renata
Member
- Μηνύματα
- 5.544
- Likes
- 1.965
- Επόμενο Ταξίδι
- μαλαισία
Σημαντικές βελτιώσεις παρουσιάζει η θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, το 2001, αλλά στις νότιες και τις ανατολικές επαρχίες, εξακολουθούν να κυριαρχούν οι παραδοσιακές πρακτικές ενώ στις αγροτικές κοινότητες, οι σύζυγοι είναι μεν σημαντικές προσωπικότητες στα νοικοκυριά τους αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη ταμπού το να δουλεύουν ή να μορφώνονται.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κατάσταση των Αφγανών γυναικών είναι ανάμεσα στις χειρότερες στον κόσμο και η βία εναντίον τους και οι βιασμοί αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα.
Ο εξαναγκασμός σε γάμο νεαρών κοριτσιών συνηθίζεται ακόμη σε ορισμένες αγροτικές περιοχές, όπου η κυβέρνηση είναι αδύναμη και χρησιμοποιούνται ακόμη παραδοσιακές και θρησκευτικές μέθοδοι για την επίλυση των διαφορών.
Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις πολλών οικογενειών, που εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν τις θυγατέρες τους στους βιαστές τους, διότι η κοινωνία θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να γλυτώσει η οικογένεια από την ντροπή του βιασμού.
Η πρώτη κυβέρνηση του Καρζάι μετά την εκλογή του, το 2004, είχε τέσσερις γυναίκες, μία αντιπρόεδρο και τρεις υπουργούς.
Στην κυβέρνηση που σχημάτισε μετά την νίκη του στις εκλογές, πέρυσι, έχει δύο γυναίκες υπουργούς και μία αναπληρωτή, ενώ στο κοινοβούλιο διασφαλίζεται νομοθετικά ότι το 25% των μελών είναι γυναίκες.
Πολλοί εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους γιατί σε πολλές επαρχίες, οι γυναίκες καταλαμβάνουν τις θέσεις μόνο και μόνο λόγω του φύλου τους, καθώς έχουν πάρει ελάχιστες ψήφους.
Εκτός από τα αστικά κέντρα, δηλαδή την Καμπούλ και τη Χεράτ, όπου εργάζεται και η μόνη γυναίκα εισαγγελέας, η εκπροσώπηση των γυναικών στις τοπικές κυβερνήσεις, είναι ελάχιστη, αν και πέρυσι ανέλαβε καθήκοντα η πρώτη γυναίκα δήμαρχος, στην επαρχία του Νταϊκουντί, μία απομακρυσμένη και πολύ φτωχή περιοχή.
Βουλευτές πάντως διαμαρτύρονται για το ότι ορισμένες γυναίκες καταλαμβάνουν κυβερνητικές και κρατικές θέσεις με βάση το ποιοι είναι οι άνδρες συγγενείς τους, ενώ κάποιες από αυτές έχουν κατηγορηθεί και για διαφθορά.
Σε ζητήματα της υγείας, το Αφγανιστάν έχει τη δεύτερη, μετά τη Σιέρα Λεόνε, χειρότερη επίδοση στον κόσμο στην μητρική θνησιμότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε κάθε 100.000 γέννες, 1600 γυναίκες πεθαίνουν. Αυτό αποδίδεται και στο ότι υπάρχει έλλειψη γυναικείου ιατρικού προσωπικού, ειδικά στη βορειοανατολική επαρχία του Μπαντακσάν, όπου σε κάθε 100.000 γέννες, πεθαίνουν 6.500 μητέρες.
Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ ανεβάζουν τις άμεσες ανάγκες σε μαίες σε 8.000 για να μειωθεί ο ρυθμός θνησιμότητας.
Στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας έδειξαν ότι το 2007, μόνο το 24% των νέων κοριτσιών πήγαιναν σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου να αυξάνεται κάθε χρόνο σπουδών.
Οι πολιτισμικές και οι θρησκευτικές πρακτικές εξακολουθούν να εμποδίζουν πολλά κορίτσια να πάνε σχολείο, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, αλλά ακόμη και στη Καμπούλ, που θεωρείται σχετικά προοδευτική σε σχέση με άλλες πόλεις, τα κορίτσια παρενοχλούνται από νεαρούς άνδρες, όταν πάνε σχολείο.
Ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2006 και στο Δεκέμβριο του 2008, καταγράφηκαν 1153 επιθέσεις σε σχολεία με τη χρήση μικρών, όπλων, εκρηκτικών και απειλών κατά της ζωής. Το 40% αυτών των επιθέσεων, είχε ως στόχο, κορίτσια.
Μάλιστα πέρυσι, υπήρξε μία σειρά επιθέσεων με αέριο εναντίον σχολείων θηλέων και επιθέσεις με οξύ εναντίον κοριτσιών. Οι Ταλιμπάν λένε ότι δεν έχουν εμπλακεί σε καμία από αυτές.
ana-mpa.gr