• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ιταλία 150 Anni Unità d'Italia

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Σήμερα κλείνω την έκτη.

Σύμφωνα με την τράπεζά μου επειδή πρόκειται για διαφορετικό τραπεζικό δίκτυο μπορεί να κάνει και 15 μέρες να ενημερωθεί το σύστημα.

Παντού αυτό το σύστημα με κυνηγάει,την τύχη μου μέσα.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Η αποδόμηση της Ιταλικής κουζίνας ή τουλάχιστον της Τοσκανικής.

Πολλά έχουν γραφτεί και πολλοί έχουν "σκοτωθεί" σε αυτό το φόρουμ,κι όχι μόνο,γύρω από την Ιταλική γαστρονομία.

Θα ακούσω πολλά γι'αυτά που θα πω αλλά δεν θα αλλάξουν ούτε ελάχιστα την άποψή μου που προέρχεται από καθαρά προσωπική εμπειρία.

Ξεκινώντας από το γενικό πριν πάω στο ειδικό,πρέπει να σας πω ότι η έννοια του Primo-Secondo πιάτου δεν είναι απλώς μια έννοια αλλά ένα γεγονός.Αν δεν φας και τα δύο,ειδικά ύστερα από μια κουραστική μέρα,δεν παίζει να χορτάσεις.

Ύστερα έρχεται η ποικιλία.Σχεδόν όλα τα μαγαζιά σε όλη την Τοσκάνη έχουν περίπου τα ίδια πρώτα (pasta κατά κύριο λόγο) με μόνη διαφορά την κρασάτη σάλτσα τους που αλλάζει ανάλογα με τον τοπικό οίνο συνήθως,και σχεδόν πανομοιότυπα δεύτερα (κυρίως κρέας).Εντάξει αντιλαμβάνομαι ότι ένα σωστό μαγαζί δεν μπορεί να έχει 10 σελίδες κατάλογο,γιατί κατά κανόνα θα είναι μπάχαλο,αλλά κι αυτό καταντάει σκάνδαλο.

Ας περάσω στη γεύση.Δεν με ενθουσίασε πραγματικά τίποτα.Έκατσα απ'το πιο κυριλέ μέχρι το πιο ταβερνέ.Μάλλον το τελευταίο είχε ένα ενδιαφέρον αλλά και πάλι ΔΕΝ.Αποκορύφωμα ήταν η Bistecca alla Fiorentina (T-bone steak με ιταλική προφορά :bleh: ).Γνώριζα καλά ότι σερβίρεται rare αλλά οι τύποι,μάλλον γιατί έψαχναν να σχολάσουν,την έφεραν κυριολεκτικά ωμή.Ήταν τέτοιο το σοκ που ξέχασα και να την φωτογραφίσω.Από τις σπάνιες φορές στη ζωή μου που επέστρεψα κρέας για ψήσιμο.Τώρα μη μου την πέσουν όλοι οι "ειδήμονες" ξέρουν κι άλλοι να τρώνε,αλλά αυτό ήταν κοροϊδία.

:::::::::

Μιας και ανέφερα το ωράριο,μην δοκιμάσετε να πάτε για φαΐ μετά τις 22:00 εκτός από ΠαρασκευοΣάββατο που βγαίνουν λίγο πιο αργά οι Ιταλοί.Επίσης μην δοκιμάσετε να φάτε πρίν τις 19:00,μάλλον δεν θα βρείτε και να θέλετε.Μιλάω για δείπνο πάντα.Εντάξει και στην Ελλάδα δυσκολεύεσαι να φας απόγευμα αλλά τουλάχιστον μπορείς να φας μέχρι τις 1:00 το βράδυ.

Διόλου ευκαταφρόνητο είναι το κόστος του φαγητού σας και καλά θα κάνετε να το έχετε προϋπολογισμένο.4 άτομα με ένα μπουκάλι κρασί πάντα,δεν πέσαμε ποτέ κάτω απ'τα 120?-140?.Μόνο όταν φάγαμε pizza στην Μάντοβα.Μονίμως ξεχνάγαμε το έξτρα κόστος των συνοδευτικών.Α,ναι τα contorni χρεώνονται επιπλέον και αποτελούν ξεχωριστό πιάτο.Παίρνετε ακριβώς ότι παραγγέλνετε σε ένα κυρίως πιάτο.

Η Τοσκάνη παραδοσιακά φημίζεται για το αγριογούρουνό της και υπάρχουν κάποια πιάτα της που το χρησιμοποιούν.Τις τελευταίες δεκαετίες βέβαια γίνεται εκτενής εκκαθάριση του πληθυσμού τους λόγω των καταστροφών που προξενούν στις καλλιέργειες,γι'αυτό και αμφιβάλλω κατά πόσο "άγριο" ήταν στην πραγματικότητα το γεύμα σας όσο ζούσε.

:::

Επειδή δεν θα μπορούσαν όλα να είναι μέτρια θα σας προτείνω το μαγαζί που ξεχώρισα ανάμεσα σε όλα.Φλωρεντία,σε ένα στενάκι του δρόμου που κατηφορίζει από το Duomo προς την Piazza della Signoria (via dei Tavolini,18) θα βρείτε την καταπληκτική Cantinetta dei Verrazzano.Ένας παραδοσιακός φούρνος που σερβίρει φρέσκα γλυκά και καφέ.Το μυστικό όμως βρίσκεται στην δεύτερη αίθουσα του όπου όσοι τυχεροί χωράνε σε 5-6 τραπέζια,μπορούν να γευτούν την καλύτερη focaccia της πόλης συντροφιά με τα κρασιά του οίκου Castello di Verrazzano στον οποίο και ανήκει το μαγαζί.Μέσα σε μια μοναδική ατμόσφαιρα και με πολύ φιλικό προσωπικό,το μέρος είναι ιδανικό αν θέλετε να χαλαρώσετε λιγάκι το μεσημέρι τσιμπώντας κάτι ελαφρύ μετά από μια ξεθεωτική πρωινή βόλτα.

:::::::::
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.490
Likes
9.494
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
1. Θα ακούσω πολλά γι'αυτά που θα πω αλλά δεν θα αλλάξουν ούτε ελάχιστα την άποψή μου που προέρχεται από καθαρά προσωπική εμπειρία.
2.Ξεκινώντας από το γενικό πριν πάω στο ειδικό,πρέπει να σας πω ότι η έννοια του Primo-Secondo πιάτου δεν είναι απλώς μια έννοια αλλά ένα γεγονός.Αν δεν φας και τα δύο,ειδικά ύστερα από μια κουραστική μέρα,δεν παίζει να χορτάσεις.
3. Ύστερα έρχεται η ποικιλία.Σχεδόν όλα τα μαγαζιά σε όλη την Τοσκάνη έχουν περίπου τα ίδια πρώτα
4. Ας περάσω στη γεύση.Δεν με ενθουσίασε πραγματικά τίποτα.Έκατσα απ'το πιο κυριλέ μέχρι το πιο ταβερνέ.Μάλλον το τελευταίο είχε ένα ενδιαφέρον αλλά και πάλι ΔΕΝ.Αποκορύφωμα ήταν η Bistecca alla Fiorentina (T-bone steak με ιταλική προφορά ).
5. μπορούν να γευτούν την καλύτερη focaccia της πόλης
1. σέβομαι τα γούστα του καθενός και φυσικά και τα δικά σου..
2. αυτό εννοείται.αυτή είναι η δομή του ιταλικού γεύματος. αν και υπάρχουν εστιατόρια που οι μερίδες είναι μεγαλύτερες. ιδίως στα μη τουριστικά. στη Νάπολη 4 άτομα άφησαν τα κυρίως τους αφού ηταν πλήρεις με τα προηγούμενα. εκτός από μένα που δοκίμασα λιγο..
3. υπόψη ότι η Τοσκάνη είναι ίσως η περιοχή της Ιταλίας με τα λιγότερα γνωστά πρώτα με πάστα. μάλλον τα λιγότερο δημοφιλη. δεν φημίζεται για πάστα η τοσκάνη αλλά για σούπες ως πρωτα που ελπίζω να τις τίμησες. Ribollita, panzanella κλπ.
4. επί προσωπικού ουδέν σχόλιο. μόνο για τη fiorentina. αν την πλήρωσες κάτω από 50-60Ε δεν ήταν fiorentina. η ορίτζιναλ θέλει προετοιμασία 2 εβδομάδων. και τουλάχιστον 2 ημερών πριν το τελικό ψήσιμο. όπως καταλαβάινεις στο βωμό του κέρδους πολλά μαγαζια σερβίρουν ότι ναναι. πρέπει το μαγαζί να είναι άριστο και να την πληρώσεις αρκετά. 3' περιπου ψήσιμο από κάθε πλευρά. rare δεν τρωω ποτέ, φιορεντινα όμως ναι γιατι δεν ειναι rare. και το ψήσιμο εννοειται θελει μεγαλη τεχνη.
5. η focaccia η παραδοσιακή λέγεται Cecina (από ρεβύθια) και την κανουν κυρίως στην Πίζα. αλλά με την "παγκοσμιοποίηση" εμφανίστηκε και στη Φλωρεντία..
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Περίμενα να με ξεχέ..... αλλά ήσουν άψογος στην τοποθέτησή σου.
Ναι,έφαγα σούπες αλλά και πάλι δεν ενθουσιάστηκα.Βασικά δεν έφαγα ούτε ένα ίδιο πιάτο για μια ολόκληρη εβδομάδα,ούτε πρώτο ούτε δεύτερο.Αλλά δεν με ενθουσίασε τίποτα.

Μια pasta με τρούφα ήταν ενδιαφέρουσα,αλλά μέχρι εκεί.

Και,ναι την χρυσοπλήρωσα την Bistecca αλλά ήρθε κυριολεκτικά ωμή.
 

sapienza

Member
Μηνύματα
1.245
Likes
426
Επόμενο Ταξίδι
Roma
Ταξίδι-Όνειρο
Costiera Amalfitana
Περίμενα να με ξεχέ..... αλλά ήσουν άψογος στην τοποθέτησή σου.

Κοίτα να δεις.. Κι εμείς αυτό περιμέναμε..:bleh: Πάει χάλασε ο κόσμος..

Πραγματικά είναι καθαρά υποκειμενικό το θέμα αλλα εγώ όποτε πάω στη γείτονα γυρνάω με κάποια επιπλέον κιλά...
Και στην Τοσκάνη πάντα καλά τρώγαμε, το αποκορύφωμα όμως για μένα ήταν στο Νότο.. Για χτύπα και μια Σικελία να μας πεις τη γνώμη σου...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Εν καιρώ,εν καιρώ
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.938
Likes
3.932
Πρώτα απόλα de gustibus non disputandum αλλά οφείλω μερικές απαντήσεις στον αγαπητό maltakias που ειλικρινά με απογοήτευσε...

Εγώ προσωπικά πριν κάνω ένα ταξίδι, ειδικά στην Ευρώπη, γνωρίζω σχεδόν πάντα που θα φάω... επιλέγω από περιοδικά, ξεσκαρτάρω γνώμες φίλων, ρωτάω ντόπιους και κλείνω τουλάχιστον μια βδομάδα πριν... το πηγαίνω βλέπω ένα συμπαθητικό εστιατόριο και μπαίνω για μένα σχεδόν δεν υπάρχει... είναι σπανιώτατο... έτσι ελαχιστοποιώ τις πιθανότητες να μην φάω καλά, μια που θεωρώ το φαγητό και το ποτό σημαντικότατο μέρος του ταξιδιού...

Πάμε σε αυτά που συμφωνώ...

Ναι το φαγητό στην Ιταλία σαφώς και είναι πιο ακριβό από την Ελλάδα αλλά βέβαια είναι και κλάσεις καλύτερο... αλλά μεταξύ μας, αν πας σε ένα καλούτσικο εστιτόριο στην Ελλάδα και πιείς ένα αξιοπρεπές κρασί δεν νομίζω πως θα δώσεις και πολύ λιγότερα...

Ναι είναι γεγονός ότι οι ώρες φαγητού στην Ιταλία είναι μυστήριες και μετά τις 22.00 άντε 22.30 και το μεσημέρι είναι δύσκολο να βρεις να φας...

Πάμε στα ρέστα...

Σχετικά με το αγριογούρουνο... όταν μιλάμε για αγριογούρουνο σαφώς μιλάμε για ειδική ράτσα γουρουνιών που εκτρέφεται σε φάρμες και όχι για αγριογούρουνα που κυκλοφορούν ελεύθερα... άρα έφαγες κανονικά αγριογούρουνο αλλά όχι αγριογούρουνο ελεύθερης βοσκής... τέτοιο αγριογούρουνο είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις και φυσικά η τιμή του είναι εξωφρενική...

Για την πάστα στην Τοσκάνη στα είπε ο ακατανόμαστος πιο πάνω... σαφώς και βρίσκεις πάστα αλλά δεν είναι και το πιο τυπικό τους πιάτο...

Αυτό με την πάστα με τρούφα τώρα που έφαγες και σου άρεσε με σοκάρει... με σοκάρει γιατί είναι ένα πιάτο εκτός εποχής... δεν έχει καμιά σχέση με την ίδια πάστα που θα φάει κάποιος τον Οκτώβρη και θα ξετρελλαθεί γιατί απλά τώρα η τρούφα δεν είναι φρέσκια...

Άλλη μια έκπληξη για μένα ήταν αυτό που έγραψες για την ποσότητα των μερίδων... αν φας δυο καλά ορεκτικά και μια πάστα κατά κανόνα είσαι οκ... δεν είναι απαραίτητη η δοκιμή και κυρίως για να χορτάσεις... ο κανόνας βέβαια λέει ότι τα φαγητά είναι τόσο νόστιμα ώστε δεν μπορείς να αντισταθείς και στην παραγγελία του κυρίως... κορυφαίο παράδειγμα η γουρουνιά που κάναμε με τον ακατανόμαστο στη Νάπολη όπου πήραμε όλο τον κατάλογο...

Άλλη μια διαφωνία μου είναι αυτή με το πόσα πιάτα πρέπει να έχει ένα εστιατόριο... για μένα το δέκα είναι οριακά το μάξιμουμ και τα δύο με διαφορά το καλύτερο... όσο περισσότερα πιάτα υπάρχουν τόσο λιγότερα επιτυχημένα είναι... το ιδανικό εστιατόριο είναι αυτό που ο σεφ μαγειρεύει ότι θέλει εκείνος για τους πελάτες και τα τραπέζια να μην ξεπερνάνε τα 5-6...

Πάμε τώρα στην περίφημη bistecca... καταρχήν ο τρόπος ψησίματος προυποθέτει ότι το κρέας θα έχει αίμα... για την ακρίβεια η σάλτσα του θα είναι γεμάτη από αίμα... αυτός είναι ο τρόπος ψησίματος, αν σου αρέσει την παραγγέλνεις αν όχι πας για άλλα... εγώ προσωπικά θεωρώ αυτό το πιάτο θεϊκό... δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν σου την έφτιαξαν ρέαρ ή μπλου όπως δεν μπορώ να γνωρίζω και το εστιατόριο που την έφαγες... αν θέλεις την γνώμη μου όταν ξαναπάς στην Τοσκάνη ή στην Ούμπρια διάλεξε ένα καλό εστιατόριο και δώστης μια ακόμη ευκαιρία... αν δεν έχεις πρόβλημα με το αίμα μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι δεν θα σου αρέσει...

Τέλος, πες μας και 2-3 κρασάκια που ήπιες να μας φτιάξεις...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Η υπόθεση κρασί έχει μείνει για το τέλος και θα είναι αναλυτική,αν και έχω πληροφορίες ότι κράζεις τα Chianti.

Στο τραπέζι δεν ήπια μεγάλα κρασιά,μιας και η παρέα ταξίδευε με budget κι έτσι δεν ήθελα να ξεφύγω,ούτε να φανώ κάπως.

Είχα κοιτάξει για μαγαζιά στις κυρίως πόλεις που έμεινα και την bistecca την έφαγα σε επιλεγμένο.Δεν ήταν ούτε μπλου ήταν εντελώς άψητη,είχε αρπάξει από δυνατή φωτιά μόνο απ'έξω και όλη η υπόλοιπη ήταν όπως την παίρνεις απ'το χασάπη.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.490
Likes
9.494
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Η υπόθεση κρασί έχει μείνει για το τέλος και θα είναι αναλυτική,αν και έχω πληροφορίες ότι κράζεις τα Chianti.
Στο τραπέζι δεν ήπια μεγάλα κρασιά,μιας και η παρέα ταξίδευε με budget κι έτσι δεν ήθελα να ξεφύγω,ούτε να φανώ κάπως.
Είχα κοιτάξει για μαγαζιά στις κυρίως πόλεις που έμεινα και την bistecca την έφαγα σε επιλεγμένο.Δεν ήταν ούτε μπλου ήταν εντελώς άψητη,είχε αρπάξει από δυνατή φωτιά μόνο απ'έξω και όλη η υπόλοιπη ήταν όπως την παίρνεις απ'το χασάπη.
με τους (βαρβαρικούς) όρους μπλου-ρειρ κλπ μπερδεύτηκα. το ψήσιμο είναι μεγάλη τέχνη και πολύ πιθανό να μην την έψησε σωστά. κρίμα για΄τι για 5-6 λεπτά ψησιματος κατέστρεψε ένα πανάκριβο πιάτο.
ενημερωτικά θέλει κομματι μινιμουμ 1 κιλό και 4 εκ πάχος, ψημένο 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά και μετα το 1ο λεπτό χαμηλότερη φωτιά, τη βάζεις πιο ψηλά δηλ. και μετά κάθεται από την πλευρά του οστού άλλα 10-15 λεπτά να εξαφανιστεί κάθε ίχνος αιματος επί του οστού.
ότι δεν εχει ακολουθησει αυτη τη διαδικασία δεν είναι φιορεντινα. ευνοητο ειναι ότι φιορεντινα για 1 άτομο δεν υπάρχει. εκτός αν κάποιος αντέχει φυσικά..
και το Chianti είναι μεγάλο κρασί. αστον να λέει..
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
και μετά κάθεται από την πλευρά του οστού άλλα 10-15 λεπτά να εξαφανιστεί κάθε ίχνος αιματος επί του οστού
Άμε γειά σου.Ο τύπος ειδικά στο κόκκαλο την είχε αφήσει όπως ήταν.Άλλο να σου λέω κι άλλο να το βλέπεις.Μεγάλο σοκ.Αφού στην αρχή οι δύο που την παραγγείλαμε κοιταζόμασταν υποθέτοντας ότι είμαστε βλάχοι για την Ιταλία μέχρι να συμφωνήσουμε μετά από λίγο ότι αυτό που κάνουμε λέγεται καννιβαλισμός και φωνάξαμε το σερβιτόρο να την στείλει ξανά για ψήσιμο.

και το Chianti είναι μεγάλο κρασί. αστον να λέει..
Καλά θα πέσει τρελό ξύλο στο τελευταίο θέμα.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.490
Likes
9.494
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Άμε γειά σου.Ο τύπος ειδικά στο κόκκαλο την είχε αφήσει όπως ήταν.Άλλο να σου λέω κι άλλο να το βλέπεις.Μεγάλο σοκ.Αφού στην αρχή οι δύο που την παραγγείλαμε κοιταζόμασταν υποθέτοντας ότι είμαστε βλάχοι για την Ιταλία μέχρι να συμφωνήσουμε μετά από λίγο ότι αυτό που κάνουμε λέγεται καννιβαλισμός και φωνάξαμε το σερβιτόρο να την στείλει ξανά για ψήσιμο.
ε τότε κρίμα ήσουν άτυχος. μη νομίζεις ότι είναι και το ευκολότερο πράγμα να πετύχεις τη φιορεντίνα όπως πρεπει. αρκετά δύσκολο και για ιταλό ακόμα. αλλά πρέπει να ακούσεις τη συμβουλή του Traveller και να της δώσεις μία ευκαιρία ακόμα. τη μεθεπόμενη φορά. γιατί την επόμενη σε στελνουμε πακέτο στο νότο, κι αν από κει σου μείνει η ίδια άποψη για την ιταλική κουζίνα ε τότε πας σε καλό ΩΡΛ να εξετάσει τους γευστικούς σου κάλυκες. μήπως μικρός έκανες γαργάρες με HCl αντί για το κόκκινο διάλυμα, το φθοριούχο, που έπρεπε?:haha::haha:
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Η Τοσκάνη είναι μία από τις κύριες -αν όχι η κυριότερη- οινοπαραγωγική περιοχή της Ιταλικής χερσονήσου και κατ'επέκταση ολόκληρου του πλανήτη.Στα χώματά της βασιλεύει η ποικιλία Sangiovese.Αυτή είναι που δίνει τα χαρακτηριστικά σε εμφάνιση,άρωμα και γεύση των τριών διάσημων τέκνων της Τοσκανικής γης,του Chianti,του Vino Nobile di Montepulciano και του Brunello di Montalcino.Δύο λευκά συμπληρώνουν τα διάσημα ντόπια κρασιά,είναι η Vernaccia di San Gimignano και το επιδόρπιο Vin Santo,όμως τα κόκκινα είναι ο λόγος που φέρνουν έναν λάτρη του αμπελιού σε τούτα εδώ τα μέρη.

Μια ακόμα κατηγορία κρασιών της περιοχής είναι τα επονομαζόμενα "Super Tuscans".Πρόκειται για Bordeaux-style χαρμάνια (με τη συμμετοχή του Cabernet Sauvignon και του Merlot κατά κύριο λόγο) τα οποία δεν μπορούν λόγω κανονισμών να κατηγοριοποιηθούν στα ονομασίας προέλευσης της περιοχής κι έτσι δημιούργησαν μια κατηγορία μόνα τους.Με την εξαιρετική τους ποιότητα και την βοήθεια του marketing,ορισμένα εξ αυτών έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Μπορεί να είμαι maltakias αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να ξεκινήσει από οποιαδήποτε αφετηρία στο χώρο του αλκοόλ και να μην καταλήξει με κάποιο τρόπο στον οίνο.Έχω αρχίσει να πιστεύω πως είναι θέμα DNA τελικά.Έτσι θα ήταν μεγάλο ατόπημα αν δεν επισκεπτόμουν κάποιο οινοποιείο,τα οποία αποτελούν attraction της περιοχής ασχέτως αν είσαι λάτρης του κρασιού ή όχι.

Επέλεξα να επισκεφτώ δύο οινοποιεία τα οποία εκτός από ποιοτική παραγωγή θα προσέφεραν σε εμένα και την κομπανία μου μια συνολικότερη καλή εμπειρία.

Πρώτη στάση Castello Banfi. (Castello Banfi Home)


Ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα Νότια του Montalcino και είναι γνωστός και με την ονομασία Castello di Poggio alle Mura.Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό αναπαλαιωμένο οχυρό το οποίο στεγάζει οινοθήκη,μουσείο κρασιού,εστιατόριο αλλά και δωμάτια διαμονής.Για ξενάγηση στο οινοποιείο πρέπει να επικοινωνήσετε μέσω mail και θα σας πουν ότι πρέπει να συμμετέχετε σε ένα ελάχιστο tasting ώστε να μπορέσετε εντός της τιμής να περιηγηθείτε στις εγκαταστάσεις παραγωγής.Παρότι θέλαμε ούτως ή άλλως να κάνουμε tasting,σας ενημερώνω ότι -μιας και το οινοποιείο βρίσκεται σε άλλο μέρος από την υποδοχή,στο οποίο πας με δικό σου αυτοκίνητο- μετά το πέρας της ξενάγησης μας είπαν όσοι επιθυμούσαν μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω και να συνεχίσουν.Μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχαμε πληρώσει ούτε ευρώ.

Το κάστρο και όλο το "κόλπο" που έχουν στήσει γύρω από αυτό δείχνει πολύ υψηλή αίσθηση επαγγελματισμού και σου δίνει την εντύπωση της συμμετοχής σε μια εξατομικευμένη εμπειρία.Εκτός αυτού σε προδιαθέτει θετικά στο να αγοράσεις κάτι κι από τα ράφια της κάβας.Βέβαια σε αυτό συντελεί κυρίως και η ίδια η ποιότητα των κρασιών του κτήματος.

:::::::::

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής είναι τεράστιες όπως και οι εκτάσεις που έχει στην κατοχή της η εταιρεία.Δώδεκα εκατομμύρια φιάλες το χρόνο είναι νούμερο ασύλληπτο.45% εξαγωγές με πρώτη χώρα τις ΗΠΑ.Βλέπετε οι Αμερικάνοι με την βοήθεια της Napa Valley έμαθαν να εκτιμούν το καλό κρασί μέσα σε λίγες δεκαετίες,εμείς πάλι με αιώνες οινοποιίας ακόμα πίνουμε χύμα.

Το μέγεθος της παραγωγής αρχίζεις να το συνειδητοποιείς από τα βαρέλια.Γαλλική δρυς βέβαια και χωρητικότητες που ξεκινάνε από τα 500 λίτρα και φτάνουν τις 9 και 12 χιλιάδες λίτρα.Χαρακτηριστική η καμπύλη προς τα μέσα που κάνουν τα καπάκια των βαρελιών για να μην σκάσουν από την πίεση.

Το "μαγαζί" φημίζεται για τα Brunello του και κάποια Super Tuscan του.Στην επιλογή του tasting,στην πιο απλή και φτηνή εκδοχή του,μπορείτε να δοκιμάσετε είτε τρία Brunello ή τρία Super Tuscan στην τιμή των 12? και σε πληθωρικές μερίδες μάλιστα.Εγώ επέλεξα τα δεύτερα τα οποία δεν με διέψευσαν και γι'αυτό τιμήθηκαν και με τις ανάλογες αγορές.

Αν βρεθείτε στα μέρη και ψάχνετε για κάτι εξαιρετικό σε προσιτή τιμή,έχετε υπόψη ότι οι πιο πρόσφατες εξαιρετικές χρονιές για τα κτήματα της ευρύτερης περιοχής ήταν το 2004 και το 2007.

:::::::::
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.165
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom