psilos3
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Προετοιμασία του ταξιδιού
- Αναχώρηση μέσω Βιέννης…
- Μέρα 1: Άφιξη, ταλαιπωρία και πρώτη γνωριμία με τη πόλη
- Μέρα 2. Τείχος, Alexanderplaz, DDR & Museum island
- Μέρα 3. Checkpoint C, Top. de Terrors & Kreuzberg
- Μέρα 4. Gendarmen, Brandeburg, Reichstag & Victory column.
- Επιστροφή
- Επίλογος – συμπεράσματα
Berlin, όπως ‘’Bar’’, όπως ‘’Beer’’
Δίψα. Μεγάλη δίψα. Αυτό είναι το συναίσθημα που επικρατεί στη τριάδα καθισμάτων νο16 του αεροπλάνου της Ryanair, λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Schönefeld απ’ όπου ξεκίνησα να γράφω τις πρώτες γραμμές της ιστορίας.
Βλέπεις με 2,80€ το μικρό μπουκαλάκι νερό (στη καλύτερη περίπτωση) εντός του αεροδρομίου δε μπορεί κανείς να αισθάνεται κάτι άλλο, ειδικά όταν πετάει στις επτά το πρωί, έχει σηκωθεί απ’ τις τέσσερις παρά, και λίγο μετά τη μία είναι ακόμη στα Bar. Δε γίνεται…
Έχουν γραφτεί πολύ καλύτερες ιστορίες σε ότι αφορά το Βερολίνο, δε το συζητώ. Ξέρω ότι δεν έχει σημασία, καθώς ό κάθε επίδοξος συγγραφέας παρουσιάζει τη δική του προσέγγιση, ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή τη φορά ίσως δεν έχω να παραθέσω κάτι καινούριο ή εξεζητημένο πέρα από τις μέρες που περάσαμε στην υπέροχη αυτή πόλη και τα όσα λίγα ομολογουμένως κάναμε.
Σε τέτοιες εκδρομές αρκετά μεγάλο ρόλο παίζει η εποχή κατά την οποία πραγματοποιούνται. Αναπόφευκτα όταν βρίσκεσαι στη Βόρεια Ευρώπη 3-7 Ιανουαρίου όπου γύρω στις 16:30 πέφτει το σκοτάδι, οι διαθέσιμες δραστηριότητες περιορίζονται αισθητά.
Κατάλαβα για τα καλά την αντίθεση, όταν ευρισκόμενος το περασμένο Ιούνη στη Κρακοβία νύχτωνε στις 21:30. Οπωσδήποτε έχουν τη σημασία τους και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή κατά τη διάρκεια του ταξιδίου, καθώς στη περίπτωση μας τη πρώτη μέρα έβρεχε συνεχώς, αλλά και οι συνθήκες της νύχτας στα bar, κάτι για το οποίο το Βερολίνο έχει να δώσει πολλά.
Ως εκ τούτου ξεκαθαρίζω εξ αρχής ότι οφείλω να δώσω και μία -τουλάχιστον- ακόμα ευκαιρία στη πόλη, μάλλον προς την άνοιξη κάποιου έτους, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό καθώς το συγκεκριμένο ταξίδι είναι εύκολο για πολλούς λόγους τους οποίους θα παραθέσω στην ιστορία μου. Δεν είδα κάμποσα πράγματα, μέρη, μουσεία τα οποία ήθελα, περιοχές εκτός κέντρου, πάρκα λόγω χειμώνα κ.α. Βασίστηκα πολύ στα δεδομένα μιας πρώτης επίσκεψης στη πόλη, διαβάζοντας αρκετά λίγες μέρες πριν φύγω την πολύ ωραία ιστορία του @georgeant , τις εξαιρετικές όπως πάντα πληροφορίες του @giannismits , αλλά και τα σχετικά νήματα του φόρουμ. Εξάλλου το έχουμε ξαναπεί, ίσως είναι πλέον πάγια τακτική να αφήνουμε πραγματάκια, για να επιστρέφουμε όπου περνάμε καλά…
Αδιαμφισβήτητο γεγονός όμως είναι ότι το Βερολίνο μας άρεσε πολύ. Πέρα από τα καλά μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, όπως εξαιρετικές συγκοινωνίες, δραστηριότητες, αξιοθέατα κτλ, επιβεβαιώνεται και από μέρους μου το γεγονός ότι αναβλύζει ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Ίσως είναι λόγω της πρόσφατης ιστορίας που ακόμα διατηρεί πολλά από τα σημάδια της, ίσως επειδή είναι ολοζώντανη πόλη και δημοφιλέστατος προορισμός για νέους, ακόμα ακόμα επειδή είναι προσανατολισμένη προς το τουρισμό. Δε πάνε πολλά χρόνια άλλωστε από τη πτώση του τείχους, γεγονός που αποφέρει πολλά από μόνο του παρόλο το σύγχρονο πανηγυράκι που έχει στηθεί γύρω από αυτό. Οι δύο στους τρεις της παρέας άλλωστε οδεύοντας προς τα 38 μας, έχουμε ζωντανές τις αναμνήσεις από τη πτώση, βλέποντας τη στις ειδήσεις.
Είναι η πρώτη ιστορία που έχω κρατήσει πληρέστατη καταγραφή για όσα έγιναν τις τέσσερις αυτές ημέρες. Χωρίς να χάνω στιγμές της εκδρομής βέβαια, σκέφτομαι λίγο περισσότερο τα όσα θα γράψω μετά στο travelstories. Μήπως να ανησυχώ γι’ αυτό;
Last edited: