• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

1913-2013 Εκατό χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Γράφουμε ότι έχει σχέση με τη φετινή επέτειο. Εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν κ.α.

Αρχίζω με αυτό: Ηράκλειο: Εκθεση Τύπου - ΕΡΤ

υπάρχει μια εφημερίδα στα γερμανικά την περίοδο της κατοχής.
μια άλλη στα ελληνικά την ίδια περίοδο αλλά με θέματα φιλογερμανικά.
κάποιες στα τούρκικα το 1880 περίπου.
και πολλές άλλες άγνωστες μέχρι τώρα
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
14 Φεφρουαρίου 1913

Σαν σήμερα 14 Φεβρουαρίου 1913 πριν από 100 χρόνια.
Υπεστάλησαν από το φρούριο της Σούδας οι σημαίες των Μεγάλων Δυνάμεων και της Τουρκίας.
Με τη συνθήκη του Λονδίνου, το Μάιο του 1913, παραχωρήθηκε και τύποις η Κρήτη στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 4 της συνθήκης. Η ένωση έγινε με επίσημη τελετή στο φρούριο Φιρκά στο ενετικό λιμάνι των Χανίων στις 1 Δεκεμβρίου 1913 http://el.wikipedia.org/wiki/1913
Όλα τα σύμβολά επικυριαρχίας και προστασίας είχαν επιτέλους αποσυρθεί από τα κρητικά χώματα.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
OI ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πως φτάσαμε στην Ένωση εν περιλήψει:

Eπαναστάσεις που προηγήθηκαν:

1770 : Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη στα Σφακιά

1821-1830 : Ξεκίνησε με αφορμή την ελληνική επανάσταση. Άρχισε από τα Σφακιά και επεκτάθηκε σε όλη την Κρήτη. Η υπονόμευση της όμως από τις Μεγάλες Δυνάμεις (Μ.Δ.) είχε σαν αποτέλεσμα να αφήσει την Κρήτη έξω από τα όρια του νέου ελληνικού κράτους και στην απόλυτη δικαιοδοσία του Σουλτάνου. Τη λύση αυτή επέβαλε η αγγλική διπλωματία που ήταν εχθρική στις προσπάθειες των Κρητικών για απελευθέρωση.

1830-1840 : Έχουμε για 10 χρόνια την Αιγυπτιοκρατία στην Κρήτη. Ο σουλτάνος την παραχώρησε στον αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην καταστολή των επαναστάσεων στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η αιγυπτιακή διοίκηση έδειξε ισότητα και δικαιοσύνη σε μουσουλμάνους και, έγιναν πολλά κοινωφελή έργα, (σήμερα ακόμα, βλέπουμε τις κρήνες με την αραβική γραφή) ιδρύθηκαν σχολεία για Τούρκους και για Έλληνες.

1841. Η Κρήτη ξανάρχεται στην κυριαρχία του σουλτάνου λόγω εχθροπραξιών μεταξύ Τούρκων και Αιγυπτίων στη Συρία

1841-1866 : Διοικητής Κρήτης στέλνεται ο Μουσταφά Ναιλή πασάς. Είναι περίοδος σχετικής ηρεμίας. Πρωτεύουσα Κρήτης ορίζονται τα Χανιά. Το 1858 έχουμε το κίνημα του Μαυρογένη εναντίον στην αυταρχική διοίκηση του Βελή πασά. Τον Βελή αντικατέστησε ο Σαμή πασάς και οι Κρητικοί απέκτησαν περισσότερα φορολογικά θρησκευτικά, και διοικητικά προνόμια. Αυτή την περίοδο εμφανίζεται η ιδέα από ορισμένους αντεπαναστάτες για ανεξάρτητο κράτος υπό την προστασία της Αγγλίας.

1866-1869. Έχουμε τη μεγάλη Κρητική Επανάσταση. Διοικητής Κρήτης είναι Ισμαήλ πασάς. Αίτια: επιβολή νέων φόρων, ξανά καταπίεση σε πολλά θέματα ακόμη και στα εκκλησιαστικά. Η επανάσταση αυτή συσχέτισε το ζήτημα της Κρήτης με το Ανατολικό ζήτημα που απασχολούσε την ευρωπαϊκή διπλωματία Τώρα για πρώτη φορά παρουσιάζεται η λέξη Ενωση με την Ελλάδα.
Υπομνήματα στον σουλτάνο στα προξενεία των Μ.Δ. στην Κρήτη (Αγγλία,Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) στους βασιλιάδες Αγγλίας, Γαλλίας, και στον Τσάρο της Ρωσίας. Η απάντηση του Σουλτάνου ήταν απορριπτική και απειλητική. Η επανάσταση υποστηρίχτηκε μόνο από την Ρωσία που μάλιστα την ενεθάρρυνε στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, και από την υπόλοιπη Ελλάδα με αποστολές εθελοντών, πολεμοφοδίων, τροφίμων κ.α.
Στις 8 Νοεμβρίου 1866 μέρα της εορτής του Μ. Αρχαγγέλου έγινε το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη. Ακολουθεί το πνίξιμο με καπνό των κρυμμένων γυνακοπαίδων στα σπήλαια. Μελιδόνι, Μυλοποτάμου, Μιλάτου. Οι επαναστάτες δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα οργανωμένα και με νέο οπλισμό στρατεύματα του Μουσταφά και αργότερα του Ομέρ πασά που ξεκίνησαν από τα δυτικά και κατέπνιξαν στο αίμα όλη την Κρήτη, εκτός από μερικές απομονωμένες περιοχές. Ο Ααλή πασάς που έστειλε ο Σουλτάνος κύρηξε τη λήξη των εχθροπραξιών, παραχωρώντας ορισμένα προνόμια και γενική αμνηστία. Το πιο σπουδαίο ήταν ο «Οργανικός νόμος» που κοινοποιήθηκε από το Σουλτάνο, με ελάχιστα προνόμια αλλά έβαλε σε νέες θέση το Κρητικό ζήτημα μέχρι που ήρθε η Αυτονομία το 1898.

1878. Νέα επανάσταση με αφορμή το ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877. Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και κλείνονται στις μεγάλες πόλεις Ο Σουλτάνος σε δύσκολη θέση παραχωρεί περισσότερα προνόμια μέσω του Οργανικού Νόμου. Οι επαναστάτες ζητούν τώρα Αυτονομία. Οι Μ.Δ. με προεξέχοντα την Αγγλία παρά την ήττα της Τουρκίας δε δέχονται τα αιτήματα των επαναστατών.
Ο Σουλτάνος όμως δέχεται με την υπόδειξη της Αγγλίας τη «Σύμβαση της Χαλέπας» με διατάξεις όπως : Γενικός διοικητής Κρήτης μπορεί να είναι Χριστιανός-ίδρυση κρητικής χωροφυλακής-χορήγηση γενικής αμνηστείας-εκδόση εφημερίδων ίδρυση φιλολογικών συλλόγων, παιδεία, σχολεία, τελωνεία κ.α.

1888 : ξανάρχεται η ιδέα για Αγγλική προστασία που υποστηρίζεται τώρα κι από ξένους. Η απάντηση του λαού είναι: «Προτιμούμε χιλιάδες φορές την τουρκική κυριαρχία από την αγγλική»!!!

1889 : Επανάσταση του κόμματος των καραβανάδων που κύρηξαν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποτύχει και να ανακληθούν οι ευνοϊκές διατάξεις της συνθήκης της Χαλέπας και να ξαναρθεί η καταπίεση της τουρκοκρατίας των περασμένων εποχών

1895. Το 1890-95 Αναβίωσαν οι παλιές διχόνοιες τα μίση και τα πάθη. Εμφανίζονται φανατισμένες συμμορίες από Τουρκοκρητικούς που δεν υπολόγιζαν τους νόμους. Η Κρήτη ήταν πατρίδα τους και μιλούσαν τα Κρητικιά. (σήμερα τους συναντάμε στη Σμύρνη, Συρία, Ιορδανία, Αλεξάνδρεια κ.α να νοσταλγούν την πατρίδα τους την Κρήτη). Δεν διέφεραν από τους επαναστάτες στην αντρειοσύνη στην υπερηφάνεια στο νταϊλίκι, που απέκτησαν από τη Κρητική ύπαιθρο και επιπλέον θεωρούσαν τους εαυτούς του αφέντες με προνόμια που δεν ήθελαν να χάσουν. (θυμηθείτε τα πρόσωπα στον «Καπετάν Μιχάλη») Βιαιοπραγίες δολοφονίες αντεκδικήσεις ήταν σε συχνή διάταξη. Αυτή την εποχή μπήκε η φράση «Αυτονομία με την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων» με το σκεπτικό να ανοίξει ο δρόμος για την Ένωση. Το 1895 έχουμε τη σφαγή των Αρμενίων που τρομοκράτησε τους επαναστάτες. Ήταν αβάσιμοι φόβοι, ευτυχώς. Με την παγκόσμια κατακραυγή για αυτές τις σφαγές, ο Σουλτάνος αντικατέστησε τον τύραννο Μαχμούτ στην Κρήτη με ένα χριστιανό τον Καραθεοδωρή. Τότε παρουσιάστηκε στη σκηνή ο Σφακιανός Μανούσος Κούνδουρος μια σπουδαία προσωπικότητα που ήταν δικαστής στο Βάμο. Πρότεινε να ανακηρυχθεί η Κρήτη αυτόνομη πολιτεία φόρου υποτελή στο Σουλτάνο έναντι 15 χιλιάδων τούρκικων λιρών κάθε χρόνο. Κυβερνήτης θα είναι χριστιανός. Η πρόταση εγκρίθηκε αλλά θεωρήθηκε επαναστατική και ξεκίνησαν πάλι οι βιαιότητες και οι αψιμαχίες. Τελικά αναγκάστηκε ο Σουλτάνος να κάνει νέες παραχωρήσεις όπως η ίδρυση Κρητικής χωροφυλακής με αξιωματικούς ευρωπαίους , οι Μ.Δ. να εγγυώνται την ανεξαρτησία των δημόσιων υπηρεσιών κ.α. Η επανάσταση αυτή είχε κέρδη.

1897-1898. Δολοφονία του εισαγγελέα Κριάρη στα Χανιά. Νέες βιαιοπραγίες και φόνοι από τους Τούρκους. Πυρπολήσεις εκκλησιών και χριστιανικών συνοικιών στα Χανιά. Η ελληνική κυβέρνηση του Δεληγιάννη στέλνει στόλο με αρχηγό τον πρίγκιπα Γεώργιο για να εμποδίσει τη μεταφορά τούρκικων στρατευμάτων στο νησί. Για να προλάβει τις Μ.Δ. που είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε διεθνή κατοχή της Κρήτης, στέλνει το συνταγματάρχη Βάσσο με 1500 στρατιώτες στο Κολυμπάρι για να καταλάβει την Κρήτη. Ο Βάσσος μέσα σε γενικό ενθουσιασμό κυρήσσει την ένωση με την Ελλάδα. Η επανάσταση απλώθηκε σε όλη την Κρήτη. Ευρωπαϊκά πολεμικά κανονιοβολούν θέσεις επαναστατών στο Ακρωτήρι.( Ήταν τότε που έσπασε μια οβίδα το κοντάρι της σημαίας κι ένα βρακοφόρος αντικατάστησε το κοντάρι με το σώμα του και σήκωσε τη σημαία, η φωτό δημοσιεύτηκε παντού ). Διαδηλώσεις και δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο για τους βομβαρδισμούς των χριστιανών από τις Μ.Δ.και την υποστήριξη τους προς τους Τούρκους. Ναυτικός αποκλεισμός του νησιού για να εμποδιστεί η μεταφορά ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων και εφοδίων. Σκληρές μάχες σε όλο το νησί ιδίως στο Ηράκλειο και στις Αρχάνες. Η Ελλάδα αποσύρει τα στρατεύματα της μετά την ήττα στον ελληνοτουκικό πόλεμο τονΜάη του 1897. Το όνειρο της Ένωσης έσβησε. Οι αρχηγοί της Κρητικής επανάστασης αναγκάζονται να αποδεχτούν τη λύση της Αυτονομίας υπό την προστασία των Μ.Δ.
Είναι Ιούλης 1898. Όμως το τελευταίο δράμα θα παιχτεί στις 25 Αυγούστου στο Ηράκλειο. Ήταν η έσχατη αντίδραση αυτού που ξεψυχάει. Εξαγριωμένος τούρκικος όχλος ξεκίνησε τρομερές βιαιοπραγίες που θύμιζαν τις «μαύρες μέρες σκλαβιάς». Πυρπολήσεις και λεηλασίες καταστημάτων και γραφείων. Σφάχτηκαν εκατοντάδες άμαχοι χριστιανοί μέσα στο Κάστρο, 17 Άγγλοι στρατιώτες νεκροί από την ομάδα που οργάνωνε τις δημόσιες υπηρεσίες , μαζί και ο πρόξενος της Αγγλίας Λυς. Καλοκαιρινός. (οδός '25η Αυγ.' Από την πλατεία των λιονταριών μέχρι την παραλία - οδός 'Καλοκαιρινού' εμπορικός δρόμος). Οι Άγγλοι αντέδρασαν άμεσα. 17 τουρκοκρητικοί που κατείχαν αξιώματα θεωρήθηκαν υπαίτιοι απαγχονίστηκαν, και πολλοί άλλοι φυλακίστηκαν. Δόθηκε διαταγή ο τουρκικός στρατός να αποχωρήσει από την πόλη και από τα άλλα φρούρια του νησιού. Στις 2 Νοεμβρίου του 1898 εγκατέλειψε το νησί και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Στις 9 Δεκεμβρίου του 1898 ο πρίγκιπας Γεώργιος αποβιβάστηκε στη Σούδα. Αυτός θα είναι ο Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης στα χρόνια της Αυτονομίας υπό την προστασία των Μ.Δ. Στα Χανιά εγκαταστάθηκαν οι Ιταλοί, στο Ρέθυμνο οι Ρώσοι (γι’ αυτό Ρώσικο προξενείο σήμερα), στο Ηράκλειο οι Άγγλοι και στο Λασίθι οι Γάλλοι.

(Συνεχίζεται)
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Κρητική Πολιτεία: H υποδοχή του Πρίγκιπα στο λιμάνι της Σούδας από τον λαό ήταν ενθουσιώδης όπως αναμενόταν. Παρόντες ήταν και οι ναυάρχοι των Μ.Δ. Ποτιέ, Νόελ, Μπέτολο, και Σκρίδλωφ.
Η Κρητική σημαία της Αυτονομίας χωρίζεται από ένα άσπρο σταυρό σε 4 τμήματα τα τρία γαλάζια και αυτό προς το κοντάρι κόκκινο με ένα λευκό αστέρι στη μέση. Το τελευταίο αυτό τμήμα σημαίνει την επιτήρηση του σουλτάνου στο νησί. Η σημαία αυτή υψώθηκε στο φρούριο του Φιρκά.

Ιδρύθηκε Κρητική τράπεζα, κόπηκε Κρητικό νόμισμα, Κρητική χωροφυλακή με Ιταλούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Τα Χανιά έγιναν πρωτεύουσα της Κρητικής Πολιτείας. Ο Αρμοστής Γεώργιος παράλαβε τα καθήκοντα του αλλά το σύνταγμα του έδινε υπερεξουσίες. Στη κυβέρνηση έχουμε τους Ελ. Βενιζέλο υπ. Δικαιοσύνης, Φούμη των οικονομικών, Κούνδουρο εσωτερικών κ.α. Παρουσιάζεται πρόβλημα μεταξύ Γεωργίου και Βενιζέλου στο τρόπο της προώθησης της ένωσης με την Ελλάδα Οι Μ.Δ. δεν θέλουν να ανακινήσουν το θέμα αυτή την περίοδο. Ο Βενιζέλος υποστηρίζει την βαθμιαία αντικατάσταση των ξένων στρατευμάτων με ντόπια πολιτοφυλακή και με Έλληνες αξιωματικούς. Επήλθε ρήξη με αποτέλεσμα την απόλυση του Βενιζέλου από το υπ .δικαιοσύνης. Ο Γεώργιος στράφηκε σε αυταρχικά μέτρα, με διώξεις φυλακίσεις απαγόρευση ελευθεροτυπίας κ.α Η δημοτικότητα του πέφτει, απειλείτε κρίση.

1905. Επανάσταση του Θερίσου. Ο Βενιζέλος μαζί με τους δυσαρεστημένους από το Γεώργιο κηρύσσουν επανάσταση στο χωριό Θέρισο τρία χιλιόμετρα από τα Χανιά. Διακήρυξη: «Κύριος σκοπός μας είναι η από αιώνων επιδιωκόμενη ένωση με την ελεύθερη Ελλάδα. Αν είναι αδύνατον η επίτευξη του σκοπού αυτού, θα επιδιώξουμε πολιτική προσέγγιση με την Ελλάδα. Κι αν ούτε τούτο επιτευχθεί να επιδιώξουμε αναθεώρηση του συντάγματος κατά το πρότυπο του ελληνικού για να απαλλαγεί ο τόπος από το δεσποτισμό. Τα ανωτέρω θα τα πραγματοποιήσουμε ακόμη και με ένοπλες λαϊκές συναθροίσεις». Έτσι από το χωριό Θέρισο κηρύχθηκε ένοπλος αγώνας κατά της Αρμοστείας. Οι Μ.Δ. ήταν σε επιφυλακτική στάση πλην της Ρωσίας που με το ρωσικό στόλο βομβάρδισε στόχους επαναστατών. Στην επανάσταση προσχώρησαν πολλοί τοπικοί παράγοντες απ΄ όλη την Κρήτη.

Ο Γεώργιος έδωσε προθεσμία 36 ωρών στους επαναστάτες να καταθέσουν τα όπλα κι όταν παρήλθε η διορία κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Η Κρήτη οδηγείτο σε εμφύλιο πόλεμο αλλά ευτυχώς δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Διεθνής επιτροπή ανέλαβε το Κρητικό ζήτημα., κι ήταν αυτό που επιδίωκε ο Βενιζέλος. Οι Μ.Δ. όταν είδαν την αποδοχή που είχε το κίνημα από τον πληθυσμό και τη δυσμένεια προς το πρόσωπο του Αρμοστή δέχτηκαν την αναθεώρηση του συντάγματος. Στις 12 Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε ο Πρίγκιπας Γεώργιος, και ο Βασιλιάς Γεώργιος τοποθέτησε στη θέση του Ύπατου Αρμοστή Κρήτης τον Αλέξανδρο Ζαΐμη. Το 1908 αποσύρονται όλα τα στρατεύματα των Μ.Δ. από την Κρήτη, μετά από εγγύηση που πήραν από το Ζαΐμη για την προστασία του μουσουλμανικού πληθυσμού.

1908: Αναπτερώνονται οι ελπίδες για Ενωσης μετά από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια όπου η Βουλγαρία ανακηρύχτηκε σε βασίλειο. Παγκρήτια συγκέντρωση στα Χανιά. Ο κρητικός λαός κήρυξε την ανεξαρτησία και την Ένωση με την Ελλάδα και παρακαλεί την Α.Μ, Βασιλέα Γεώργιο να αναλάβει τη διακυβέρνηση του νησιού. Το Κρητικό σύνταγμα καταργήθηκε και ίσχυε το Ελληνικό. Νέα βουλή στη Κρήτη και ορκωμοσία στο όνομα του Βασιλέως. Η ελληνική κυβέρνηση κράτησε στάση αναμονής και περιορίστηκε σε συμβουλές.

1909-1913: Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Στο φρούριο Φιρκά υψώνεται η ελληνική σημαία. Οι Μ.Δ. ζητούν αμέσως να τη αφαιρέσουν. Ποιος Κρητικός όμως θα το έκανε; Ένα άγημα από τα πλοία των Μ.Δ. αποβιβάζεται και κόβει τον ιστό. 1910: Ο Βενιζέλος εκλέγεται πρόεδρός της Κρητικής βουλής. Στην Αθήνα ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος κάλεσε τον Βενιζέλο και τον διόρισε πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης. 1911: Ο Βενιζέλος για διπλωματικούς λόγους, δε δέχεται οι Κρητικοί βουλευτές να μπουν στο εθνικό κοινοβούλιο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι νέες επαναστατικές ένοπλες κινητοποιήσεις στην Κρήτη για περισσότερες πιέσεις σ αυτό το θέμα.
1912: Τελικά τη λύση του Κρητικού προβλήματος την έδωσε όχι η διπλωματία αλλά ο Α΄ Βαλκανικός πόλεμος. Παρά τις αντιρρήσεις του φιλογερμανού Βασιλιά Γεωργίου, ο Βενιζέλος πηγαίνει με το μέρος των Άγγλων και των συμμάχων τους. Ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Χαλκιδική. Το θωρηκτό Αβέρωφ φρουρεί τα Δαρδανέλια όταν ο υπόλοιπος ελληνικός στόλος απελευθερώνει τουρκοκρατούμενα νησιά.. Ελληνικός στρατός μαζί με τον Διάδοχο Κων/νο (δεν μπορούσε ένας πολιτικός να πάρει όλη τη δόξα!!!) απελευθερώνει την Ήπειρο και τα Γιάννενα. Απελευθερώνεται η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία.
Άνοιξε διάπλατη η πόρτα της Ένωσης της Κρήτης. Την οποία, η ειρωνεία της ροής των γεγονότων της ιστορίας ήθελε το μεγάλο Κρητικό επαναστάτη να ελευθερώσει πρώτα την Βόρειο Ελλάδα και μετά να λύσει το πρόβλημα της γενέτειρας του.
Έτσι φτάσαμε στην 14 Φεβρουαρίου 1913 ημέρα που αφαιρέθηκαν όλα τα ξένα σύμβολά από το φρούριο της Σούδας. Ο ηττημένος σουλτάνος με ειδική συνθήκη με την Ελλάδα που έγινε την 1 Νοεμβρίου 1913 παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματα του στην Κρήτη.

Η 1η Δεκεμβρίου 1913 μέρα Κυριακή είναι σημαντική στη ιστορία της Κρήτης. Στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, του πρωθυπουργού Ελ Βενιζέλου, και πλήθος κόσμου απ’ όλη την Κρήτη υψώθηκε επίσημα η Ελληνική Σημαία στο φρούριο του Φιρκά από τον Βενιζέλο και τους δυο βρακοφόρους καπεταναίους Μάντακα 94 ετών και Χατζημιχάλη Γιάνναρη 88 ετών. Ο ενθουσιασμός αλλά και η συγκίνηση του πλήθους ήταν στα ύψη. Οι θυσίες, οι αγώνες, τα αίματα του λαού, δικαιώθηκαν…
Τοποθετήθηκε μαρμάρινη επιγραφή που γράφει:
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝ ΚΡΗΤΗ
1669-1913
ΗΤΟΙ 267 ΕΤΗ, 7 ΜΗΝΕΣ, 7 ΗΜΕΡΑΙ
ΕΤΗ ΑΓΩΝΙΑΣ

(πηγή Ιστορία της Κρήτης Θ. Δετοράκη)
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
a4.bp.blogspot.com__VzCQtxzr96Y_S_p3eGibqHI_AAAAAAAAABw_txijikqm02E_s320_IMAGE004.JPG



Αυτή είναι η σημαία της Κρήτης την περίοδο της αυτονομίας μέχρι το 1913
Το κόκκινο τετράγωνο με το αστέρι δηλώνει τα δικαιώματα του σουλτάνου.
Σήμερα μια μικρή ομάδα ανεγκέφαλων που δεν υπολογίζουν το αίμα που έδωσαν οι πρόγονοι τους για την Ένωση, καθοδηγούμενη ποιος ξέρει από τι κέντρα επιθυμεί την αυτονομία της Κρήτης κι είναι τόση η ασχετοσύνη τους με την ιστορία που είχαν για ένα διάστημα αυτό το σύμβολο για σημαία τους. Αυτό δηλ που έχει μέσα τουρκιά...
 

danev

Member
Μηνύματα
519
Likes
253
Επόμενο Ταξίδι
Αυστρια-Τσεχια-Σλοβακια.
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ ΦΙΟΡΔ
Σε ευχαριστουμε Αντωνη για την πολυ καλη και νομιζω αναγκαια ιστορικη αναδρομη!
Οσο για το < ανεγκεφαλοι>, μακαρι να ηταν απλα .... ανεγκεφαλοι!

(στο 1 post, δεν ανοιγει το λινκ της ΕΡΤ)
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σε ευχαριστουμε Αντωνη για την πολυ καλη και νομιζω αναγκαια ιστορικη αναδρομη!
Οσο για το < ανεγκεφαλοι>, μακαρι να ηταν απλα .... ανεγκεφαλοι!

(στο 1 post, δεν ανοιγει το λινκ της ΕΡΤ)
ναι, έδωσα το πιο ελαφρό επίθετο!!!
πριν λίγο μου άνοιξε. δείχνει μερικές παλιές εφημερίδες
όσοι κρητικοί, κι όχι μόνο, έχουν φωτό σχετικές με το θέμα ας μας τις φέρουν
 

sfakhania

Member
Μηνύματα
142
Likes
40
Ταξίδι-Όνειρο
ινδια , ρωσσια
μικρο λαθος....

θα με πειτε κακο παλι...αλλα σημερα ειδα την εκθεση κρητικου τυπου στο ηρακλειο...και περα απο το οτι δεν ειχε παρα ελαχιστο πρωτοτυπο υλικο....
ολη η εκθεση ειναι stands με πλαστικοποιημενες εικονες απο πρωτοσελιδα εφημεριδων....
σε ενα μαλιστα που ελεγε για εφημεριδες των χανιων της περιοδου 1940 ειχε μια στα οθωαμανικα τουρκικα....(μαλλον λαθος?)
αυτα....
οσο για τη σημαια της κρητικης πολιτειας....η επισημη ερμηνεια , λεει οτι το κοκκινο τετραγωνο με το αστρο συμβολιζει τη μουσουλμανικη κοινοτητα του τοτε κρητικου πλυθυσμου (περιπου το 1/4 των κατοικων) ....
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
έχει και γνήσιες πάνω σε πάγκους κλεισμένες με τζαμαρία για προστασία.
έβγαιναν τότε 2 τούρκικες εφημερίδες γραμμένες στα αραβικά.
έχει και μια στα γερμανικά την περίοδο 1940-45 και για την ίδια περίοδο
μια στα ελληνικά με υλικό της γερμανικής διοίκησης. το πρόβλημα είναι ότι λίγες διαβάζονται από την απόσταση του επισκέπτη γιατί είτε είναι θολές ή έχουν μικρά γράμματα και φακό.!!!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 1899 πρωτότυπο φύλο.

Ποίημα "Ο Πόνος της Κρήτης" στην δεξιά στήλη
 

Attachments

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Γνήσια φύλα εφημερίδων η μια στα αραβικά και στα ελληνικά
'ετος 1869 ή 1285 σύμφωνα με το κοράνι και η άλλη μόνο στα αραβικά
 

Attachments

sfakhania

Member
Μηνύματα
142
Likes
40
Ταξίδι-Όνειρο
ινδια , ρωσσια
?

εγω σχολιασα οτι ενω η εκθεση ακολουθει χρονολογικη σειρα , στην περιοδο της κατοχης , εχουν βαλει και μια τουρκιη εφημεριδα..
η γραφη δεν ειναι αραβικη, αλλα οθωμανικα τουρκικα....

αυτα...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.212
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom