Σε συγκριση με τις λατινικες γλωσσες (γαλλικα, ισπανικα, ιταλικα) ειναι ολες παγκοσμιως πιο δυσκολες (εκτος Αγγλικων που ολοι ξερουμε απο μικρη ηλικια και εχουμε καθημερινη επαφη λογω ιντερνετ, τηλεορασης κλπ). Τα πολωνικα εχουν μεγαλη δυσκολια στις κλησεις (εχουν...7 σε ενικο και αλλες 7 στον πληθυντικο), αλλα πολυ μεγαλυτερη ευκολια απ τα γερμανικα σε αρθρα, προφορα, χρονους κλπ. Επισης για μενα οι σλαβικες γλωσσες ειναι πιο ευηχες απ τα γερμανικα (τα ολλανδικα και τα νορβηγικα μου ακουγονται καλυτερα)..
Εχω έρθει σε επαφή με αρκετές γλώσσες, είτε λόγω εκμάθησής τους είτε λόγω ταξιδιών. Οι μόνες που θεωρώ μέχρι τώρα κακόηχες είναι τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Μέχρι και τα ρωσικά/ουκρανικά/πολωνικά μου ακούγονται ως μια ευχάριστη μελωδία μπροστά τους. @Sevro αν θεωρείς τα πολωνικά πιο εύκολα, πολλά συγχαρητήρια Εχω λίγη γνώση, αντικειμενικά (κ υποκειμενικά) πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη γλώσσα.
Για να είμαι-πιο- εντός θέματος: άνετα προτιμώ Βερολίνο από Λονδίνο. Δεν έχω γυρίσει πολύ το Ηνωμένο Βασίλειο (μόνο Λονδίνο, Cardiff, Bath, Bristol) ενώ στη Γερμανία έχω πάει σε πιο πολλές πόλεις. Από φύση δεν έχω δει δυστυχώς τίποτα σε καμία για να έχω άποψη. Προς Γερμανία κλίνω αλλά θα το σκεφτώ κι εγώ λίγο, πριν ρίξω ψήφο.