Και για να σε μπερδέψω τελείως tripakia πάρε και μία συνταγή για γλυκό κυδώνι πιο παραδοσιακή. Τουλάχιστον εμένα και οι δύο γιαγιάδες μου αυτήν έφτιαχναν κι έτσι το κάνω κι εγώ τώρα.
Τα υλικά μας
1200 gr κυδώνια
750 gr ζάχαρη
200 gr νερό
1 λεμόνι
2 κλωναράκια φύλλα αρμπαρόριζας
5-6 σταγόνες λεμονιού
80 gr Αμύγδαλα ασπρισμένα άψητα κομμένα στην μέση κάθετα
Ας δούμε πως το φτιάχνεται
Πλένουμε τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε από την φλούδα τους.
Έχουμε γεμίσει μία λεκάνη με κρύο νερό,μέσα στο οποίο έχουμε στύψει το μισό λεμόνι και εκεί τοποθετούμε τα καθαρισμένα κυδώνια.
Κόβουμε τα κυδώνια σε τέσσερα κομμάτια,και κατόπιν σε φέτες,κάθε φέτα την κόβουμε σε λωρίδες 1 εκ.περίπου μακρόστενες,(όπως θα κόβαμε πολύ λεπτές πατάτες),τονίζω ότι πρέπει να καλύπτονται οι φέτες από νερό για να μήν μαυρίσουν!
Στραγγίζουμε σε τρυπητό το κυδώνι και το ζυγίζουμε,θέλουμε να είναι 1000 gr φρούτο για 750gr ζάχαρη, άν είναι παραπάνω ή παρακάτω υπολογίζουμε ανάλογα.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κυδώνι με το νερό να βράσει για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει,(άν τα κυδώνια είναι πιο άγουρα θα πρέπει να βράσουν περισσότερο),καλό θα είναι να το δοκιμάσουμε λοιπόν.
Εν συνεχεία προσθέτουμε την ζάχαρη ,τα κλωναράκια της αρμπαρόριζας πλυμένα,τα οποία δένουμε με έναν σπάγγο και τα αμύγδαλα, χαμηλώνουμε την φωτιά,όταν αρχίσει το γλυκό να βγάζει αφρό το ξαφρίζουμε με μία κουτάλα.
Βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό.
Σε ένα πιάτο βγάζουμε ένα κουταλάκι με σιρόπι,το αφήνουμε 1 λεπτό να κρυώσει και άν όταν περνάμε ανάμεσα το κουταλάκι κολλάει ή αφήνει κενό είναι έτοιμο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 5-6 σταγόνες λεμονιού.
Αφήνουμε να κρυώσει το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Tips: Άν δεν μας αρέσουν τα αμύγδαλα τα παραλείπουμε.
Αρμπαρόριζα βρίσκεις ή σε γλάστρες και κλέβεις ή σε μικρά γλαστράκια στα φυτώρια
Καλή επιτυχία, αν και όποια συνταγή προσπαθήσεις (που δεν το βλέπω... δηλαδή...)
Γιατί δεν ήταν χρήσιμη η αντιπαράθεση Βόρειων και Νότιων?
Το αν ο Χριστοφόρου μοιάζει με τον Ινδό της Βάριο?
Ή το αν γιορτάζουμε πλέον το thanksgiving? (χμμμ τώρα που το σκέφτομαι, για το Halloween έχουμε πει τίποτε? )
εεεε? όχι πές μου... εεεε???
Την εκανα και αλλου την ερωτηση (στο τοπικ που αναφερθηκε) αλλα επειδη δεν παιρνω απαντηση πειτε μου σας παρακαλω: Τι ειναι η σπαστη σοκολατα; Κατι αναλογο με τον σπαστο καφε που λενε οι Αθηναιοι;
Τι είναι ο σπαστός καφές?
Όσο για τη σπαστή σοκολάτα από ότι είδα στον Γκούγκλη το φίλο μου:
Η Σπαστή είναι σοκολάτα ΙΟΝ αμυγδάλου με γάλα και τη σερβίρει σε κλασικό μικρό ποτήρι κρασιού. Περιοχή Τρικάλων (Γκούρα) Κορινθίας. Καφενείο Μπεκιάρη.
Τώρα λύσε μου κι εσύ την απορία για τον σπαστό καφέ!
Σπαστό καφέ νομίζω λένε αυτό που πουλάνε στα περίπτερα, το έτοιμο kit για να φτιάξεις δικό σου φραπέ.
Μόνο νότια το λένε έτσι; Εμείς πώς το αποκαλούμε; Ούτε ξέρω
Τι ειναι αυτα ρε?? Σπαστες σοκολατες και σπαστοι καφεδες!!!
Τι κοκακολες στο γλυκο ρε??
Η Aria C εχει την σωστη συνταγη!!
Η ζαχαροπλαστικη δεν θελει ματι , θελει ζυγι !!!!
Και ακου να σου πω manelaki το Σαββατο περασα απο την Μελισσα με το αυτοκινητο.......... και δεν σταματησα!! Κακουργα!!
Ναι αυτος που τον πουλανε στα περιπτερα και στα σουπερ με το κυπελακι και τα φακελακια και τον φτιαχνεις εσυ... κι εμεις σπαστο τον λεμε (ετσι οπως το εγραψα φαινεται σαν να το λενε μονο οι Αθηναιοι ετσι), για τη σοκολατα ρωτησα μηπως υπαρχει κατι αναλογο -καμμια νεα μοδα βρε αδερφε- γιατι εδω δεν το 'χω ξανακουσει...