thessaris
Member
- Μηνύματα
- 624
- Likes
- 958
Να προσθέσω κι εγώ μερικά σκόρπια από τις αρκετές εμπειρίες μου τα τελευταία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη:
-Θεωρώ ότι το Saray Muhallebicisi το οποίο αναφέρετε αρκετοί όσον αφορά τα γλυκά του είναι αρκετά υπερεκτιμημένο.
-Φοβερό kazan dibi κατά τη γνώμη μου έχει στην αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Özsüt με πολλά καταστήματα σε όλη την Τουρκία και δύο στην Istiklal. Επίσης πολύ καλό έχω φάει και στην αλυσίδα Bolulu Hasan Usta με ειδίκευση σε γλυκά από γάλα. Παντού θα βρείτε kazan dibi ΚΑΙ με κοτόπουλο ΚΑΙ χωρίς κοτόπουλο. (και τα δύο ΤΕΛΕΙΑ)
-Κλασικά κορυφαίος παραμένει ο μπακλαβάς του Karaköy güllüoğlu. Προσοχή γιατί με το όνομα αυτό πουλάνε μπακλαβάδες (αμφίβολης ποιότητας) χιλιάδες μαγαζιά σε όλη την Τουρκία!
-Επίσης ένας πολύ ωραίος μπακλαβάς είναι ο cevizli ev baklavasi (σπιτικός μπακλαβάς με καρύδια) που πουλάει η αλυσίδα Pelit με αρκετά καταστήματα. Το πιο κοντινό στο κέντρο βρίσκεται στο Ortaköy.
-Όσον αφορά τα εστιατόρια. Φυσικά και κυριαρχεί ο τύπος εστιατορίου με σερβιτόρους. Τα self service είναι ελάχιστα και εντοπίζονται κυρίως στην Istiklal caddesi.
-Για μένα μία από τις κορυφαίες αλυσίδες kebap είναι το Kosebasi. Το πιο κοντινό κατάστημα στο κέντρο είναι αυτό του Nişantaşı (μια από τις ωραιότερες περιοχές της Κωνσταντινούπολης κατά την άποψή μου). Πολύ ωραίο φαγητό, καταπληκτική ατμόσφαιρα και τιμές οκ γι' αυτό που προσφέρει, σχετικά τσιμπημένες από τον μέσο όρο των εστιατορίων της Πόλης.
-Όπως πολλοί επεσήμαναν σε άλλα posts το Asitane είναι μια πραγματικά εκπληκτική εμπειρία οθωμανικού φαγητού. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
-Επίσης ένα πολυσυζητημένο εστιατόριο στο forum είναι και το Çiya Sofrası στο Kadıköy στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Η γνώμη μου είναι ότι αξίζει 100% μια επίσκεψη, έχει πραγματικά διαφορετικού ύφους φαγητά (και στα kebap αλλά και στα μαγειρευτά) με πολύ ωραίες συνταγές. Η αλήθεια είναι ότι η υπερπροβολή του μαγαζιού μαζεύει αρκετή τουριστίλα αλλά η ποιότητα μέχρι στιγμής παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο όπως φυσικά και οι τιμές.
-Υπάρχει ένα εστιατόριο σε στυλ "νεοταβέρνας" με αρκετά ψαγμένες γεύσεις που το δοκίμασα και με άφησε πολύ ικανοποιημένο. Είναι το Abracadabra και βρίσκεται στο Arnavutköy, μια παραθάλασσια περιοχή στον Βόσπορο ανάμεσα στις δύο γέφυρες στην Ευρωπαϊκή πλευρά. Οι τιμές τσιμπημένες.
-Δεν ξέρω πόσοι έχετε δοκιμάσει μαντί και δεν ξέρω σε πόσους άρεσε αν το έχετε δοκιμάσει. Το μαντί είναι το γνωστό τούρκικο ραβιόλι γεμισμένο με κιμά και σερβιρισμένο με γιαούρτι, λίγη σάλτσα ντομάτας και δυόσμο. Πολύ διαδεδομένο στην περιοχή του Πόντου και πολύ γνωστό στους Έλληνες Πόντιους που έφεραν τη συνταγή και στην Ελλάδα. (παρ' όλα αυτά πουθενά στην Ελλάδα δεν μπόρεσα να βρω αυθεντικό μαντί). Εν πάσει περιπτώσει προσωπικά πεθαίνω για το μαντί και νομίζω ότι ένα εκπληκτικό μέρος στην Πόλη για μαντί είναι το μαγαζί της Gönül Abla (αδερφή Γκιονούλ) στην περιοχή Moda του Kadıköy, στην Ασιατική πλευρά. Αξίζει μια επίσκεψη διότι το μαντί είναι αυθεντικότατο, από την άλλη η γειτονιά της Moda είναι γοητευτικότατη, μπροστά στη θάλασσα και με πολλά παγωτατζήδικα τριγύρω για μετά το φαγητό! Δεν έχει site το μαγαζί, αυτή είναι η διεύθυνση: Caferağa Mh. Moda Bostanı Sk. 34710, Kadıköy, İstanbul
-Μία από τις αγαπημένες συνήθειες των Τούρκων τα σαββατοκύριακα είναι το πρωινό ή αλλιώς brunch (πρωινό που επεκτείνεται και προς το μεσημέρι) Υπάρχουν πολλά μαγαζιά για brunch κυρίως κατά μήκος των ακτών του Βοσπόρου και από τις δύο πλευρές. Ένα μαγαζί που μου άρεζε πάντα ήταν το Sütiş στην περιοχή Emirgan στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου μετά τη δεύτερη γέφυρα προς βορρά και πολύ κοντά στο Sabanci Museum (Μουσείο με κατά καιρούς πολύ αξιόλογες εκθέσεις). Κυριακή πρωί γίνεται κόλαση από ντόπιους καθώς και το παρκάρισμα είναι αδύνατο και η εύρεση τραπεζιού επίσης. Το πρωινό τέλειο, αυγά μαγειρεμένα με τούρκικους τρόπους με παστουρμάδες, σουτζούκ κλπ κλπ, μπουρέκια, γλυκά, καϊμάκι με μέλι, μαρμελάδες, τέλεια όλα.
Αυτά προς το παρόν, αν θυμηθώ κι άλλα θα επανέλθω!
-Θεωρώ ότι το Saray Muhallebicisi το οποίο αναφέρετε αρκετοί όσον αφορά τα γλυκά του είναι αρκετά υπερεκτιμημένο.
-Φοβερό kazan dibi κατά τη γνώμη μου έχει στην αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Özsüt με πολλά καταστήματα σε όλη την Τουρκία και δύο στην Istiklal. Επίσης πολύ καλό έχω φάει και στην αλυσίδα Bolulu Hasan Usta με ειδίκευση σε γλυκά από γάλα. Παντού θα βρείτε kazan dibi ΚΑΙ με κοτόπουλο ΚΑΙ χωρίς κοτόπουλο. (και τα δύο ΤΕΛΕΙΑ)
-Κλασικά κορυφαίος παραμένει ο μπακλαβάς του Karaköy güllüoğlu. Προσοχή γιατί με το όνομα αυτό πουλάνε μπακλαβάδες (αμφίβολης ποιότητας) χιλιάδες μαγαζιά σε όλη την Τουρκία!
-Επίσης ένας πολύ ωραίος μπακλαβάς είναι ο cevizli ev baklavasi (σπιτικός μπακλαβάς με καρύδια) που πουλάει η αλυσίδα Pelit με αρκετά καταστήματα. Το πιο κοντινό στο κέντρο βρίσκεται στο Ortaköy.
-Όσον αφορά τα εστιατόρια. Φυσικά και κυριαρχεί ο τύπος εστιατορίου με σερβιτόρους. Τα self service είναι ελάχιστα και εντοπίζονται κυρίως στην Istiklal caddesi.
-Για μένα μία από τις κορυφαίες αλυσίδες kebap είναι το Kosebasi. Το πιο κοντινό κατάστημα στο κέντρο είναι αυτό του Nişantaşı (μια από τις ωραιότερες περιοχές της Κωνσταντινούπολης κατά την άποψή μου). Πολύ ωραίο φαγητό, καταπληκτική ατμόσφαιρα και τιμές οκ γι' αυτό που προσφέρει, σχετικά τσιμπημένες από τον μέσο όρο των εστιατορίων της Πόλης.
-Όπως πολλοί επεσήμαναν σε άλλα posts το Asitane είναι μια πραγματικά εκπληκτική εμπειρία οθωμανικού φαγητού. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
-Επίσης ένα πολυσυζητημένο εστιατόριο στο forum είναι και το Çiya Sofrası στο Kadıköy στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Η γνώμη μου είναι ότι αξίζει 100% μια επίσκεψη, έχει πραγματικά διαφορετικού ύφους φαγητά (και στα kebap αλλά και στα μαγειρευτά) με πολύ ωραίες συνταγές. Η αλήθεια είναι ότι η υπερπροβολή του μαγαζιού μαζεύει αρκετή τουριστίλα αλλά η ποιότητα μέχρι στιγμής παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο όπως φυσικά και οι τιμές.
-Υπάρχει ένα εστιατόριο σε στυλ "νεοταβέρνας" με αρκετά ψαγμένες γεύσεις που το δοκίμασα και με άφησε πολύ ικανοποιημένο. Είναι το Abracadabra και βρίσκεται στο Arnavutköy, μια παραθάλασσια περιοχή στον Βόσπορο ανάμεσα στις δύο γέφυρες στην Ευρωπαϊκή πλευρά. Οι τιμές τσιμπημένες.
-Δεν ξέρω πόσοι έχετε δοκιμάσει μαντί και δεν ξέρω σε πόσους άρεσε αν το έχετε δοκιμάσει. Το μαντί είναι το γνωστό τούρκικο ραβιόλι γεμισμένο με κιμά και σερβιρισμένο με γιαούρτι, λίγη σάλτσα ντομάτας και δυόσμο. Πολύ διαδεδομένο στην περιοχή του Πόντου και πολύ γνωστό στους Έλληνες Πόντιους που έφεραν τη συνταγή και στην Ελλάδα. (παρ' όλα αυτά πουθενά στην Ελλάδα δεν μπόρεσα να βρω αυθεντικό μαντί). Εν πάσει περιπτώσει προσωπικά πεθαίνω για το μαντί και νομίζω ότι ένα εκπληκτικό μέρος στην Πόλη για μαντί είναι το μαγαζί της Gönül Abla (αδερφή Γκιονούλ) στην περιοχή Moda του Kadıköy, στην Ασιατική πλευρά. Αξίζει μια επίσκεψη διότι το μαντί είναι αυθεντικότατο, από την άλλη η γειτονιά της Moda είναι γοητευτικότατη, μπροστά στη θάλασσα και με πολλά παγωτατζήδικα τριγύρω για μετά το φαγητό! Δεν έχει site το μαγαζί, αυτή είναι η διεύθυνση: Caferağa Mh. Moda Bostanı Sk. 34710, Kadıköy, İstanbul
-Μία από τις αγαπημένες συνήθειες των Τούρκων τα σαββατοκύριακα είναι το πρωινό ή αλλιώς brunch (πρωινό που επεκτείνεται και προς το μεσημέρι) Υπάρχουν πολλά μαγαζιά για brunch κυρίως κατά μήκος των ακτών του Βοσπόρου και από τις δύο πλευρές. Ένα μαγαζί που μου άρεζε πάντα ήταν το Sütiş στην περιοχή Emirgan στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου μετά τη δεύτερη γέφυρα προς βορρά και πολύ κοντά στο Sabanci Museum (Μουσείο με κατά καιρούς πολύ αξιόλογες εκθέσεις). Κυριακή πρωί γίνεται κόλαση από ντόπιους καθώς και το παρκάρισμα είναι αδύνατο και η εύρεση τραπεζιού επίσης. Το πρωινό τέλειο, αυγά μαγειρεμένα με τούρκικους τρόπους με παστουρμάδες, σουτζούκ κλπ κλπ, μπουρέκια, γλυκά, καϊμάκι με μέλι, μαρμελάδες, τέλεια όλα.
Αυτά προς το παρόν, αν θυμηθώ κι άλλα θα επανέλθω!