• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

British Airways: Ζητά από τους υπαλλήλους να εργαστούν χωρίς αμοιβή

Nikos5050

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
μήπως εννοεί ότι το 80% των εργατών είναι έλληνες? αλλά και έτσι λάθος είναι. anyway...

απο επιχειρηματική σκοπιά λοιπόν όπως λέγαμε το θέμα είναι εκπληκτικό. η διοίκηση της εταιρείας ψάχνοντας λύσεις για μείωση του κόστους πείθει την πλειοψηφία των υπαλλήλων να εργαστούν αμισθί για ένα μήνα (και σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλοι). αν έχουν καταφέρει να περάσουν στους εργαζόμενους τέτοια δέσμευση και αφοσίωση στην εταιρεία μπράβο τους και ίσως έτσι δικαιολογούν και τους μεγάλους μισθούς τους (ως μάνατζερ)

GTS

Member
Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά θα τρελλαθούμε....

Πίστη και αφοσίωση βαπτίζεις εσύ την ανάγκη επιβίωσης? Το φόβο της απόλυσης?

Καλός μάνατζερ είναι αυτός που σου λέει να δουλέψεις αμισθί αλλιώς πέρνα από το λογιστήριο? Ποια σχολή μάναζτμεντ έχεις τελειώσει να πάμε κι εμείς δε μας λες....

Και για να είμαι ξεκάθαρος:

1. Οι εργαζόμενοι καλά κάνουν και αυτοί ώστε να βοηθηθεί η εταιρεία. Αλλά πολύ περισσότερο το παράδειγμα να δώσουν οι μάνατζερ με τους παχυλούς μισθούς και τα μπόνους. Αλλά η κρίση έδειξε ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν χαμένοι, αλλά τα μπόνους μπόνους!

2. Ο καλός μάνατζερ δε φαίνεται μέσα από ψευτοδιλλήματα, απειλές και εκφοβισμό. Φαίνεται μόνο μέσα από τα αποτελέσματα της εταιρείας. Και αν η εταιρεία δε πάει καλά, φταίει αυτός-οι πρωτίστως. Άκους εκεί δικαιολογούν τους μισθούς τους με το φόβο του υπαλληλάκου....τι άλλο θα διαβάσουμε...

Dorotija

Member
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Όχι μόνο στις ΗΠΑ κι όχι μόνο τελευταία. Το internship είναι θεσμός εδώ και χρόνια σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου.
Πράγματι. Και φυσικά η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι άμισθοι είναι αρκετοί, και το χειρότερο είναι όταν δεν το κάνουν τόσο από επιλογή όσο από ανάγκη (του στιλ "έλα άμισθος για τρεις-πεντε-δεκα μήνες για να σε δοκιμάσω (!) αλλιώς δεν μπορώ να σε προσλάβω")

Σχετικά με την τραγική ατάκα περί πίστης και αφοσίωσης, θα συμφωνήσω με τον GTS. Το ότι κάποιοι εργαζόμενοι έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία λόγω οικονομικών προβλημάτων, φόβου και ανασφάλειας, ούτε το μάνατζερ κάνει σωστό, ούτε αυτούς αφοσιωμένους στην εταιρεία. Τα πράγματα στη ζωή δεν είναι άσπρο μαύρο...

Nikos5050

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
ακόμα και αν το δούμε τόσο δογματικά το θέμα, και πάλι χρειάζεται αφοσίωση στην εταιρεία για να εργαστεί κάποιος αμισθί (αν εξαιρέσουμε το παράδειγμα της εργασίας αμισθί για την απόκτηση εμπειρίας που δεν έχει εφαρμογή εδώ). Και αφοσίωση αυτή είναι δουλειά του διοικούντα να την ''περάσει'' στους υφισταμένους του. Δείχνει ότι έχει γίνει καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα αλλά όχι εξίσου καλή δουλειά στην οικονομική διαχείρηση (κακός μάνατζερ). Βέβαια πουθενά δεν αναφέρεται ότι η ΒΑ είπε ''ή αμισθί ή απόλυση'' και μου φαίνεται αδύνατο να έγινε έτσι. Καλός μάνατζερ είναι αυτός που σου λέει να δουλέψεις αμισθί για να έχεις δουλειά κι εσύ και αυτός στο μέλλον, και σε πείθει. Και φυσικά ο κάθε μάνατζερ κρίνεται απο τα αποτελέσματα του τομέα ευθύνης του και όχι βέβαια απο το αν ''πάει καλά'' η εταιρεία γενικά. Στο συγκεκριμένο θέμα ο υπέυθυνος προσωπικού έκανε πολύ καλά τη δουλειά του όσο και αν αυτό δεν αρέσει. Μπα, δε σου λέω ποιά σχολή έχω τελειώσει.

GTS

Member
Ευτυχώς που δε το λες γιατί χιλιάδες θα σπεύσουν να εγγραφούν....

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Πίστη και αφοσίωση βαπτίζεις εσύ την ανάγκη επιβίωσης? Το φόβο της απόλυσης?

Καλός μάνατζερ είναι αυτός που σου λέει να δουλέψεις αμισθί αλλιώς πέρνα από το λογιστήριο?
Όχι αυτός δεν είναι καλός manager. Αλλά εδώ δεν έχουμε αυτή την περίπτωση.
Ποια σχολή μάναζτμεντ έχεις τελειώσει να πάμε κι εμείς δε μας λες....
Παρακαλώ να λείπουν οι προσωπικές επιθέσεις. Ή συζητάμε ή μαλλιοτραβιόμαστε.

Και για να είμαι ξεκάθαρος:

1. Οι εργαζόμενοι καλά κάνουν και αυτοί ώστε να βοηθηθεί η εταιρεία. Αλλά πολύ περισσότερο το παράδειγμα να δώσουν οι μάνατζερ με τους παχυλούς μισθούς και τα μπόνους. Αλλά η κρίση έδειξε ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν χαμένοι, αλλά τα μπόνους μπόνους!
Οι executives της εταιρίας έδωσαν ήδη το παράδειγμα, με το CEO να "αφήνει" το μισθό ενός μήνα (αρκετά περισσότερο από όσο ζήτησε από τους εργαζομένους να κάνουν).
Για το bonus scheme της εταιρίας, οι πληροφορίες είναι εδώ: British Airways 2007/08 Annual Report and Accounts

2. Ο καλός μάνατζερ δε φαίνεται μέσα από ψευτοδιλλήματα, απειλές και εκφοβισμό. Φαίνεται μόνο μέσα από τα αποτελέσματα της εταιρείας. Και αν η εταιρεία δε πάει καλά, φταίει αυτός-οι πρωτίστως. Άκους εκεί δικαιολογούν τους μισθούς τους με το φόβο του υπαλληλάκου....τι άλλο θα διαβάσουμε...
Κάθε πρόβλημα που δε μας αρέσει να αντιμετωπίσουμε, το βαφτίζουμε ψευτοδίλλημα και καθαρίσαμε... Ποιό είναι το ψευτοδίλημα εδώ?

Καμμία απάντηση στο θέμα της BA δεν είναι προφανης, και ευρισκόμενοι μακρυά δεν γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους. To 1998 τα κόστη μισθοδοσίας ήταν 27.8% του συνολικού λειτουργικού κόστους της BA (με το αντίστοιχο ποσοστό για τη Lufthansa στο 20.4, την Air France στο 34.6 και για τη JAL στο 15.3), αλλά δεν έχω βρεί στο διαδίκτυο πιο επίκαιρα στοιχεία. Προφανώς, ανάλογη με το ποσοστό αυτό θα είναι και η ωφέλεια που θα προκύψει για την εταιρία από το συγκεκριμένο μέτρο.
(Πηγή για τα νούμερα: "The airline business in the twenty-first century", Rigas Doganis, 1st edition 2001).

GTS

Member
Το ψευτοδίλλημα είναι το ή δουλεύεις τσάμπα για λίγο καιρό ή πάμε όλοι για φούντο.

Υπάρχει άραγε επιλογή μεταξύ των δύο?

Κι εγώ τσάμπα θα δούλευα...κακώς ίσως, αλλά ας τα αφήσουμε αυτά για όοοταν γίνει η επανάσταση.:rolleyes:

Nikos5050

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
έτσι είναι η ζωή είναι μια σειρά απο αποφάσεις και κάποιες απο αυτές είναι δύσκολες. πάρτε για παράδειγμα την google που θεωρείται ο παράδεισος του εργαζόμενου. πολλοι υπάλληλοί της δηλώνουν επανειλημένα ότι θα δούλευαν χωρίς πληρωμή για χρόνια (!?!?) αν ήταν για το καλό της εταιρείας και αυτό είναι αποτέλεσμα της άψογης διαχείρησης των ανθρώπινων πόρων. σίγουρα δε θα το έκαναν για κάποιον που θα τους κακοπλήρωνε, θα τους κακομεταχειριζόταν και θα τους εκμεταλλευόταν. πολλοί φαντάζομαι έχουμε δει τα mail που κυκλοφορούν με τα γραφεία της google με τα playrooms, τα εστιατόρια και τις τόσες παροχές. αυτό ίσως ισχύει (σε πολύ μικρότερο βαθμό) και στην ΒΑ απο άποψη μεταχείρησης των εργαζομένων και συνθήκες εργασίας. πληροφοριακά να σας πώ ότι δε συμπαθώ την ΒΑ, εγώ είμαι με τον Ρίκι και τη Virgin!

Επόμενο Ταξίδι
βορεια ιταλια- ελβετια
Ταξίδι-Όνειρο
ιαπωνια
παιδιά έλεος, για έναν μήνα θα δουλέψουν αμμισθί σε μία εταιρεία που επί σειρά ετών τους πλήρωνε πλουσιοπάροχα! Εάν αναλωθούμε ποιός φταίει περισσότερα για την κατάσταση της ΒΑ, δε θα βρούμε ποτέ λύση. εγώ λέω μπράβο στους εργαζόμενους, γενναία απόφαση, που ούτε κατά διάνοια θα μπορούσαν να την διανοηθούν έλληνες εργαζόμενοι. αλλά μιλάμε για εντελώς διαφορετική νοοτροπία.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
έτσι είναι η ζωή είναι μια σειρά απο αποφάσεις και κάποιες απο αυτές είναι δύσκολες. πάρτε για παράδειγμα την google που θεωρείται ο παράδεισος του εργαζόμενου. πολλοι υπάλληλοί της δηλώνουν επανειλημένα ότι θα δούλευαν χωρίς πληρωμή για χρόνια (!?!?) αν ήταν για το καλό της εταιρείας και αυτό είναι αποτέλεσμα της άψογης διαχείρησης των ανθρώπινων πόρων. σίγουρα δε θα το έκαναν για κάποιον που θα τους κακοπλήρωνε, θα τους κακομεταχειριζόταν και θα τους εκμεταλλευόταν. πολλοί φαντάζομαι έχουμε δει τα mail που κυκλοφορούν με τα γραφεία της google με τα playrooms, τα εστιατόρια και τις τόσες παροχές. αυτό ίσως ισχύει (σε πολύ μικρότερο βαθμό) και στην ΒΑ απο άποψη μεταχείρησης των εργαζομένων και συνθήκες εργασίας. πληροφοριακά να σας πώ ότι δε συμπαθώ την ΒΑ, εγώ είμαι με τον Ρίκι και τη Virgin!
Δεν είναι καθόλου - μα καθόλου - ίδια περίπτωση η BA με τη Google (τα έχω δεί με τα μάτια μου τα γήπεδα beach volley, τους κήπους και τα playrooms). H Google είναι μια εταιρία νέων τεχνολογιών, "εντάσεως γνώσης", και η επιτυχία της στον ανθρώπινο παράγοντα είναι πρωταρχικός παράγων. Με βάση αυτή της την επιτυχία, καταφέρνει να έχει τους καλύτερους στον κόσμο, που είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας που την οδηγεί στις υπόλοιπες επιτυχίες.
Αντίθετα, στη ΒΑ, λόγω της φύσης της δουλειάς, οι πάντες είναι αναλώσιμοι, και πολύ λίγη σημασία έχει να είναι κανείς ο καλύτερος στο είδος του. Εκεί, το κριτήριο είναι άλλο: Πως θα παράξει η εταιρία το δεδομένο προϊόν με χαμηλότερο κόστος, ώστε να ανταποκριθεί στη μείωση τιμών της αγοράς.

Nikos5050

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
εχεις απόλυτο δίκιο για τη google έτσι όπως τα λές είναι. αλλά ακόμα και αν η ΒΑ δεν είναι 'εντάσεως γνώσης' δε παύει να είναι μια σοβαρή πολυεθνική με τμήμα human resource το οποίο, ίσως όχι στο βαθμό που γίνεται στη google, αλλά έστω σε κάποιο βαθμό εργάζεται για την καλή διαχείρηση του όποιου ανθρώπινου δυναμικού έχει και μία πτυχή αυτού είναι και η ικανοποίηση των εργαζομένων όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και τις παροχές. Ε, σε αυτό το σημείο δείχνουν να είναι καλοί. όχι google αλλά καλοί. Αν ήταν όλοι αναλώσιμοι θα τους έλεγαν απλά ''γειά σας, κλείνουμε'' (και ίσως τους προσελάμβανε ο Ρίκι)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom