marydim
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Μεσόγειος
- Ταξίδι-Όνειρο
- Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
"Είσαι χωμένος στο Ίντερνετ ψάχνοντας την πιο φτηνή πτήση. Και την έχεις βρει. Μόνο που στο προτελευταίο βήμα, εκεί που ετοιμάζεσαι να κάνεις την κράτηση, η αεροπορική εταιρεία εμφανίζει ένα κουτάκι και σ' ενημερώνει ότι μπορείς να «απαλύνεις» τον αντίκτυπο που προκαλούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά το (δικό σου) ταξίδι πληρώνοντας κάποιο ποσό. Για παράδειγμα, για τη διαδρομή Αθήνα-Λονδίνο η Easyjet σ' ενημερώνει ότι με ? 3,80 έχεις «πατσίσει» την αναστάτωση που προκάλεσες στον πλανήτη, ενώ για τη διαδρομή Αθήνα-Νέα Υόρκη η British Airways υπολογίζει πως το ποσό που πρέπει να συνεισφέρεις, αν θέλεις να έχεις την οικολογική σου συνείδηση καθαρή, είναι ? 14,01. Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος προκύπτει με βάση τα χιλιόμετρα του ταξιδιού, ενώ τα χρήματα διατίθενται σε διάφορα προγράμματα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. και όλα είναι εγκεκριμένα από τον ΟΗΕ. Έτσι αυτή την εποχή η Easyjet χρηματοδοτεί ένα υδροηλεκτρικό έργο στο Εκουαδόρ και η B.A. ένα αιολικό πάρκο στην επαρχία Ningxia της Κίνας. Οι εισφορές σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά σε βάζουν σε ηθικό δίλημμα. Και, φυσικά, ανοίγουν μια συζήτηση: είναι άραγε αρκετό να πληρώνουμε ένα ποσό και μετά, με ήσυχη συνείδηση, να εκλύουμε όσο άνθρακα θέλουμε στην ατμόσφαιρα;"
Πηγή: www.athinoramatravel.gr
Προσωπικά, δεν το έχω πληρώσει ποτέ γιατί πρώτον θεωρώ ότι έχω πολύ μικρή συμμετοχή στην καταστροφή του πλανήτη και δεύτερον έχω βαρεθεί να μετατοπίζονται όλα τα κόστη στον τελικό καταναλωτή.
Αν η κάθε εταιρεία έχει οικολογικές ανησυχίες ας χρηματοδοτήσει μόνη της προγράμματα χωρίς να μεταφέρει το δίλημμα στους πελάτες της.
Πηγή: www.athinoramatravel.gr
Προσωπικά, δεν το έχω πληρώσει ποτέ γιατί πρώτον θεωρώ ότι έχω πολύ μικρή συμμετοχή στην καταστροφή του πλανήτη και δεύτερον έχω βαρεθεί να μετατοπίζονται όλα τα κόστη στον τελικό καταναλωτή.
Αν η κάθε εταιρεία έχει οικολογικές ανησυχίες ας χρηματοδοτήσει μόνη της προγράμματα χωρίς να μεταφέρει το δίλημμα στους πελάτες της.