dik-7
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Θα δειξει!
- Ταξίδι-Όνειρο
- Νησια μπορα μπορα
Παρτυ κάνουν οι Ισπανοί. Δεν γυρίζει. Οι Αργεντινοι παίζουν σαν να έχουν παίξει αυτοί δύο παρατάσεις.
Δεκαετία ‘90, υπήρχε εποχή που λόγω δουλειάς παρακολουθούσα όλες τις προπονήσεις τού ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Οι κύριες αναμνήσεις μου είναι από τον Ζαγοράκη και τον Στογιάκοβιτς(!). Ο Ζαγόρ μπορεί να ήταν καλοπερασάκιας εκτός γηπέδου, αλλά στην προπόνηση ήταν στο κόκκινο, τα έδινε όλα ακόμα και στο... “κορόιδο”. Τον δε Πέτζα τον θυμάμαι να κάνει σουτάκια στο κλειστό, κάτω από την επισήμων, να τον βρίσκω να κάνει σουτάκια πριν αρχίσει η προπόνηση, και να τον αφήνω, μετά την προπόνηση, να συνεχίζει να κάνει σουτάκια. Ευτυχώς για εκείνον, αν και είχε ήδη περάσει 2-3 χρόνια στην Ελλάδα, από άποψη work ethic παρέμενε 101% Σέρβος.Όταν μετακόμισα στη Βιέννη γινόταν πολεμος στη Γιουγκοσλαβία κι ηταν γεματη η πολη απο σερβους, βοσνιους, κροατες κλπ ενω λογω ενος γειτονα Σλοβενου , ειχα κι ενα κυκλο παιδιων κι απο κει. Περιττο να πω οτι σε οποιο γηπεδο κι αν πηγαιναμε να παιξουμε, μονο πλαβι είχε, αντε και κανεναν Αφρικανό ή Τουρκο στο τσακιρ κέφι.
Μου έκανε φοβερή εντύπωση ότι, παρότι δεν υπήρχε επάρκεια γηπέδων, σε όλα έπαιζαν "διπλό " δηλαδή 5 εναντίον πέντε, τρέχοντας από τη μία μπασκετα στην άλλη. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που μόνο μονακι έπαιζε κάνεις και στο πρώτο διπλό είχαν λαχανιασει όλοι, εκεί ήταν ένα μόνιμο fast break, τη δε πρώτη φορά που έκανα τριπλα σε αιφνιδιασμό με μουτζωσαν, διότι η μπάλα δεν έπρεπε να ακουμπάει το δάπεδο. Ήταν όλο τρέξιμο, πάσα, λει απ ή σουτ. Έκανες μπασιμο από τα αριστερά με το δεξί χέρι κι έτρωγες παρατήρηση.
Τα ίδια και στη Λιθουανία, όπου έκανα couchsurfing σε έναν προπονητή μπάσκετ. Πέραν των βασικών στα οποία υπήρχε εμμονή, είδα στην προπόνηση τους πως δεν κάνουν καθόλου τακτική. Τίποτε, μηδέν. "Απαγορεύεται " , μου είπε " αν δείξω 3-2 Ή ματς απ στα παιδιά θα με διώξουν ". Σε ελληνική ομάδα που έπαιζα, σουτάρες εκτός συστήματος κι έβγαινες έξω, με τον κόουτς ανωνυμοπουλο να ζει την ιωαννιδικη του φαντασίωση βρίζοντας δωδεκαχρονα.
Πέραν της εμμονής στα βασικά, που βγάζει καλύτερους πασερ, σουτερ και μπασιματερ (πείτε μου ΕΝΑΝ γκαρντ της Ευρωλίγκας που να μην έχει και απ, όπως δεν έχει ο ματζαρης. Ρε έναν!), υπάρχει και άλλη νοοτροπία από τους γονείς. Σε άλλη πόλη της Λιθουανίας σταματάω να δω εφηβικό ματς. Βγάζει ο κόουτς το γιο ενός τύπου επειδή κατέβαζε την μπάλα με τον κωλο, και στο τέλος ο πατέρας πήγε κι ευχαρίστησε τον κόουτς. Η λογική ήταν να την κατεβάσει κανονικά κι ας τη χάσει, αλλά να μάθει να την κατεβαζει, οχι μη χασει μια κατοχή η ομαδα και χασει τη νίκη. Η νικη ηταν αδιάφορη, το παιδακι να μαθει κοντρολ ηταν το ζητούμενο και ας κάνει λάθος. Οι γονείς ήταν πιο αυστηροί με τα παιδιά τους από τον κόουτς. Όταν του είπα ότι στην Ελλάδα θα είχε να κάνει με ωρυωμενο πατέρα που θα φώναζε οτι το παιδι του ειναι ο κουκοτς και τον τρωει το σταρ σιστεμ μου ειπε "κανεις δεν είναι τοσο καραγκιόζης εδώ ".
Και τέλος είναι και θέμα ηθικής εργασίας. Οι Έλληνες παίκτες δεν έχουν την ίδια με άλλους λαούς, με εξαιρέσεις τύπου Σπανούλη και Γιάννη. Οι περισσότεροι είναι Ταπουτοι, Νικοπαππαδες, Φανηδες και Φασουλες, είδα τσάντα και κοπάνα, φραπεδακι τσιγαράκι και γκομενάκι. Δε φταίνε μόνο οι προπονητές και η νικομανια, είναι και η νοοτροπία των αθλητών. Έχω γνωρίσει πολλούς, από διάφορα αθλήματα και δεν υπαρχουν: μπουζούκια, τραγουδιαρα στο μπράτσο, στις διακοπές σουβλάκι και από έξτρα προπόνηση τίποτε. Από το χαραλαμποπουλο μέχρι το ρεντζια, έχω βαρεθεί να βλέπω "κράμα κούκοτς και ολαζουον " στα 17 και μπυροκοιλιτσα και φραπεδουμπα στα 29. Ο Παπανικολάου πήγε στο ΝΒΑ και γύρισε αγύμναστος, ο Παπαγιάννης γύρισε χοντρός και με κυτταρίτιδα. Έλεος.
Συμφωνώ γενικά. Πολύ πιο δύσκολη η φετινή Ευρωλίγκα, μια διοργάνωση όπου και τα μπάτζετ αυξήθηκαν αλλά και ο αριθμός των ομάδων από φέτος. Ιδού μια μικρή εκτίμηση από μένα για τις ομάδες:Επειδή 3 Οκτωβρίου, σε δυο ημέρες, αρχίζει η euroleague 2019-2020, θα ήθελα να γράψω κάποιες επισημάνσεις.
Για τις ελληνικές ομάδες, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι.
Βλέποντας το τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος", το τουρνουά "Γκομέλσκι Καπ", τους φιλικούς αγώνες του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα, το σουπερκόπα Ισπανίας, την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος Ισπανίας κλπ, κατά την ταπεινή μου άποψη, οροφή του ΠΑΟ είναι η 7η θέση, ενώ η οροφή του ΟΣΦΠ είναι η δέκατη θέση. Ο ΠΑΟ έχει προβλήματα στη φροντ λάιν και ο ΟΣΦΠ βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά.
Ελπίζω να διαψευστώ.
Όμως:
Υπάρχει η Ρεάλ που είναι ομάδα, με τον ίδιο κορμό. Αδύνατο σημείο της είναι οι πολλοί παίκτες που αγωνίστηκαν στο μουντομπάσκετ, φτάνοντας έως και τον τελικό.
Υπάρχει η Μπαρτσελόνα με το καλύτερο ρόστερ. Αδύνατο σημείο της είναι το κατά πόσο ο έμπειρος Πέσιτς θα καταφέρει να την κάνει ομάδα.
Υπάρχει η Φενέρ. Αδύνατο σημείο της είναι το κατά πόσο ο Ομπράντοβιτς καταφέρει τον σοφτ Ντε Κολό να ενταχθεί στην ομάδα που έχει σχεδιάσει.
Υπάρχει η ΤΣΣΚΑ. Αδύνατο σημείο της είναι η λειτουργία της νέας της περιφερειακής γραμμής.
Υπάρχει η Μακάμπι που φαίνεται πως την έχει δέσει καλά ο Σφαιρόπουλος. Το ζήτημα για τη Μακάμπι θα είναι αν ο Σφαιρόπουλος της δώσει την αμυντική λειτουργία, ένα θέμα στο οποίο πάσχει διαχρονικά αυτή η ομάδα.
Υπάρχει η Μιλάνο. Ο πολύπειρος Μεσίνα έκανε αλλαγές. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα δέσει η ομάδα. Χτες απέκτησε και τον Σκόλα, μεταγραφή που δίνει επί πλέον κύρος στην ομάδα.
Αλλά και όλες οι άλλες ομάδες παρουσιάζονται ενισχυμένες.
Πολύ δύσκολη χρονιά η φετινή για τις ελληνικές ομάδες.
Εντυπωσιακός το λιγότερο!!!!!Γκρουπ Δυναμικότητας
Αν δεν μπω τετράδα πυροβολήστε με:
Φενέρ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ
Εσείς εκεί στην τετράδα να φυλάγεστε:
Εφές, Μακάμπι
Παιδιά μήπως χωράμε και μεις στην οχτάδα;
Παναθηναϊκός, Αρμάνι, Χίμκι
Κι εγώ για οχτάδα πάω, ή έτσι λέω μπας και το πιστέψω...:
Μπασκόνια, Ολυμπιακός, Ζαλγκίρις
Ε μη με βάζετε και με τους ουραγούς, έχω αξιοπρέπεια!
Μπάγερν, Βαλένθια, Ζενίτ, Ερυθρός
Εγώ για την εμπειρία ήρθα, μη βαράτε, όποιον κερδίσω κερνάω σουβλάκια
Άλμπα, Βιλερμπάν