• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Aντίο orthografi@

Pandora

Member
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
«Ta greeklish vlaptoun sovara tin orthografia»! Ανησυχητικά μεγαλώνει το ποσοστό μαθητών που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «γκρίκλις», δηλαδή τη γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες, ως τρόπο έκφρασης, κυρίως μέσω του Διαδικτύου και μηνυμάτων που ανταλλάσσουν μέσω κινητών τηλεφώνων...

ολόκληρο το άρθρο Αντίο orthografi@ | Τεχνολογία | Ειδήσεις

Zephyrous

Member
Επόμενο Ταξίδι
Πάτμος & Αλικαρνασσός
Ταξίδι-Όνειρο
Ν.Υ - Σαν Φραν. με πατινι
kitakse n deic, ego dn +fono mazi s! mia xara ine ta greeklish! :)
Αναρωτιεμαι τι θα διαβαζουν οι αμοιροι οι καθηγητες. Ακους εκει χρησιμοποιουν τα greeklish ακομα κ σε προσωπικες σημειωσεις!!!
Κ περα απο την πλακα δεν ειναι μονο θεμα ορθογραφιας. Υποβαθμιζεται η γλωσσα. Ατομα που σημερα γραφουν (κ μιλουν κατα τα ψεμματα) λαθος τη γλωσσα, καποια στιγμη θα κανουν παιδια τα οποια κατα κανονα θα μιλουν κ θα γραφουν χειροτερα απο τους γονεις τους (εφοσον ειναι αδυνατον να εμποδισει κανεις τη διασπορα των greeklish η να τα ποινικοποιησει). Διοτι οι σημερινοι μαθητες λυκειου εμαθαν κ λιγα ελληνικα σε καποια δοση. Για φανταστειτε ομως ενα παιδακι να γεννιεται σε περιβαλλον greeklish απο γονεις που εμαθαν να χρησιμοποιουν αυτη τη ''γλωσσα''...
Φρικιαστικο μου φαινεται!

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Σε απλά αγγλικά, αυτό λέγεται evolution και natural selection. Όπως και η φύση, έτσι και η γλώσσα εξελλίσεται. Και δεν είναι καθόλου αδιάφορη η εξέλιξη στο κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον - αν κάτι μας δίνει επικοινωνιακό πλεονέκτημα στο δεδομένο περιβάλλον, αργά η γρήγορα θα ενσωματωθεί στη γλώσσα.
Φυσικά για μια άλλη φορά εθελοτυφλούμε, και αντί επιτέλους να αποφασίσουμε ένα, μοναδικό και κοινό για όλους τρόπο γραφής της Ελληνικής γλώσσας με χαρακτήρες του λατινικού αλφαβήτου, ανεχόμαστε την υπάρχουσα κατάσταση...
Αν ιστορικά οι άνθρωποι αρνούνταν οποιαδήποτε αλλαγή - έστω και ραγδαία - στη γλώσσα τους ως φρικιαστική και αποτρόποια, όλη η δυτική ευρώπη θα μίλαγε ακόμα Λατινικά, κι εμείς ακόμα καθαρεύουσα.

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
όλη η δυτική ευρώπη θα μίλαγε ακόμα Λατινικά, κι εμείς ακόμα καθαρεύουσα.
Η Δ.Ευρώπη ποτέ δε μίλαγε Λατινικά με εξαίρεση τη Ρωμαϊκή περίοδο και αυτό μόνο γύρω από τη σημερινή Ιταλία. Μην μπερδεύουμε τους λόγιους κάθε εποχής με τους λαούς. Οι λαοί είχαν και συνεχίζουν να έχουν κάθε ένας τη δική του γλώσσα με τους δικούς της νόμους και το δικό της αλφάβητο. Δεν εμπόδισε η γιαπωνέζικη γραφή ή το ρώσικο-κυριλικό αλφάβητο τους Ιάπωνες ή τους Ρώσους να πετύχουν αυτά που πέτυχαν. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη λογική του "μπλέντερ".

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Η Δ.Ευρώπη ποτέ δε μίλαγε Λατινικά με εξαίρεση τη Ρωμαϊκή περίοδο και αυτό μόνο γύρω από τη σημερινή Ιταλία. Μην μπερδεύουμε τους λόγιους κάθε εποχής με τους λαούς. Οι λαοί είχαν και συνεχίζουν να έχουν κάθε ένας τη δική του γλώσσα με τους δικούς της νόμους και το δικό της αλφάβητο. Δεν εμπόδισε η γιαπωνέζικη γραφή ή το ρώσικο-κυριλικό αλφάβητο τους Ιάπωνες ή τους Ρώσους να πετύχουν αυτά που πέτυχαν. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη λογική του "μπλέντερ".
Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε το αλφάβητο της γλώσσας μας. Λέω απλά ότι ΑΝ μια τέτοια αλλαγή έρθει (είτε το θέλουμε είτε όχι), θα έρθει φυσικά και με δύναμη ισχυρότερη από την αντίσταση των "λογίων" και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τη δεκτούμε. Το τι έκαναν και πέτυχαν οι Ιάπωνες ή οι Ρώσοι είναι εντελώς αδιάφορο, καθώς και πάλι ΔΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ (που όμως αν γίνει, θα συμβεί με φυσική επιλογή και όχι στη βάση επιχειρημάτων).

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Έτσι ναι. Αλλά ας το αφήσουμε και αν είναι νάρθει....... Όπου όμως έγινε, έγινε βίαια (π.χ.Τουρκία) και με σκοπιμότητα. Όχι σαν εξέλιξη και "φυσική επιλογή".

Zephyrous

Member
Επόμενο Ταξίδι
Πάτμος & Αλικαρνασσός
Ταξίδι-Όνειρο
φιλε taver υπαρχει σημαντικη διαφορα αναμεσα στη δυναμικη εξελιξη μιας γλωσσας και στο βιασμο της. Η αλλαγη αλφαβητου μιας γλωσσας με τοσο μακρα ιστορια θα ηταν εγληματικη ειδικα αν συνεβαινε σκοπιμως. Μην παραλειπουμε οτι δεν υπαρχει αλλη γλωσσα που να χρησιμοποιει το ιδιο αλφαβητο με εμας. Επομενως θα ηταν τουλαχιστον κριμα να χαθει. Ακομη κ στην Τουρκια που αυτο εγινε με το ζορι και που το αλφαβητο τους δεν ηταν τοσο μοναδικο (αραβοεφερνε αν δεν κανω λαθος) ηταν κριμα που συνεβη, αν και υπηρχαν σημαντικοι λογοι. Διοτι αλλο η αλλαγη κ η εξελιξη της καθομιλουμενης γλωσσας κ αλλο η αλλαγη αλφαβητου.
Τωρα, το προβλημα ειναι οτι παραλληλα με τα γκρικλις συνανταμε τα τελευταια χρονια ολο κ περισσοτερα ατομα που κανουν σοβαρα λαθη τοσο στο γραπτο οσο κ στον προφορικο λογο. Αυτο που εισπραττω ειναι οτι οι σημερινοι μαθητες ξερουν χειροτερα τη γλωσσα απο οτι την ξεραμε εμεις στην ηλικια τους και ενδεχομενως οι λιγο μεγαλυτεροι να πιστευουν το ιδιο για εμας. Υπαρχει μια ταση υπεραπλουστευσης της γλωσσας. Αυτο δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι καλως νοουμενη εξελιξη κ φυσικη επιλογη...

Dancing Queen

Member
Επόμενο Ταξίδι
στα φθινοπωρινα φυλλα
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία
Αγαπητε Zephyrous διακρινω πως κανεις κι εσυ το ιδιο λαθος με μενα.... δε βαζεις τονους στο γραπτο σου λογο (διορθωσε με αν κανω λαθος). Ε ναι ακομα κι αυτο ειναι βιασμος της γλωσσας μας και το κανουμε δυστυχως συνειδητα. Εγω το ξεκινησα σκοπιμως απο το λυκειο, αλλα φροντιζα παντα σε εξετασεις πανελληνιες-πανεπιστημιου να βαζω τονους. Αν καποιος καθηγητης δει κειμενο χωρις τονους πιστεψε με "τα παιρνει στο κρανιο" και καλα κανει. Προσπαθω να κοψω αυτη τη κακη συνηθεια, αλλα οπως βλεπεις ακομα και τωρα που γραφω δε βαζω. Συμφωνω λοιπον κι εγω (κρινοντας απο τον εαυτο μου) οτι αν η σημερινη νεολαια "εθιστει" στα γκρικλις πολυ δυσκολα θα τα κοψει. Εχουμε μια φανταστικη γλωσσα με μια πανεμορφη αλφαβητα, χασαμε που χασαμε τις περισπωμενες και τις δασειες, ας προσεξουμε τουλαχιστον οτι μας απεμεινε

Dva Srca

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΗΠΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Οπουδήποτε Πολυνησία
Ηλικιακά ανήκω στη γενιά εκείνη των ανθρώπων που άρχισε να χρησιμοποιεί μαζικά τα greeklish για πρώτη φορά, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι σχεδόν με αηδιάζουν. Δε θα πω ψέματα, κι εγώ τα χρησιμοποιώ όταν μιλάω σε chatrooms ή όπου αλλού χρειάζεται συχνά να αλλάζω τη γλώσσα με Alt+Shift, κάτι που γενικά θεωρώ αρκετά κουραστικό όταν γίνεται συνέχεια, αλλά όπου δε χρειάζεται, π.χ. σε forums, sms ή σε άλλα sites που έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου να σκεφτείς τι θέλεις να γράψεις και πώς θέλεις να το γράψεις, τα αποφεύγω. Εν τω μεταξύ, σαν να μην έφτανε που τα greeklish απλοποιούν τα πάντα ορθογραφικά (π.χ. τα η, υ, ι έχουν γίνει ολα i) έχουν αρχίσει και αυτές οι ανόητες μόδες τύπου το σ να το γράφουμε c και να κόβουμε τις λέξεις, για παράδειγμα "τι κάνεις" -> "ti knc" που μου ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι. Την αμαρτία μου θα την πω, έχω τσακωθεί με άτομο επειδή μου έγραφε συνέχεια έτσι σε sms και στο MSN, γιατί πολύ απλά μερικές φορές δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε, και αυτό που ήθελα το πέτυχα. Πείτε με παλιομοδίτη, αλλά παρ' όλο που είμαι νέος υποστηρίζω 100% τη διατήρηση της ελληνικής ορθογραφίας και του ελληνικού αλφάβητου, γιατί πολύ απλά θεωρώ ότι είναι μέρος της κουλτούρας και του εαυτού μου. Τα παιδιά είναι πώς θα τα μάθεις, τα greeklish συχνά είναι μια δικαιολογία των ανορθόγραφων, για να μην αποκαλύπτουν την αδυναμία τους να γράψουν σωστά και αυτό το λέω επειδή το έχω παρατηρήσει. Όποιος ξέρει ορθογραφία, γράφει με λατινικούς χαρακτήρες μόνο εκεί που τον βολεύει πραγματικά και του γλιτώνει χρόνο. Κι επειδή η ορθογραφία κακά τα ψέματα διδάσκεται εμπειρικά σε νεαρή ηλικία, καθότι μετά είναι πολύ δύσκολο να αποστηθίσει κανείς τόσες λέξεις και κανόνες, πρέπει επιτέλους οι δάσκαλοι του δημοτικού να αρχίσουν να προσέχουν λίγο περισσότερο τις ανάγκες του κάθε μαθητή τους ξεχωριστά. Πώς να το κάνουμε, κάποια παιδιά δυσκολεύονται με την ορθογραφία και είναι λογικό αυτό. Πιστεύω αυτή η υπεύθυνη συμπεριφορά θα ήταν αρκετή για να λυθεί από το "πρόβλημα".

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Νομίζω ότι ο taver έχει απόλυτο δίκιο.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ειναι γεγονος οτι εχουμε ιστορικη και οχι λογικη ορθογραφια. Αν φθασουμε στο σημειο να την απαρνηθουμε, χωρις εξωθεν βιαιο τροπο οπως εγινε στην Τουρκια, ειναι βεβαιο οτι προηγουμενως θα εχουμε ηδη απωλεσει το μεγαλυτερο μερος της ιστορικης μας μνημης και συνειδησης, δεδομενου οτι ενα φαινομενο τετοιου τυπου δεν ειναι ξεκομμενο, αλλα εντασσεται σε ευρυτερη περιοδο αλλαγων. Ελπιζω να μην χρειαστει να συμβει κατι τετοιο.

Zephyrous

Member
Επόμενο Ταξίδι
Πάτμος & Αλικαρνασσός
Ταξίδι-Όνειρο
Αγαπητε Zephyrous διακρινω πως κανεις κι εσυ το ιδιο λαθος με μενα.... δε βαζεις τονους στο γραπτο σου λογο (διορθωσε με αν κανω λαθος). Ε ναι ακομα κι αυτο ειναι βιασμος της γλωσσας μας και το κανουμε δυστυχως συνειδητα.
Αγαπητη Dancing Queen μονο στο ιντερνετ δε χρησιμοποιω τονους γιατι ειναι πολυ χρονοβορο και δεν ειμαι κ πολυ γρηγορος με τα πληκτρα ουτως η αλλως, οποτε αντιλαμβανεσαι... ;)
Εξαλλου η ελλειψη τονων ακομη και αν καποιος το εκανε συστηματικα θα ηταν πταισμα μπροστα στα γκρικλις. Οχι πως δικαιολογειται δηλαδη...
Να τονισω εδω πως ουτε εγω ειμαι κανενας οπισθοδρομικος 60αρης, απλα θεωρω τη γλωσσα μας αξιολογη και προσπαθω να τη χρησιμοποιω οσο μπορω καλυτερα, γι αυτο κ με στενοχωρει οταν βλεπω ατομα 5-10 χρονια μικροτερα μου να εχουν τοσο φτωχο γραπτο κ προφορικο λογο. Και σε αυτο ευθυνονται σε μεγαλο βαθμο τα γκρικλις:roll:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.655
Μέλη
39.405
Νεότερο μέλος
Ioanna Kara

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom