδιού μας...
"Μωρό μου, τι λες, πάμε ένα ταξιδάκι στο Άμστερνταμ;"
Η αλήθεια είναι ότι παιδιόθεν έχω ταξιδέψει αρκετά. Ο πατέρας μου ήτο εκδρομικός τύπος και η μαμά μου ζαβά ερωτευμένη. Συνέβαλλαν και τρία χρονάκια καριέρας (του πατέρα) στην Γερμανία, τη κυκλώσαμε την Ευρώπη. Μπορεί εκεί να το έπιασα το ταξιδιάρικο μικρόβιο, αυτό που δεν σε αφήνει να κάτσεις σε μια γωνιά, θες να τρέξεις, να αναζητήσεις, να χαθείς. Σε φτιάχνει βρε παιδάκι μου να κυνηγάς βαλίτσες σε αεροδρόμια και περαστικούς για οδηγίες. Μυστήρια πράγματα.
Κάθεσαι που κάθεσαι λοιπόν στο φτερό, σου έρχεται και ο έρωτας για να σε απογειώσει ... και να σε φτάσει μέχρι το Άμστερνταμ, εσύ τι λες;;
Ναι λες ρε φιλαράκι, χίλιες φορές ναι!!!
Ωραία το ναι το ήθελες και το είπες. Τώρα ήρθε η ώρα για το κρίσιμο ερώτημα:
ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΕΦΤΑ;
Εδώ οφείλω να διευκρινίσω ότι η άποψη του πατέρα μου για την φοιτητική ζωή είναι 1 στρώμα, 1 λάμπα, 1 γραφείο και γραφική ύλη. Τίποτα άλλο δεν χρειάζεσαι. Για να μαθαίνουν και οι νεότεροι, το 2003 που ξεκίνησε η φοιτητική μου καριέρα δεν μας μοιράζανε τα laptop με κουπόνια ούτε υπήρχε free wi-fi internet σε κάθε γωνιά και το IKEA δεν είχε φτάσει ακόμα στην Ελλάδα. Ευτυχώς δεν είχε φτάσει ούτε η κρίση. Όπως αντιλαμβάνεται ο μέσος αναγνώστης, το επίπεδο διαβίωσης μου ήταν στα όρια της φτώχιας. Ένα κομπόδεμα δε που μου είχε αφήσει προίκα η γιαγιάκα μου, επενδύθηκε στις εκδηλώσεις εορτασμού για την ανεξαρτησία του φοιτητή που διήρκησαν όλο το πρώτο έτος. Το δεύτερο η επένδυση έπεσε έξω και στο τρίτο – το έτος του έρωτα και του Άμστερνταμ – βαρέσαμε πτώχευση. Καθώς ο έρωτας δεν ήτο μεγάλο-στέλεχος ή γόνος γνωστής οικογενείας αλλά ένας πτωχός πλην τίμιος σερβιτόρος, έπρεπε να βρω τρόπο να μαζέψω το απαραίτητο ποσό για τα εισιτήρια μου, τις διαμονές, τις διατροφές και τα τοιαύτα.
Επανερχόμαστε λοιπόν στο παραπάνω ερώτημα που καίει χιλιάδες ανθρώπους, ζευγάρια και πράκτορες. Και η απάντηση δεν είναι άλλη από μια παλλαϊκή ρήση που αφορά ένα παξιμάδι. Σε περίπτωση λοιπόν που έχεις θέμα διαχείρισης άγχους και δεν τα πας καλά με ληστείες, απαγωγές και λαθρεμπορία, μία είναι η σωτήρια λύση: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
*Το παρόν D.I.Y. έχει σχεδιαστεί για φοιτητές αλλά μπορούν να το εφαρμόσουν και εργαζόμενοι καθώς και πάσης φύσης άφραγκες ταξιδιάρικες ψυχές
Βήμα 1ο - Κάνεις μια λίστα.
Στην ά στήλη βάζεις τα έσοδα (+). Στη β' στήλη τα έξοδα (-). Στο αποτέλεσμα θα πρέπει η στήλη ά να είναι αθροιστικά μεγαλύτερη η ίση της β'. Εάν το άθροισμα της στήλης β' είναι μεγαλύτερο της στήλης ά, κάτι μας κρύβεις, ή κάπου χρωστάς, ή κάτι κάνεις λάθος (ή πολύ σωστά πράττεις – ποιά είμαι εγώ άλλωστε που θα σε κρίνω.
Το ζητούμενο είναι, εφόσον δεν έχουμε την δυνατότητα να αυξήσουμε την στήλη ά, οφείλουμε να μειώσουμε την στήλη β’.
Βήμα 2ο - Ξεκινάς και απαρνιέσαι.
Ξεχνάς διαπαντός τα ψώνια, ρούχα, παπούτσια, μακιγιάζ, γκατζετιές, κορδέλες και τσιμπιδάκια. Μαζί διαγράφεις και τυχόν κραιπάλες σε μπουζούκια, κλάμπάκια, μπαράκια, κουτούκια, ρακάδικα και παγκάκια. Στη συνέχεια κόβεις και τις μπυρίτσες, γενικά ότι έχει ΦΠΑ 23%. Βέβαια δεν έχεις δει ιδιαίτερη βελτίωση στα οικονομικά σου ακόμα. Σταματάς να βάζεις κάρτα στο κινητό και κάνεις μόνο αναπάντητες. Κόβεις τα μεταφορικά και πηγαίνεις στη σχολή κάθε μέρα 7 χιλιόμετρα με τα πόδια. Πάλι λίγα πράγματα αλλά τουλάχιστον γυμνάζεσαι. Ελαττώνεις του καφέδες. Παίρνεις καφέ από το σπίτι. Τους κόβεις τελείως. Σταματάς να πηγαίνεις στη σχολή, ποιό το νόημα άλλωστε, τόσα χιλιόμετρα και να μην πιείς και ένα καφεδάκι; Αλλάζεις μάρκα στα τσιγάρα και παίρνεις τα πιο φτηνά που υπάρχουν. Στη συνέχεια κόβεις εντελώς το κάπνισμα ή καπνίζεις ΑΠ-ΟΛΛΩΝ. Κόβεις τα ντελίβερι και μαγειρεύεις. Κόβεις και το σούπερ μάρκετ και μαγειρεύεις ότι έχει απομείνει. Από φακές μέχρι να αδειάσει το σακούλι, μακαρόνια με κέτσαπ και στην χειρότερη ληγμένα ξηροκάρπια. Εδώ κάτι αρχίζει να ανεβαίνει.
Βήμα 3ο - Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται
Όταν λοιπόν αδειάσει εντελώς το ψυγείο και τα ντουλάπια, αρχίζεις εκεί κατά το μεσημεράκι να κάνεις επιδρομές σε φίλους. Στήνεις ενέδρα και όπου σου μυρίσει φαγητό, χτυπάς πόρτα. Το παίζεις αδιάφορος, τύπου “ήμουν στη γειτονιά και είπα να δω τι κάνεις βρε ψυχή”. Σε ανύποπτη στιγμή επαινείς τη μυρωδιά του φαγητού. Από ντροπή θα σε ρωτήσουν: “Μήπως να σου βάλω ένα πιάτο;”. Εκεί αρνείσαι ευγενικά και σθεναρά για να επιμείνουν λίγο ακόμα. Στη συνέχεια λες κάτι γαλιφιές τύπου, “μια γωνίτσα”, “ίσα ίσα να δοκιμάσω”, “ε μου έσπασε και τη μύτη” και εύχεσαι να έχεις πέσει σε αυτούς τους φοβερούς παραδοσιακούς τύπους που εκεί που τους λες “όχι”, “καλέ μη”, “μα τώρα τι είναι αυτά” και αυτοί εκεί ... να σου τιγκάρουν το πιάτο. Αφού φας, ευχαριστείς για ακόμα μια φορά και χωρίς κανένα ενδοιασμό ανακοινώνεις ότι “την επόμενη φορά θα σου/σας κάνω εγώ το τραπέζι”! Μέχρι 2 άντε 3 φορές μπορείς να το επαναλάβεις αυτό το μοτίβο ανά φίλο. Είναι χρήσιμο να μην πηγαίνεις απανωτά και σε άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους. Προσοχή: εάν έρθει να σε επισκεφτεί κάποιος εκείνο το διάστημα είτε το παίζεις κινέζος και δεν ανοίγεις τη πόρτα είτε .... αχ μόλις έφευγες ρε γαμώτο!
Βήμα 4ο όλα για όλα
Έχεις μπει στην τελική ευθεία. Στο τελευταίο στάδιο σταματάς να πληρώνεις τους λογαριασμούς. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα και στη χειρότερη το ενοίκιο. Μηδενίζεις τα έξοδα σου!
Ακολουθείς τα βήματα για όσους μήνες χρειαστεί για να έχεις μαζέψει ένα αξιοπρεπές κομπόδεμα για το ταξίδι σου. Κάποια στιγμή θα επανέλθω με τις οδηγίες του ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑΣ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΣΟΥ!
Η παραπάνω μέθοδος προσωπικά μου εξοικονόμησε περί τα 177 ευρώ μέσα σε 1 μήνα. Με την επέμβαση της καλής μου μαμάς συμπληρώθηκαν τα αεροπορικά μου ναύλα. Και ο πατέρας μου, αφού κλείσαμε τα εισιτήρια και το ταξίδι ήταν πλέον αμετάκλητο, μου παρέδωσε έναν φάκελο με ένα αξιοσέβαστο ποσόν «για ασφάλεια» καθώς πάντα ήμουν και θα είμαι το κοριτσάκι του! Οπότε και έφτασε η χαρούμενη μέρα που το ταξίδι μας έγινε πραγματικότητα.
Το αεροδρόμιο με ενθουσίασε! Ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευα σαν ενήλικας, η πρώτη φορά που πήγαινα διακοπές με τον «έρωτα» μου και κυρίως η πρώτη φορά που είχα "έρωτα" στη ζωή μου. Πέρασα τον έλεγχο διαβατηρίων, και ο ενθουσιασμός μου έφτανε να απογειώσει το αεροπλάνο χωρίς βενζίνες και πιλότους. Χάζευα τον κόσμο, ξεφύλλιζα τα ξενόγλωσσα περιοδικά στο γραφείο τύπου, φλέρταρα με τις μεγάλες συσκευασίες σοκολάτας, έτρεχα αριστερά και δεξιά στους διαδρόμους και ένιωθα σαν τρελαμένο παιδάκι σε παιχνιδάδικο. Ο σύντροφος μου ήταν εξίσου ενθουσιασμένος καθώς εκείνος δεν είχε ξαναπετάξει με αεροπλάνο και νομίζω είχε πέσει και σε εκείνον λίγη χρυσόσκονη από "έρωτα" και όλα του φαίνονταν ωραία. Εκτός από μια κούτα τσιγάρα, αγοράσαμε τσίχλες και καραμέλες για «το δρόμο» φτιάχνοντας την πρώτη αεροπορική παράδοση που θα τηρούσα ευλαβικά σε όλα τα υπόλοιπα ταξίδια.
Πέρασε η ώρα και επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο. Το αεροσκάφος της KLM είχε πανύψηλες αεροσυνοδούς, όλες κατάξανθες με γαλάζια μάτια. Προσδεθήκαμε, οι ρόδες ξεκόλλησαν από το έδαφος και εμείς ανεβαίναμε, ανεβαίναμε, ανεβαίναμε…
Μετά από ένα παγωμένο γεύμα, 3 αναψυκτικά και λίγο νύσταγμα, το αεροσκάφος άρχισε να ετοιμάζεται για προσγείωση. Στριμώχτηκε ο σύντροφος δίπλα μου να δει και εκείνος από το παράθυρο το επίπεδο τοπίο της Ολλανδίας. Και είδαμε ένα ψηφιδωτό από αγρούς και λουλούδια, χωρισμένο σαν πάζλ από μικρά και αστραφτερά ρυάκια.
Με το που βγήκαμε από το αεροσκάφος ο αέρας μου μύρισε διαφορετικά. Είχε μια νότα υγρασίας και ψύχους, κουβαλώντας αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια στην Γερμανία. Οι διάδρομοι του αεροδρομίου Schiphol ήταν τεράστιοι με οριζόντιους κυλιόμενους διαδρόμους. Ακολουθήσαμε τα φωτεινά σημάδια και φτάσαμε στην αίθουσα παραλαβής αποσκευών. Ήταν προτού οριστούν όλοι αυτοί οι νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα, όποτε ανάψαμε το τσιγαράκι μας σε ένα χώρο καπνιστήριο με κάτι μεγάλους αγωγούς που ρουφούσαν τον καπνό πάνω από το κεφάλι μας. Άφησα τον σύντροφο μου να περιμένει τη μικρή μας βαλίτσα και πήγα να επισκεφτώ τις τουαλέτες. Και εκεί κοίταξα τον εαυτό μου στο καθρέφτη. Είδα στο είδωλο μου μια κοπέλα που θα ήθελα πολύ να τη γνωρίσω καλύτερα. Κάποια με κενές σελίδες που είναι έτοιμη να τις γεμίσει. Κάποια δεν φοβάται να πετάξει. Κάποια που είναι έτοιμη να χαθεί, να βιώσει, να ρισκάρει, να ζήσει... Ήμουν εγώ «αλλού», και αυτό το «αλλού» έγινε το σπίτι και το καταφύγιο μου όποτε το «εδώ» με στρίμωχνε άσχημα στην γωνία της ρουτίνας. Βρήκα το σύντροφο μου στην ζώνη παραλαβής. Η βαλίτσα μας είχε φτάσει…
Να σημειωθεί ότι δεν είχε προηγηθεί ουδεμία έρευνα για το ΠΟΥ πάμε, δεν είχαμε κλείσει ξενοδοχείο και ούτε είχαμε ιδέα πώς φτάνουμε στη πόλη από το αεροδρόμιο. Ρωτώντας, κοιτώντας και με λίγο ένστικτο βρήκαμε το δρόμο μας και τα εισιτήρια για να πάρουμε το τραίνο. Πριν φύγουμε από το αεροδρόμιο ρωτήσαμε ένα πρακτορείο του αεροδρομίου για δωμάτιο. Η τιμή που μας έδωσαν μας έκανε να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για την θετική εξέλιξη του ταξιδιού μας...