• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

LONELY PLANET: Μύθος και πραγματικότητα

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Μετά από πολλά χρόνια ταξιδιών με οδηγό την Βίβλο των ταξιδιωτών το περίφημο Lonely Planet, έφτασα στο σημείο να αμφισβητώ πλέον την αμεροληψία και τη σοβαρότητα των ταξιδιωτικών αυτών οδηγών.
Η πρώτη μου επαφή με το L.P. ήταν 1989, όταν έκανα ένα τετράμηνο ταξίδι στην Ινδία. Εκεί ήταν που το ανακάλυψα, γιατί στην Ελλάδα ούτε που το ξέραμε τότε. Ενθουσιάστηκα με τις λεπτομέρειες και το ύφος του και από τότε έκανα πολλά ταξίδια σε όλο τον κόσμο με οδηγό πάντα ένα βιβλίο του L.P.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε όταν πριν λίγα χρόνια, θέλοντας να κάνω ένα ταξίδι στο Κασμίρ, πήρα τον οδηγό της Ινδίας και με έκπληξη είδα ότι είχε αφιερωμένο στο Κασμίρ μόνο ένα μικρό καφάλαιο δύο σελίδων! ( το Κασμίρ θεωρείται από τα ωραιότερα μέρη της Ινδίας, αν όχι ολόκληρης της Ασίας ). Η έκπληξη μεγάλωσε όταν διάβασα ότι ο συγγραφέας του οδηγού, παρότρυνε τους αναγνώστες να μη πάνε στο Κασμίρ λόγω επικινδυνότητας.
Πολύ σωστά θα μου πείτε και θα συμφωνούσα και εγώ, αν στον οδηγό της Υεμένης έγραφαν το ίδιο. Η έκδοση που αφορά την Υεμένη όμως, είναι ένας πλήρης οδηγός, που σε κάποιο κεφάλαιο του μόνο, αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος και ότι οι επισκέπτες πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Έχουμε λοιπόν δύο “επικίνδυνους” προορισμούς, που ο ένας δυσφημίζεται ενώ για τον άλλο δεν τρέχει τίποτα! Και από ότι γνωρίζω, η τελευταία εξαφάνιση, ή δολοφονία τουρίστα στο Κασμίρ έγινε πριν 15 χρόνια, ενώ στην Υεμένη αυτό γίνεται κάθε χρόνο!
Η σωστή αντιμετώπιση θα ήταν να περιγραφούν σωστά και οι δύο τόποι, να τονιστεί η επικινδυνότητα και να αφεθεί ο αναγνώστης να αποφασίσει αν θα πάει ή όχι.
Στο Κασμίρ τελικά πήγα και σας πληροφορώ ότι δεν ένιωσα ανασφάλεια πουθενά.

Παρόμοιες εμπειρίες είχα με τον οδηγό της Βενεζουέλας, που ο συγγραφέας του παροτρύνει τους ταξιδιώτες να πάνε σε κάποιο μέρος, ή σε κάποια ξενοδοχεία, που όπως διαπίστωσα δεν άξιζαν.
Στο Νησί του Πάσχα, που πήγα φέτος, περιγράφει το ξενοδοχείο Iorana, ακριβό για τις υπηρεσίες του και μας παροτρύνει να πάμε σε ένα άλλο, που όπως διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια, ήταν απαράδεκτο. Από ότι μου είπαν στο Iorana, κάποτε είχε πάει ένας αντιπρόσωπος του L.P. και αντί να μείνει ινκόγκνιτο για να καταγράψει όπως έπρεπε τις πληροφορίες, είπε σε όλο το νησί ποιος ήταν και απέτησε από το ξενοδοχείο ένα σωρό δωρεάν υπηρεσίες. Δεν τις πήρε και να το αποτέλεσμα!
Δεν ξέρω τι συνέβη πραγματικά, αλλά το ξενοδοχείο είναι σούπερ, για τα δεδομένα του νησιού, αλλά ακόμα και για τα δικά μας τα νησιά.
Κατάλαβα λοιπόν ότι οι συγγραφείς των οδηγών δεν είναι αμερόληπτοι και ότι βαθμολογούν αξιοθέατα, ξενοδοχεία και υπηρεσίες σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.
Ανεβάζουν κάποιο μαγαζί που γουστάρουν και ρίχνουν κάποιο άλλο που δεν γουστάρουν.

Έχω πολλά τέτοια παραδείγματα, που έζησα προσωπικά με μαγαζιά που το L.P. συστήνει αλλά αποδείχτηκαν μεγάλη απάτη. Αυτό κυρίως τα δέκα τελευταία χρόνια.

Άφησα το καλύτερο για το τέλος:
Στις αρχές Απριλίου 2008, ξέσπασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του L.P. που ντρόπιασε κυριολεκτικά τους πάλαι ποτέ αμερόληπτους και άριστους αυτούς ταξιδιωτικούς οδηγούς: Ο συγγραφέας Thomas Kohnstamm δήλωσε ότι έγραψε πάνω από δώδεκα ταξιδιωτικούς οδηγούς του L.P. χωρίς ποτέ να πάει στα μέρη τα οποία περιγράφει! Απλά τους έγραψε από το σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο.
Για τον οδηγό μάλιστα της Κολομβίας, ομολόγησε ότι τον έγραψε ρωτώντας την Κολομβιανή φίλη του και παίρνοντας πληροφορίες από το προξενείο της Κολομβίας ( A.A.P. 13 Απριλίου 2008 ).

Σήμερα οι οδηγοί Lonely Planet, έχουν αγοραστεί από το BBC, που αν και έχει φήμη για την ποιότητα των εκπομπών του, κατόρθωσε να μετατρέψει τους οδηγούς L.P. σε καλογραμμένα βιβλία για τον μέσο τουρίστα και όχι για τον ψαγμένο ταξιδιώτη, όπως ήταν το Lonely Planet παλιότερα.
Άλλωστε το να πουλάς 6.000.000 αντίτυπα το χρόνο είναι μεγάλη μπίζνα και δεν θέλεις να χάσεις τόσους πελάτες. Απλά, αλλάζεις το ύφος και τις πληροφορίες των ταξιδιωτικών σου οδηγών.

Το χειρότερο μου: Σε κάποια οργανωμένα ταξίδια που έχω συμμετάσχει, κάποιοι άσχετοι με το Lonely Planet στο χέρι κάνουν τους ξύπνιους στους αρχηγούς και τους ξεναγούς: Γιατί δεν πάμε εκεί; Aφού το αναφέρει το L.P. !
Σε όλους αυτούς που κάνουν αυτή την ερώτηση, απαντώ: Και λοιπόν;

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πάρα πολύ ενδιαφέρον το ποστ και εγώ προσωπικά σε ευχαριστώ. Όταν κάτι χάσει τον αρχικό του "ερασιτεχνισμό" και περάσει στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών άστα... Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και με ένα περιοδικό εδώ στην Ελλάδα που αν διαβάσετε άρθρα του από τα πρώτα τεύχη και από τα τωρινά θα ψάχνετε την φρεσκάδα εκείνη. Τώρα βλέπεις "καλοεκδίδεται". Καλύτερες λοιπόν οι πληροφορίες από πρώτο χέρι που μαζεύουμε αδώ στο travelstories. Και από σένα traveladdict περιμένουμε πολλά. Νάσαι πάντα καλά να ταξιδεύεις και να μας φέρνεις και εμάς τον αέρα από τις εμπειρίες σου.

mary_a

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Route 66
Όντως πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λες.. εγώ τους θεωρώ κορυφαίους οδηγούς, όσους έχω πάρει τους βρήκα πολύ καλούς, αλλά να σημειώσω ότι έχω χρησιμοποιήσει οδηγούς του μόνο για Ευρώπη, για μέρη που λίγο πολύ είναι συνήθεις προορισμοί, οπότε δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να γράφουν χαζοπληροφορίες.. (είναι λίγο πολύ γνωστά τα τεκτενόμενα εκεί...)
όσον αφορά προορισμούς πιο ψαγμένους νομίζω υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να γράφουν αερολογίες..
σχετικά με την κρίση τους για ξενοδοχεία εστιατόρια κ.τ.λ. πάντα έχω στο μυαλό μου ότι είναι λίγο ανταλλαγή και παζάρι με το εκάστοτε ξενοδοχείο ή εστιατόριο οπότε δεν δίνω και πολύ σημασία..προτιμώ να ρίχνω μια ματιά στο tripadvisor..
με επηρέασες όμως και θα τους διαβάζω με περισσότερη επιφύλαξη(δεν είχα ακούσει καν για το σκάνδαλο με τον συγγραφέα που έγραφε από το σπίτι του..)

Επόμενο Ταξίδι
Κίνα μάλλον..
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδία Θιβέτ Νεπάλ
Εγώ έχω χρησιμοποιήσει το Ιnsight Pocket Guide σε συνεργασία με το Discovery Channel για Ταυλάνδη και το βρήκα άριστο! Τώρα αυτό που λέτε για το ελληνικό περιοδικό μάλλον εννοούμε το ίδιο γιατί συμφωνώ απόλυτα, έτυχε να ψάχνω σε διάφορα περιοδικά πληροφορίες για Λανγκάουι και βρήκα το ίδιο άρθρο σε διαφορετικά τεύχη και σχεδόν πανομοιότυπα γραμμένο και με άλλους προορισμούς.

go2dbeach

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ομολογω οτι μονο μια φορα πηρα οδηγο της LP και αυτο τωρα που εφευγα για Φιλιππινες επειδη δεν ειχα ιδεα σε ποια νησια θα παω και με επιασε ενα αγχος τελευταιες μερες.Επισης ομολογω οτι χαρηκα που ειχα τον συγκεκριμενο οδηγο αφου με ξελασπωσε στην κυριολεξια σε καποιο νησι..
Κατα τα αλλα εχει δικιο ο traveladdict για αυτα που λεει και το γεγονος με τον τυπο που εγραφε απο το σπιτι του το ακουσα κι εγω.

ipanag

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Σε συνηθισμένους προορισμούς το LP έχει αυτό που θέλω. Στα λιγότερο ταξιδεμένα μέρη όμως και μένα με έχει απογοητεύσει και δεν είναι και πολύ καλά ενημερωμένο. Δεν υπάρχουν όμως άλλες σοβαρές επιλογές για ασυνήθιστους προορισμούς :-(

vagantos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Aναξιόπιστο και το LP λοιπόν.
Τελικά οι μόνες σταθερές αξίες πυ μας απέμειναν ειναι η Νανα Μουσχουρη και ο Γιακουμάτος....

master1706

Member
Επόμενο Ταξίδι
Φλωρεντία
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη, ξανά!!
Καλή παρατήρηση. Και σκόπευα να αγοράσω. Θα το ψάξω περισσότερο τελικά.

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Τα μηνύματα που αφορούσαν γενικά οδηγούς και πόσο χρήσιμοι είναι έναντι του site κλπ, μεταφέρθηκαν σε νέο θέμα. Παρακαλώ εδώ μείνετε στο θέμα μας που είναι το lonely planet. :)

mpiftex

Member
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
8 στους 10 ταξιδευτές με τους οποίους θα συζητήσεις το θέμα του Lonely Planet θα σου πουν πόσο έχουν σιχαθεί το LP αλλά όταν ανοίξεις το daypack τους, είναι σίγουρο πως θα το βρεις μέσα!

Όπως και να το κάνουμε, οι οδηγοί του LP προσφέρουν στον ταξιδιώτη αυτό ακριβώς που χρειάζεται. Γενικές πληροφορίες για το κάθε μέρος και τα αξιοθέατα, πληροφορίες για τις μετακινήσεις, κριτικές για ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλα σημεία ενδιαφέροντος κτλ. Το κατά πόσο ο καθένας θα εμπιστευτεί ή θα ακολουθήσει αυτά που λέει είναι στο χέρι του. Οι περισσότεροι αρχικά ακολουθούν αυτά που αναφέρει ο οδηγός κατά γράμμα. Εγώ στην αρχή μέχρι και στα εστιατόρια που δεν ανέφερε δεν πήγαινα. Σίγά σιγά όμως αποκτάς εμπειρίες και μπορείς να κρίνεις πότε χρειάζεται να τον ανοίξεις και πότε όχι, πότε διαβάζεις τι λέει και το περνάς στο ντούκου ή πότε ακολουθείς τις συμβουλές του κτλ.

Το καλό με το LP είναι πως περιλαμβάνει συνήθως συμβουλές για τους ταξιδιώτες όλων των βαλαντίων. Από τα δωμάτια του $1 μέχρι τα παλάτια των $1000 και από τα λεωφορεία που ταξιδεύεις αγκαλιά με τις κότες του δίπλα, μέχρι εσωτερικές πτήσεις και ενοικίαση αυτοκινήτου. Το κακό είναι πως ότι μπαίνει στο βιβλίο σιγά σιγά χάνει την αυθεντικότητα του, αφού έχει ως αποτέλεσμα να το επισκέπτονται όλο και πιο πολλοί ξένοι. Αλλά από την άλλη εμείς πως θα το βρίσκαμε; Και εμείς ξένοι και τουρίστες είμαστε!

Τώρα απ’ότι μου έχουν πει, η συλλογή των πληροφοριών για τους οδηγούς LP δεν γίνεται φυσικά αποκλειστικά από τον συγγραφέα αλλά από μια ομάδα ταξιδιωτών που ανά 2 αμολιούνται με ένα πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα και μαζεύουν τις πληροφορίες, γράφουν τις κριτικές κτλ. Ο συγγραφέας που συνήθως διαμένει στη χώρα ή την επισκέπτεται πολύ συχνά και την γνωρίζει καλά, κάνει την συρραφή, τις συμπληρώσεις κτλ. Τα ιστορικά κομμάτια κτλ ίσως να τα γράφει ο ίδιος, κάτι που κάλλιστα μπορεί να κάνει από το σπίτι του.

Oι οδηγοί του LP γενικά είναι οι καλύτεροι κατά τη γνώμη μου. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλες τις χώρες και πολλές φορές σε κάποιους τομείς υπερτερεί ο ένας και σε κάποιους ο άλλος. Όποιος ακολουθεί κατά γράμμα αυτά που λέει ο οδηγός είναι σαν να ταξιδεύει με group, αφήνει κάποιον άλλον να τους ρυθμίσει το ταξίδι, δίνοντας του μερικές επιλογές παραπάνω, αλλά όπως και να’χει χάνει την ουσία.

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Σας παραθέτω αυτούσιο το μήνυμα που μου ήρθε σήμερα το πρωί:

Ο φωτογράφος του Top Gear Νώντας Κουτσούκης πήρε στα χέρια του το καινούριο τεύχος του φρέσκου περιοδικού Lonely Planet, και κάποια στιγμή έφτασε σε ένα δισέλιδο που σαν περίεργο του έκατσε. "Χριστούγεννα στην Τουρκία", έγραφε πάνω, αλλά σαν οικείο του φαινόταν το παραθαλάσσιο χωριουδάκι που απεικονιζόταν.
Πράγματι, η λεζάντα εξηγούσε πως πρόκειται για το ...Τουρκικό νησί Καστελόριζο.
Το φοβερό ήταν πως στην ίδια τη φωτογραφία υπήρχαν όχι μία, αλλά δύο Ελληνικές σημαίες, πάνω σε σπίτια.
Τώρα, εμείς δεν είμαστε από αυτούς που θα ξιφουλκήσουν ενάντια σε όλους όσοι χαράζουν δήθεν κατά λάθος μια γραμμή απάνω σ' ένα χάρτη δυο χιλιοστά παραπέρα από εκεί που θα έπρεπε, επιτιθέμενοι μ' αυτό τον το τρόπο στα Εθνικά μας δίκια.
Αλλά εδώ δεν πρόκειται για απλό λαθάκι. Δεν είναι απλή παρεξήγηση. Δεν είναι ένας τυχαίος εξοστρακισμός της γεωγραφικής αλήθειας.
Αν δηλαδή το Lonely Planet δεν ξέρει σε ποια χώρα βρίσκονται τα νησιά για τα οποία γράφει, πράγμα κάπως βασικό, πώς να το εμπιστευτείς όταν σου προτείνει πού να πας φας, ας πούμε;
Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ένα πράγμα: Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την εκδοτική βιομηχανία τόσο βάναυσα, που στο περιοδικό της εταιρίας με τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς οδηγούς στον κόσμο έχουν βάλει να γράφουν καθαρίστριες, που δεν έχουν βγει ποτέ απ' το Μπράιτον, οι οποίες μάλιστα ...είναι και τυφλές.
Δεν εξηγείται αλλιώς.
Να σημειώσουμε εδώ πως το Καστελόριζο ενώθηκε με την Ελλάδα μόλις το 1947. Πριν ανήκε στην Αγγλία.
Και, ναι, ο Νώντας έχει ήδη στείλει κραχτικό email στο περιοδικό.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα