Σε καταλαβαίνω, το έχω περάσει κι αυτό. Κοίτα, εξαρτάται για ποιον προορισμό μιλάς. Αν μιλάμε για Ευρώπη μπορείς να κλείσεις και λίγες μέρες πριν -σε χαμηλή περίοδο- και πάλι να βρεις πολύ καλή τιμή. Μπορείς να επιλέξεις κάποιες εταιρείες low cost ή να ταξιδέψεις άκυρες μέρες (π.χ. αναχώρηση Τρίτη επιστροφή την άλλη Τετάρτη) που έχουν λιγότερη κίνηση. Τώρα όσον αφορά τα ξενοδοχεία καλύτερα να κλείνεις απευθείας από το δικό τους σάιτ, γιατί κάποια σάιτ όπως το booking συνήθως δίνουν καλύτερη προσφορά για non refundable (έτσι έχω χάσει κι εγώ λεφτά...:roll: Το είχα ρισκάρει όμως...). Επίσης στους όρους κράτησης να ελέγχεις, τα περισσότερα ξενοδοχεία σου επιστρέφουν το πλήρες ποσό της προκαταβολής αν ενημερώσεις ως και δύο μέρες πριν, είναι άλλα όμως που από τη στιγμή που κλείνεις σου κρατάνε ως και το 80%. Να τα αποφεύγεις.Πέρα όμως από τους "δίνω 600ε για τσάντα λουί βιτόν και μετά απορώ που βρίσκει ο άλλος τα λεφτά για το ταξίδι", υπάρχουν και αυτοί που ΟΝΤΩΣ δεν μπορούν εύκολα να προγραμματίσουν ένα άνετο και φτηνό ταξίδι στο εξωτερικό.
Και εξηγούμαι... σημαντικός παράγοντας στο θέμα της τιμής του ταξιδιού είναι η προετοιμασία του από νωρίς. Το θέμα είναι όμως ότι υπάρχει ένα σωρό κόσμος ο οποίος δεν έχει την πολυτέλεια (ναι, πολυτέλεια) να γνωρίζει από νωρίς αν και πότε θα πάρει άδεια. Οι περισσότεροι το μαθαίνουν το νωρίτερο έναν μήνα πριν (μερικοί το μαθαίνουν μία βδομάδα πριν ).
Αυτό που θα ήθελα εγώ να ακούσω από τα πιο έμπειρα μέλη, είναι tips για safe προετοιμασία ταξιδιού. Δηλαδή εάν το πράγμα "στραβώσει" να μην χάσω μία μικρή περιουσία σε not refundable κρατήσεις. Υπάρχει καμία τέτοια πληροφορία;
Τώρα για μακρινότερους προορισμούς ίσως θα ήταν καλό να γραφτείς σε newsletter ταξιδιωτικών πρακτορείων ή αεροπορικών εταιρειών που σε ενημερώνουν για τις τελευταίες τους προσφορές και να αποφασίσεις τι ταξίδι θα κάνεις βάσει της προσφοράς και όχι της επιθυμίας σου.
Εμείς έτσι σταθήκαμε τυχεροί μια φορά και εκεί που προγραμματίζαμε ταξιδάκι για Ιταλία μάθαμε μια σούπερ προσφορά και φύγαμε για Σιγκαπούρη-Ταϋλάνδη. (όχι με γκρουπ, αλλά πακέτο αεροπορικά-ξενοδοχεία). Ήταν βέβαια και επί SARS, ίσως γι' αυτό ήταν έτσι φτηνά...