• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

ΗΠΑ American Dream

kostas_sam1

Member
Μηνύματα
82
Likes
61
Επόμενο Ταξίδι
Βουδαπέστη?
Ταξίδι-Όνειρο
Κωνσταντινούπολη
Στους knicks είναι γενικά ακριβότερα τα εισιτήρια και η διαφορά σε σχέση με nets είναι περισσότερο από αισθητή. Ομάδα της προκοπής δεν έχουν. Στους nets είχαμε δώσει κάπου 30$. Εξαρτάται από αντίπαλο. Αν παίζουν με Καβαλίερς ή warriors, θα είναι πολύ ακριβά. Τι ημερομηνίες θα πάτε και τι αντιπάλους έχουν;
Για μάρτιο σκέφτομαι αρχές. Είχα κοιτάξει για Knicks και υπέθεσα ότι πάνω κάτω όλες οι ομάδες έχουν περίπου ίδιες τιμές. Τώρα είδα για Nets και έχουν μεγάλη διαφορά (με τους ίδιους αντιπάλους Raptors & 76ers) από 24$.!!!
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.211
Likes
4.157
Οι Knicks είναι εμπορική ομάδα. Στα συν είναι ότι θα δεις το Madison Square Garden. Και οι δύο ομάδες είναι πάνω κάτω στα ίδια χάλια. Κλείνεται 76ers εννοείται και βλέπετε Φουλτζ, Εμπιντ, Simmons.
 

Bill7

Member
Μηνύματα
183
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Υορκη
"Περάσαμε ένα αξέχαστο διωράκι και κάτι, και πραγματοποιήσαμε ένα από τα παιδικά μας όνειρα. Εδώ να αναφέρω ότι τα εισιτήρια τα είχα κλείσει 1,5 μήνα πιο πριν από το ticketmaster και κόστισαν 20 δολάρια το ένα. "

τα εισητήρια ΝΒΑ γενικά είναι τόσο φθηνά? μια ματιά που έριξα για Νέα Υόρκ (New York Knicks ή Brooklyn Nets) στο ticketmaster δεν βρήκα κάτω απο 90$.
καμία συμβουλή πότε είναι καλύτερα να ψάξω? νωρίς η να το αφήσω τελευταία στιγμή?
περσυ που τσεκαρα το σαιτ αυτης της ομαδας βαζουν διαφορετικες τιμες αναλογα με τον αντιπαλο, ειχε δει απο 60δολ μεχρι πανω, στο πιο φτηνο δηλαδη ειναι στο πανω διαζωμα.
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.211
Likes
4.157
περσυ που τσεκαρα το σαιτ αυτης της ομαδας βαζουν διαφορετικες τιμες αναλογα με τον αντιπαλο, ειχε δει απο 60δολ μεχρι πανω, στο πιο φτηνο δηλαδη ειναι στο πανω διαζωμα.
Όλες οι ομάδες το ίδιο κάνουν. Είναι κάτι που γίνεται και στη ΤΣΣΚΑ, στη Μπαρτσελόνα κοκ. Είναι πάγια πολιτική στο εξωτερικό, όχι μόνο στο ΝΒΑ.

Η Νέα Υόρκη είναι η αποθέωση του city break. Απίστευτος προορισμός, γεμάτος, με μουσεία, κτήρια, αύρα. Με ένα καλό πλάνο θα την απολαύσετε ακόμα περισσότερο
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.211
Likes
4.157
26 Μαρτίου 2016 – Seaport, Civic Center & Brooklyn

Σήμερα θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα γρήγορο πέρασμα από τη Chinatown για τα τελευταία αναμνηστικά. Οι τιμές στη περιοχή είναι ασυναγώνιστα φθηνότερες από τα καταστήματα γύρω από την Times Square. Επίσης, είναι δεκτικοί σε παζάρια.

Εδώ να σας αναφέρω ένα ενδιαφέρον περιστατικό. Μετά από κάμποσα παζάρια, έτσι, για την τιμή των όπλων περισσότερο, αλλά και για λόγους βελτίωσης των διαπραγματευτικών μου ικανοτήτων, κλείνω τιμή με τον πωλητή του κινέζικου. Δεν ήταν κινέζος. Έμοιαζε με Πακιστανό. Πάω να πληρώσω. Μου λέει 20$ συν tax.

- No tax, του λέω.

- Μα δεν γίνεται ρε φίλε, μου απαντά.

- Όχι απόδειξη, του λέω. Πάρε το 20αρικο και αλέ μπορντού.

Ακόμα και οι μετανάστες στις Η.Π.Α. έχουν μεγαλύτερη φορολογική συνείδηση από εμάς τα λαμόγια.

Bowery Savings Bank (1893-95)
DSC08064.JPG
Είναι η πρώτη έδρα της τράπεζας στην οδό Bowery 130. Το νεοκλασικό με τους υπέροχους κορινθιακούς κίονες σχεδιάστηκε από τον Stanford White της McKim, Mead, and White (Washington Arch, Columbia University, Brooklyn Museum, Morgan Library & Museum, Pennsylvania Station, Boston Hotel Buckminster).

DSC02202.JPG

Κατευθυνόμαστε προς τη περιοχή του Δημαρχείου και τη Γέφυρα του Μπρούκλιν.

Βρισκόμαστε στη πλατεία του Δημαρχείου. Στο κέντρο της παρακάτω φωτογραφίας βρίσκεται ένας από τους πιο ιστορικούς ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, το Woolworth Building.

DSC08077.JPG

Το Woolworth Building σχεδιάστηκε από τον Cass Gilbert (Custom House, 90 West Street, Supreme Court of the US - DC) και κατασκευάστηκε το 1910-12. Το υπέροχο νεογοτθικό θα ήταν η έδρα των επιχειρήσεων του F. W. Woolworth. Παρέμεινε στην κυριότητα της οικογένειας μέχρι το 1998.

Στα αριστερά είναι το Transportation Building (1927) και δεξιά το 250 Broadway (1962).

DSC08079.JPG

Πίσω από το Woolworth Building φαίνεται το επιβλητικό Four Seasons Hotel New York Downtown.

Manhattan Borough President's Office
DSC08078.JPG

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε έναν από τους ωραιότερους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. Κατασκευάστηκε το 2006-10 σε σχέδια του εκκεντρικού Frank Gehry και στεγάζει διαμερίσματα. Στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας φαίνεται το Pace University, ένα από τα πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια της πόλης.

New York by Gehry
DSC08073.JPG


DSC02214.JPG


DSC08074.JPG
Συνεχίσαμε με μια βόλτα νότια της γέφυρας και γύρω από τη Fulton St. Βγαίνοντας στη παραλία, η θέα προς το ποτάμι και τη γέφυρα είναι πραγματικά καταπληκτική.

Brooklyn Bridge
DSC02203.JPG

DSC_0496.JPG

Manhattan Bridge
DSC_0498.JPG
Βολτάροντας στις όχθες του ποταμού και θαυμάζοντας την ομορφιά των γεφυρών της πόλης, σκέφτομαι τη σημασία τους για την ανάπτυξη της πόλης. Η Νέα Υόρκη κάποτε ήταν μόνο το Μανχάταν. Η επέκτασή της ξεκίνησε από την ανέγερση της γέφυρας του Brooklyn. Αυτές οι γέφυρας βελτιώσαν εντυπωσιακά τη συγκοινωνία. Το μανχάταν άρχισε να φουσκώνει, να μεγαλώνει και η Νέα Υόρκη να επεκτείνται μπαίνοντας σε μία νέα εποχή. Βαδίζουμε προς το δημαρχείο για να ανεβούμε στη Brooklyn Bridge.

Murry Bergtraum High School και New York Telephone Company Building
DSC08072.JPG

Το κεραμιδί κτήριο στο μπροστινό μέρος της φωτογραφίας είναι το Murry Bergtraum High School. Είναι ένα δημόσιο σχολείο εξειδικευμένο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Πώς είχαμε εμείς τα αθλητικά; Οι Αμερικανοί έχουν σχολεία διοίκησης επιχειρήσεων.

Πίσω από το σχολείο, βρίσκεται αυτό το 32όροφο κτήριο που έχει δεχτεί μεγάλη κριτική για την αισθητική του. Το χαρακτηρίζουν άσχημο. Η Daily Telegraph το έχει κατατάξει ως το 20ο πιο άσχημο κτήριο του κόσμου. Εμένα πάντως μου άρεσε. Κατασκευάστηκε το 1975-76 για λογαριασμό της New York Telephone Company.

Έχουμε ανέβει σε μία από τις πιο ξακουστές γέφυρες του κόσμου.

DSC02216.JPG
Επικρατεί το αδιαχώρητο. Πλήθος τουριστών και όχι μόνο.

DSC02217.JPG
Ε, μιας και υπάρχουν τόσοι τουρίστες, δεν είναι και λίγοι οι πλανόδιοι πωλητές αναμνηστικών. Μαγνητάκια, κούπες, μπρελόκ. Είχαν τις καλύτερες τιμές από όλα τα μέρη. Εμείς, ωστόσο, τα σουβενίρ μας τα είχαμε αγοράσει.

DSC02219.JPG
Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1883 για να ενώσει τους ανεξάρτητους τότε δήμους του Manhattan και του Brooklyn. Ήταν η πρώτη κρεμαστή γέφυρα με ατσάλινα καλώδια. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1869 υπό τα σχέδια του γερμανού μετανάστη John Augustus Roebling. Ο αρχιτέκτονας στάθηκε άτυχος. Σε εργατικό ατύχημα, προσβλήθηκε από τέτανο και πέθανε.

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λουκέτα από τη Brooklyn Bridge
DSC08106.JPG
Η επίβλεψη του έργου πέρασε στον 32χρονο υιό του. Η ατυχία χτύπησε την πόρτα του και αυτουνού. Στις δεξαμενές που είχαν δημιουργήσει για να κατεβαίνουν οι εργάτες μέσα στο νερό προκειμένου να σκάψουν τις βάσεις, αναπτύχθηκε μία άγνωστη μέχρι τότε ασθένεια. Οφειλόταν στην υψηλή πίεση. Ο Washington Roebling έμεινε παράλυτος. Ωστόσο, κράτησε την επίβλεψη και βοηθήθηκε από τη μαθηματικό σύζυγό του.

DSC08123.JPG
Τα εγκαίνια αυτού του έργου πνοής για την πόλη πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρου Chester A. Arthur. Εκείνη την ημέρα διέσχισαν τη γέφυρα 1.800 οχήματα και 150.300 πεζοί. Το κόστος κατασκευής ανήλθε στα $385.554.000 σε σημερινή τιμή και 27 εργάτες έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα.

DSC_0501.JPG
Παρέμεινε για κάμποσα χρόνια η μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου. Έχει έξι λωρίδες κυκλοφορίας. Η διέλευση σε λεωφορεία απαγορεύεται.

DSC08126.JPG

DSC08111.JPG


DSC02254.JPG


Στο βάθος η Manhattan Bridge
DSC02238.JPG

DSC02246.JPG

Να και το άγαλμα της Ελευθερίας
DSC02249.JPG

DSC02258.JPG
Από όποια πλευρά και να κοιτάς, τα μάτια σου δεν χορταίνουν. Τελεία και παύλα, Νέα Υόρκη είσαι έρωτας.

DSC02257.JPG
Η Manhattan Bridge κατασκευάστηκε τη πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, καθώς οι ανάγκες μετακίνησης δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τη Brooklyn Bridge.

DSC08128.JPG

Ξεχωρίζει το Empire State Building
DSC08127.JPG
Η γέφυρα μάς τελειώσε. Θέλουμε να πάμε νότια κατά μήκος της όχθης του East River, αλλά πρέπει να περπατήσουμε δεν ξέρω πόση απόσταση για να βρούμε πρόσβαση. Δεν πειράζει. Θα ξανακάνουμε μάντρα. Αυτή τη φορά σε αυτοκινητόδρομο.

DSC02266.JPG

DSC08139.JPG
Η θεά των ουρανοξυστών του Manhattan είναι ασυναγώνιστη.

DSC08141.JPG

DSC08144.JPG

DSC02275.JPG
Κάτω από το υπόστεγο και πάνω από το ποταμό είναι γήπεδα μπάσκετ. Να κατεβαίναμε κάτω να θυμόμασταν στα νιάτα μας κάνοντας στα γατάκια μερικά μαθήματα, αλλά δεν είχαμε και πολύ χρόνο.

DSC08145.JPG
Κάπου εδώ γίναμε μάρτυρες ενός τραγελαφικού συμβάντος. Δύο αυτοκίνητα πήγαν να τρακάρουν. Ακούμπησαν λιγουλάκι. Ένα ταξί και ένα αμάξι με τρεις γυναίκες. Βγαίνουν έξω οι γυναίκες. Επιτίθενται στον άνδρα. Να τον τραβάνε, να τον στρώχνουν. Τι να κάνει ο τύπος; Του παίρνουν μάλιστα τα κλειδιά του αυτοκινήτου του. Έχει παραλύσει όλη η κυκλοφορία για τρεις τρελές. Ευτυχώς ήρθε άμεσα η αστυνομία και με κόπο πήρε τα κλειδιά του ταξί και έφυγε ο ταρίφας.

DSC08146.JPG
Φύγαμε από το παραλιακό μέτωπο με κατεύθυνση το μετρό.

Leverich Towers Hotel (1928)
DSC08147.JPG

Αγοράστηκε το 1975 από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και έκτοτε αποτέλεσε διαμερίσματα για τα μέλη της θρησκευτικής ομάδας.

Μπήκαμε στο μετρό στη στάση Clark St και κατεβήκαμε στη Eastern Parkway Brooklyn Museum.

Brooklyn Museum
DSC02278.JPG
Το Brooklyn Museum (https://www.brooklynmuseum.org/) είναι μουσείο τέχνης και διαθέτει συλλογή που φτάνει στα 1,5 εκατ. εκθέματα. Αιγυπτιακές αρχαιότητες, αφρικανικές, ιαπωνικές, όπως επίσης και έργα των Rothko, Monet, Delacroix, Degas κοκ. Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1897. Το υπέροχο νεοκλασικό σχεδιάστηκε από το φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο McKim, Mead και White. Το αέτωμα δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό γλύπτη Daniel Chester French (Lincoln Memorial, Alma Mater Columbia University).

Μεταξύ των αγαλμάτων που βρίσκονται δεξιά της εισόδου, είναι οι μορφές του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Σωκράτη, του Περικλή και του Ηροδότου.

DSC08152.JPG
DSC08154.JPG

Δεν μπήκαμε στο μουσείο. Χρόνος και διάθεση για κλεισούρα δεν υπήρχε. Θα κάνουμε μία μικρή γύρα προς το Βοτανικό κήπο.

St. Francis de Sales School for the Deaf
DSC08155.JPG

Κτήριο του Βοτανικού Κήπου
DSC08158.JPG

Ο Βοτανικός Κήπος του Μπρούκλιν (https://www.bbg.org/) ιδρύθηκε το 1910 και προσελκύει περίπου 900.000 επισκέπτες το χρόνο. Μεταξύ αυτώνμ δεν υπήρξαμε εμείς. Λίγο ο περιορισμένος χρόνο, λίγο η είσοδος των 15$.

Brooklyn Public Library
DSC08159.JPG
Η Βιβλιοθήκη του Μπρούκλιν (https://www.bklynlibrary.org/) είναι μία από τις μεγαλύτερες της χώρας. Περιλαμβάνει διάφορα κτήρια. Αυτό το είναι το κεντρικό. Ιδρύθηκε το 1896. Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1941, μετά από διάφορες τροποποιήσεις των αρχικών αρχιτεκτονικών σχεδίων.

Μπροστά από τη βιβλιοθήκη βρίσκεται η Grand Army Plaza. Στη σημερινή θέση της πλατείας δώθηκε η Μάχη του Long Island (1776), που ήταν η πρώτη μάχη της Αμερικανικής Επανάστασης από τη στιγμή που οι αποικίες ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τους Βρετανούς. Δημιουργήθηκε το 1867 ως Prospect Park Plaza. Τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν τα υπόλοιπα στοιχεία της πλατείας και το 1926 πήρε το σημερινό του όνομα στην επέτειο των 60 ετών από την ίδρυση της Grand Army of the Republic, μιας ένωσης βετεράνων του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861 – 65).

Soldiers' and Sailors' Arch (1889-92)
DSC08162.JPG
Η Αψίδα των Στρατιωτών και των Ναυτών είναι αφιερωμένη στους Υπερασπιστές της Ένωσης (Αμερικανικός Εμφύλιος 1861-65). Μεταξύ των αρχιτεκτόνων που συμμετείχαν στο σχεδιασμό της αψίδας ήταν και ο Stanford White της McKim, Mead & White. Η κεντρική φιγούρα είναι η αλληγορική γυναικεία μορφή της φτερωτής Νίκης.

DSC08166.JPG

DSC02283.JPG

Το συντριβάνι δημιουργήθηκε με δωρεά του Frank Bailey, εξού και το όνομα, σε ανάμνηση της συζύγου του. Οι δύο φιγούρες αναπαριστούν τη Σοφία και την Ευτυχία.

DSC08171.JPG


DSC08173.JPG

Ο δολοφονημένος πρόεδρος μας παρακινεί να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την πατρίδα μας, και όχι αυτή για εμάς. Στην Ελλάδα τέτοιες θέσεις θεωρούνται ακροδεξιές τάσεις. Και μιας και μιλάμε για εθνικισμό και άκρα, δείτε τους φασίστες Αμερικανούς.

DSC08180.JPG
Αυτή είναι εικόνα από το Barclays Center, την έδρα των Brooklyn Nets. Και στους δύο αγώνες που παρακολουθήσαμε, είδαμε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, όπως επίσης και βραβεύσεις βετεράνων, αστυνομικών κτλ. Σε μερικά μέρη του κόσμου η αγάπη προς την πατρίδα θεωρείται αρετή και καλλιεργείται.

DSC08181.JPG

Αρκετά με τη γκρίνια μου. Από την πλατεία βαδίσαμε βολτάροντας στο υπέροχο Brooklyn μέχρι την έδρα των Brooklyn Nets, πρώην New Jersey Nets. Σε αυτή την ομάδα πέρασε τα καλύτερα του χρόνια μια από τις μεγαλύτερές μου καψούρες και ένα θρύλος του ΝΒΑ, ο τεράστιος Jason Kidd, τωρινός προπονητής του Γιαννάκη του Αντετοκούμπο.

DSC02288.JPG

Οι Nets δεν είναι καμία σοβαρή ομάδα. Βασικά είναι χρόνια μια από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος. Μικρή σημασία είχε όμως. Στα ίδια χάλια ήταν και η άλλη ομάδα της πόλης, οι Knicks. Αλλά η διαφορά τιμής στα εισιτήρια ήταν χαώδης. Άσε που εκείνες τις μέρες επισκέπτονταν τη πόλη οι μετέπειτα πρωταθλητές του Βασιλιά και οι τιμές χτυπούσαν 150$.

Αντίπαλοι των Nets οι Pacers του Paul George. Τον τελευταίο ήθελα να τον παρακολουθήσω. Το κόστος των εισιτηρίων ήταν γύρω στα 30$.

DSC08189.JPG

Όπως σας είπα και στο προηγούμενο αγώνα, η λίγκα έχει εξελίξει τις αναμετρήσεις σε γιορτές. Οικογένειες, παιδιά, γυναίκες, καταστήματα, καφετέριες. Ένα πλήρες προϊόν με επίκεντρο το μπάσκετ.

DSC08187.JPG

Ο Monta Ellis έτοιμος να βγάλει την ασίστ μετά το Pick & Roll
DSC02306.JPG

Δώσε τη μπάλα στον παικταρά
DSC08182.JPG

Ήταν ένας πολύ ωραίος αγώνας. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να γυρίσουν τον αγώνα με πρωταγωνιστή τον καλύτερό τους παίκτη Brook Lopez και να πανηγυρίσουν τη νίκη.

DSC02316.JPG
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.211
Likes
4.157
καλησπερα Triplover. θα σου κανω χαζη ερωτηση! τι καιρο βρηκες εκει με ποσους βαθμους πχ επιδειθα παω και εγω μαρτιο.
Στη Νέα Υόρκη ήταν γύρω στους 5-10 βαθμούς κελσίου και βροχή πέτυχαμε μόνο μια μέρα. Η Βοστώνη ήταν σιβηρική. Γύρω στο 0 ήταν με αέρα και τέρμα κρύο. Η Ουάσινγκτον ήταν ανοιξιάτικη στυλ Θεσσαλονίκη με ήλιο και ζεστη. Μπουφάν δεν χρειαζόταν στη μέρα. Φιλαδέλφεια πάνω κάτω τα ίδια με Ουάσιγκτον.
Γιά να έχω μια ενδεικτική εικόνα των θερμοκρασιών των προορισμών μπαίνω σε κάποιες ιστοσελίδες που έχουν ιστορικά στοιχεία των τελευταίων 3-4 ετων, όπως το accuweather.
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.211
Likes
4.157
27 Μαρτίου 2016 – Gramercy, Flatiron District & East Village

Ξημερώνει η τελευταία μας γεμάτη μέρα στη Νέα Υόρκη. Η τελευταία μέρα με πρόγραμμα. Αχ αυτό το πρόγραμμα. Πόσο μας κούρασε. Αλλά από την άλλη όμως, λειτούργησε σαν μοχλός, σαν οδηγός για να μην λιώνουμε στα καφέ και στις μπύρες.

Παίρνουμε το μετρό και κατεβαίνουμε στη στάση 134 Street - Herald Sq.

Haier Building (1922 – 24)
DSC02333.JPG
Το νεοκλασικό κτήριο με τους κορινθιακούς κίονες σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο York and Sawyer (Riggs National Bank, Herbert C. Hoover Building & American Security and Trust Company Building – Washington, Bowery Savings Bank, Central Savings Bank) και αποτέλεσε την έδρα της Greenwich Savings Bank. Η τελευταία λειτούργησε από το 1833 μέχρι το 1981. Το κτήριο αγοράστηκε από την κινέζικη Haier το 2000 και μετονομάστηκε. Μεγάλο μέρος του κτηρίου ενοικιάζεται και λειτουργεί ως αίθουσα δεξιώσεων με το όνομα Gotham Hall.

Macy's
DSC02335.JPG
Η Macy's είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες λιανικής πώλησης στις Η.Π.Α. Τον Ιούλιο του 2016 διέθετε 728 καταστήματα. Ιδρύθηκε από τον Rowland Hussey Macy, ο οποίος έχοντας αποτύχει στην επιχειρηματική του προσπάθεια στην Μασαχουσέτη, μετακινήθηκε στη Νέα Υόρκη και άνοιξε κατάστημα ρούχων. Με το πέρασμα του χρόνου η επιχείρηση γιγαντώθηκε και το 1895 πωλήθηκε στα αδέρφια Strauss. Ένας εξ αυτών, ήταν από τα θύματα του Τιτανικού. Σε αυτήν ανήκουν και τα Bloomingdale’s.

DSC08205.JPG
DSC08210.JPG
Το συγκεκριμένο κατάστημα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση πολυκαταστήματα του κόσμου. Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ τα επόμενα χρόνια όσο αποκτούσε η εταιρία γειτονικά κτήρια, γίνονταν και οι ανάλογες εργασίες.

DSC08214.JPG


James Gordon Bennett Memorial (1895)
DSC02336.JPG

Απέναντι από την είσοδο του καταστήματος στη Broadway βρίσκεται η Herald Square. Ονομάστηκε από την εφημερίδα New York Herald, που είχε σε διπλανό κτήριο τα γραφεία της. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα του ιδρυτή της εφημερίδας (1835) James Gordon Bennett. Κεντρική φιγούρα του μνημείου είναι η ρωμαία θεά Μινέρβα, η αντίστοιχη θεά Αθηνά της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν η θεά της σοφίας και της εφευρετικότητας.

Hotel McAlpin (1912)
DSC08213.JPG

Όταν άνοιξε, ήταν το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου. Επεκτάθηκε τα επόμενα χέρια. Πέρασε από διάφορα χέρια και σήμερα είναι συγκρότημα διαμερισμάτων με την ονομασία Herald Towers.

Empire State Building
DSC02338.JPG

Το Empire State Building είναι ίσως ο πιο γνωστός ουρανοξύστης της Νέας Υόρκης. Έχει ύψος 443 m συμπεριλαμβανομένης της αντένας. Από το 1931 που ανεγέρθη, και για τα επόμενα 40 χρόνια, ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου. Έχασε τα πρωτεία από το βόρειο πύργο των Δίδυμων Πύργων. Είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της Νέας Υόρκης και πέμπτο των Η.Π.Α. και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα κτήρια της πόλης και σύμβολο αυτής.

Ο ουρανοξύστης κτίστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Συμμετείχαν περίπου 3.400 εργάτες, η πλειονότητα αυτών μετανάστες από την Ευρώπη. 5 εργάτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας εργατικών ατυχημάτων.

Έχει 85 ορόφους με γραφεία, στον 86ο όροφο βρίσκεται το πρώτο παρατηρητήριο και οι επόμενοι 16 όροφοι αποτελούν το πύργο. Στη κορυφή του και στον 102ο όροφο βρίσκεται το περίφημο παρατηρητήριο. Η αντένα έχει μήκος 62m. Το κόστος κατασκευής του ανήλθε στα 645 εκατ. δολάρια σε σημερινές τιμές.

DSC08218.JPG

Σε σημαντικές εορτές και επετείους φωτίζεται στα αντίστοιχα χρώματα. Το παρατηρητήριό του (http://www.esbnyc.com/) προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες. Η δική μας παρέα επέλεξε το αντίπαλο δέος, το Top of the Rock του Rockefeller Center. Έτσι θα είχαμε εικόνα του Central Park, αλλά και θα θαυμάζαμε το Empire State Building, το οποίο είναι πραγματικά υπέροχο τη βράδυ.

Greeley Square
DSC02339.JPG
Μία ακόμα πλατεία αφιερωμένη σε δημοσιογράφο. Ο Horace Greeley ήταν ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας New York Tribune και υποψήφιος των ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Η εφημερίδα άντεξε περισσότερα από 120 χρόνια (1841 – 1966).

Βλέπετε τα τραπεζάκια και τις καρέκλες στο πάρκο. Αυτό το συναντήσαμε σε πολλά πάρκα και πλατείες. Πέρνεις την καρέκλα σου και αράζεις εκεί που σου αρέσει. Ποιότητα ζωής.

Gimbel's Bridge (1925)
DSC08222.JPG

Αυτή η υπέροχη Art Deco γέφυρα προστέθηκε προκειμένου να επικοινωνούν τα δύο κτήρια επί της 32nd St που ήταν υπό κοινή ιδιοκτησία. Σχεδιάστηκε από το ίδιο γραφείο, που ανέλαβε μερικά χρόνια αργότερα το Empire State Building (Shreve & Lamb).

Nelson Tower (1931)
DSC08226.JPG


Madison Square Garden (1968)
DSC08227.JPG
Τώρα αν μας έλεγαν ότι αυτό εδώ το κτήριο είναι το νέο γήπεδο της ΠΑΟΚάρας στο μπάσκετ, θα τους περνούσαμε για τρελούς. Έλα όμως που, μεταξύ άλλων, είναι η έδρα των New York Nick. Στο ίδιο στυλ ήταν και τα άλλα δύο γήπεδα που επισκεφτήκαμε, το Barclays Arena των Brooklyn Nets και το TD Garden των Boston Celtics.

DSC08229.JPG
Χρησιμοποιείται για αγώνες μπάσκετ, χόκευ, συναυλίες, μαχητικά αθλήματα. Είναι από τα πιο ιστορικά γήπεδα του ΝΒΑ. Κρίμα που ο θρύλος της προπονητικής, αλλά συμφορά της προεδρίας, Phil Jackson έκτισε μία ομάδα με τάχα στόχους πρωταθλητισμού γύρω από τον πιο υπερτιμημένο καλαθοσφαιριστή της γεννιάς του, τον Carmelo Antony. Πόσο δίκιο έχεις ρε George Carl?

US Post Office (1912)
DSC02344.JPG
Το James Farley Post Office Building είναι το κεντρικό ταχυδρομείο της Νέας Υόρκης. Το υπέροχο νεοκλασικό με τους κορινθιακούς κίονες σχεδιάστηκε από το περίφημο αρχιτεκτονικό γραφείο των McKim, Mead & White (Cable Building, Washington Arch, Brooklyn Museum, The Manhattan Municipal Building). Την πρόσοψή του κοσμεί η φράση "Neither snow nor rain nor heat nor gloom of night stays these couriers from the swift completion of their appointed rounds.". Η φράση προέρχεται από τα Ιστορικά του Ηροδότου και εκθιάζει τους Πέρσες αγγελιοφόρους. Σημαίνει «Τίποτα δεν τους σταματάει, ούτε το χιόνι, ούτε η βροχή, ούτε ο καύσωνας, ούτε η νύχτα». Το 1982 μετονομάστηκε προς τιμή του Ιρλανδικής καταγωγής πολιτικού James Farley, που διετέλεσε για 7 έτη πρόεδρος των ταχυδρομείων.

DSC08233.JPG

Capuchin Monastery of St. John the Baptist (1872)
DSC08230.JPG
Το μοναστήρι κατασκευάστηκε το 1974 και είναι ένα δείγμα του μπρουταλισμού στην αρχιτεκτονική. Στην άλλη πλευρά του μοναστηριού και στην οδό W 30th St βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία. Η ενορία ιδρύθηκε το 1840 από Γερμανούς καθολικούς. Το παρόν γοτθικό κτήριο σχεδιάστηκε από τον Napoleon LeBrun (Cathedral of Sts. Peter and Paul – Φιλαδέλφεια).

Church of St. John the Baptist
DSC08234.JPG


Church of St. Francis of Assisi
DSC08237.JPG

Η ρωμαιοκαθολική ενορία ιδρύθηκε το 1844, ενώ ο σημερινός ναός κατασκευάστηκε το 1890 – 92. Το μωσαϊκό της πρόσοψης που απεικονίζει την Παναγία, φιλοτεχνήθηκε το 1928.

Η πίσω πλευρά της εκκλησίας
DSC08225.JPG


Το σχολείο της ενορίας, που ιδρύθηκε την δεκαετία του 1860
DSC08238.JPG


SJM Building (1927-28)
DSC08242.JPG
Σχεδιάστηκε από τον Cass Gilbert (Woolworth Building, Custom House, 90 West Street, Thurgood Marshall United States Courthouse, Supreme Court of the US - DC) και ξεχωρίζει για τις ανάγλυφες φιγούρες στη πρόσοψή του.

DSC08246.JPG
NYPD Traffic Control Division (1908)
DSC08245.JPG

Σε αυτό το κτήριο που μοιάζει με φρούριο στεγάζεται η τροχαία της NYPD. Από την κατασκευή του στέγαζε αστυνομικά τμήματα.

Μία ακόμα φωτογραφία του επιβλητικού Empire State Building
DSC08247.JPG


Marble Collegiate Church (1851-54)
DSC08248.JPG

H Marble Collegiate Church, έχοντας ιδρυθεί το 1628, είναι μία από τις παλαιότερες ενορίες Προτεστατών της Βορείου Αμερικής. Πήρε το όνομά της από την μαρμάρινη πρόσοψη. Με τη συγκεκριμένη εκκλησία έχει έντονη σχέση ο Donald Trump. Επίσης, εδώ προγραμματοποιούνται γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων.

DSC08249.JPG
DSC08250.JPG


Emmett Building (1911-13)

DSC08260.JPG
DSC08261.JPG
DSC08262.JPG

New York Life Insurance Building (1926-28)
DSC02352.JPG

Σχεδιάστηκε από τον Cass Gilbert ( Woolworth Building, Custom House, 90 West Street, Thurgood Marshall United States Courthouse, Supreme Court of the US - DC) και ήταν ο τελευταίος μεγάλος ουρανοξύστης του αρχιτέκτονα στο Manhattan. Ξεχωρίζει η επιχρυσωμένη πυραμιδωτή οροφή του.

DSC08265.JPG

DSC08270.JPG

Έχουμε φτάσει στο Madison Square Park.

DSC02353.JPG


DSC08275.JPG


DSC08280.JPG

Στο πάρκο υπάρχουν διάφορα μνημεία.

Μνημείο Ναυάρχου Farragut
DSC08277.JPG
Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1881 και αναπαριστά τον Ναύαρχο David Glasgow Farragut. Απέκτησε μεγάλη φήμη κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο και ανήλθε στο βαθμό του ναυάρχου, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του (1866-70). Στη κατασκευή του μνημείου συμμετείχε και ο αρχιτέκτονας Stanford White.

Μνημείο Προέδρου Chester Alan Arthur (1899)
DSC02354.JPG


Μνημείο William Henry Seward
DSC08301.JPG

Το άγαλμα κατασκευάστηκε το 1876 προς τιμή του κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Γερουσιαστή και Υπουργού Οικονομικών William Henry Seward.

Το πάρκο περιβάλλεται από εντυπωσιακά κτήρια, μερικά εκ των οποίων παρουσιάζονται παρακάτω.

Στα δεξιά το Grand Madison (1906) και στο βάθος το Croisic Building (1910)
DSC08274.JPG


Appellate Division Courthouse of New York State, First Department (1896-99)
DSC08285.JPG
Το εντυπωσιακό νεοκλασικό φιλοξενεί δικαστικές υπηρεσίες. Το 25% περίπου του κόστους ανέγερσής του διατέθηκε στα γλυπτά που το κοσμούν. 16 γλύπτες εργάστηκαν, μεταξύ των οποίων ο Daniel Chester French (Abraham Lincoln, Alma Mater).

DSC08287.JPG


Metropolitan Life North Building
DSC08294.JPG

Τα αρχικά σχέδια έλεγαν για ένα κτήριο 100 ορόφων που θα το καταστούσε το ψηλότερο του κόσμου. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1928, ωστόσο, λόγω του Κραχ του 1929, τελικά οι εργασίες σταμάτησαν στον 29ο όροφο. Το σημερινό κτήριο ολοκληρώθηκε μέχρι το 1950 σε τρεις φάσεις.

DSC08290.JPG

Στην άλλη πλευρά της Ε 24th St βρίσκεται το άλλο κτήριο της Metropolitan Life, το Metropolitan Life Insurance Company Tower.

Metropolitan Life Insurance Company Tower
DSC02356.JPG

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1909 και μέχρι το 1913 ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, οπότε και ξεπεράστηκε από το Woolworth Building. Αποτέλεσε την παγκόσμια έδρα του ασφαλιστικού κολοσσού Metropolitan Life μέχρι το 2005. Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Napoleon LeBrun (Church of St. John the Baptist, Cathedral of Sts. Peter and Paul - Φιλαδέλφεια).

DSC08296.JPG

Σήμερα στεγάζει πολυτελές ξενοδοχείο.

DSC08293.JPG


Οι δύο ουρανοξύστες της Metropolitan Life
DSC08298.JPG

Μερικές ακόμα εικόνες από την Madison Square Park.
DSC08304.JPG

Από αριστερά προς δεξιά διακρίνονται τα New York Life Insurance Building, New York Merchandise Mart (1974 - Emery Roth & Sons), Metropolitan Life North Building και Metropolitan Life Insurance Company Tower
DSC08310.JPG


Flatiron Building
DSC08312.JPG

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν από τους εμβληματικούς ουρανοξύστες του Μεγάλου Μήλου. Το τριγωνικό ύψους 22 ορόφων κτήριο κατασκευάστηκε το 1902. Το όνομά του προέρχεται από το γεγονός ότι μοιάζει με σίδερο ρούχων (iron). Σχεδιάστηκε από τον Daniel Hudson Burnham (Union Station, Postal Square Building, Columbus Fountain – Washington).

DSC08300.JPG
DSC08307.JPG


DSC08309.JPG

Στα δεξιά της προηγούμενης φωτογραφίας φαίνεται το περίφημο ρολόι της εταιρίας πολυτελών κοσμημάτων με έδρα την Νέα Υόρκη Tiffany & Co.

DSC08306.JPG
DSC08317.JPG

Είναι τόσο εμβληματικό το Flatiron, ώστε ολόκληρη η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από αυτό.

Μνημείο Στρατηγού Worth
DSC08313.JPG

Το μνημείο βρίσκεται σε μία μικρή πλατεία με θέα στο Flatiron. Σε αυτό το σημείο είναι θαμένος ο Στρατηγός William Jenkins Worth που διακρίθηκε στο Πόλεμο του 1812 (Η.Π.Α. και Ηνωμένο Βασίλειο), Πόλεμο της Φλόριδα (1835–42, Η.Π.Α. και ιθαγενείς Αμερικανοί) και στο Μεξικανοαμερικανικό Πόλεμο (1846-48). Το μνημείο τοποθετήθηκε το 1857 και είναι το δεύτερο παλαιότερο της πόλης.

Κινούμαστε στη περιοχή Ladies’ Mile, μια περιοχή περίφημη για τα καταστήματά της και παράδεισος του shopping therapy. Οριοθετείται μεταξύ των 15th St, 24th St, Park Ave & Sixth Avenue.

40 W 23rd St (1925)
DSC08321.JPG

Ehrich Brothers Emporium
DSC08326.JPG
Τα τέσσερα αδέρφια Ehrich ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο εμπόριο υφασμάτων ανοίγοντας κατάστημα στην 8th Ave στο ύψος της 24th St. Λόγω της συγκέντρωσης ομοίων καταστηματών, αποφάσισαν να μεταφερθούν στη Ladies’ Mile και στο νεόδμητο για λογαριασμό τους υπέροχο κατάστημα. Διατήρησαν την επιχείρηση μέχρι το 1911, οπότε και την πούλησαν σε εταιρία υφασμάτων από το Σικάγο. Το κατάστημα συνέχισε τη πορεία του υπό την J. L. Kesner Company. Σήμερα στεγάζει το κατάστημα ρούχων Burlington Coat Factory.

Adam’s Dry Goods
DSC08331.JPG
Το 1891 ο ήδη επιτυχημένος έμπορος ρούχων και οικιακών ειδών Samuel Adams κατασκεύασε ένα χώρο για να στεγάσει το κατάστημά του. Ο Adams, σε αντίθεση με το διπλανό O’Neill, απευθυνόταν σε πιο εύπορο καταναλωτικό κοινό, παρέχοντάς του υφάσματα και προϊόντα ρουχισμού πολυτελείας. Σύντομα (1907) συγχωνεύτηκε με το Ο’Neill, αλλά η παρακμή της περιοχής λόγω της μεταφοράς της αγοράς γύρω από το νεοϊδρυθέν Macy’s, κατέστη αναπόφευκτο το λουκέτο. Το 1913 έκλεισε η επιχείρηση. Σήμερα στεγάζει διάφορα καταστήματα.

Ehrich Brothers Emporium και Adam’s Dry Goods
DSC08323.JPG


Hugh O’Neill Dry Goods Store
DSC02363.JPG

Το κτήριο άρχισε να κατασκευάζεται από το 1887 και ολοκληρώθηκε σε τρία στάδια το 1895. Το 1902 ο Hugh O'Neill και οι διάδοχοί του δεν αποδείχθηκαν ικανοί να συνεχίσουν την επιχείρηση. Το 1907 συγχωνεύτηκε με το διπλανό Adam’s Dry Goods και 6 χρόνια αργότερα έκλεισε. Σήμερα φιλοξενεί συγκρότημα κατοικιών.

DSC08336.JPG


Δεν είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις εστιάσης στη Νέα Υόρκη.

DSC02364.JPG

Warren Building
DSC08344.JPG

Το κτήριο κατασκευάστηκε σε σχέδια του Stanford White για λογαριασμό της κόρης του μεγαλοδικηγόρου και διευθυντικού στελέχους της Union Trust Company George Henry Warren.

DSC08343.JPG

Theodore Roosevelt Birthplace
DSC08345.JPG

Σε αυτό εδώ το σπίτι γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ηλικία των 15 ετών ο Πρόεδρος Theodore Roosevelt.

DSC08347.JPG


Άγαλμα Edwin Booth
DSC02366.JPG
Βρισκόμαστε σε ένα ήσυχο μικρό πάρκο, το Gramercy Park. Ολόκληρη η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από το πάρκο. Το άγαλμα αναπαριστά τον ηθοποιό Edwin Booth (1833 – June 7, 1893) που περιόδευε στη χώρα παρουσιάζοντας έργα του Σέξπηρ. Είναι ο ιδρυτής του ιστορικού Booth's Theatre.

DSC02367.JPG
Συνεχίζουμε τη βόλτα μας και σε λίγο βρισκόμαστε σε μία από τις μεγάλες πλατείες του Μεγάλου Μήλου.

Union Square Park
DSC02369.JPG
Η Union Square δημιουργήθηκε το 1815 και το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι είναι στο σημείο που ενώνονται δύο σημαντικοί δρόμοι του Manhattan, η Broadway και η 4th Ave. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1882, περίπου 10.000 εργάτες κατέληξαν εδώ μετά από πορεία για τον πρώτο εορτασμό της Εργατικής Ημέρας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 η πλατεία καταστράφηκε προκειμένου να κτιστεί ο σταθμός μετρό και στη συνέχεια ξανακτίστηκε. Υπάρχει πλήθος μνημείων.

George Washington
DSC02375.JPG

Έχοντας κατασκευαστεί το 1856, είναι το παλαιότερο άγαλμα σε πάρκο της Νέας Υόρκης.

Independence Flagstaff (1930)
DSC08359.JPG
Στο μνημείο αυτό αναπαριστώνται παραστάσεις από την μάχη μεταξύ τυρρανίας και δημοκρατίας, η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και εμβλήματα των 13 πρώτων αποικιών. Δημιουργήθηκε για τον εορτασμό των 150 ετών από την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (1776 – το 1926 λήφθηκε η απόφαση κατασκευής του).

Ο κύκλος της Beverly Pepper, που έστεκε στη πλατεία από τον Οκτώβριο του 2015 έως το Μάιο του 2016
DSC08365.JPG

Abraham Lincoln (1870)
DSC08357.JPG
Ο Λίνκολν διετέλεσε πρόεδρος των Η.Π.Α. τη περίοδο 1861-65, κατά τη διάρκεια δηλαδή του Αμερικανικού Εμφυλίου. Στις περισσσότερες μελέτες συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Αμερικανούς προέδρους της ιστορίας.

Στο βάθος της φωτογραφίας δεσπόζει το Germania Life Insurance Company Building του 1910, που σήμερα φιλοξενεί το ξενοδοχείο W New York Union Square. Η πλατεία είναι περιτριγυρισμένη από εντυπωσιακά κτήρια, μερικά από τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω.

Tammany Hall (1929)
DSC08351.JPG
Εδώ στεγαζόταν η βάση του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης τη περίοδο 1790-1960.

Century Building (1881-82)
DSC08352.JPG

Στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του εκδοτικού οίκου Century, ενώ σήμερα φιλοξενεί κατάστημα του μεγαλύτερου ομίλου λιανικής πώλησης βιβλίων στις Η.Π.Α., της Barnes & Noble.

Union Square Savings Bank (1905-07)
DSC08366.JPG

Το υπέροχο νεοκλασικό με τους κορινθιακούς κίονες σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα του μνημείου Lincoln, Henry Bacon. Σήμερα στεγάζει το Daryl Roth Theatre και φιλοξενεί την παράσταση Fuerzabruta.

Και δύο ακόμα φωτογραφίες από μία πλατεία που σφίζει από ζωή.

DSC08354.JPG

DSC02377.JPG
Αυτό το χρυσό στα δεξιά της φωτογραφίας είναι μέρος του έργου “Metronome” των Kristin Jones και Andrew Ginzel, που δημιουργήθηκε το 1999.

DSC08364.JPG

Αποχωρούμε από την πλατεία και κατευθυνόμαστε ανατολικά και στον αριθμό 105 της E 15th st πετυχαίνουμε αυτό το κτήριο. Το συγκεκριμένο στυλ με τα παράθυρα να προεξέχουν του κτηρίου σε σχήμα ημικυκλικό, μου άρεσε πολύ. Φαντάζομαι με αυτό το τρόπο κατόρθωναν να δώσουν περισσότερο φως στο σπίτι.

Swannanoa (1898)
DSC08369.JPG


Con Edison Building (1926-28)
DSC08371.JPG


DSC08373.JPG

Το τεράστιο κτήριο που καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των E 14th και 15th St, Irving Place και Third Ave. Σχεδιάστηκε από τις εταιρίες Warren & Wetmore (Helmsley Building, Crown Building, Grand Central Palace) και τον Henry Hardenbergh (Dakota Building, Plaza Hotel, Willard Hotel – Washington) για να αποτελέσει την έδρα της Consolidated Edison, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον ενεργειακού κλάδου της χώρας.

DSC08374.JPG


DSC08375.JPG

Η ώρα έχει πάει δύομιση το μεσημέρι και το παρεάκι βρίσκεται στη τομή της 4th St με την Ε 13th St.

DSC08378.JPG

Roosevelt Building (1893)
DSC08380.JPG

Το υπέροχο αυτό κτήριο κατασκευάστηκε από την οικογένεια του 26ου Προέδρου των Η.Π.Α., Theodore Roosevelt (1901-09). Η οικογένεια Roosevelt, που είχε ολλανδική καταγωγή, ήταν ιδιαίτερα εύπορη, δραστηριοποιούμενη κυρίως στο εμπόριο και στην αγορά ακινήτων. Το κτήριο ονομάστηκε προς τιμή του παππού του προέδρου Cornelius Roosevelt.

Grace Church (1846-47)
DSC08387.JPG
Η εντυπωσιακή νεογοτθική εκκλησία ήταν το πρώτο έργο του ξακουστού αρχιτέκτονα James Renwick (St. Patrick's Cathedral, Renwick Gallery - DC, Smithsonian Institution Building – DC), οποίος το ανέλαβε σε ηλικία 23 ετών. Ήταν η πιο κοσμοπολίτικη εκκλησία της πόλης. Η τέλεση γάμου ή κηδείας εδώ ήταν λόγος κομπασμού.

DSC08385.JPG


DSC08388.JPG
DSC02378.JPG

St. Mark's Church in-the-Bowery (1799)
DSC08390.JPG

Άλλη μία εκκλησία στην E 10th St. Το συγκεκριμένο σημείο αποτέλεσε χώρο λατρείας για περισσότερους από 3,5 αιώνες. Η εκκλησία είναι η δεύτερη παλαιότερη της Νέας Υόρκης, με πρώτη την St Paul’s Chapel.

Το 1660 ο Peter Stuyvesant, τότε διοικητής του Νέου Άμστερνταμ, έκτισε σε αυτό το σημείο ένα οικογενειακό παρεκκλήσι. Το 1793 ο χώρος παραχωρήθηκε στην Επισκοπική Εκκλησία, η οποία και ανέγηρε την σημερινή εκκλησία. Τα επόμενα χρόνια έγιναν διάφορες αλλαγές και προσθήκες στο αρχικό οικοδόμημα.

Δεν ξέρω τι σχέση έχει με την αφροαμερικανική κοινότητα, αλλά το πανό τους έγραφε ότι οι ζωές των μαύρων μετράνε.

Middle Collegiate Church (1891)
DSC02380.JPG

Και καθώς βολτάρουμε στη 2nd Ave, παρατηρούμε αυτές τις υπέροχα διακοσμημένες ψηφιδωτές κολώνες από τα φανάρια.

DSC08395.JPG


DSC08396.JPG


DSC08397.JPG


Ottendorfer Public Library and Stuyvesant Polyclinic Hospital (1883-84)
DSC08398.JPG

Το κτήριο κτίστηκε από τον Γερμανό μετανάστη και εκδότη της μεγαλύτερης γερμανόφωνης εφημερίδας της Νέας Υόρκης Oswald Ottendorfer και δωρήθηκε στο Δήμο της Νέας Υόρκης. Στο ένα τμήμα στεγάστηκε η Βιβλιοθήκη Ottendorfer, ενώ στο υπόλοιπο νοσοκομείο το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Stuyvesant Polyclinic Hospital, καθώς μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το όνομα German Polyclinic προκαλούσε έντονες αντιδράσεις.

Μεταξύ των οδών 6th, 7th st, 1st και 3rd Ave περικλύεται μία περιοχή που αποκαλείται Little Ukraine. Ο μεγάλος όγκος των ουκρανών μεταναστών κατέφθασε τη περίοδο 1870-90. Σήμερα από τους 80.000 περίπου ουκρανικής καταγωγής Αμερικανούς της Νέας Υόρκης, το 1/3 αυτών κατοικούν στη Μικρή Ουκρανία.

St. George Ukrainian Catholic Church
DSC08400.JPG

Στο σημείο αυτό υπήρχε η Bowery Village Church, η οποία είχε κτιστεί το 1841 και εξυπηρετούσε τους μετανάστες πιστούς της Little Germany. Ωστόσο μετά από μία μεγάλη φωτιά και την απώλεια περισσότερων από 1000 Γερμανοαμερικανών, η κοινότητα αποαφάσισε να πουλήσει την εκκλησία στους Ουκρανούς το 1911. Οι τελευταίοι, μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση, δημιούργουσαν τη παρούσα βυζαντινή εκκλησία.

McSorley’s Old Ale House
DSC08401.JPG

Αυτή είναι μία από τις πιο ιστορικές pub της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της John McSorley η ιρλανδική αυτή μπυραρία ιδρύθηκε το 1954, ωστόσο οι ιστορικές πηγές δεν συμφωνούν με τα λεγόμενά του και ισχυρίζονται ότι αυτό έγινε κάμποσα χρόνια αργότερα. Μέχρι το 1970 δεν επιτρεπόταν η είσοδος της γυναίκες και μετά από δικαστικές αποφάσεις έπαψε η απαγόρευση. Προσφέρονται δύο είδη μπυρών, η ξανθιά και η μαύρη.

Δεν μπήκαμε μέσα. Καλύτερα να βολτάρουμε λίγο ακόμα και αργότερα χτυπάμε μερικές μπυρίτσες.

Έχουμε φτάσει σε μία πλατεία που φέρει το όνομα του βιομήχανου Peter Cooper, την Cooper Triangle.

DSC08405.JPG


Cooper Union's Foundation Building
DSC08412.JPG

Η Cooper Union ήταν ένα κολέγιο που ιδρύθηκε το 1859 από τον Peter Cooper προκειμένου να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε άτομα ικανά και ταλαντούχα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας κοκ. Το 2014 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική αυτή, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

DSC08406.JPG


41 Cooper Square
DSC08407.JPG
Το 2009 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αυτού του εντυπωσιακού κτηρίου του κολεγίου.

26 Astor Place (2004)
DSC08409.JPG


DSC08413.JPG


Carl Fisher Building (1926)
DSC08411.JPG

Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτή η ώρα στο τοίχο, αλλά ούτε 09.30 ήταν η ώρα, ούτε 21.30.

Colonnade Row (1830)
DSC08419.JPG

Ονομάζεται και LaGrange Terrace. Από τα εννιά αρχικά συνεχόμενα σπίτια, σήμερα σώζονται τα 4. Το νεοκλασικό κτίστηκε για λογαριασμό του ζάμπλουτου Αμερικανού John Jacob Astor.

Μια τελευταία φωτογραφία από την περιοχή.

DSC08417.JPG

Έχουμε ολοκληρώσει επιτέλους το πρόγραμμα που με τόσο ζήλο είχα καταρτίσει. Μεγάλη περηφάνεια που ανταπεξήλθε η ομάδα στις απαιτήσεις.

Εδώ να πω ότι ο λόγος που φτιάχνω το πρόγραμμα είναι προκειμένου να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση του διαθέσιμου χρόνου μας. Να μην περιφερόμαστε τυχαία στον ελάχιστο χρόνο που έχουμε και φεύγοντας από τον προορισμό, να μην λέμε «ααα δεν πήγαμε εδώ δεν πήγαμε εκεί». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να δούμε όλα όσα έχουμε σημειώσει. Είναι ενδεικτικά και ταξινομημένα σε γεωγραφική σειρά. Ωστόσο σε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι σε διάρκεια, αλλά και πλήθος αξιοθεάτων, το πρόγραμμα λειτουργούσε και ως κινητήριος μοχλός, ένα κίνητρο, κάτι που μας τραβούσε.

Τελειώσαμε το κυρίως πρόγραμμα. Τα παιδιά ζητάνε καφεδάκι, μπυρίτσα και αραλίκι. Εγώ όμως έχω σημειωμένα και εναλλακτικά πλάνα. Είχα διαβάσει για το εναλλακτικό Williamsburg. Οι οδηγοί έλεγαν για μπυραρίες, νεολαία, το ένα το άλλο. Πείθω τα παιδιά να πάμε, που να μην τα έπειθα.

Μπαίνουμε στο μετρό και αποβιβαζόμαστε στη στάση Marcy Av.

DSC08422.JPG

DSC08423.JPG
Περπατάμε, περπατάμε μα πουθενά τα καφέ, τα μπαράκια και ο κόσμος. Δεν ξέρω. Μπορεί να είναι δεν ξέρω πού. Ρωτάμε κόσμο, κανείς δεν ξέρει. Ρωτάω μια αφροαμερικανή και αρχίζει να ουρλιάζει «Να μην με ρωτήσεις τίποτα». Ούτε να τη σκότωνα. Ακούω τα μπινελίκια του αιώνα από τα παιδιά για το υπέροχο μέρος στο οποίο τους κουβάλησα.

DSC08424.JPG
Δεν μπορώ να πω ότι έχουν άδικο. Κάνουμε μία βόλτα στη περιοχή. Το μόνο που θυμάμαι είναι αυτή η τρελή και το πλήθος των ορθόδοξων εβραίων. Αυτών με τη φαβορίτα. Η παρουσία της ορθόδοξης εβραικής κοινότητας στη περιοχή είναι σίγουρα εντονότατη. Ακόμα και τα μικρά παιδάκια είχαν αυτή τη φαβορίτα.

DSC08425.JPG


DSC08426.JPG

Μπουκάρουμε στο μετρό και εξαφανιζόμαστε από την μεγαλύτερη τουριστική φούσκα της Νέας Υόρκης, το τάχα μποέμικο Williamsburg. Πάμε στη περιοχή μας, στο Long Island. Εκεί είχα δει την μπυραρία - ζυθοποιείο. Βολτάρουμε στη περιοχή. Τα παιδιά δεν γουστάρουν μπυρίτσα στο όρθιο. Βρίσκουμε άλλο μαγαζάκι, εννοείτε μπυραρία. Κάπου να αράξουμε. Να κάνουμε απολογισμό του εκπληκτικού μας ταξιδιού, ενός ταξιδιού ζωής για όλους μας.

DSC02385.JPG
Όπως βλέπετε από τη φωτογραφία, μερικοί είναι αθεράπευτα διεστραμμένοι. Πίνουν Guinness και CORONA. Αν είναι δυνατόν...

Μετά από ένα διωράκι χαλαρό με δυο τρείς μπυρίτσες, πάμε στο χόστελ. Πριν πάμε όμως θα πάρουμε μερικές μπύρες ακόμα. Να αράξουμε στη τραπεζαρία και να απολαύσουμε άλλες γεύσεις.

2016-03-27_00-20-36_505.jpg


2016-03-27_22-33-33_943.jpg

Καληνύχτα λοιπόν. Μια τελευταία καληνύχτα στη Νέα Υόρκη.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.167
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom