• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ακτοπλοϊκά ταξίδια: Τα δικαιώματα των επιβατών των πλοίων

katerina

Member

Η θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει αρκετά, οι πρώτες εξορμήσεις στα νησιά έχουν ξεκινήσει και με δεδομένα πρόσφατα και παλαιότερα γεγονότα που σχετίζονται με παντός είδους καθυστερήσεις πλοίων, ακυρώσεις δρομολογίων, βλάβες ή ναυτικά ατυχήματα, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε ως επιβάτες τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε προέρχονται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει καταθέσει προς δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα τόσο για τους επιβάτες όσο και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μέχρι στιγμής, πάντως, καλό είναι να γνωρίζετε ότι:
• Σε περίπτωση καθυστέρησης, δικαιούστε να διαμείνετε στο πλοίο μέχρι τον απόπλου. Στο ενδεχόμενο παράτασης της καθυστέρησης ή ακύρωσης του δρομολογίου με υπαιτιότητα του πλοιοκτήτη, μπορείτε να ακυρώσετε το εισιτήριό σας και να πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Εναλλακτικά, δικαιούστε κάλυψη των εξόδων διαμονής και διατροφής μέχρι τον απόπλου, ενώ καλό είναι να γνωρίζετε ότι σ' αυτήν την περίπτωση περιλαμβάνεται και το δικαίωμα αποζημίωσης. Δυστυχώς, αυτό δεν αποσαφηνίζεται περισσότερο.
• Στην περίπτωση βλάβης εν πλω, δικαιούστε είτε να απαιτήσετε επιστροφή του ναύλου ανάλογη προς την απόσταση που δεν διανύθηκε, είτε να παραμείνετε στο πλοίο μέχρι την επανάληψη του πλου, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Και σ' αυτές τις περιπτώσεις θεμελιώνεται το δικαίωμα αποζημίωσης.
• Εάν πριν από τον απόπλου του πλοίου δηλώσετε ότι δεν επιθυμείτε να ταξιδέψετε ή ότι για λόγους ασθενείας ή άλλου συμβάντος αδυνατείτε να επιβιβαστείτε, δικαιούστε να πάρετε πίσω το μισό αντίτιμο του εισιτηρίου.
• Κατά την επιβίβαση, οφείλετε να επιδείξετε το εισιτήριό σας και εν συνεχεία να καταλάβετε τη θέση ή την καμπίνα που αναγράφεται σ' αυτό. Εάν δεν σας δοθεί η συμφωνημένη θέση, μπορείτε να ακυρώσετε το εισιτήριο και να ζητήσετε αποζημίωση, εκτός και αν σας διατεθεί ανάλογη θέση ή καμπίνα. Σε περίπτωση που τοποθετηθείτε σε θέση κατώτερη από εκείνη που αναγράφεται στο εισιτήριο, δικαιούστε να εισπράξετε τη διαφορά της τιμής.
• Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν έχετε την εξυπηρέτηση που οφείλει να σας παρέχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, σύμφωνα με τους όρους μεταφοράς, μπορείτε να διατυπώσετε το παράπονό σας στον πλοίαρχο ή τον ύπαρχο και μετά το τέλος του ταξιδιού καλό είναι να απευθυνθείτε και στις λιμενικές αρχές.
• Εάν έχετε εισιτήριο, αλλά μείνετε εκτός πλοίου λόγω υπεράριθμων κρατήσεων θέσεων, επιβάλλεται να ειδοποιήσετε το τοπικό λιμεναρχείο, προκειμένου είτε να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο είτε να ενημερώσει τον εισαγγελέα για να ασκήσει ποινική δίωξη.
• Στην περίπτωση ναυτικού ατυχήματος (π.χ. βύθιση, προσάραξη, σύγκρουση, πρόσκρουση, πυρκαγιά, έκρηξη κ.λπ.) δικαιούστε πλήρη αποζημίωση. Στο σημείο αυτό, το υπουργείο διευκρινίζει σχετικά: «Οπως αυτό ορίζεται από το νόμο», οπότε -ο μη γένοιτο- μάλλον έχει τρέξιμο η υπόθεση...
• Σε ό,τι αφορά τη φόρτωση και εκφόρτωση του οχήματός σας στο πλοίο, είστε ο/η κατεξοχήν υπεύθυνος/η. Σε περίπτωση, ωστόσο που το όχημα υποστεί βλάβη από κακό χειρισμό του πλοιάρχου ενόσω είναι μέσα στο πλοίο, δικαιούστε αποζημίωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Επειδή, όμως, ως επιβάτες έχουμε και υποχρεώσεις, να θυμάστε -μεταξύ άλλων- ότι:
• Οφείλετε να προσέρχεστε στο πλοίο πριν από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου. Αν μάλιστα είστε κάτοχος οχήματος, πρέπει να βρίσκεστε στο χώρο αναμονής φόρτωσης μία ώρα πριν από τον απόπλου.
• Στην περίπτωση που δεν προσέλθετε εγκαίρως στο πλοίο (μέχρι την προγραμματισμένη ώρα απόπλου), δεν δικαιούστε την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου σας.
• Εάν αποβιβασθείτε σε ενδιάμεσο λιμάνι και όχι στον τελικό του προορισμό, καταβάλλετε και πάλι ολόκληρο το εισιτήριο που έχετε ήδη αγοράσει.
• Για τις αποσκευές σας προβλέπεται ιδιαίτερος ναύλος μόνο στην περίπτωση που αυτές υπερβαίνουν τον όγκο ή το βάρος που αναφέρεται στο εισιτήριο.
• Μετά την αναχώρηση του πλοίου δεν επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο των οχημάτων, γι' αυτό και πρέπει να έχετε μαζί σας τα αντικείμενα που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

πηγή: kathimerini

Last edited by a moderator:

FOYFOY

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Ευρώπης (οδικός)
πολυ χρησιμες πληροφοριες, μπραβο κατερινα...:p

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Ευχαριστούμε πολύ, πραγματικά χρήσιμο.

sinefoula

Member
Επόμενο Ταξίδι
;;;;;;;;;;;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Αίγυπτος,Μαρόκο!
σε περιπτωση απεργιας τι δικαιουμαστε;;;;;;;;;;;;;;;;;;οεο;
η μεν εταιρια λεει οτι δεν εχει ευθυνη,το γραφειο που πληρωσαμε εδω και βδομαδες τα εισητηρια το ιδιο,το βοοκινγ το ιδιο και τι φταιει τελικα αυτο;το ξενοδοχειο οσο ευγενεστατο και να ειναι με πληρωμενη κρατηση,μη επιστρεψιμη και αυγουστο μηνα δεν μπορει να κανει πολλα........μονο να μας εξυπηρετησει με το αζημιωτο βεβαια για δυο νυχτες ακομα ............μιλαμε βεβαια για την απεργια 24ωρων πνο στις 3 σεπτεμβρη 2018.....απο πατμο,προς συρο κι αντιστροφα.....και οκ εμεις,εχουμε πες σπιτι πατμο,και ακομα πιο χαλια να γινουν θα παμε πειραια στη μαμα μου........αλλα ποσος κοσμος χανει αεροπορικα;τι γινεται σ αυτες τις περιπτωσεις;
εμενα μονο αλλαγη εισητηριων μου επιτρεψε η περιφημη blue star............κριμα και μετα απορουν γιατι ταξιδευει ο κοσμος μονο εξωτερικο.

katkats

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
εμενα μονο αλλαγη εισητηριων μου επιτρεψε η περιφημη blue star............κριμα και μετα απορουν γιατι ταξιδευει ο κοσμος μονο εξωτερικο.
Ξεβόλεμα σίγουρα, αλλά τι άλλο απαίτησες και δεν το δεχτήκανε; Η αλλαγή εισιτηρίων μου φαίνεται ότι είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
σε περιπτωση απεργιας τι δικαιουμαστε;;;;;;;;;;;;;;;;;;οεο;
η μεν εταιρια λεει οτι δεν εχει ευθυνη,το γραφειο που πληρωσαμε εδω και βδομαδες τα εισητηρια το ιδιο,το βοοκινγ το ιδιο και τι φταιει τελικα αυτο;το ξενοδοχειο οσο ευγενεστατο και να ειναι με πληρωμενη κρατηση,μη επιστρεψιμη και αυγουστο μηνα δεν μπορει να κανει πολλα........μονο να μας εξυπηρετησει με το αζημιωτο βεβαια για δυο νυχτες ακομα ............μιλαμε βεβαια για την απεργια 24ωρων πνο στις 3 σεπτεμβρη 2018.....απο πατμο,προς συρο κι αντιστροφα.....και οκ εμεις,εχουμε πες σπιτι πατμο,και ακομα πιο χαλια να γινουν θα παμε πειραια στη μαμα μου........αλλα ποσος κοσμος χανει αεροπορικα;τι γινεται σ αυτες τις περιπτωσεις;
Φυσικά και έχεις δικαιώματα σύμφωνα με σχετικό κανονισμό της ΕΕ (επιστροφή ναύλου, μεταφορά στον προορισμό υπό παρεμφερείς συνθήκες, ξενοδοχείο, φαγητό και αναψυκτικά), μην τους τη χαρίζετε αν σας κάνουν την πάπια, άμεσα καταγγελία στο μεταφορέα κι αν δε λάβετε ικανοποιητική απάντηση στο Υπ. Ναυτ.

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/ship/index_el.htm

sinefoula

Member
Επόμενο Ταξίδι
;;;;;;;;;;;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Αίγυπτος,Μαρόκο!
Ξεβόλεμα σίγουρα, αλλά τι άλλο απαίτησες και δεν το δεχτήκανε; Η αλλαγή εισιτηρίων μου φαίνεται ότι είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν.
καλημερα οπως το ειπες μονο αλλαγη εισητηριου.......κατα τ αλλα δεν ευθυνονται λεει γιατι ειναι απεργια δεν ειναι λαθος δικο τους ταχα........θετικο μονο η κυρια που εχει το ξενοδοχειο στη συρο,να ναι καλα που μου εκανε πιο καλη τιμη για τις επομενες δυο δυανυκτερευσεις.δεν βρηκα αλλη λυση.........ή θα ακυρωνα το πληρωμενο ταξιδι,ή θα πηγαινα πειραια στην επιστροφη.......ή θα εμενα ακομα δυο νυχτες στον προορισμο μου.
@North66 εψαξα τα δικαιωματα μου,πουθενα δεν εχει τι γινεται σε μια απεργια....

katkats

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Πάντως να ταξιδέψεις στις 3/9 είναι ανέφικτο, αν γίνει η απεργία.
Αυτή είναι η νομοθεσία της ΕΕ https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=celex:32010R1177
Δες στο άρθρο 20 στις εξαιρέσεις. Μάλλον έχουν συμπεριλάβει τις απεργίες στις "έκτακτες περιστάσεις που εμποδίζουν την εκτέλεση της υπηρεσίας μεταφοράς επιβατών οι οποίες δεν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ακόμη και αν είχε ληφθεί κάθε εύλογο μέτρο", κάτι που διάβασα και σε άρθρο δικηγορικού γραφείου.

serginio

Member
Επόμενο Ταξίδι
Νάπολι,Ιταλία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία
Γνωρίζει κανείς αν τα πλοία της άγονης γραμμης απεργούν ή όχι. Ειπώθηκε από πρακτορειο ότι δρομολόγιο άγονης γραμμής γίνεται κανονικά και μου φαίνεται λίγο άκυρο.

sinefoula

Member
Επόμενο Ταξίδι
;;;;;;;;;;;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Αίγυπτος,Μαρόκο!
Πάντως να ταξιδέψεις στις 3/9 είναι ανέφικτο, αν γίνει η απεργία.
Αυτή είναι η νομοθεσία της ΕΕ https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=celex:32010R1177
Δες στο άρθρο 20 στις εξαιρέσεις. Μάλλον έχουν συμπεριλάβει τις απεργίες στις "έκτακτες περιστάσεις που εμποδίζουν την εκτέλεση της υπηρεσίας μεταφοράς επιβατών οι οποίες δεν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ακόμη και αν είχε ληφθεί κάθε εύλογο μέτρο", κάτι που διάβασα και σε άρθρο δικηγορικού γραφείου.
το ξερω........το θεμα ειναι οτι σκορδοκαίλα του καθε εφοπλιστη για τα δικαια κατα τ αλλα ζητουμενα απ τον ναυτεργατη,αν εδινε αποζημιωση για καθε ταξιδι που ακυρωνεται,ή διαφοροποιηται θα ειχε ενα λογο υπαρξης η απεργια......ετσι οπως ειναι μονο ο απλος πολιτης την πληρωνει την απεργια........εγω φτηνα την γλυτωσα,ειναι αλλοι που εχασαν αεροπορικα,πληρωμενα booking διαμονες......δουλειες.....κριμα γμτ.ηδη οσοι τουρκοι ειναι στο νησι τσακωνονται και δεν τους αδικω.......χαμος γινεται.
Γνωρίζει κανείς αν τα πλοία της άγονης γραμμης απεργούν ή όχι. Ειπώθηκε από πρακτορειο ότι δρομολόγιο άγονης γραμμής γίνεται κανονικά και μου φαίνεται λίγο άκυρο.
εχω την εντυπωση οτι ολα απεργουν εφοσον ειναι απεργια της ΠΝΟ ψαξε το γιατι εχεις ορισμενες ωρες για αντικατασταση εισητηριων δωρεαν.......μην επαναπαυεσαι.

serginio

Member
Επόμενο Ταξίδι
Νάπολι,Ιταλία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία
παντως η απεργια ειχε προκηρυχθει απο αρχες Ιουλιου για να τα λεμε και αυτα
Ευχαριστώ παιδιά,το ξέρω για την απεργία από καιρο. Δεν έχω βγαλει ακόμα εισιτηριο έτσι και αλλιως

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom