• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Travel-wars: Παρίσι vs Ρώμη

Τravel-Wars: Παρίσι vs Ρώμη

• Total voters
    369

dimitrak

Member
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ποια παιδεια που αν τους ρωτησεις κατι στ Αγγλικα θα σου απαντησουν στα Γαλλικα...Αλλα δε θα με ρωτησει ενας Γαλλος πως να παει καπου?Απαντηση: Θα πας ευθεια,στο τελος του δρομου θα στριψεις δεξια κλπ σε απταιστα Ελληνικα

interted

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Απλά είναι τα πράγματα, αν κρίνουμε με βάση 1. τον κόσμο 2. την αυθεντικότητα, 3. τα αξιοθέατα

Είναι κοινό μυστικό ότι οι Παριζιάνοι είναι η αχίλλειος πτέρνα του Παρισιού ειδικά όσo αφορά την αλληλεπίδραση με τους ξένους (αδιάφοροι, σοβινιστές με την γλώσσα, ενοχλητικοί στον δρόμο - πόσες φορες μάλωσα με οδηγούς αυτοκινήτων όταν χρησιμοποιούσα τα ποδήλατα velib, κομπλεξικοί - μια φορά ήρθαν και μας κάναν παράπονα στο τρένο όταν καυτηριάζαμε τα κακώς κείμενα των Γάλλων) . Από την άλλη οι Ρωμαίοι αν και δεν ξέραν Αγγλικά, μας βοηθούσαν όπου πηγαίναμε - μια κοπέλα έκανε ολόκληρη διαδρομή στο μετρό για να μου δείξει που είναι μια πλατεία.

Δεν νομίζω να υπάρχει πιο αυθεντικό από το να περπατάς σε μια πρωτεύουσα που να είναι ζωντανό μουσείο 2 χιλιάδων χρόνων, δεν υπάρχουν συγκρίσεις εδώ. Το Παρίσι πληρώνει είναι το πόσο υπερεκτιμημένο και δημοφιλές είναι. Ίσως κάποτε να άξιζε μια επίσκεψη όταν οι Les Halles σφίζαν από χρώμα και ζωή και η Μονμάρτη ήταν ακόμα μποέμ. Τώρα η μοναδικότητα του Παρισιού περιορίζεται στο νέφος.

Ναι μεν το Παρίσι έχει κάθε βδομάδα και νέες έκθεσεις να δεις, όμως είναι τόσο μεγάλες οι ουρες που δεν αξίζει τον κόπο. Τα υπόλοιπα αξιοθέατα είναι απομιμίσεις (με εξέρεση κάτι κάστρα), καλύτερα να δεις το αυθεντικό Πάνθεον που έκτισε ο Ανδιανός και όχι αυτό με τον σταυρό στην κορυφή.

Αυτά, στο πνέυμα του θέματος (κατά τα άλλα αγαπάω να μισώ το Παρίσι)

Dina Z

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Λατρεύω αυτές τις αντιπαραθέσεις! :D
Λοιπόν να συμβάλλω κι εγώ στη συζήτηση με την βαρύνουσα άποψή μου. :p

Αν και μαγειρεύω, μαγείρισσα - συγνώμη chef εννοούσα- δεν είμαι. Αν και ταξιδεύω όσο μου επιτρέπει η τσέπη μου, ταξιδιώτης (με την σοβαρή έννοια) δεν είμαι. Απλά απολαμβάνω το ταξίδι μου όπως και το φαγητό μου. Δηλαδή με τις αισθήσεις μου.
Ψήφισα Ρώμη για τους παρακάτω σοβαρότατους λόγους:
1ον Γιατί τρελαίνομαι για την πίτσα τους και το τυραμισού από το Pompi και
2ον Γιατί η Ρώμη έχει Ιταλούς !!!!! ;););)

Eurotraveler

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
καλύτερα να δεις το αυθεντικό Πάνθεον που έκτισε ο Ανδιανός και όχι αυτό με τον σταυρό στην κορυφή.
Το ρωμαϊκό Πάνθεον το θαυμάζεις πρωτίστως ως έργο αρχιτεκτονικής, το παρισινό όμως πρωτίστως για όσους είναι θαμμένοι σε αυτό. Εννοώ πως το καθένα είναι ξεχωριστό για διαφορετικό λόγο. Βεβαίως ο θόλος του ρωμαϊκού Πανθέου είναι αξεπέραστο αρχιτεκτονικό πόνημα. Το παρισινό δεν είναι τόσο μοναδικό σαν κτίσμα, αλλά σε αυτο υπάρχουν οι τάφοι των Βολτέρου, Ουγκώ, Ρουσσώ, Μαρίας Κιουρί, Ζολά, Δουμά κ.α. Ίσως το ρωμαϊκό υπερέχει με τη σκέψη ότι θα δεις σε αυτό και αρχιτεκτονική και τάφους (Ραφαήλ, Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ), χωρίς να σημαίνει ότι το παρισινό δεν είναι εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα, απλά δεν κατέχει τα πρωτεία. Εγώ όμως ψηφίζω Παρίσι.

Samion

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Σε ολη την Ιταλια ειναι αγνωστο ειδος οι μπαμιες, το παραδεχομαι λειπει. Το Παρισι προφανως ειναι γεματο, οποτε η πολυτιμη εμπειρια σου επισης καλοδεχουμενη. Ενημερωσε μας μαζι με ς την ψαροσουπα.

panlek30

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Βολιβία
ποια παιδεια που αν τους ρωτησεις κατι στ Αγγλικα θα σου απαντησουν στα Γαλλικα...Αλλα δε θα με ρωτησει ενας Γαλλος πως να παει καπου?Απαντηση: Θα πας ευθεια,στο τελος του δρομου θα στριψεις δεξια κλπ σε απταιστα Ελληνικα
Εννούσα ακαδημαικη παιδεια. Για την κοινωνικη παιδεια ισως να μη φημιζονται ομως δε σου κρυβω οτι καπου μεσα μου ζηλευω. Μακαρι να δειχναμε και εμεις το μισο ζηλο απο αυτους για την γλωσσα μας, την κουλτουρα κ τη χωρα μας!
Μεταξυ μας τελεια ειναι κ η Ρωμη αν και δεν μου βγαζει τοσο "ευρωπαικό" αερα.
Εννοειται οτι πιστευω αυτα που εγραψα αλλα ο λογος που ημουν τοσο απολυτος, ειναι για να τσιγλισω λιγο τον samion. Εχουμε βαρεθει να ακουμε πια οτι σα την Ιταλια δεν εχει...:bleh:

Last edited:

Samion

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
1.Μεταξυ μας τελεια ειναι κ η Ρωμη αν και δεν μου βγαζει τοσο "ευρωπαικό" αερα.
2.γιατι εχουμε βαρεθει να ακουμε πια οτι σα την Ιταλια δεν εχει...:bleh:
1.συμφωνω. Αερα οπως τον εννοεις των τελευταιων αιωνων, τύπου μπρατισλαβας, παρισιων κ αλλων πολιχνεων δεν εχει.
2. Αν παρακολουθεις, που μαλλον δεν κανεις, θα εβλεπες οτι επιμενουμε σε συγκεκριμενα θεματα. Μη μου πεις για φαι αλλου κ γελασω. Πες για αλλες χωρες παραλιες, αυτοκινητα, συγχρονα μουσεια, γιουροντισνευ κλπ να σηκώσω τα χερια ψηλα.

giannismits

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Βλέπω είχα ψηφίσει Ρώμη. Προφανώς γιατί δεν είχα πάει Παρίσι. Γιατί τώρα δεν υπήρχε περίπτωση να ψήφιζα Ρώμη. Μια πόλη δεν μπορεί να έχει πάντα αντικειμενικά κριτήρια ώστε να τα μετρήσουμε και να πούμε ναι προτιμώ αυτή! ''Η Ρώμη είναι ανοιχτό μουσείο'', ''η Ρώμη είναι γραφική'', ''οι Ρωμαίοι είναι ευγενικοί''... Εγώ προσωπικά βλέπω τι αφήνει η κάθε πόλη μέσα μου. Είναι η γενική αίσθηση και αύρα που παίρνω από κάθε μέρος. Η Ρώμη δεν μου άφησε τίποτα. Δεν με συγκίνησε και μου άφησε μια αδιάφορη αίσθηση. Δεν θα αμφισβητήσω το φαγητό της, ούτε τα αρχαία της, ούτε τις γραφικές γωνιές της, ούτε τις πανέμορφες πλατείες. Η Ρώμη είναι όμορφη. Όμως πραγματικά δεν άφησε κανένα στίγμα για μένα. Ίσως γιατί σαν πόλη με ''κλείνει''. Το κέντρο της μου φάνηκε σαν ένα μεγάλο χωριό με αμέτρητο αριθμό τουριστών.

Αντίθετα το Παρίσι μου άρεσε περισσότερο γιατί έχω μια προτίμηση στις μητροπόλεις με άπλα και με ποικιλία. Μου φάνηκε πιο σύγχρονη πόλη πιο σημερινή. Πιο φινετσάτη και πιο κουλτουριάρα. Μου άρεσαν περισσότερο οι γειτονιές του Παρισιού, μου αρέσει περισσότερο η βόλτα στον Σηκουάνα απ' ότι στον Τίβερη, προτιμώ την αρχιτεκτονική του και προτιμώ την ενέργεια και τον δυναμισμό του Παρισιού. Δεν είναι η αγαπημένη μου πόλη αλλά θα ξαναπήγαινα άνετα και πάλι. Όσο για τους κατοίκους του Παρισιού έχω μόνο τα καλύτερα να πω. Σε τουριστικά και μη σημεία στην πόλη, με όποιον κι αν συναναστραφήκαμε μιλούσαν αγγλικά και ήταν πρόθυμοι και ευγενικοί. Δεν μπορώ να μιλήσω για τον περιβόητο σοβινισμό των Γάλλων γιατί δεν τον είδα.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι δεδομένα. Άλλωστε ο καθένας την προσωπική του εμπειρία καταθέτει, έτσι δεν είναι?

Θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα ζυμαρικά και ριζότο (θα γινόμουν βέβαια 150 κιλά), αλλά επειδή μου αρέσει αυτή η κουζίνα και σίγουρα τα εστιατόρια στη Ρώμη είναι πιο προσιτά και στα δικά μου γούστα, δεν σημαίνει ότι προτιμώ να ταξιδεύω ή να ζω στη Ρώμη.

panlek30

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Βολιβία
1.συμφωνω. Αερα οπως τον εννοεις των τελευταιων αιωνων, τύπου μπρατισλαβας, παρισιων κ αλλων πολιχνεων δεν εχει.
2. Αν παρακολουθεις, που μαλλον δεν κανεις, θα εβλεπες οτι επιμενουμε σε συγκεκριμενα θεματα. Μη μου πεις για φαι αλλου κ γελασω. Πες για αλλες χωρες παραλιες, αυτοκινητα, συγχρονα μουσεια, γιουροντισνευ κλπ να σηκώσω τα χερια ψηλα.
Σιγα μη παρακαλουθω travel war Παρισι vs Ρωμη... Εχει my style rocks. Δεν προλαβαινω... :)

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Τα υπόλοιπα αξιοθέατα είναι απομιμίσεις (με εξέρεση κάτι κάστρα), καλύτερα να δεις το αυθεντικό Πάνθεον που έκτισε ο Ανδιανός και όχι αυτό με τον σταυρό στην κορυφή.
Ψηφιζεις την πολη που αντεγραψε τα μισα της εκθεματα απο την αρχαια Ελλαδα γιατι δεν σου αρεσουν οι απομιμησεις...ΟΚ!

Τι αερα να εχει καημενε; Ο μονος αερας που ειχε ποτε η Ρωμη ειναι αυτος που φυσηξε το '40 απο την Πινδο.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Απλά είναι τα πράγματα, αν κρίνουμε με βάση 1. τον κόσμο 2. την αυθεντικότητα, 3. τα αξιοθέατα

Είναι κοινό μυστικό ότι οι Παριζιάνοι είναι η αχίλλειος πτέρνα του Παρισιού ειδικά όσo αφορά την αλληλεπίδραση με τους ξένους (αδιάφοροι, σοβινιστές με την γλώσσα, ενοχλητικοί στον δρόμο - πόσες φορες μάλωσα με οδηγούς αυτοκινήτων όταν χρησιμοποιούσα τα ποδήλατα velib, κομπλεξικοί - μια φορά ήρθαν και μας κάναν παράπονα στο τρένο όταν καυτηριάζαμε τα κακώς κείμενα των Γάλλων) . Από την άλλη οι Ρωμαίοι αν και δεν ξέραν Αγγλικά, μας βοηθούσαν όπου πηγαίναμε - μια κοπέλα έκανε ολόκληρη διαδρομή στο μετρό για να μου δείξει που είναι μια πλατεία.
Την πρώτη μου φορά στη Ρώμη ήμασταν με παρέα και αυτοκίνητο, τόσο οι υπόλοιποι όσο κυρίως αυτός που οδηγούσε πάθαμε την πλάκα με την επιθετικότητα των Ρωμαίων οδηγών, καμμία σχέση ουτε καν με την υπόλοιπη (κυρίως βόρεια) Ιταλία που είχαμε δει στο ίδιο ταξίδι. Ας αφήσουμε τις οδηγικές συμπεριφορές γιατί ειδικά τη Ρώμη δεν την "παίρνει".

Δεν νομίζω να υπάρχει πιο αυθεντικό από το να περπατάς σε μια πρωτεύουσα που να είναι ζωντανό μουσείο 2 χιλιάδων χρόνων, δεν υπάρχουν συγκρίσεις εδώ. Το Παρίσι πληρώνει είναι το πόσο υπερεκτιμημένο και δημοφιλές είναι. Ίσως κάποτε να άξιζε μια επίσκεψη όταν οι Les Halles σφίζαν από χρώμα και ζωή και η Μονμάρτη ήταν ακόμα μποέμ. Τώρα η μοναδικότητα του Παρισιού περιορίζεται στο νέφος.

Ναι μεν το Παρίσι έχει κάθε βδομάδα και νέες έκθεσεις να δεις, όμως είναι τόσο μεγάλες οι ουρες που δεν αξίζει τον κόπο. Τα υπόλοιπα αξιοθέατα είναι απομιμίσεις (με εξέρεση κάτι κάστρα), καλύτερα να δεις το αυθεντικό Πάνθεον που έκτισε ο Ανδιανός και όχι αυτό με τον σταυρό στην κορυφή.
Εγώ τουλάχιστον προτιμώ να κυκλοφορώ στα μέρη που συνέβη η Γαλλική Επανάσταση κι ο διαφωτισμός, παρά στην πρωτεύουσα των παπάδων.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.636
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom