psilos3
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Rzeszów. Πιο εύκολο να πας, παρά να το πεις.
Ρζέσοου, Ζεσόβ, Ζεσούφ ή όπως διάλο μπορεί να λέγεται, κάτι που όσο κι αν προσπάθησα δε κατάφερα να μάθω,ακόμα κι όταν το άκουσα με τα ίδια μου τ’ αυτιά. Πως όμως βρέθηκα ως εκεί, στη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Πολωνίας και έδρα του βοεβοδάτου των υποκαρπαθίων; Αυτό είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να αναλυθεί περαιτέρω.
Αρχικά πρέπει να συμπληρώσω το δόγμα μου που λέει ότι «χρονιά χωρίς επίσκεψη στην Ιταλία δε γίνεται», προσθέτοντας σ’ αυτό και μια χώρα που προσωπικά έχω αγαπήσει πολύ και δεν είναι άλλη από την Πολωνία. Οι προηγούμενες εκδρομές μου σ’ αυτήν σε Κρακοβία & Βαρσοβία αντίστοιχα μου έχουν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις όπως σας έχω περιγράψει, κατατάσσοντας την στο μυαλό μου ως ένα προορισμό που θέλω συνεχώς να επισκέπτομαι και να γνωρίζω, συνυπολογίζοντας όλα τα καλά που έχει τα οποία δεν είναι λίγα.
Ιστορικό ενδιαφέρον, εύκολη σχετικά προσέγγιση και ακόμα πιο εύκολη μεταφορά εντός της, σπουδαία μνημεία & μουσεία, εξαιρετικό φαγητό, νυχτερινή ζωή και άφθονο αλκοόλ, αλλά κυριότερα πολύ καλές (ακόμα) και οικονομικές τιμές σε όλα. Χρονιά λοιπόν χωρίς επίσκεψη και στην Πολωνία σίγουρα δε γίνεται!
Στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός προορισμού που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω και στη διάρκεια της έρευνας των αεροπορικών εισιτηρίων, δεν άφησα την ευκαιρία που μου έδινε ακόμα μια φορά η Ryan για οικονομική πτήση από/προς το αεροδρόμιο της Κρακοβίας, με το πρώτο βήμα που θα μ’ έφερνε ξανά στην Πολωνία να ‘χει γίνει. Ακόμα όμως κι αν η Κρακοβία αποτελεί ίσως τον αγαπημένο μου προορισμό σε όσα ταξίδια έχω κάνει ανά την Ευρώπη, η περιέργεια μου δε μ’ άφηνε να ησυχάσω, διαβάζοντας κι αναζητώντας τον τρόπο προκειμένου να δω μια ακόμα πόλη στην υπέροχη αυτή χώρα.
Το γειτονικό και βολικό Κατοβίτσε αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, όχι μόνο γιατί δεν ήταν αυτό ακριβώς που ήθελα, αλλά γιατί το όνομα του και μόνο μου κάθεται στο λαιμό από την παιδική μου ηλικία, ενθυμούμενος αντί για τη γκολάρα του Σαπουτζή, τις εμπνεύσεις του Φοιρού και τον Κωφίδη (ατελείωτη αδυναμία) να χάνει το πέναλτι, (τι σας λέω κι εσάς τώρα, καθένας με τον πόνο του).
Έτσι, ψάχνοντας χάρτες, ταξιδιωτικά blogs και εύκολους τρόπους μετάβασης σε φυσιολογικές ώρες και διάρκεια, κατέληξα στο Rzeszów, χωρίς να το φιλοσοφήσω πολύ περισσότερο είναι η αλήθεια. Πολωνία λέω, πόσο άσχημα να είναι στη τελική;
Με σύμμαχο τη τύχη λοιπόν και τις σκόρπιες πληροφορίες οργάνωσα ακόμα ένα εύκολο ταξίδι ευρισκόμενος σε μια Πολωνική πόλη που όσο περνούσαν η μέρες ένιωθα την περιέργεια να δω, ελπίζοντας πάντα να μην έχω σκεφτεί επιπόλαια. Από την άλλη έλεγα χαλάλι όμως, αφενός γιατί κι αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα, αφετέρου είχα την «ασφάλεια» της Κρακοβίας από την οποία έπρεπε να περάσω έτσι κι αλλιώς στην αρχή και το τέλος της εκδρομής.
Η πόλη βέβαια μόνο επιπόλαιη δεν ήταν, μιας και πρόκειται για έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο περιφερειακό τουριστικό προορισμό και ένα μέρος που προσελκύει κόσμο σε επαγγελματικό επίπεδο, σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και ταξιδιωτικά που μας ενδιαφέρει. Με παλιά πόλη, κάστρο, μπόλικες εκκλησίες και συναγωγές, κεντρική αγορά και αρκετές επιλογές εστίασης δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που ξεκίνησε να γίνεται.
Αν με δικαίωσε η επιλογή μου;
Πάμε να το δούμε μαζί.
Last edited: