• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

έλληνες=μπουρτζόβλαχοι?

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Σωστό και αυτό..
Απλώς σκέφτομαι αν τσεκάρεις τον τιμοκατάλογο πριν να κάτσεις ή μετά την παραγγελία.. Και αν ζητάς πάντα την απόδειξη, όπως και το αν διαμαρτύρεσαι αν κάτι δεν είναι καλό ή απλώς προτιμάς να το αφήνεις να περνά και δεν ξαναπάς μετά στο εν λόγω κατάστημα..

Αναφέρομαι δηλαδή στην νοοτροπία μας, που πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο.
Θα σου πω τι κάνω εγώ και αρκετοί από το περιβάλλον μου (για να μεγαλώσουμε λίγο το δείγμα πληθυσμού). Απόδειξη ζητάμε ΠΑΝΤΑ. Τον τιμοκατάλογο ομολογώ ότι δεν τον κοιτάμε πριν καθήσουμε...και δυστυχώς ούτε παραπονιόμαστε αν κάτι δεν είναι καλό.
Συνεπώς έχεις δίκιο, χρειάζεται μεγαλύτερη καταναλωτική συνέπεια εκ μέρους μας σε ό,τι αφορά στο χώρο της εστίασης.
Κατά τα άλλα, ούσα αρκετά υποψιασμένη για τα καναλωτικά μου δικαιώματα, προσπαθώ να τα ασκώ στις εμπορικές συναλλαγές μου και δεν κάνω επ'ουδενί τουμπεκί ψιλοκομμένο όταν με θίγουν ως καταναλώτρια.

LarsVonAkis

New Member
Ταξίδι-Όνειρο
βανουάτου
Αυτό έλεγα σε προηγούμενο μήνυμα, πήγαινε μερικά μηνύματα πίσω. Η Γαλλία δεν έχει μόνο ιστορικά κέντρα, δεν είναι μόνο Πύργος του Αιφελ ή Γιουροντίσνευ. Έχει πανέμορφα δάση και γενικά ύπαιθρο που είναι ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΗ. Κι ούτε ένα ξενοδοχείο ώστε να πεις τα περιποιούνται για τουριστικούς λόγους, απλές εκτάσεις. Και σπίτια που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, όμορφα, περιποιημένα, με αισθητική. Καμιά σχέση με τα δικά μας χωριά που είναι γεμάτα σπίτια-εκτρώματα με πλάκα από πάνω και παράθυρα κόπλαμ. Ψάξε στο διαδίκτυο φωτογραφίες της γαλλικής υπαίθρου και θα δεις. Κι όσο για την τουρκοκρατία, προσωπικά έχω κουραστεί μ'αυτό το θέμα. Οι παραλίες βρωμίζουν από τη βενζίνα των σκαφάτων (κάνεις α, ανάβεις αναπτήρα και φοβάσαι μην αρπάξεις φωτιά), σπίτια-βίλες χτίζονται στα 5 μέτρα από τη θάλασσα, τα μπουζούκια είναι γεμάτα (ειδικά δεκαετία 90)... Εδώ δε μας έβλαψε η τουρκοκρατία;
Φίλη μου, προφανώς δεν διάβασες το δικό μου μήνυμα.. :)

Την Τουρκοκρατία την ανέφερα για να εξηγήσω το γιατί βλέπεις μεσαιωνικά/μπαρόκ/ροκοκό/νουβέλ βαγκ κτίρια στην Ευρώπη και εδώ δεν βλέπεις.. Τούρκοι και "πολιτισμένοι" Ευρωπαίοι δεν μας άφησαν να αναπτυχθούμε αναλόγως.. (Αν δεν ξέρεις, το λιοντάρι του Πειραιά κοσμεί την Βενετία, πχ..)

Επίσης, με την αναφορά μου στην Τουρκοκρατία και μετέπειτα, εξήγησα και όλη αυτή τη συμπεριφορά αναρχίας που επικρατεί εδώ και που αναφέρεις: μα δεν διαφωνώ και ουσιαστικά σιχαίνομαι εξίσου ότι ανέφερες.. Απλώς κοιτάζω βαθύτερα τα αίτια: αν το κάναμε όλοι, αντί να αλληλοκατηρούμεθα, ίσως να αλλάζαμε κάποτε προς το καλύτερο..

Για τη Γαλλική ύπαιθρο που μου λες να κοιτάξω: ήμουν 3,5 μήνες στη Γαλλία (και ΠΟΤΕ δεν επισκέφθηκα το Παρίσι), περπάτησα στην περιποιημένη φύση που αναφέρεις, επισκέφθηκα κάποιες πολύ όμορφες κωμοπόλεις τους και χωριά, έμεινα στο βουνό με θέα τις Άλπεις. Και επιμένω ότι με μια παρατηρικότερη ματιά, μετά το πρώτο "θόλωμα" από την ομορφιά της φύσης ή κάποιων ωραίων κτιρίων, μπορεί κάποιος να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον τόπο σε μεγαλύτερο βάθος..

Και σίγουρα δεν θα συγκρίνω το καλύτερο χωριό που είδα στη Γαλλία με το τελευταίο αυθαίρετο τουριστικοχώρι εδώ, έτσι; :haha: Για να είμαστε δίκαιοι! ;) Θα το συγκρίνω με Ζαγοροχώρια, με Σύμη ή Κίμωλο, με ηπειρωτική Πελοπόννησο και Πήλιο: με τέτοια θα το συγκρίνω... :D Και επίσης, θα σκεφτώ, ανεξάρτητα με το πόσο όμορφο είναι: "θα μπορούσα να ζήσω εδώ;" Πίστεψέ με, η απάντηση μερικές φορές θα σε εκπλήξει.. :)

LarsVonAkis

New Member
Ταξίδι-Όνειρο
βανουάτου
Θα σου πω τι κάνω εγώ και αρκετοί από το περιβάλλον μου (για να μεγαλώσουμε λίγο το δείγμα πληθυσμού). Απόδειξη ζητάμε ΠΑΝΤΑ. Τον τιμοκατάλογο ομολογώ ότι δεν τον κοιτάμε πριν καθήσουμε...και δυστυχώς ούτε παραπονιόμαστε αν κάτι δεν είναι καλό.
Συνεπώς έχεις δίκιο, χρειάζεται μεγαλύτερη καταναλωτική συνέπεια εκ μέρους μας σε ό,τι αφορά στο χώρο της εστίασης.
Κατά τα άλλα, ούσα αρκετά υποψιασμένη για τα καναλωτικά μου δικαιώματα, προσπαθώ να τα ασκώ στις εμπορικές συναλλαγές μου και δεν κάνω επ'ουδενί τουμπεκί ψιλοκομμένο όταν με θίγουν ως καταναλώτρια.
Χαίρομαι πολύ με την απάντησή της, κυρίως με την ειλικρίνειά της :) Αν αρχίσουμε όλοι να ενεργούμε έτσι, το επόμενο βήμα είναι αυτά που ανέφερες πως δεν κάνετε/ουμε και τελικά θα γίνουμε πραγματικά υπεύθυνοι καταναλωτές: και φυσικά το ανώτατο επίπεδο θα είναι όταν γίνουμε και ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.

Traveller

Member
Η Γαλλία, Ευρώπη εν γένει, τα ονειρικά χωριά τους, κλπ που περιγράφεις, προέρχονται από μία ιστορική εξέλιξη αιώνων, τη στιγμή που εμείς είχαμε κοντά 400 χρόνια Τουρκοκρατία και μετά Βαυαρούς, δικτατορίες, κλπ γνωστά. Άρα, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα ουσιαστικά.
Kανένα ανόμοιο πράγμα δεν συγκρίνω... χωριά με χωριά συγκρίνω και λέω ότι τα δικά μας σε σχέση με τα Ιταλικά και τα Γαλλικά εκτός εξαιρέσεων έχουν το χάλι τους... και να είσαι σίγουρος πως καμιά Τουρκοκρατία και δικτατορία δεν μας φταίει... τα χωριά μας ήταν υπέροχα παραδοσιακά χωριά τα οποία μόνοι μας τα καταστρέψαμε, κυρίως μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο... το κεφάλι μας φταίει που καταστρέφουμε την χώρα μας και κανένας άλλος...

Έχω φιλοξενήσει πολλούς αλλοδαπούς και έχω γνωρίσει πολύ περισσότερους, προερχόμενους και από τις "ονειρικές" χώρες που περιγράφεις, που επισκέπτονται τα μέρη μας και δεν μπορούν να κλείσουν την κάτω γνάθο μετά.. Από την άλλη, και στη Γαλλία κλπ, πέρα (ίσως) από τα ιστορικά τους κέντρα, ΤΙ το πραγματικά ωραίο έχουν να δείξουν, σε σημείο που να τρελλαθείς πια; ;)
Οι φίλοι που φιλοξενείς εντυπωσιάζονται από τις θάλασσες, τα νησιά και τα αρχαία μας και από τίποτε άλλο, εκτός αν είναι βιτσιόζοι και τους αρέσει η Γαστούνη και τα Γρεβενά... όσο για το τι ωραίο έχουν τα ξένα χωριά αν πας μια βόλτα στην Γαλλική ή Ιταλική ύπαιθρο θα καταλάβεις γιατί μιλάμε... κάνε μια γύρα που σου λέω...

Μην ξεχνάς την άνιση σύγκριση που λέγαμε: ο δικός μας χωριανός ΑΚΟΜΑ νιώθει απειλούμενος από το κράτος και τους γύρω του και κοιτά απλώς να επιβιώσει, δεν κοιτά τη μόστρα.. όταν οι Ευρωπαίοι "χωριανοί" ζουν σε ένα άλλο περιβάλλον, μια άλλη νοοτροπία.. Και όμως: στα "ψιλά γράμματα" δεν διαφέρουμε και πολύ τελικά..
Διαφέρουμε και πολύ μάλιστα... παρασάγγας... ο δικός μας χωριανός σκέφτεται μόνο πως να πάρει μια επιχορήγηση και να τα κονομίσει κοροιδεύοντας τους πάντες... δεν δίνει κανένα λογαριασμό στους κανόνες, αδιαφορεί για τους νόμους, σκέφτεται το εύκολο και άκοπο κέρδος και δεν έχει κανένα αίσθημα καλαισθησίας... ότι δουλειές κάνει τις κάνει κατά κανόνα τσαπατσούλικα και έχει την απαίτηση να πηγαίνουμε στα άθλια δωμάτια που φτιάχνει, να τα πληρώνουμε χρυσάφι και να του λέμε ευχαριστώ... αν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις ότι η επαρχία μας δεν έχει λεφτά και τα αισθητικά αίσχη που έχει κάνει τα έκανε από ανάγκη για επιβίωση...

mel

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Φίλη μου, προφανώς δεν διάβασες το δικό μου μήνυμα.. :)

Την Τουρκοκρατία την ανέφερα για να εξηγήσω το γιατί βλέπεις μεσαιωνικά/μπαρόκ/ροκοκό/νουβέλ βαγκ κτίρια στην Ευρώπη και εδώ δεν βλέπεις.. Τούρκοι και "πολιτισμένοι" Ευρωπαίοι δεν μας άφησαν να αναπτυχθούμε αναλόγως.. (Αν δεν ξέρεις, το λιοντάρι του Πειραιά κοσμεί την Βενετία, πχ..)

Επίσης, με την αναφορά μου στην Τουρκοκρατία και μετέπειτα, εξήγησα και όλη αυτή τη συμπεριφορά αναρχίας που επικρατεί εδώ και που αναφέρεις: μα δεν διαφωνώ και ουσιαστικά σιχαίνομαι εξίσου ότι ανέφερες.. Απλώς κοιτάζω βαθύτερα τα αίτια: αν το κάναμε όλοι, αντί να αλληλοκατηρούμεθα, ίσως να αλλάζαμε κάποτε προς το καλύτερο..

Για τη Γαλλική ύπαιθρο που μου λες να κοιτάξω: ήμουν 3,5 μήνες στη Γαλλία (και ΠΟΤΕ δεν επισκέφθηκα το Παρίσι), περπάτησα στην περιποιημένη φύση που αναφέρεις, επισκέφθηκα κάποιες πολύ όμορφες κωμοπόλεις τους και χωριά, έμεινα στο βουνό με θέα τις Άλπεις. Και επιμένω ότι με μια παρατηρικότερη ματιά, μετά το πρώτο "θόλωμα" από την ομορφιά της φύσης ή κάποιων ωραίων κτιρίων, μπορεί κάποιος να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον τόπο σε μεγαλύτερο βάθος..

Και σίγουρα δεν θα συγκρίνω το καλύτερο χωριό που είδα στη Γαλλία με το τελευταίο αυθαίρετο τουριστικοχώρι εδώ, έτσι; :haha: Για να είμαστε δίκαιοι! ;) Θα το συγκρίνω με Ζαγοροχώρια, με Σύμη ή Κίμωλο, με ηπειρωτική Πελοπόννησο και Πήλιο: με τέτοια θα το συγκρίνω... :D Και επίσης, θα σκεφτώ, ανεξάρτητα με το πόσο όμορφο είναι: "θα μπορούσα να ζήσω εδώ;" Πίστεψέ με, η απάντηση μερικές φορές θα σε εκπλήξει.. :)
Το διάβασα το μήνυμά σου αλλά το τελικό συμπέρασμα το εξέλαβα
διαφορετικά. Θα το ξαναδώ πάντως (αλλά όχι τώρα). Και, αναφερόμενη στο τελευταίο σου μήνυμα, θα πω το εξής παράξενο, αν θες, μιας και λες το "αντί να αλληλοκατηγορούμεθα...". Όταν λες στον Ελληνάρα να μην κάνει το χι (καρέκλα για το αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο, σκουπίδια από το μπαλκόνι, καθαριότητα, σεβασμό στα ζώα, να κόβει απόδειξη...), θα σου πει "δε με παρατάς ρε μ..". Ο Ευρωπαίος πού φταίει σ'αυτό; Ειλικρινά μέχρι πρόσφατα μου ήταν αδιανόητη η όποια κατηγοριοποίηση βάσει τόπου αλλά τα γεγονότα με οδηγούν εκεί και δε μας εκτιμώ καθόλου. Οι άλλοι πώς πρόοδευσαν; Επειδή ντε και καλά δεν είχαν τουρκοκρατία; Ε'ιχαν όμως άλλα. Οι Τούρκοι πχ μας έμαθαν ότι ήταν καθυστερημένοι γιατί τους έκαναν έτσι με το φανατισμό. Για έλα όμως που προόδευσαν. Πήγα σε ελληνικό νησί του Β. Αιγαίου και όλο τους κατηγορούσαν (στο άσχετο) ότι είναι βρωμιάρηδες...και πήγα να φάω σ'αυτό το νησί και δεν υπήρχε τίποτα μη βρώμικο. 9 μήνες έμεινα εκεί, πρόσεξε. Όλα βρώμικα, από το κουλουράκι του φούρνου που το πρώτο που πήρα είχε τρίχα ως τους ξηρούς καρπούς. Και τεμπέληδες ως εκεί που δεν πάει. Πολιτισμικό σοκ έπαθα. Για να μην πω πόσες νεκρές γάτες είχε και τις είχαν παρατημένες επί 1 μήνα (πού είναι ο δήμος, πού είναι ο ευσυνείδητος πολίτης που θα τη μαζέψει). Και μου θέλουν και τουρισμό. Και γνωρίζω Ελληνίδα που πάει διακοπές στην Τουρκία και μου λέει πόσο καθαρά είναι κι ότι όχι μόνο δε σκοτώνουν ζώα αλλά έχουν και ποτίστρες στους δημόσιους χώρους. Όσο για τα ζώα, ήρεμα και ήμερα γιατί δε φοβούνται ότι κάποιος ψυχικά άρρωστος στα καλά καθούμενα θα τα σκοτώσει. Γιατί όλο αυτό; Και ρωτάω και το άλλο. Η τουρκοκρατία δεν επηρέασε την Τουρκία; Μπορεί να ήταν κατακτητές αλλά ήταν όλα τέλεια εκεί; Δε νομίζω. Συγγνώμη, δεν ξέρω αν φαίνομαι απότομη αλλά καμιά σχέση, απλά "παθιάστηκα" με το θέμα. Εξηγούμαι από τώρα :)

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ασχετο και σχετικο μαζι με το θεμα που συζητιεται:

Εμενα με στεναχωρει η εικονα του Ελληνα τον τελευταιο καιρο. Ειναι πολυ μιζερος και ματζιρης. Ο Ελληνας ηταν κιμπαρης και ειναι κριμα που καταντησε ετσι. Μια χαρα ηταν η νοοτροπια του και εκανε και τη μοστρα του και πηγαινε και στα μπουζουκια του και ξοδευε και το κατιτις του παραπανω και δε κοιτουσε τις τιμες αλλα αγοραζε αυτο που γουσταρε (δε μιλαω γι' αυτους που τα 'καναν αυτα με δανεια, αλλα για οσους ειχαν χρηματα). Επεφτε χρημα στην αγορα και ολοι ηταν ευχαριστημενοι.
Η μεγαλη πληγη ειναι το δημοσιο. Σε ολους τους τομεις του. Αν δεν υπηρχαν οι σπαταλες παντος ειδους μια χαρα θα ημασταν. Καθολου χρεωμενοι.
Δυο χρονια σχεδον τωρα ζουμε σε μια απιστευτη μιζερια, καποια ειπε πως ειδε Ελληνες να κοιτανε και να σκεφτονται αν θα παρουν σουβλακι επειδη ανεβηκε 20 λεπτα με την αυξηση του ΦΠΑ. Και δεν ειναι η εξαιρεση αυτη, ειναι ο κανονας. Φετος ειδα απιστευτα πραγματα απο τους Ελληνες που σε αλλες εποχες το λιγοτερο σχολιο που θα εκανες ειναι "γυφτοι". Κι ομως τους δικαιολογεις λογω των δυσκολιων του σημερα και της αβεβαιοτητας του αυριο.
Με συγχωρειτε αν καποιους σας στεναχωρω αλλα δεν μπορω, δεν μπορω να δεχτω και δεν μπορω να ανεχτω τουτη τη μιζερια, που πολλες φορες μετατρεπεται και σε παραξενια. Εχετε παρατηρησει πως βγαζετε τα νευρα σας ζητωντας να σας προσφερθουν παραλογες υπηρεσιες, επειδη νομιζετε πως πληρωσατε κατι ακριβα; Εχετε παρατηρησει πως εχουμε φτασει στο αλλο ακρο; Και πως ξαφνικα μας φταινε οι ασχημες ελληνικες πολεις; Λες και ηταν ποτε ομορφες...
Η αληθεια ειναι πως ναι ηταν ομορφες γιατι εσφιζαν απο ζωη. Απο γελια νεαροκοσμου, απο μεγαλυτερης ηλικιας ανθρωπους που εκαναν τις βολτες τους και μετα καθονταν παρεες σ' ενα ταβερνακι. Απο τα εμπορικα καταστηματα που ηταν γεματα πελατες (τωρα ουτε τις βιτρινες δεν κοιταμε).
Ολα αυτα και αλλα εκαναν το μουντο τους γκριζο, τα σπασμενα πεζοδρομια, τα ξεχαρβαλωμενα παγκακια, τους βρωμικους καδους και ολη την ασχημια τους να μοιαζουν ομορφα. Κι ολοι (οι περισσοτεροι τουλαχιστον) θεωρουσαν την Ελλαδα ως την ιδανικοτερα χωρα για ζουν. Τι αλλαξε;
Τωρα πλεον συναντας ανθρωπους κατσουφιασμενους, περισσοτερο νευρικους, χαμενους, χωρις στοχους, με απλανες βλεμμα, θυμωμενο ομως. Αδεια καφε, ταβερνες, εμπορικα καταστηματα. Το μονο μαγαζι που ειναι γεματο ειναι ο ΟΑΕΔ.
Ειναι πολυ ομορφη η πατριδα μας και ο λαος μας (κι ας εχουμε πολλα στραβα), δεν μας αξιζει αυτη η μιζερια. Το μεγαλο προβλημα ξαναλεω ειναι το δημοσιο και ο υπευθυνος βεβαια ειναι ο διαχειριστης του (δηλαδη η εκαστοτε κυβερνησεις). Ας σταματησουμε να εχουμε παραπονα απο τη ζωη μας κι ας κοιταξουμε πως μπορουμε να την καλυτερη.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Σε μερικά από όσα λες συμφωνώ, σε κάποια διαφωνώ, αλλά στο συγκεκριμένο μπορώ να πω μόνο :shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock:

Άδεια καφέ;;;;;;;;
Δεν ξερω τι γινεται στις πολεις (ακομα δεν κατεβηκα Θεσσαλονικη), αλλα εδω η πραγματικοτητα φετος το καλοκαιρι ηταν τελειως διαφορετικη απο αυτο που ξεραμε αλλα χρονια. Τζιρος τουλαχιστον στο μισο. Γιατι αντε και γεμισε το μαγαζι, με πελατες που παιρνουν ενα καφε και καθονται 4 ωρες δεν κανουμε δουλεια.
Κι αντε τα κεντρικα κουτσα στραβα κατι κανουν, τα συνοικειακα κι αυτα που ειναι σε οχι πολυσυχναστους δρομους; Εσυ τα βλεπεις γεματα;

Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Κι αντε τα κεντρικα κουτσα στραβα κατι κανουν, τα συνοικειακα κι αυτα που ειναι σε οχι πολυσυχναστους δρομους; Εσυ τα βλεπεις γεματα;
Κοίτα εδώ όχι μόνο είναι όλα ασφυκτικά γεμάτα (συνοικιακά και μη) αλλά μέτρησα και 6 cafe/bar που ανοίγουν εντός του μήνα... Θεσσαλονίκη γεμάτα τα βλέπω, δεν έχω όμως καθημερινό κριτήριο. Βέβαια έχεις δίκιο σ'αυτό που λες, το ότι τα βλέπω γεμάτα δε σημαίνει ότι κερδίζει κάτι το μαγαζί - μπορεί ο πελάτης να τη βγάζει 5 ώρες με ένα κρασάκι. Πάντως για καλό το ανέφερα, εγώ το χαίρομαι που ο Έλληνας είναι εξίσου καφεδιάρης (δόκιμος όρος) και πολύβουος και μέσα στην κρίση..

LarsVonAkis

New Member
Ταξίδι-Όνειρο
βανουάτου
Kανένα ανόμοιο πράγμα δεν συγκρίνω... χωριά με χωριά συγκρίνω και λέω ότι τα δικά μας σε σχέση με τα Ιταλικά και τα Γαλλικά εκτός εξαιρέσεων έχουν το χάλι τους... και να είσαι σίγουρος πως καμιά Τουρκοκρατία και δικτατορία δεν μας φταίει... τα χωριά μας ήταν υπέροχα παραδοσιακά χωριά τα οποία μόνοι μας τα καταστρέψαμε, κυρίως μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο... το κεφάλι μας φταίει που καταστρέφουμε την χώρα μας και κανένας άλλος...
Μιλώ για την νοοτροπία σταθερότητας, ευμάρειας και νόμων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες δεκαετίες μετά τον Β'ΠΠ έστω, σε σχέση με εμάς.. Και στην τελική, στα παραδοσιακά χωριά της Ευρώπης, δεν έχει αμάξια και μηχανάκια να κυκλοφορούν στα πλακόστρωτα; Οι κάτοικοι όλοι με τα ποδήλατα είναι και με τις.. άμαξες; :DΔεν έχει κακώς κείμενα; Όλα πια λειτουργούν ρολόι και όλοι είναι γελαστοί, σαν τις διαφημίσεις;

Οι φίλοι που φιλοξενείς εντυπωσιάζονται από τις θάλασσες, τα νησιά και τα αρχαία μας και από τίποτε άλλο, εκτός αν είναι βιτσιόζοι και τους αρέσει η Γαστούνη και τα Γρεβενά... όσο για το τι ωραίο έχουν τα ξένα χωριά αν πας μια βόλτα στην Γαλλική ή Ιταλική ύπαιθρο θα καταλάβεις γιατί μιλάμε... κάνε μια γύρα που σου λέω...
Ε, τώρα από αυτό που λες, με συγχωρείς αλλά ακούγεσαι προκατειλημμένος.. Δηλαδή, οι θάλασσες, τα νησιά και τα αρχαία μας είναι λίγα;; Μήπως τα έχουν και έξω και δεν τα πρόσεξα; (Και σε πληροφορώ πως όλο και περισσότεροι από αυτούς που φιλοξενώ επισκέπτονται και ηπειρωτική χώρα..) Δηλαδή έξω ΤΙ παραπάνω έχουν και δείχνουν; Τα όμορφα σπιτάκια, που στην τελική λίγα είναι τα πραγματικά παραδοσιακά και τα υπόλοιπα είναι προκάτ; Προφανώς δεν είδες τον χάρτη μου: έχω επισκεφθεί τη Γαλλική, Γερμανική και Αυστριακή ύπαιθρο.. Σίγουρα έχεις δει ΠΟΛΥ περισσότερα πράγματα και μάλλον ωραιότερα, αλλά κάτι έχω δει και γω: και επίσης έχω ζήσει και σε τέτοια μέρη κάποια μικρά διαστήματα, δεν πέρασα απλώς...

Διαφέρουμε και πολύ μάλιστα... παρασάγγας... ο δικός μας χωριανός σκέφτεται μόνο πως να πάρει μια επιχορήγηση και να τα κονομίσει κοροιδεύοντας τους πάντες... δεν δίνει κανένα λογαριασμό στους κανόνες, αδιαφορεί για τους νόμους, σκέφτεται το εύκολο και άκοπο κέρδος και δεν έχει κανένα αίσθημα καλαισθησίας... ότι δουλειές κάνει τις κάνει κατά κανόνα τσαπατσούλικα και έχει την απαίτηση να πηγαίνουμε στα άθλια δωμάτια που φτιάχνει, να τα πληρώνουμε χρυσάφι και να του λέμε ευχαριστώ... αν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις ότι η επαρχία μας δεν έχει λεφτά και τα αισθητικά αίσχη που έχει κάνει τα έκανε από ανάγκη για επιβίωση...
Ενώ ειδικά ο Γάλλος χωριανός σκέφτεται πως θα ξοδέψει τα δικά του χρήματα για να αφήσει λεφτά στο καημένο το Γαλλικό κράτος, χωρίς να τον ενδιαφέρει το κέρδος, παρά μόνο η καλαισθησία...

Κοίτα: στα από κάτω που λες, συμφωνώ, ουσιαστικά τα ίδια λέω και γω. Απλώς αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι πως εδώ μάθαμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, χωρίς καμιά πραγματική βοήθεια και -κυρίως- εκπαίδευση: είμαστε απαίδευτοι. Δεν είναι δικαιολογία, είναι διαπίστωση.

Φυσικά και θέλω να αλλάξουν όλα αυτά που λες, εντελώς και για πάντα, ει δυνατόν. Απλώς πιστεύω πως για να γίνει αυτό, πρέπει να καταλάβουμε πρώτα ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Αλλά επίσης να καταλάβουμε και πως έξω δεν είναι όλα ρόδινα, να μην εξιδανεικεύουμε την κατάσταση. Ειδικά οι άνθρωποι που τους αρέσουν τα ταξίδια έχουν μια ευκαιρία να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν: αρκεί να "βιώνουν" τον τόπο που επισκέπτονται και όχι απλώς να είναι περαστικοί από κει..

Αν αντιθέτως μείνουμε στη "θεοποίηση" του εξωτερικού και στην απαξίωση του τόπου μας (του τόπου μας! όχι της νοοτροπίας!), τότε φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα αλλάξει αυτός ο τόπος προς το πραγματικά καλύτερο...

Traveller

Member
Μιλώ για την νοοτροπία σταθερότητας, ευμάρειας και νόμων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες δεκαετίες μετά τον Β'ΠΠ έστω, σε σχέση με εμάς.. Και στην τελική, στα παραδοσιακά χωριά της Ευρώπης, δεν έχει αμάξια και μηχανάκια να κυκλοφορούν στα πλακόστρωτα; Οι κάτοικοι όλοι με τα ποδήλατα είναι και με τις.. άμαξες; :DΔεν έχει κακώς κείμενα; Όλα πια λειτουργούν ρολόι και όλοι είναι γελαστοί, σαν τις διαφημίσεις;

Λυπάμαι που θα στο χαλάσω αλλά ναι στα παραδοσιακά Ευρωπαϊκά χωριά δεν έχει ούτε αυτοκίνητα, ούτε μηχανάκια... όλοι κυκλοφορούν με τα πόδια ή τα ποδήλατα... υπάρχουν τεράστια πάρκινγκ έξω από τα χωριά όπου εντελώς δωρεάν ή με ένα ελάχιστο τίμημα, παρκάρεις το αυτοκίνητό σου και απολαμβάνεις πεζός την βόλτα σου στο χωριό... αντίθετα, εκτός εξαιρέσεων, στο δικά μας χωριά επικρατεί καθεστώς ασυδοσίας, όπου ο κάθε κάτοικος απαιτεί και κατορθώνει να παρκάρει έξω από το σπίτι του και οι τοπικές αρχές αδιαφορούν... η λέξη πάρκινγκ στα δικά μας χωριά είναι βέβαια συνώνυμο με το ανέκδοτο... για τα χάλια των πόλεων τι να πω, τα ζούμε καθημερινά... η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για πάρκινγκ και όπου προσπαθεί με νόμους να βάλει μια κάποια τάξη, για λόγους πολιτικού κόστους γελοιοποιείται και αποτυγχάνει παταγωδώς... όλοι πιστεύω θυμόμαστε την προσπάθεια του δήμου στην Αθήνα να αποκλείσει το ιστορικό κέντρο από τα τροχοφόρα με την περίφημες μπάρες... το αστείο δεν είναι μόνο ότι το μέτρο ατόνησε και αυτοκίνητα κυκλοφορούν μέχρι και την πεζοδρομημένη Δ. Αρεοπαγίτου, αλλά ότι ουσιαστικά πετάχτηκαν του κόσμου τα λεφτά για το τίποτε... δεν μπορώ να εννοήσω βέβαια πως, κατά την γνώμη σου, αυτή η κοροιδία έχει να κάνει με την σταθερότητα, την ευμάρεια και τους νόμους που εφαρμόζονται μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη... απλή λογική και βούληση από το κράτος χρειάζεται τα υπόλοιπα είναι αέρας φρέσκος... χρήματα μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον υπήρχαν για την κατασκευή πάρκινγκ και τον αποκλεισμό του ιστορικού κέντρου από τα τροχοφόρα... οι συγκρίσεις με το τι γίνεται στην Φλωρεντία ή την Σιένα π.χ αποτελούν ύβρη και τίποτε παραπάνω... εξάλλου εδώ πρέπει να σου υπενθυμίσω ότι η Ιταλία καταστράφηκε κι αυτή ολοσχερώς από τον πόλεμο, γνώρισε επίσης τεράστια φτώχεια και πολλοί κάτοικοί της ζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό... βίοι παράλληλοι με την χώρα μας... συνεπώς το κακό το ριζικό μας φταίει και τίποτε άλλο...

Ε, τώρα από αυτό που λες, με συγχωρείς αλλά ακούγεσαι προκατειλημμένος.. Δηλαδή, οι θάλασσες, τα νησιά και τα αρχαία μας είναι λίγα;; Μήπως τα έχουν και έξω και δεν τα πρόσεξα;
Βεβαίως και είναι λίγα... αν σκεφτείς ότι το καλό κλίμα και τα νησιά μάς τα χάρισε ο καλός Θεούλης και τα αρχαία οι καλοί μας πρόγονοι, τότε αυτά που εμείς έχουμε κάνει για να διαφημίσουμε την χώρα μας είναι ελάχιστα... η διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό και παλιομοδίτικη είναι και αλλοπρόσαλη... δεν έχουμε στόχους και δεν ξέρουμε τι να διαφημίσουμε σωστά και τι όχι... από την μια π.χ εστιαζουμε και καλά κάνουμε, στους Ρώσους και από την άλλη δεν δημιουργούμε προξενεία στη Ρωσία και δεν στελεχώνουμε την πρεσβεία μας στη Μόσχα με επιπλέον προσωπικό, με αποτέλεσμα να βλαστημάει την ώρα και την στιγμή που κάποιος Ρώσος αποφασίζει να βγάλει βίζα για την Ελλάδα και βέβαια να θησαυρίζουν οι γνωστοί μεσάζοντες, που εκμεταλλεύονται με το αζημίωτο βέβαια, τις σχέσεις τους με την πρεσβεία... κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου νομίζοντας πως οι θάλασσες και τα αρχαία μια ζωή θα μας ξελασπώνουν... πριν χρόνια κάποιοι ξύπνιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν ένα κονδύλιο για τους δρόμους του κρασιού στην Πελοπόννησο... πραγματικά έγινε μια ψευτοδιαφήμιση για τους δρόμους του κρασιού στη Νεμέα, μπήκαν μάλιστα και κάτι κουτσοταμπέλες που το διαφήμιζαν κι εγώ ο φουκαράς γυρίζοντας μια Κυριακή απόγευμα από το Ναύπλιο έψαχνα τους δρόμους του κρασιού στη "γραφική" Νεμέα... έφτασα λοιπόν στο χωριό, που βέβαια έχει το χάλι του το μαύρο και έψαχνα πληροφορίες για κρασιά και παραγωγούς... ασφαλώς και δεν υπήρχε τίποτε...ούτε καν μια κάβα ρε αδελφέ με τοπικά κρασιά... για τέτοια ξεφτίλα μιλάμε... αργότερα έμαθα πως λειτουργούν κάποια αγροκτήματα με ραντεβού εργάσιμες μέρες και ώρες!! Μιλάμε για τεράστια κωμωδία όπως καταλαβαίνετε... τι ποιο απλό ο δήμαρχος της πόλης να είχε αναστηλώσει μια μεγάλη παλιά αποθήκη κρασιών, να είχε μιλήσει με πέντε παραγωγούς να βάζανε δυο ανθρώπους τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον, να πουλάνε κρασιά και να λένε πέντε κουβέντες για την ιστορία του τόπου και τις ποικιλίες κρασιών που καλλιεργούνται στην περιοχή... τόσο μεγάλη φιλοσοφία χρειάζεται? Αντίθετα στη Γαλλία σε οινοπαραγωγικές περιοχές όπου σταθείς και όπου βρεθείς διαφημίζεται το προϊόν, υπάρχουν παντού κάβες, διαφημιστικά κιόσκια και διοργανώνονται από τους υπεύθυνους καθημερινά και στους μήνες αιχμής τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα τουρς σε αγροκτήματα... αυτοί λοιπόν είναι οι Ευρωπαίοι και αυτοί είμαστε εμείς... τα συμπεράσματα δικά σας...

Δηλαδή έξω ΤΙ παραπάνω έχουν και δείχνουν; Τα όμορφα σπιτάκια, που στην τελική λίγα είναι τα πραγματικά παραδοσιακά και τα υπόλοιπα είναι προκάτ;
Πρώτα απόλα εκμεταλλεύονται τα δώρα της φύσης και των προγόνων τους και αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου τους... συνεπώς δεν βλέπεις πουθενά χαλάσματα αλλά παντού αναστηλωμένα ιστορικά μνημεία... δεν αρκεί να έχεις καλό κλίμα, θάλασσα και νησιά ξέρεις αλλά πρέπει να ρημαδοκάνεις κι εσύ κάτι... το καλοκαίρι πήγα στην Ρόδο που κατά γενική ομολογία είναι ένα υπέροχο νησί...αυτή την Ρόδο λοιπόν δεν φτάνει που την κατέστρεψαν τελείως χτίζοντας πολυκατοικίες άναρχα όπου έβρισκαν, αλλά δεν έχουν κάτι ΤΙΠΟΤΕ για να την καλωπίσουν και να αναδείξουν τα μνημεία της... στην κυριολεξία δεν έχουν βάλει πέτρα πάνω σε πέτρα οι άχρηστοι... όλα τα ιστορικά μνημεία της παλιάς πόλης έχουν αναστηλωθεί από τους Ιταλούς και εμείς το μόνο που κάναμε ήταν πασαλήματα... υπέροχα τζαμιά, εκκλησίες, αρχαία, μνημεία από την Ιταλοκρατία παραμένουν ερείπια... τα μόνα που φτιάξαμε είναι σουβλατζίδικα της πλάκας και φτηνομάγαζα που πουλάνε τσολιαδάκια...καμία ανάπτυξη, καμία πρόοδος, καμία προσπάθεια... δοξάστε μας...
Από εκεί και μετά μέτρα τι κάνουν στην Ευρώπη και τι έπρεπε να κάνουμε εμείς για να είμαστε ένα σοβαρό τουριστικό κράτος...

1. Γευσιγνωσία, αγορές... κάθε περιοχή προμοτάρει τα τοπικά προιόντα της με χίλιους δυο τρόπους... με ειδικά μενού στα εστιατόρια με τουριστικά φυλλάδια αφιερωμένα σε κρασιά, τυριά και παραδοσιακές συνταγές και το σπουδαιότερο έχουν καθιερωθεί σαν ατραξιόν οι παραδοσιακές αγορές στο κέντρο κάθε πόλης και χωριού συγκεκριμένη μέρα... επίσης οργανώνονται μαθήματα μαγειρικής τοπικής κουζίνας και επισκέψεις σε παραδοσιακά αποστακτήρια και αγροκτήματα... εμείς πουλάμε φάβα μαϊμού στη Σαντορίνη και σερβίρουμε φρεσκοκατεψυγμένο μουσακά στην παλιά πόλη της Ρόδου... όσο για τις δικές μας λαϊκές αγορές η λέξη τριτοκοσμικές τις κολακεύει...

2. Sports και activities... κάθε περιοχή στην Ευρώπη προσφέρει μια πλατιά γκάμα επιλογών σχετικά με τα σπορ... έχουν φτιαχτεί μονοπάτια για πεζοπορία, έχει αναπτυχθεί η ορειβασία , έχουν σοβαρά χιονοδρομικά κέντρα, το κανό και το ράφτινγκ είναι σε πρώτη γραμμή, υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, μπορεί ο κόσμος να τρέξει και να αθληθεί παντού... υπάρχουν κέντρα αφιερωμένα στην χλωρίδα και την πανίδα του τόπου και γίνονται ειδικές εκδρομές με αντικείμενο την ορνιθολογία και την γνωριμία με τα φυτά της κάθε περιοχής... αντίθετα εδώ έχουμε το κολύμπι στις ωραίες παραλίες και το πολύ πολύ να νοικιάσουμε και κανένα θαλάσσιο ποδήλατο... η πεζοπορία και η ορειβασία είναι στα σπάργανα και μόλις τώρα ανακαλύπτουμε το ράφτινγκ και το κανό... οι ποδηλατόδρομοι είναι ανέκδοτο και το birdwaching εντελώς ξένη λέξη...

3. Εκδηλώσεις... παντού το καλοκαίρι γίνονται εκδηλώσεις παντός φύσεως... ειδικές εκθέσεις αφιερωμένες στην ιστορία κάθε περιοχής, επετειακές εκθέσεις τοπικών καλλιτεχνών, εκθέσεις ζωγραφικής-γλυπτικής, παραστάσεις τοπικών θιάσων, συναυλίες παντός είδους, συναυλίες μεσαιωνικής μουσικής, συναυλίες κρουστών- πνευστών, συναυλίες δεν ξέρω εγώ τι άλλο... και όλα αυτά όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις αλλά σε περιοχές... σήμερα στο χωριό τάδε αύριο στο χωριό δείνα... εμείς εδώ αν εξαιρέσεις το φεστιβάλ της Επιδαύρου και άντε ακόμα ένα - δυο υποθέτω φεστιβάλ στη Β.Ελλάδα και ορισμένα μουσεία κλάσεις που κι αυτά δυστυχώς πολλές φορές υπολειτουργούν, έχουμε την ναυτική εβδομάδα που μας ξέμεινε από την χούντα, τις συναυλίες του Χριστοδουλόπουλου στην Καρδίτσα, του Ρουβά στην Κέρκυρα και 2-3 επιχορηγούμενες παραστάσεις που τις έχουμε πληρώσει χρυσάφι και γυρνάνε όλη την Ελλάδα...

4. Εκμετάλλευση με κάθε τρόπο των φυσικών καλλονών της κάθε περιοχής... σε κάθε περιοχή στην Ευρώπη υπάρχουν θεματικά πάρκα αφιερωμένα στην ιστορία του τόπου, την προϊστορία, στους τοπικούς ήρωες... εμείς εδώ έχουμε την Κοπακοπάνα στην Ελευσίνα και την Λιμνούπολη στο Ηράκλειο... τα σπήλαια στην Γαλλία είναι μια τεράστια τουριστική ατραξιόν, οι κήποι αριστουργήματα, οι πτήσεις με αερόστατα καθεστώς... αυτά με άλλα λόγια λέγονται αξιοποίηση της ομορφιάς του τόπου σου και αποφέρουν βέβαια ζεστό χρήμα... εδώ φυσικά όλα αυτά είναι άγνωστα και εκτός εξαιρέσεων αναξιοποίητα...

5. Τα κλασσάτα b&b είναι καθημερινότητα στην Ευρώπη... τα αγροκτήματα και ο αγροτουρισμός σε λογικές τιμές καθεστώς... οι κουτόφραγκοι πήραν επιχορηγήσεις έβαλαν έναν καλό αρχιτέκτονα να φτιάξει ή να αναπαλαιώσει τους κοιτώνες και πέτυχαν θαύματα... εμείς εδώ το ξανάπαμε φτιάξαμε απίστευτους πάτους στα νησιά που πρέπει να είσαι απελπισμένος για να μείνεις ή πραγματικά ωραία καταλύματα που όμως τα νοικιάζουμε χρυσάφι... η έννοια τιμή προς απόδοση στη χώρα μας απλά δεν υπάρχει...

6. Η καθαριότητα, ο σεβασμός στο περιβάλλον και τον συνάνθρωπο και η καλαισθησία κυριαρχούν σε όλες τους τις μορφές στους κουτόφραγκους... σε εμάς εδώ κυριαρχεί η μαγκιά, η κουτοπονηριά, η κοροιδία... δοξάστε μας!!

Θα μπορούσα γα γράψω κι άλλα, αλλά δεν νομίζω να έχει νόημα... όλοι μας καταλαβαίνουμε πιστεύω την διαφορά μεταξύ της Ευρώπης από την χώρα μας...

Ενώ ειδικά ο Γάλλος χωριανός σκέφτεται πως θα ξοδέψει τα δικά του χρήματα για να αφήσει λεφτά στο καημένο το Γαλλικό κράτος, χωρίς να τον ενδιαφέρει το κέρδος, παρά μόνο η καλαισθησία...
Βεβαίως και ενδιαφέρεται για το κέρδος, αλίμονο και μάλιστα είναι τσιγκούνης όσο δεν παίρνει... αλλά... στο εξωτερικό υπάρχουν κανόνες και νόμοι που τηρούνται... στο εξωτερικό δεν υπάρχουν αυθαίρετα που με λεφτά αργότερα νομιμοποιούνται, εκεί υπάρχει γκρέμισμα... στο εξωτερικό καταθέτεις μια μελέτη που αν εγκριθεί, ΑΜΕΣΑ προχωράς και υλοποιείς τα σχέδια σου... εδώ πρέπει να λαδώσεις να μπλέξεις με την γραφειοκρατεία και μπορεί να σε σταματήσουν με το έτσι θέλω γιατί λέει άλλαξε ο νόμος... κλασσικό παράδειγμα η τεράστια επένδυση που έκανε ο Κων/πουλος στην Πελοπόννησο και για να τελειώσει πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια... τέτοιοι ξεφτίλες είμαστε...

Αλλά επίσης να καταλάβουμε και πως έξω δεν είναι όλα ρόδινα, να μην εξιδανεικεύουμε την κατάσταση. Ειδικά οι άνθρωποι που τους αρέσουν τα ταξίδια έχουν μια ευκαιρία να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν: αρκεί να "βιώνουν" τον τόπο που επισκέπτονται και όχι απλώς να είναι περαστικοί από κει..

Αν αντιθέτως μείνουμε στη "θεοποίηση" του εξωτερικού και στην απαξίωση του τόπου μας (του τόπου μας! όχι της νοοτροπίας!), τότε φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα αλλάξει αυτός ο τόπος προς το πραγματικά καλύτερο...
Δεν θεοποιώ τίποτε απλά διαπιστώσεις κάνω και θλίβομαι... και δεν θλίβομαι μόνο αλλά εξοργίζομαι... θα το πω πεζοδρομιακά... η Ελλάδα είναι οικόπεδο τρίφατσο με κτίσμα αυθαίρετο... δεν οφελεί σε τίποτε να τα φορτώνουμε όλα στους άλλους... κανένας δεν μας σαμποτάρει... μόνοι μας σκάβουμε τον λάκκο μας... θα χρησιμοποιήσω την έκφραση κλισέ που ξεφτίλισε ο Γιωργάκης αλλά εδώ ταιριάζει γάντι... και στον τουρισμό ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε... τέλος...

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie