Σιγουρα ειναι μεγαλη συζητηση αλλα ειμαι υπερ της αποψης πως νοιαζετε για τα ανθρωπινα δικαιωματα κανει κατι στην πραξη. Δεν προκαλει με συμπεριφορες που ξερει οτι θα του κοστισουν και μετα ζηταει και ρεστα. Ο τροπος να αλλαξουμε αυτο που δεν μας αρεσει δεν ειναι να χλευαζουμε εναν ολοκληρο λαο (γιατι αυτο κανουμε οταν δειχνουμε δημοσια την τρυφεροτητα μας σε μια μουσουλμανικη χωρα). Οτι θελουμε να αλλαξει, θελει και πολυ δουλεια. Χρειαζεται να πρωτα να αποδεχομαστε την παιδεια και τον πολιτισμο του αλλου και μετα να του δειχνουμε και μιαν αλλη διαδρομη5. Όμως πέρα από το θέμα του σεβασμού στα ήθη του τόπου, που είπαμε παραπάνω, στην αντίθετη πλευρά υπάρχει και το θέμα των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορούμε για παράδειγμα να σιωπήσουμε μπροστά στο αφάνταστα απάνθρωπο έθιμο της κλειτεριδεκτομής, που γίνεται στη Σομαλία και αλλού, απλά και μόνο επειδή αποτελεί έθιμο των κατοίκων; Και βέβαια όχι. Άρα δεν μπορούμε πάντα να σιωπάμε στο όνομα του σεβασμού των τοπικών ηθών. Χρειαζόμαστε μια χρυσή τομή και βέβαια αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση, που μπορεί να οδηγήσει πολύ μακριά.
Αν κάποιος συνειδητά επιλέγει μιάν προκλητική συμπεριφορά για να δοκιμάσει τις ανοχές και αντοχές ενός συστήματος ή πιστεύοντας ότι έτσι θα αλλάξει τον κόσμο, εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να καταδικάσω μιά τόσο ανόητη και αφελή συμπεριφορά..... Δεν προκαλει με συμπεριφορες που ξερει οτι θα του κοστισουν και μετα ζηταει και ρεστα. Ο τροπος να αλλαξουμε αυτο που δεν μας αρεσει δεν ειναι να χλευαζουμε εναν ολοκληρο λαο (γιατι αυτο κανουμε οταν δειχνουμε δημοσια την τρυφεροτητα μας σε μια μουσουλμανικη χωρα).