• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Off-topic - The Religion Section (Αυστηρά θρησκευτικό)

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

jimp

Member
Mlatakias να αναδειχθεις σε ηρωα!Καταφερες και ακουσες 15 λεπτα?

Να περιμενετε και την ευαγγελια στη συναντηση.Ξερετε,σεμνα ντυμενη.

12ποντες γοβες και μινι φουστα για να ξεχωριζει στο πληθος.Μην τυχον την ξεχασετε!!

panpan

Member
Δηλαδη εσυ που χρησιμοποιεις δηλωσεις Μητροπολιτων εισαι ορθοδοξος;:roll:

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Δηλαδη εσυ που χρησιμοποιεις δηλωσεις Μητροπολιτων εισαι ορθοδοξος;:roll:
Όχι αλλά δεν το χρησιμοποιώ πουθενά ως επιχείρημα ή αντεπιχείρημα.

Γι'αυτό στο κοπανάω.Μόλις σου ανέφερα τον Άνθιμο μου λες "δεν είμαι ορθόδοξος",γιατί όταν έβαλες τον Σιάτιστας ήσουν;;;;

Είναι λίγο παράλογο το σκεπτικό.

chrisbd

Member
Απόσπασμα απο συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη....

Ερώτηση: Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Χριστιανισμός ήταν
προϋπόθεση της δημοκρατίας. Πώς κρίνετε αυτήν
την άποψη;

Κ.Κ.: Τη βρίσκω εντελώς εσφαλμένη. Ο Χριστιανισμόςδεν ήταν προϋπόθεση της δημοκρατίας με κανέναν τρόπο. Πρώτον, διότι η δημοκρατία, έστω και περιοριοσμένη, δημιουργήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα. Δεύτερον, διότι σε όλον τον χριστιανικό κόσμο -και στον δυτικό και στον ανατολικό- ο Χριστιανισμός επικράτησε και υπήρξε επί δεκαπέντε περίπου αιώνες χωρίς δημοκρατία. Τρίτον, διότι έχουμε το συντριπτικά αντίθετο παράδειγμα του Βυζαντίου και της συνέχειας του, δηλαδή τους τσάρους πασών των Ρωσιών. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας θεοκράτης βρίσκει τη συνέχεια του στον τσάρο πασών των Ρωσιών, ο οποίος βρίσκει τη δική του συνέχεια στον Στάλιν. Αυτή είναι η πολιτική έκφραση της Ορθοδοξίας.

Ερώτηση: Ακούω καλά, κύριε Καστοριάδη;

Κ.Κ.: Ακούτε πολύ καλά. Ο Λένιν και ο Στάλιν εκπροσωπούν ένα δόγμα που είναι ταυτοχρόνως κρατικό και «θρησκευτικό», όπως στο Βυζάντιο.

Ερώτηση: Στο τέλος του 20ού αιώνα παρατηρείται έξαρση θρησκευτικού φανατισμού. Νομίζετε ότι οι θρησκείες μπορούν να διαδραματίσουν εκ νέου σημαντικό ρόλο;

Κ.Κ.: Ποτέ δεν πίστεψα, ούτε και πιστεύω, ότι είναι δυνατή μια αναζωπύρωση της θρησκείας στον δυτικό κόσμο. Μιλώ για τον πραγματικά δυτικό κόσμο, δηλαδή, για τον χώρο που έχει περάσει από Αναγέννηση, από Διαφωτισμό, από δημοκρατικές επαναστάσεις. Ένας τέτοιος κίνδυνος όμως είναι ορατός σε πολλές φτωχές χώρες, ιδίως στις ισλαμικές και στην Ινδία. Εκεί,οι άνθρωποι μπροστά στη γενική κρίση, στην ανικανότητα της σημερινής Δύσης να προσφέρει άλλες αξίες και στην αποδιοργάνωση της παραδοσιακής κοινωνικήςζωής, επιστρέφουν στη θρησκεία. Η αναζωπύρωση του θρησκευτικού φανατισμού, η οποία τείνει να εγκαθιδρύσει θεοκρατικά καθεστώτα ολοκληρωτικού χαρακτήρα (όπως αυτό του Ιράν) ή δημιουργεί καταστάσεις εμφύλιου
ποΤάμου
(όπως στην Αλγερία, στο Σουδάν και όχι μόνον), εμπεριέχει εκρηκτικές δυνατότητες από διεθνή άποψη..

Ερώτηση: αναφερθήκατε κυρίως στον ισλαμικό φανατισμό.
Χριστιανικός φανατισμός, τηρουμένων των αναλογιών, δεν υπάρχει;

Κ.Κ.: Δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο, αλλά αξίζει τον κόπο να επισημανθούν δύο περιπτώσεις.Η μία περίπτωση είναι η Σερβία του Μιλόσεβιτς.Εκεί, η Ορθοδοξία χρησιμοποιείται ως όπλο διαχωρισμού και έξαψης μίσους εναντίον των ((απαίσιων παπιστών» της Κροατίας και των εξ ίσου ((απαίσιων μουσουλμάνων» της Βοσνίας. Είναι αστείο όμως να μιλάμε στην προκειμένη περίπτωση για πραγματικά θρησκευτικά αισθήματα. Έχουμε να κάνουμε με μιαν εντελώς δημαγωγική χρησιμοποίηση της θρησκείας, για λόγους εθνικιστικούς και πολιτικούς
Η άλλη περίπτωση αφορά την Ελλάδα. Εδώ, επίσης, δεν υπάρχει καμία πραγματική αναζωπύρωση της θρησκευτικής πίστης. Υπάρχει όμως η δημαγωγική χρησιμοποίηση της Ορθοδοξίας από τους πολιτικούςαρχηγούς, οι οποίοι, ταυτόχρονα, υποχωρούν μπροστά στους εκβιασμούς της Εκκλησίας, επαναφέροντας ή διατηρώντας μεσαιωνικές και αντιδημοκρατικές διατάξεις, όπως είναι η εξίσωση του θρησκευτικού με τον πολιτικό γάμο και η αναγραφή του θρησκεύματος στιςταυτότητες....

panpan

Member
Μόλις σου ανέφερα τον Άνθιμο μου λες "δεν είμαι ορθόδοξος",
Αυτο ειναι ενα γεγονος
γιατί όταν έβαλες τον Σιάτιστας ήσουν;;;;
οχι βεβαια
Είναι λίγο παράλογο το σκεπτικό.
Το να αναφερει καποιος μια ειδηση,οπως του μητροπολιτη Σιατιστης ειναι παραλογο γεγονος;:roll::roll:

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Όχι.Παράλογο είναι να απαντάς στο "Άνθιμος" με το "δεν είμαι ορθόδοξος".
Όταν μάλιστα λίγο πριν χρησιμοποίησες δηλώσεις Μητροπολίτη συμπληρώνοντας ότι 10-15 βλαμμένοι δίνουν τέτοια εικόνα για την εκκλησία,ενώ γενικώς είναι νορμάλ άνθρωποι.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Το κορυφαίο είναι πως νόμιζα τόσο καιρό ότι το άβαταρ του panpan ήταν μια απλή τρολιά.

panpan

Member
Όχι.Παράλογο είναι να απαντάς στο "Άνθιμος" με το "δεν είμαι ορθόδοξος".
Όταν μάλιστα λίγο πριν χρησιμοποίησες δηλώσεις Μητροπολίτη συμπληρώνοντας ότι 10-15 βλαμμένοι δίνουν τέτοια εικόνα για την εκκλησία,ενώ γενικώς είναι νορμάλ άνθρωποι.
Ναι για μενα η πλειοψηφια ειναι νορμαλ,οι 10-15 οχι.
Αν για σενα η πλειοψηφια δεν ειναι νορμαλ,εγω δεν μπορω να κανω τιποτα.
Το να μου αντιπαραθετεις τις αποψεις του Ανθιμου,εμενα δεν μου λεει τιποτα,
γιατι ολος ο κοσμος γνωριζει την φαιδροτητα του ανθρωπου και ουτε εκφραζει
την επισημη θεση της εκκλησιας.
Αν θυμαμαι καλα την επισημη θεση της εκκλησιας την εκφραζει η ιερα συνοδος
και οχι ο καθε Ανθιμος η η καθε πικραμενη Λουκα.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.635
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills