osfialgia
Member
- Μηνύματα
- 768
- Likes
- 281
Πες μου οτι δεν εχεις ιδεα χωρις να μου πεις ότι δεν εχεις ιδεα
Αυτό που λες είναι μερικώς μόνο αληθές. Υπάρχουν τομείς των θετικών επιστημών που μπορούμε πλέον να μιλάμε με σχετική ασφάλεια για αντικειμενική επιστημονική πραγματικότητα.Το να πιστευει καποιος σημερα οτι υπαρχει αντικειμενικη επιστημονικη πραγματικοτητα κι οχι αντικειμενικες θεωριες που ισχυουν εως οτου καταρριφθουν απο νεες πιο επιτυχημενες ειναι ενδειξη ημιμαθειας, οπως οι επιστημονες του μεσαιωνα που θεραπευαν τα παντα με αφαιμαξεις και αυτο ηταν η αντικειμενικη επιστημονικη πραγματικοτητα για την εποχη τους, ενω ηταν απλα μια θεωρια.
Συνεχιστε.
Στο παράδειγμα σου, εκτός από το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, τα επιστημονικά εργαλεία το μεσαίωνα ήταν ελάχιστα, και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτοί που έκαναν αφαιμάξεις θεωρούσαν ταυτόχρονα και ότι αυτό αποτελεί την απόλυτη αλήθεια ή αντικειμενικη επιστημονικη πραγματικοτητα, απλά θεωρούσαν (λανθασμένα) ότι σε κάποιο βαθμό βοηθάει κι ήταν ένα από τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν τότε.
Ωστόσο, σήμερα, τόσο ο τρόπος προσέγγισης της επιστήμης όσο και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό. Όταν μιλάμε για αντικειμενικότητα, ας πάρουμε για παράδειγμα το νόμο του Νεύτωνα. Δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς οι θεωρίες του έχουν επαληθευτεί και συνεχίζουν να επαληθεύονται άπειρες φορές εφόσον εξετάζουν φαινόμενα στις συνθήκες ( ταχύτητα και μάζα συγκεκριμένα) τις οποίες αφορούν η θεωρία του.
Η θεωρία της Σχετικότητας που ήρθε αργότερα προσέγγισε τη βαρύτητα με άλλο τρόπο και κάποιοι θεώρησαν ότι υπό αυτή την έννοια οι θεωρίες του νεύτωνα παύουν ισχύουν.
Αλλά αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος καθώς δεν ήρθαν να ανατρέψουν αλλά να συμπληρώσουν την Νευτόνια φυσική και να εξηγήσουν φαινόμενα (¨όπως για παράδειγμα την κίνηση σωμάτων με τεράστια μάζα) τα οποία δεν μπορούσα να εξηγηθούν με τις προηγούμενες θεωρίες.
Παραταύτα, αν πάρεις τη θεωρία της σχετικότητας και στις διάφορες παραμέτρους βαλεις τις τιμές που ισχύουν στην επιφάνεια της γης, τότε θα προκύψουν επακριβώς οι εξισώσεις του Νεύτωνα.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι νόμοι του νεύτωνα δε πρόκειται ποτέ να σταματήσουν να ισχύουν.
Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα και ΄ίσως η μοναδική εξ ολοκλήρου hard science είναι τα μαθηματικά.
Επειδή ακριβώς πατάνε πάνω σε θεμελιώδη αξιώματα ορισμένα από τον άνθρωπο και η κάθε νέα θεωρία, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πρέπει πρώτα να αποδειχθεί, μπορούμε να πούμε ότι οι μαθηματικές θεωρίες ισχύουν και θα ισχύουν για πάντα.
Δε σημαίνει φυσικά ότι θα είναι το ίδιο χρήσιμες για πάντα, ωστόσο μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για αντικειμενική και επιστημονική αλήθεια.
Δε διαφωνώ στο ότι όποιος προσεγγίζει τα πράμματα απόλυτα συνήθως χαρακτηρίζεται από ημιμάθεια, απλά επειδή και το δικό σου σχόλιο είναι λίγο απόλυτο επέλεξα να απαντήσω σε αυτό.