Το ρωμαϊκό Πάνθεον το θαυμάζεις πρωτίστως ως έργο αρχιτεκτονικής, το παρισινό όμως πρωτίστως για όσους είναι θαμμένοι σε αυτό. Εννοώ πως το καθένα είναι ξεχωριστό για διαφορετικό λόγο. Βεβαίως ο θόλος του ρωμαϊκού Πανθέου είναι αξεπέραστο αρχιτεκτονικό πόνημα. Το παρισινό δεν είναι τόσο μοναδικό σαν κτίσμα, αλλά σε αυτο υπάρχουν οι τάφοι των Βολτέρου, Ουγκώ, Ρουσσώ, Μαρίας Κιουρί, Ζολά, Δουμά κ.α. Ίσως το ρωμαϊκό υπερέχει με τη σκέψη ότι θα δεις σε αυτό και αρχιτεκτονική και τάφους (Ραφαήλ, Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ), χωρίς να σημαίνει ότι το παρισινό δεν είναι εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα, απλά δεν κατέχει τα πρωτεία. Εγώ όμως ψηφίζω Παρίσι.καλύτερα να δεις το αυθεντικό Πάνθεον που έκτισε ο Ανδιανός και όχι αυτό με τον σταυρό στην κορυφή.
Εννούσα ακαδημαικη παιδεια. Για την κοινωνικη παιδεια ισως να μη φημιζονται ομως δε σου κρυβω οτι καπου μεσα μου ζηλευω. Μακαρι να δειχναμε και εμεις το μισο ζηλο απο αυτους για την γλωσσα μας, την κουλτουρα κ τη χωρα μας!ποια παιδεια που αν τους ρωτησεις κατι στ Αγγλικα θα σου απαντησουν στα Γαλλικα...Αλλα δε θα με ρωτησει ενας Γαλλος πως να παει καπου?Απαντηση: Θα πας ευθεια,στο τελος του δρομου θα στριψεις δεξια κλπ σε απταιστα Ελληνικα
1.συμφωνω. Αερα οπως τον εννοεις των τελευταιων αιωνων, τύπου μπρατισλαβας, παρισιων κ αλλων πολιχνεων δεν εχει.1.Μεταξυ μας τελεια ειναι κ η Ρωμη αν και δεν μου βγαζει τοσο "ευρωπαικό" αερα.
2.γιατι εχουμε βαρεθει να ακουμε πια οτι σα την Ιταλια δεν εχει...
Σιγα μη παρακαλουθω travel war Παρισι vs Ρωμη... Εχει my style rocks. Δεν προλαβαινω...1.συμφωνω. Αερα οπως τον εννοεις των τελευταιων αιωνων, τύπου μπρατισλαβας, παρισιων κ αλλων πολιχνεων δεν εχει.
2. Αν παρακολουθεις, που μαλλον δεν κανεις, θα εβλεπες οτι επιμενουμε σε συγκεκριμενα θεματα. Μη μου πεις για φαι αλλου κ γελασω. Πες για αλλες χωρες παραλιες, αυτοκινητα, συγχρονα μουσεια, γιουροντισνευ κλπ να σηκώσω τα χερια ψηλα.
Ψηφιζεις την πολη που αντεγραψε τα μισα της εκθεματα απο την αρχαια Ελλαδα γιατι δεν σου αρεσουν οι απομιμησεις...ΟΚ!Τα υπόλοιπα αξιοθέατα είναι απομιμίσεις (με εξέρεση κάτι κάστρα), καλύτερα να δεις το αυθεντικό Πάνθεον που έκτισε ο Ανδιανός και όχι αυτό με τον σταυρό στην κορυφή.
Τι αερα να εχει καημενε; Ο μονος αερας που ειχε ποτε η Ρωμη ειναι αυτος που φυσηξε το '40 απο την Πινδο.1.συμφωνω. Αερα οπως τον εννοεις των τελευταιων αιωνων, τύπου μπρατισλαβας, παρισιων κ αλλων πολιχνεων δεν εχει.
Την πρώτη μου φορά στη Ρώμη ήμασταν με παρέα και αυτοκίνητο, τόσο οι υπόλοιποι όσο κυρίως αυτός που οδηγούσε πάθαμε την πλάκα με την επιθετικότητα των Ρωμαίων οδηγών, καμμία σχέση ουτε καν με την υπόλοιπη (κυρίως βόρεια) Ιταλία που είχαμε δει στο ίδιο ταξίδι. Ας αφήσουμε τις οδηγικές συμπεριφορές γιατί ειδικά τη Ρώμη δεν την "παίρνει".Απλά είναι τα πράγματα, αν κρίνουμε με βάση 1. τον κόσμο 2. την αυθεντικότητα, 3. τα αξιοθέατα
Είναι κοινό μυστικό ότι οι Παριζιάνοι είναι η αχίλλειος πτέρνα του Παρισιού ειδικά όσo αφορά την αλληλεπίδραση με τους ξένους (αδιάφοροι, σοβινιστές με την γλώσσα, ενοχλητικοί στον δρόμο - πόσες φορες μάλωσα με οδηγούς αυτοκινήτων όταν χρησιμοποιούσα τα ποδήλατα velib, κομπλεξικοί - μια φορά ήρθαν και μας κάναν παράπονα στο τρένο όταν καυτηριάζαμε τα κακώς κείμενα των Γάλλων) . Από την άλλη οι Ρωμαίοι αν και δεν ξέραν Αγγλικά, μας βοηθούσαν όπου πηγαίναμε - μια κοπέλα έκανε ολόκληρη διαδρομή στο μετρό για να μου δείξει που είναι μια πλατεία.
Εγώ τουλάχιστον προτιμώ να κυκλοφορώ στα μέρη που συνέβη η Γαλλική Επανάσταση κι ο διαφωτισμός, παρά στην πρωτεύουσα των παπάδων.Δεν νομίζω να υπάρχει πιο αυθεντικό από το να περπατάς σε μια πρωτεύουσα που να είναι ζωντανό μουσείο 2 χιλιάδων χρόνων, δεν υπάρχουν συγκρίσεις εδώ. Το Παρίσι πληρώνει είναι το πόσο υπερεκτιμημένο και δημοφιλές είναι. Ίσως κάποτε να άξιζε μια επίσκεψη όταν οι Les Halles σφίζαν από χρώμα και ζωή και η Μονμάρτη ήταν ακόμα μποέμ. Τώρα η μοναδικότητα του Παρισιού περιορίζεται στο νέφος.
Ναι μεν το Παρίσι έχει κάθε βδομάδα και νέες έκθεσεις να δεις, όμως είναι τόσο μεγάλες οι ουρες που δεν αξίζει τον κόπο. Τα υπόλοιπα αξιοθέατα είναι απομιμίσεις (με εξέρεση κάτι κάστρα), καλύτερα να δεις το αυθεντικό Πάνθεον που έκτισε ο Ανδιανός και όχι αυτό με τον σταυρό στην κορυφή.