• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

H Κρήτη ... χορεύει πεντοζάλη στους ρυθμούς του Γκίνες

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Το Σάββατο 07/08/2010, στις 7:30 το απόγευμα, από τα Χανιά μέχρι και το Λασίθι, θα δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα ενώσει όλους όσοι δώσουν το "παρών" στην εκδήλωση.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο βασικό οδικό άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), Χανιά- Άγιος Νικόλαος μήκους 200.000 μέτρων. Ξεκινάει με αργό πεντοζάλη που γράφτηκε ειδικά για την αυριανή ημέρα και φιλοδοξία των διοργανωτών είναι όσοι λάβουν μέρος, αγκαλιασμένοι, να ενώσουν το νησί.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Κρήτη, ο "Πλανήτης Κρήτη", θα στείλει μηνύματα αγάπης και συναδέλφωσης σε όλους τους λαούς της γης, καλώντας τους να χορέψουν και να γίνουν ένα μαζί του. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί και θα κλείσει στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Κρήτης, όπου Κρητικοί καλλιτέχνες θα δώσουν τον "τόνο" της γιορτής.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα προταθεί ο βασικός οδικός άξονας της Κρήτης να ονομαστεί "Οδός των λαών της γης", με παράλληλη πρόταση αναβάθμισής του, δεδομένου ότι κάθε χρόνο θα γίνονται όλο και περισσότερες εκδηλώσεις. Ακόμα, ο βασικός άξονας θα χωριστεί νοητά σε ίσα τμήματα, όσες και οι χώρες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, και σε κάθε τμήμα θα δοθεί με αλφαβητική σειρά και το αντίστοιχο όνομα της χώρας και αντί για σύνορα θα υπάρχει ένα γλυπτό, το οποίο θα απεικονίζει δύο ανθρώπους, αγκαλιασμένους, να χορεύουν αργό πεντοζάλη, με τα χαρακτηριστικά των χωρών που αντιπροσωπεύουν.
Στόχος των διοργανωτών είναι η εκδήλωση να περάσει στο βιβλίο Γκίνες, παίρνοντας το βραβείο "Πλανήτη Κρήτη". Σε περίπτωση που αυτό συμβει, όσοι συμμετάσχουν στην κύρια εκδήλωση θα λάβουν αντίγραφο του "Βραβείου Γκίνες" στο όνομά τους.
Επιπλέον, δοθεί επιπλέον και το Βραβείο "Πλανήτης Κρήτη" στους συμμετέχοντες άμεσα ή έμμεσα, στην εκδήλωση από οποιανδήποτε σημείο του πλανήτη και αν βρίσκονται.
Η προβολή της Κρήτης και της Ελλάδας σε όλο το πλανήτη, η αύξηση, κάθε χρόνο, της τουριστικής κίνησης σε Κρήτη και Ελλάδα η συμβολή της Κρήτης στη συναδέλφωση των λαών της γης, αποτελούν τους βασικούς στόχους της προσπάθειας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα Χανιά, παρουσιάσθηκαν οι τελικές οδηγίες για αυτούς που θα συμμετάσχουν:
Η συμμετοχή όλων που θα χορέψουν είναι δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις. Δεν απαιτείται εγγραφή για τη συμμετοχή στον χορό. Συμμετέχουν, πλην των Ελλήνων, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Τόπος προσέλευσης, ο πλησιέστερος από το χώρο διαμονής εκείνης της ώρας. Οι χορευτές δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν σιγανό πεντοζάλι. Η ενδυμασία των χορευτών είναι ελεύθερη χωρίς να προκαλεί. Απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ προ και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Απαγορεύεται η συμμετοχή ανηλίκων κάτω των 16 ετών εκτός και αν συνοδεύονται από τους γονείς τους. Η τελευταία ώρα προσέλευσης στο ΒΟΑΚ είναι στις 19.00. Η ώρα έναρξης του χορού στο ΒΟΑΚ είναι στις 19:30 - και όχι στις 20.00 όπως αρχικά είχε ορισθεί. Η διάρκεια του χορού ορίστηκε σε 15 λεπτά. Απαγορεύεται η οπλοκατοχή και οι πυροβολισμοί. Όσοι βρίσκονται στο χορό θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις εντολές της Τροχαίας, των εθελοντών, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, όπου και όταν χρειαστεί.
ana-mpa.gr

galat

Member
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Θέλουμε και ανταπόκριση για την εκδήλωση,συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών.
Εσύ αλήθεια χόρεψες πεντοζάλη;

arabickostas

Member
Αν Εδειχναν όλοι το ίδιο ενδιαφερον και για τον ΒΟΑΚ η για την κατασκευη αυτοκινητοδρομου θα ηταν υπέροχα.Αν ειναι δυνατόν το 2010 η Κρήτη των εκατομμυρίων τουριστών, να εχει για κεντρική οδική αρτηρία αυτο το χαλι...Στα καραγκιοζιλίκια είμαστε πρώτοι όμως..

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Θέλουμε και ανταπόκριση για την εκδήλωση,συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών.
Εσύ αλήθεια χόρεψες πεντοζάλη;
Ξερω να χορεύω λεβέντικο πεντοζάλη!! τι χανιώτισα είμαι..
στην εκδήλωση δεν πήγα αλλα θα βρώ εικόνες να δούμε πως εξελίχτηκε..
καλή η προσπάθεια των κρητικών!! βέβαια αν συνοδευόταν το γεγονός με όλα τα κουσούρια των κρητικών πχ μπαμ μπαμ κλπ,θα ήταν πιο original..:D

Για να δούμε τις εξελίξεις ειμαι περίεργη..όσο για το βραβείο γκίνες δεν μου αρέσει αυτή η εκδοχή.για την προβολή του νησιού μας όμως συμφωνώ και μπορεί αυτο να αποτελέσει ερέθισμα για να βελτιωθούν πολλά πράγματα στο νησί που τα έχει ανάγκη..

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
παρόλο που τόδα γραμμένο δεν έδωσα σημασία.

ναι ναι,... φέτος ειδικά είμαστε για τα πεντοζάλια. άλλοι μας χορεύουν..:D

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Φέτος και καθε χρόνο αγαπημένε μου soudiane θα είμαστε για χορό του Ζαλόγγου...
θα το προωθήσω!!:D

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Αν Εδειχναν όλοι το ίδιο ενδιαφερον και για τον ΒΟΑΚ η για την κατασκευη αυτοκινητοδρομου θα ηταν υπέροχα.Αν ειναι δυνατόν το 2010 η Κρήτη των εκατομμυρίων τουριστών, να εχει για κεντρική οδική αρτηρία αυτο το χαλι...Στα καραγκιοζιλίκια είμαστε πρώτοι όμως..
Μην μπερδεύεις τον πολιτισμό και την κρητική λεβεντιά με τα οδοστρώματα!:cool:

Pemuteran

Member
Ξερω να χορεύω λεβέντικο πεντοζάλη!! τι χανιώτισα είμαι..
στην εκδήλωση δεν πήγα αλλα θα βρώ εικόνες να δούμε πως εξελίχτηκε..
καλή η προσπάθεια των κρητικών!! βέβαια αν συνοδευόταν το γεγονός με όλα τα κουσούρια των κρητικών πχ μπαμ μπαμ κλπ,θα ήταν πιο original..:D

Για να δούμε τις εξελίξεις ειμαι περίεργη..όσο για το βραβείο γκίνες δεν μου αρέσει αυτή η εκδοχή.για την προβολή του νησιού μας όμως συμφωνώ και μπορεί αυτο να αποτελέσει ερέθισμα για να βελτιωθούν πολλά πράγματα στο νησί που τα έχει ανάγκη..
Αγαπητή Ρενάτα με συγχωρείς για τον ενικό ..σε καλησπερίζω μήπως μπορείς και έχεις την ευκαιρία να μου περιγράψεις την ονομασία της λέξεως Πεντοζάλη ,τι ακριβώς σημαίνει? λατρεύω και εγώ αυτόν τον θαυμάσιο χορό τον έχω παρακολούθηση αρκετές φορες στην Κρήτη όμως δεν γνωρίζω την έννοια της λέξεως τι σημαίνει Πεντοζάλη ?σε ευχαριστώ εκ τον προτερων,Chris.

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Λατρεύω τον ενικό!
Το Πεντοζάλι ανήκει στην κατηγορία των πηδηχτών χορών και χορεύεται σ’ όλη την Κρήτη, ενώ χορεύτεται κυρίως στην ανατολική Κρήτη. Χορεύεται μόνο από άνδρες και γι’ αυτό τον αποκαλούν «αντρίστικο» χορό. Τον χορεύουν σε μικρές ομάδες, πιασμένοι σφιχτά από τους ώμους, με πεταχτούς διασκελισμούς και συνεχόμενες εναλλαγές. Το ύφος του θυμίζει απομεινάρια πανάρχαιας μορφής πολεμικού χορού, άποψη που ενισχύεται από την παρατήρηση ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια χορευόταν από άνδρες οπλισμένους. Ο γρήγορος πεντοζάλης δεν συνοδεύεται από μαντινάδες.

βρήκα και αυτό.

ο Δασκαλογιάννης, σύμφωνα με μια παλαιότατη συνήθεια, που επικρατούσε στο νομό Χανίων, κατά την οποία σε διάφορα σημαντικά γεγονότα αφιερώνονταν νέες μουσικές, τραγούδια ή χοροί, ζήτησε από τον περίφημο βιολάτορα την εποχής εκείνης Στέφανο Τριανταφυλλάκη ή Κιώρο από το Γαλουβά Λουσακιών Κισσάμου να ετοιμάσει έναν «πυρρίχιο» χορό ειδικά γραμμένο για το πέμπτο ζάλο (βήμα), δηλαδή, όπως λέγεται, για την πέμπτη κατά σειρά ευκαιρία που σύντομα θα παρουσιαζόταν για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους.

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Να πάρομε και μια ιδέα,,
ειναι το μόνο που βρήκα με σχετικά καλό ήχο.
ξεκινάει με αργό και μετά τα δίνει..

Last edited by a moderator:

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
κι ένα άλλο
πεντοζάλι = τα πέντε βήματα του χορού
(από τις εδώ χορεύτριες...)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com