Yorgos
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Umhlanga
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν είναι κι ο αγαπημένος μου. Η Μαδρίτη έχει σοβαρό πρόβλημα ρατσισμού (προσωπικά έχω πολλά περιστατικά, όπως την άρνηση να μου πουλήσουν εισιτήριο στο μετρό επειδή είμαι... sudaca), ξενοφοβίας (για δοκίμασε να νοικιάσεις σπίτι στη Μαδρίτη με προφορά λατινοαμερικάνου) και ομοφοβίας με ασυνήθιστα για την Ευρώπη hate crime rates, πράγματα που στον πολιτισμό της Καταλωνίας φαντάζουν μεσαιωνικά, όσο και οι... χριστιανικές απόψεις των συντηρητικών Καστιγιάνων (όπου το να φοράει μια κοπέλα μίνι φούστα raises eyebrows... το 2016 τώρα αυτά!) και οι πορείες με τις σβάστικες των οπαδών της Ατλέτικο.Μετά από αυτές σου τις δηλώσεις στο Μαδρίτη VS Βαρκελώνη είχα καταλάβει πως δεν σου πολυάρεσε ο κόσμος στη Μαδρίτη....
Επομένως με τη Βαρκελώνη δεν υπάρχει σύγκριση, η Βαρκελώνη είναι μια πόλη ανοιχτόμυαλη, προοδευτική, κουλ, χίπικη που αν σκάσει μύτη ο Πάπας ή ακουστούν ρατσιστικά σχόλια στο γήπεδο πέφτουν τομάτες. Αλλά ακόμη κι έτσι, θα πάρω τον οποιοδήποτε Ισπανό και τη ζωή στην Ισπανία any day over των Ιταλών, που είναι συμπαθείς αλλά ελαφρώς χαζοχαρούμενοι ελαφρόμυαλοι και τους λείπει η κουλτούρα, η αποτελεσματικότητα, ο συνδυασμός μπρίου και σοβαρότητας της Ισπανίας. Επίσης παράγοντας για μένα είναι ότι μια πόλη σαν τη Μαδρίτη, όσο βαρετή κι αν είναι σε σχέση με άλλες ισπανικές, έχει τουλάχιστον ταυτότητα, δεν είναι μια πόλη στο κέντρο της οποίας βλέπεις 99 τουρίστες κι έναν ντόπιο, κι αυτός ο ντόπιος να είναι πωλητής παγωτών σε τουρίστες. Η Ρώμη ώρες-ώρες φαντάζει μια ντίσνεϋλαντ τουρισμού, η Μαδρίτη μια πόλη με καθημερινότητα, ταυτότητα και ντόπιους, ακόμη και στα πιο κεντρικά/τουριστικά της σημεία.
Οπότε ναι, στον κόσμο δίνω προβάδισμα στους Μαδριλένους. Αλλά ως πόλη για επίσκεψη δεν υπάρχει σύγκριση για μένα, η Ρώμη έχει χίλια πράγματα να δεις και να κάνεις, εύκολα περνάω και 15 μέρες και να μην προλάβω να τα δω και κάνω όλα... Η Μαδρίτη πάνω από 2 μέρες δεν μπορεί να με κρατήσει, κι αυτό έχοντας δεινοπαθήσει μια ολόκληρη μέρα βλέποντας ζωγραφιές... Πρωτεύουσα πρωην αυτοκρατορίας χωρίςιστορία, είναι αν μη τι άλλο παγκόσμια πρωτοτυπία.
Ως πόλη για να ζήσω θα προτιμούσα τη Μαδρίτη: λατίνοι, φαγητό, καλύτερος κινηματογράφος, περισσότερες δυνατότητες πραγμάτων να κάνω εγώ με τα δικά μου γούστα, πιο συμβατή κουλτούρα σε αυτά που μου αρέσουν, έστω με τον τεράστιο αστερίσκο του έντονου ρατσισμού ενός μικρού αλλά πολύ vocal κομματιού του πληθυσμού της.