antzelis
Member
- Μηνύματα
- 60
- Likes
- 5
χρονια πολλα αιωνια και μοναδικη αγαπημενη θεσσαλονικη μας που μας εχεις χαριση πολλες ωραιες εμπιριες και στιγμες
Εεεε, όχι ακριβώς. Για την ακρίβεια πρόκειται για τη σημερινή οδό Τάκη Οικονομίδη που την εποχή της φωτογραφίας ήταν ο διάδρομος προσγείωσης των στρατιωτικών συμμαχικών αεροπλάνων. Η οδός Θεμιστοκλή Σοφούλη σχεδιάστηκε αργότερα.
Στην φωτογραφία διακρίνεται
η Θεμιστοκλή Σοφούλη και στο πανω μερος της η βιλλα Μπιάνκα.
Η παραλιακή γραμμή, μετά την "παλιά" παραλία επιχωματώθηκε το 1973 για τη δημιουργία της "νέας" παραλίας. Τις εργασίες τις παρακολουθούσαμε καθημερινά από το προαύλιο του Η' Γυμνασίου Αρρένων (σημερινό Πολιτιστικό Κέντρο της ΕΤΕ, στην Ανάληψη) που πριν τις εργασίες το "έγλυφε" σχεδόν η θάλασσα. Τυχεροί που προλάβαμε ν΄απολαύσουμε θαλασσινά πάνω στην άμμο στις παραλιακές ταβέρνες της Σαλαμίνας (η σκάλα που έδεναν τις βάρκες ήταν εκεί που είναι σήμερα ο ΝΟΘ).Το μεγάλο κτήριο στην παραλια ειναι οι μύλοι Αλλατίνι. Πόσο μέσα μπήκε η θάλασσα!!!!
Για την ακρίβεια, το αεροδρόμιο ήταν συμμαχικό αλλά χρησιμοποιούνταν κυρίως από τις αγγλικές δυνάμεις. Οι εγκαταστάσεις του ήταν στην περιοχή του στρατοπέδου Κόδρα.Καθετα της Σοφουλη,εκει που ειναι τα τολ ηταν το γαλλικο αεροδρόμιο
Μήπως ξέρεις ποια ήταν, πώς λέγεται σήμερα η Λεωφόρος Χαμιντιέ που φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία;Και, αποκλειστικά για τα μέλη του φόρουμ, ιδού τέσσερις αδημοσίευτες (εξ όσων γνωρίζω - τουλάχιστον) φωτογραφίες του 19ου αιώνα (μεγάλο μέγεθος αλλά χαμηλή ανάλυση λόγω των σχετικών περιορισμών), από την προσωπική μου συλλογή...
Μα φυσικά η Εθνικής Αμύνης, καλή μου, δεν βλέπεις το Συντριβάνι στο βάθος? Και, εννοείται, τα υπέροχα κτίρια που βλέπεις στ' αριστερά, είναι τα "Παλιά Δικαστήρια" που οι άφρονες εγκληματίες άρχοντες της πόλης γκρέμισαν μετά τους σεισμούς του 1978.Μήπως ξέρεις ποια ήταν, πώς λέγεται σήμερα η Λεωφόρος Χαμιντιέ που φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία;
Συνεχιζω να επιμενω οτι ειναι η Θ.Σοφουλη που τοτε λεγοταν Αλλατινι.Εεεε, όχι ακριβώς. Για την ακρίβεια πρόκειται για τη σημερινή οδό Τάκη Οικονομίδη που την εποχή της φωτογραφίας ήταν ο διάδρομος προσγείωσης των στρατιωτικών συμμαχικών αεροπλάνων. Η οδός Θεμιστοκλή Σοφούλη σχεδιάστηκε αργότερα.
σωστα.Δεν κατάλαβα καλά ποιό κτίριο εννοείς ότι είναι η Βίλλα Μπιάνκα. Ίσως να εννοείς το ίδιο (εκεί που "σβήνει" ο περί ού δρόμος στο κέντρο της φωτογραφίας).
Baba Και εγω στο 8ο πηγαινα μεχρι που εφυγε στο Βιαμυλ.Η παραλιακή γραμμή, μετά την "παλιά" παραλία επιχωματώθηκε το 1973 για τη δημιουργία της "νέας" παραλίας. Τις εργασίες τις παρακολουθούσαμε καθημερινά από το προαύλιο του Η' Γυμνασίου Αρρένων (σημερινό Πολιτιστικό Κέντρο της ΕΤΕ, στην Ανάληψη) που πριν τις εργασίες το "έγλυφε" σχεδόν η θάλασσα. Τυχεροί που προλάβαμε ν΄απολαύσουμε θαλασσινά πάνω στην άμμο στις παραλιακές ταβέρνες της Σαλαμίνας (η σκάλα που έδεναν τις βάρκες ήταν εκεί που είναι σήμερα ο ΝΟΘ).
Και εγω τις εχωΚαι, αποκλειστικά για τα μέλη του φόρουμ, ιδού τέσσερις αδημοσίευτες (εξ όσων γνωρίζω - τουλάχιστον) φωτογραφίες του 19ου αιώνα (μεγάλο μέγεθος αλλά χαμηλή ανάλυση λόγω των σχετικών περιορισμών), από την προσωπική μου συλλογή...
Την Εθνικής Αμύνης υποπτεύθηκα κι εγώ από την θέση της ως προς τα κάστρα, δεν είχα προσέξει το Συντριβάνι.Μα φυσικά η Εθνικής Αμύνης, καλή μου, δεν βλέπεις το Συντριβάνι στο βάθος? Και, εννοείται, τα υπέροχα κτίρια που βλέπεις στ' αριστερά, είναι τα "Παλιά Δικαστήρια" που οι άφρονες εγκληματίες άρχοντες της πόλης γκρέμισαν μετά τους σεισμούς του 1978.
ΟΚ, έφτιαξαν το έκτρωμα του Νέου Δικαστικού Μεγάρου, δεν μπορούσαν να τα επισκευάσουν αυτά και να τα χρησιμοποιήσουν ως χώρους πολιτιστικούς (μουσεία, εκθέσεις, βιβλιοθήκες), την εποχή μάλιστα που "λεφτά υπήρχαν"?
Ξέρω, ξέρω, "τι ψάχνεις να βρεις" θα μου πείτε, και θα έχετε δίκιο...
Πόσο ψηλά δηλαδή? Μέχρι το Κόδρα φτάνει, ακριβώς εκεί που ήταν και τα υπόστεγα. Θα με κάνεις να ψάξω τις φωτογραφίες της εποχής τώρα!Εξαλλου η Τ.οικονομιδη δεν εφτανε τοσο ψηλα.
Μάλλον έχεις δίκιο.Δεν ξέρω, άν από αυτή τη γειτονιά το μόνο δείγμα που έμεινε είναι το σχολείο στη Φιλικής Εταιρείας και Μανουσογιαννάκη.
Αν προσεξες την δευτερη φωτογραφια,το αεροπλανο ερχετε απο θαλασσαΠόσο ψηλά δηλαδή? Μέχρι το Κόδρα φτάνει, ακριβώς εκεί που ήταν και τα υπόστεγα. Θα με κάνεις να ψάξω τις φωτογραφίες της εποχής τώρα!
Α, και κάτι ακόμα: Η Σοφούλη έχει το μισό πλάτος της Τάκη Οικονομίδη. Δεν μπορούσε να είναι διάδρομος προσγείωσης (άσε που είναι και δίπλα στη θάλασσα). Ενώ η δεύτερη είναι ο πιο πλατύς δρόμος της περιοχής.
Αυτό το κτίριο που λες είναι τα παλιά εκπαιδευτήρια "Απολλώνιος" (δεν υπάρχει σήμερα, εμείς το προλάβαμε πιτσιρικάδες, εγκαταλελειμμένο ήταν και τότε και το παίζαμε "εξερευνητές" στα δωμάτιά του - γειτονιά μου ήταν). Αυτή η κάθετος είναι η σημερινή Αργοναυτών η οποία, επίσης, είναι πολύ φαρδειά. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι εγκαταστάσεις που φαίνονται στη φωτογραφία σου είναι το Γαλλικό αεροδρόμιο ενώ το Αγγλικό, που ήταν προς τα "κάτω" της φωτογραφίας, δεν φαίνεται.Αν προσεξες την δευτερη φωτογραφια,το αεροπλανο ερχετε απο θαλασσα
και προσγειωνετε στον διαδρομο που ειναι καθετα στην Σοφουλη.
Βαλε σημαδι το λευκο κτηριο που ειναι στην πρωτη φωτογραφια κατω απο τους
μυλους,το οποιο φαινετε και στην δευτερη φωτογραφια.