BUDAPEST - a short story

varioAthens

Member
Γενικές Εντυπώσεις

Η Βουδαπέστη δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλά στις ταξιδιωτικές μου προτεραιότητες... Δεν ξέρω γιατί αλλά την φανταζόμουν είτε σαν τη “δίδυμή” της πρωτεύουσα Βιέννη, δηλαδή κάπως “εγκλωβισμένη” στα μεγαλεία μιας άλλης εποχής, της πάλαι ποτέ Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, είτε σαν μια πόλη που θα έφερε ακόμα κατάλοιπα της κομμουνιστικής επιρροής και ίσως μαζί με αυτά και μια κάποια παρακμή. Όμως, η Βουδαπέστη ανέτρεψε ό,τι υπέθετα για αυτήν αποδεικνύοντας περίτρανα ότι είναι μια πόλη που δεν έχει εγκλωβιστεί σε καμία από αυτές τις δύο περιόδους, τις έχει ενσωματώσει μεν στην ιστορία της αλλά έχει προχωρήσει παρακάτω, έχει εξελιχτεί και έχει εκμοντερνιστεί χωρίς όμως να χάσει τον χαρακτήρα και την κουλτούρα της.

Και ενώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω μόνιμα στη Βουδαπέστη (όπως π.χ. το σκέφτηκα πέρσι για την Βαρκελώνη) ωστόσο δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι είναι μια πολύ όμορφη και ανθρώπινη πόλη: καθαρή, οργανωμένη και ασφαλής (τουλάχιστον όπου κινήθηκα εγώ).

Οι άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα φιλικοί (ούτε ένας δεν μας ρώτησε από πού είμαστε ή δεν προσπάθησε να μας πιάσει ψιλοκουβεντούλα, όπως σε άλλα ταξίδια), ούτε θα έλεγα ότι είναι “τέρατα” υπομονής και ευγένειας (οι υπάλληλοι σε σταθμούς μετρό, εκδοτήρια εισητηρίων κ.λ.π. μας έδειχναν ξεκάθαρα τον εκνευρισμό τους αν τους ζητούσαμε κάποια επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση). Εξαίρεση αποτέλεσαν όσοι εργάζονταν στα καλά καφέ και εστιατόρια που ήταν πραγματικά ευγενικοί αφενός γιατί ήταν επιβεβλημένο από τη δουλειά τους αφετέρου γιατί (πιθανολογώ) ήταν πιο νέα άτομα.

Ωστόσο ομολογώ ότι με εντυπωσίασαν απλά και καθημερινά πράγματα στη συμπεριφορά των ανθρώπων: το ότι σταματάνε ακαριαία το αυτοκίνητό τους για να περάσει ο πεζός, δεν οδηγούν νευρικά και επιθετικά, δεν χτυπάνε δαιμονισμένα τις κόρνες, περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους στις ουρές σε μαγαζιά, μετρό κ.λ.π. χωρίς φωνές, διαμαρτυρίες και διάθεση για καβγά.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα αδέσποτα, ότι σε κάποιες παιδικές χαρές είδα να υπάρχουν μικρές βιβλιοθήκες ξεκλείδωτες όλο το 24ωρο χωρίς να έχουν λεηλατηθεί, ότι είναι πολύ προσεκτικοί -τουλάχιστον στις γραπτές διατυπώσεις τους- σχετικά με τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης ή το κομμουνιστικό παρελθόν τους ώστε να είναι political correct, μου δείχνουν πολλά για την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους.

Εν ολίγοις με εντυπωσίασαν αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σε κάθε “πολιτισμένο” λαό... και όχι η μούτζα, το βρισίδι και ο τσακωμός να είναι ο κανόνας... με “φιλότιμο” και “μεράκι” πάντα!
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι η Βουδαπέστη συνδυάζει μια κλασική, αριστοκρατική και μαγευτική ατμόσφαιρα -ιδιαίτερα το βράδυ είναι κούκλα- με πιο σύγχρονα στοιχεία, δικαίως θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης και σίγουρα αξίζει να την επισκεφθεί κανείς.

IMG_0649_jpg.jpeg
IMG_0745.jpeg

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Εφόσον επιτρέπει ο χρόνος θα προσέθετα ως δραστηριότητα ποδηλατάδα ή πεζοπορία στο νησί της Μαργαρίτας (από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο). Επίσης επίσκεψη στο Memento, λίγο έξω από την πόλη (υπαίθριο μουσείο της κομμουνιστικής περιόδου).

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Πολύ ωραίος και σύντομος οδηγός για μια πόλη που και σε μένα αρέσει πολύ, την είδα δύο φορές και θα το ξαναέκανα ευχαρίστως.
Γράφεις πολύ ωραία και βασικά πράγματα για όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί την πόλη για Σαββατοκύριακο π.χ. με λεπτομέρειες, δε θα άλλαζα/πρόσθετα τίποτα.
Σχετικά με τις τουριστικές παγίδες, θα πρόσθετα το μουσείο του τρόμου που έχει πολύ προπαγανδιστικό χαρακτήρα (και το κλείνω εδώ γιατί δε χρειάζεται), αφαιρώντας τα λουτρά Szechenyi που αν και είναι σαφώς τουριστικά τα καταευχαριστήθηκα, μιας και μόνο που βρίσκονται στο κέντρο μιας τέτοιας μεγάλης πόλης έχει από μόνο του αξία.
Τέλος για τους Ούγγρους έχω ακούσει τα ίδια, όμως δε το παρατήρησα είναι η αλήθεια τόσο ώστε να με απασχολήσει. Είναι περίεργος λαός και όντως βλέπεις κάποια πολύ καλά γνωρίσματα πάνω τους όπως και στην πόλη της Βουδαπέστης γενικότερα και συμφωνώ, αλλά δε θα το χαρακτήριζα εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική εικόνα. Ποτέ δε θα ξεχάσω τους αμέτρητους άστεγους που έβλεπα στο μετρό της Βουδαπέστης κάθε μέρα, δεν είναι έτσι ούτε η εξέλιξη ούτε ο πολιτισμός.

varioAthens

Member
Πολύ ωραίος και σύντομος οδηγός για μια πόλη που και σε μένα αρέσει πολύ, την είδα δύο φορές και θα το ξαναέκανα ευχαρίστως.
Γράφεις πολύ ωραία και βασικά πράγματα για όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί την πόλη για Σαββατοκύριακο π.χ. με λεπτομέρειες, δε θα άλλαζα/πρόσθετα τίποτα.
Σχετικά με τις τουριστικές παγίδες, θα πρόσθετα το μουσείο του τρόμου που έχει πολύ προπαγανδιστικό χαρακτήρα (και το κλείνω εδώ γιατί δε χρειάζεται), αφαιρώντας τα λουτρά Szechenyi που αν και είναι σαφώς τουριστικά τα καταευχαριστήθηκα, μιας και μόνο που βρίσκονται στο κέντρο μιας τέτοιας μεγάλης πόλης έχει από μόνο του αξία.
Τέλος για τους Ούγγρους έχω ακούσει τα ίδια, όμως δε το παρατήρησα είναι η αλήθεια τόσο ώστε να με απασχολήσει. Είναι περίεργος λαός και όντως βλέπεις κάποια πολύ καλά γνωρίσματα πάνω τους όπως και στην πόλη της Βουδαπέστης γενικότερα και συμφωνώ, αλλά δε θα το χαρακτήριζα εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική εικόνα. Ποτέ δε θα ξεχάσω τους αμέτρητους άστεγους που έβλεπα στο μετρό της Βουδαπέστης κάθε μέρα, δεν είναι έτσι ούτε η εξέλιξη ούτε ο πολιτισμός.
Η αληθεια ειναι οτι δεν ειδα κανεναν αστεγο, κανεναν επαιτη σε φαναρια κ.λ.π., κανεναν χρηστη... σε σημειο που μου εκανε εντυπωση. Μηπως τους εχουν παει αλλου να μην χαλανε την μοστρα του "πολιτισμου" λοιπον? Λυπηρο

Smaragda53

Member
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Εγώ τώρα γιατί δεν έχω παει? Απαράδεκτη και μάλιστα τώρα που μας είπες για δύο πολύ ενδιαφέροντα σημεία, την εβραϊκή συνοικία και το μουσείο Robert Cappa! Ορθόδοξη εβραϊκή συνοικία έχω δει μόνο στην Αμβέρσα, στην περιοχή που πουλάνε τα διαμάντια, όπου βρέθηκα τυχαια. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν ωραία, αλλά είχε φοβερό ενδιαφέρον.
Με βλέπω να ετοιμάζω σακίδιο!

varioAthens

Member
Εγώ τώρα γιατί δεν έχω παει? Απαράδεκτη και μάλιστα τώρα που μας είπες για δύο πολύ ενδιαφέροντα σημεία, την εβραϊκή συνοικία και το μουσείο Robert Cappa! Ορθόδοξη εβραϊκή συνοικία έχω δει μόνο στην Αμβέρσα, στην περιοχή που πουλάνε τα διαμάντια, όπου βρέθηκα τυχαια. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν ωραία, αλλά είχε φοβερό ενδιαφέρον.
Με βλέπω να ετοιμάζω σακίδιο!
Ναι ηταν πολυ ενδιαφερον! Εγω ενιωθα οτι εβλεπα τη σειρα Unorthodox Unorthodox (TV Mini Series 2020) ⭐ 8.0 | Drama

Klair

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Ωραία και συνοπτική παρουσίαση! Πολύ όμορφες φωτογραφίες! Μου αρέσει η Βουδαπέστη και ελπίζω κάποια στιγμή να την απολαύσω, ξανά, Άνοιξη ή Καλοκαίρι με ωραίο καιρό. Την περίοδο που πήγαμε είχε -13 βαθμούς Κελσίου, χιόνια και ο Δούναβης ήταν παγωμένος.

Καλά ταξίδια σου εύχομαι!

varioAthens

Member
Eυχαριστω πολυ! Ευτυχως για εμας ηταν καλος ο καιρος για τα δεδομενα της εποχης αλλα πιστευω την ανοιξη/καλοκαιρι θα ειναι τελεια γιατι θα μπορεις να καθεσαι εξω σε πλατειες, ταρατσες κ.λ.π.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Η αληθεια ειναι οτι δεν ειδα κανεναν αστεγο, κανεναν επαιτη σε φαναρια κ.λ.π., κανεναν χρηστη... σε σημειο που μου εκανε εντυπωση. Μηπως τους εχουν παει αλλου να μην χαλανε την μοστρα του "πολιτισμου" λοιπον? Λυπηρο
Μακάρι να μην είναι αυτό έτσι απλά και να έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα, ειλικρινά.

Άνοιξη ή Καλοκαίρι με ωραίο καιρό. Την περίοδο που πήγαμε είχε -13 βαθμούς Κελσίου, χιόνια και ο Δούναβης ήταν παγωμένος.
Την πρώτη φορά που πήγα είχε -17, τη δεύτερη αρχές Δεκεμβρίου είχε επίσης ψόφο. Όσο κι αν λατρεύω το χειμώνα έχω πει ότι κι εγώ θέλω να ξαναδώ αυτή την πόλη με καλό καιρό, ιδανικά άνοιξη. Νομίζω θα ναι εντελώς διαφορετική!

Klair

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Την πρώτη φορά που πήγα είχε -17, τη δεύτερη αρχές Δεκεμβρίου είχε επίσης ψόφο. Όσο κι αν λατρεύω το χειμώνα έχω πει ότι κι εγώ θέλω να ξαναδώ αυτή την πόλη με καλό καιρό, ιδανικά άνοιξη. Νομίζω θα ναι εντελώς διαφορετική!
Εμείς, λόγω καιρού δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε το νησί της Μαργαρίτας και μου έχει μείνει απωθημένο. Επιβάλλεται επιστροφή με καλό καιρό. Σίγουρα θα δούμε άλλη πόλη, όπως λες και εσύ.

varioAthens

Member
Eχοντας δει τις ετερες δυο του γνωστου τριπτυχου, Βιεννη και Πραγα, εν μεσω χριστουγεννιατικων εορτων, τολμω να πω οτι νιωθω πολυ τυχερη που τη Βουδαπεστη την ειδα εκτος εορταστικης περιοδου...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.904
Μέλη
39.601
Νεότερο μέλος
pgarcia25

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom