• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

έλληνες=μπουρτζόβλαχοι?

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Να σε ενημερώσω ότι τρως Αργεντίνικα λεμόνια και Αιγυπτιακά φασόλια...
Χα, φασολια τρωω Καστοριας και λεμονια απο τον κηπο. Που θα μας πεις εσυ τι τρωμε...

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Καλά,εγώ τρώω και ζαρζαβατικά κήπου.
Και φρουτάκι.

chrisbd

Member
Η γεωργική αυτή πολιτική έχει να κάνει με το πού και σε τί υπάρχει πλεόνασμα ή έλλειψη και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα.

Το πρόβλημα που κυρίως συνέβη στην ελληνική γεωργία είναι άλλο.

Αυτό που η ΕΕ είπε στου έλληνες αγρότες είναι να μην καλλιεργούν συγκεκριμένα είδη γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν (ό,τι γίνεται χρόνια με το βαμβάκι και όχι μόνο) και να στραφούν και σε άλλα.
Αλλά μήπως είχαν καλομάθει στις επιδοτήσεις και στο άραγμα? Οι πλειοψηφία των αγροτών μας τόσα χρόνια νόμιζε ότι έπαιρνε τις επιδοτήσεις ως αποζημίωση γιατί είναι "μάγκες" και ότι μπορούν να το κάνουν εσαεί.
Οι επιδοτήσεις δίδονταν για συγκεκριμένο σκοπό και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν νέες καλλιέργειες. Αλλά οι περισσότεροι με τα χρήματα αυτά στράφηκαν στα rent rooms... και έγιναν "ξενοδόχοι".
Σ' αυτά που λες έχεις δίκιο έχουν γίνει απίθανες κομπίνες με τις επιδοτήσεις...Αλλά και κάποιες ενέργεις που κάναν για να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες αποδείχτηκαν άκαρπες πχ σπαραγγια ...γιατί έχουν φτιάξει έναν εξοπλισμό για συγκεκριμένες καλλιέργειες και έχουν καταχρεωθεί ένα σκασμό λεφτά με δάνεια...
Το αγροτικό μην το πιάνουμε θέλει πολλές σελίδες ...Να σκεφτείς μόνο (για το πόσο μ@@@@κες είμαστε) τα τρακτέρ που έχει ένα μεγάλο χωριό στην Λάρισα φθάνουν να οργώσουν την μισή Αφρική...
Συνεταιρισμοί μηδεν ....Αγροτική πολιτική -1000...
Καληνύχτα μας :(

mel

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Όχι δεν είπες καθόλου αυτό.Είπες ότι το κάνουμε για να στηρίξουμε την Αργεντίνικη οικονομία.Καμία απολύτως σχέση.
Έχεις δίκιο αλλά εννοούσα κι αυτό που λες. Το πιστεύω ότι τρώμε αργεντίνικα λεμόνια για να στηριχθεί η Αργεντινή αλλά και γι'αυτό που λες. Πρωτίστως ισχύει αυτό που λες κι ακολουθεί το ποιος θα στηριχθεί. Εν προκειμένω η Αργεντινή' έτσι το αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον εγώ. Και στα δύο πάντως κοινός παρονομαστής είναι ότι κάνουμε (μιλώντας γενικά πάντα) αυτό που μας λένε και δεν το εννοώ μόνο για εμάς σαν Έλληνες αλλά για όλους τους λαούς τους φτωχούς τουλάχιστον. Προσωπική εκτίμηση, δεν είμαι κι οικονομολόγος. Η Ανυ επίσης βρίσκω πως έχει δίκιο στο ότι "Αλλά μήπως είχαν καλομάθει στις επιδοτήσεις και στο άραγμα?" αλλά δε θεωρώ ότι αυτό είναι λόγος να δοθεί σε μια χώρα κατεύθυνση τουριστική ή ό,τι άλλο. Να τιμωρηθούν αυτοί που το κάνουν. Αλλά να θέλει ο Καρδιτσιώτης φίλος μου να ζει από τ'αμπέλια του και να μην μπορεί; Να κάψει το χωράφι του; Γιατί; Να πετάνε πορτοκάλια στην Κρήτη και να πάω στο μανάβη και να βρίσκω ξένα γιατί; Και τέλος πάντων γιατί να μην μπορώ να επιλέξω το επάγγελμα μου; Όσο για τις κακές επιδοτήσεις, δυστυχώς υπάρχουν παντού και το λέω από εμπειρία. Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί δεν έχω αποδείξεις. Γίνεται όμως ΧΑΜΟΣ κι είναι εξοργιστικό το ότι κρύβονται πίσως από κοινωνικές ταμπέλες.

Traveller

Member
Για τη Γαλλία το ήξερα και νόμιζα ότι ήταν νο1 επειδή το Παρίσι είναι πανέμορφο κι έχει κι αυτή την φήμη που το ακολουθεί (κάτι σαν το Θεσσαλονίκη=ερωτική πόλη). Πίστευα δηλαδή (και πιστεύω) ότι στο Παρίσι κάποιος θα πάει ανεξάρτητα από τις παροχές. Για την Αγγλία είχα πλήρη άγνοια. Πάντως να πω και κάτι άλλο. Πρόσφατα είδα φωτογραφίες που τράβηξε μια digital friend από fb κι έπαθα πλάκα με Γαλλία. Η γυναίκα ζει κάπου στην επαρχία και την αναφέρω επειδή οι καρτ ποστάλ συνήθως έχουν και μια επεξεργασία/υπερβολή. Ακόμη κι η επαρχία τους είναι πανέμορφη και ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΗ. Δεν περιγράφεται αυτό που είδα. Μέχρι που τη ρώτησα αν οι εκτάσεις που φωτογράφισε ήταν δημόσιες ή ιδιωτικές και μου είπε πως ήταν δημόσιες. Εδώ για να περιποιηθούν ένα μέρος πρέπει να υπάρχει κέρδος που κι αυτό δε βλέπω. Συγγνώμη...να πας βόλτα σε μια λίμνη ή στο δάσος και να νομίζεις πως είσαι στα κτήματα του Ωνάση; Με τίποτα.

1. Η Θεσσαλονίκη είναι μια χάλια πόλη και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ερωτική... το παραμύθι κομμένο παρακαλώ... όποιος έχει πάει σε πέντε πόλεις στη ζωή του καταλαβαίνει αμέσως ότι αυτό το κλισέ είναι για γέλια...

2. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε μια ωραία πόλη... ούτε μία... αυτά για τα Χανιά το Ναύπλιο και την Κέρκυρα, είναι ιστορίες για αγρίους... αν βγεις από το πολύ μικρό ιστορικό τους κέντρο όλες θέλουν γκρέμισμα... τραβάτε μια βόλτα να δείτε μια αντίστοιχη Γαλλική πόλη και θα μείνετε άφωνοι...

3. Η Ελλάδα εκτός εξαιρέσεων εδώ δεν έχει ούτε ωραία χωριά... τα χωριά της Γαλλίας είναι απλά ένα παραμύθι...

4. Η Ελλάδα ασφαλώς και είναι μια πάρα πολύ ωραία χώρα και δικαιολογημένα είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός... η Γαλλία όμως είναι δημοφιλέστερη και είναι δημοφιλέστερη όχι μόνο γιατί είναι ωραιότερη, αλλά και γιατί έχει εκμεταλλευτεί και αναπτύξει όλες τις τουριστικές γκάμες... εδώ στην Ελλάδα έχουμε αναπτύξει τα rooms to let και τον μουσακά... που πα ρε Καραμήτρο??

5. Ο τουρισμός στην Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι, εποχιακός... αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ όσα λεφτά κι αν δώσουμε σε διαφήμιση, loco εταιρίες και δεν ξέρω εγώ που αλλού... στα νησιά λοιπόν που είναι και το μεγαλύτερο τουριστικό όπλο μας βαριά βαριά άντε να έχουμε 7 μήνες σεζόν... αυτό όσο υπάρχει καλοκαίρι και χειμώνας που να χτυπιόμαστε δεν αλλάζει... τα βουνά μας όσες ιδιαιτερότητες και να έχουν δεν είναι και ούτε ποτέ μπορεί να γίνουν Άλπεις... από εκεί και μετά όπως είπαμε στην αρχή οι πόλεις και τα χωριά μας είναι για τα μπάζα... δεν μπορούμε δηλαδή να προσελκύσουμε long weekend τουρισμό εκτός από την Αθήνα και αυτό με προϋποθέσεις... κάντε μια σύγκριση λοιπόν με το τι προσφέρει η Ελλάδα στον τουρίστα και τι η Γαλλία και θα καταλάβετε πολλά...

Από εκεί και μετά λογικό είναι για τον Έλληνα που δεν ταξιδεύει ή όταν ταξιδεύει να ταξιδεύει κατά κανόνα με γκρουπ να έχει την εντύπωση ότι Γαλλία είναι μόνο το Παρίσι... αυτό είναι τεράστιο λάθος... Γαλλία ασφαλώς και δεν είναι μόνο Παρίσι... έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να γράφω για την Ευρώπη και το πόσο υπέροχη είναι... ο Έλληνας όμως έχει την χαζομάρα να πιστεύει πως επειδή είναι κοντά στην Ευρώπη μπορεί να πάει όποτε θέλει... τεράστιο λάθος... η Ευρώπη είναι ακριβή και για να την γυρίσεις χρειάζεσαι λεφτά... άσε πια με την εκνευριστική βλαχονοοτροπία των γαμηλίων ταξιδίων... να πάμε κάπου εξωτικά για να κάνουμε την φιγούρα μας... ποια φιγούρα ρε καϋμένε θα κάνεις αν πας στο Μπαλί ή στην Ταϋλάνδη με ένα χιλιάρικο όλα μέσα... υποτίθεται πως έχεις μαζέψει λεφτά και συνεπώς έχεις την δυνατότητα να κάνεις ένα φανταστικό ταξίδι ζωής και το καις στο Μπαλί? Το χιλιάρικο, λέμε τώρα, θα το έχεις πάντα για να πας φασόν τουρισμό στην Ασία... στην Γαλλία ή την Ιταλία θέλεις χρήματα για να κάνεις ένα τόσο σπέσιαλ ταξίδι... αν τα έχεις δώστα ρε αδελφέ να περάσεις αξέχαστα και άσε τις σαχλαμάρες...

chrisbd

Member
Λενόνια πάρα πολλά εισάγουμε απο Τουρκία και τις εισαγωγές δεν τις κάνει το κράτος για να στηρίξει μια οικονομία αλλά ο εισαγωγέας (παλιοκαπιτάλας) για να στηρίξει την τσέπη του....Εισαγωγές μπορεί να κάνει το κράτος σε ορισμένα βασικά είδη όπως σιτηρά για τα αποθέματα χώρας σε περίπτωση περιόδου ισχών αγελάδων...κάτι σαν αυτή που φαντάζει να πλησιάζει...

Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Ακριβώς όπως τα λέει η Anny. Ένα χαρακτηριστικό του λαού μας (αλλά όχι μόνο του λαού μας) είναι η κουτοπονηριά: η επιδότηση του αγρότη για αλλαγή καλλιέργειας μεταφράστηκε σε "δικαιωματική πληρωμή" στα αυτιά του Έλληνα, και ορίστε τα αποτελέσματα.
Εγώ να αντιστρέψω την ερώτηση και να απευθυνθώ σε σένα, καταναλωτή. Οκ ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με συνεχή ροή αγαθών. Δεκτό. Από τη στιγμή όμως που ξεκίνησε η κρίση και να βάλλεται η Ελλάδα, ΠΟΣΟ μυαλό θέλει για να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να αγοράζεις αργεντίνικα λεμόνια; Ο μανάβης και η λαϊκή έχουν μακράν καλύτερα ελληνικής παραγωγής, στην ίδια τιμή.
ΠΟΣΟ μυαλό θέλει να προτιμήσεις ελληνικά προϊόντα εν γένει για να στηρίξεις τους ντόπιους επιχειρηματίες; Αν δεν είναι και η κρίση αφορμή να τελειώσει η ξενομανία μας τότε δεν υπάρχει σωτηρία..

Αυτά γενικά, τώρα για το αν είμαστε μπουρτζόβλαχοι....Εγώ δε νιώθω. Εσύ είσαι; Οι φίλοι σου; Εννοώ ότι έχω την εντύπωση πως στην Έλλαδα κατοικούν πολλοί προβληματικοί άνθρωποι, αλλά το "υγιές" (πολιτισμένο;) τμήμα του πληθυσμού αντί να τους συμμορφώσει επιλέγει να κρύβεται και να μιζεριάζει...

Παρεπιπτόντως: [FONT=georgia, serif]Από τον Ύστερο Μεσαίωνα και μετά, εμφανίζεται και ο όρος μπουρτζόβλαχος, που αναφέρεται στους ορεσίβιους (βουνίσιοι), αν και όχι απαραίτητα και Βλάχους, μαχητές, που καλούνταν να επανδρώσουν ναυτικά οχυρά, τα μπούρτζια, χωρίς να έχουν ιδέα από θάλασσα, πλοία και κολύμβηση. Όπως είναι λογικό λοιπόν, αυτοί οι αστοιχείωτοι υπερασπιστές των παραλίων φρουρίων, αποτελούσαν θέμα αρνητικού σχολιασμού από τους λεβέντες, δηλαδή τους θαλασσινούς πολεμιστές, οι οποίοι και θα δώσουν στον όρο μπουρτζόβλαχοι, την υποτιμητική του σημασία.

Last edited by a moderator:

chrisbd

Member
Δυστυχώς συμφωνώ απόλυτα με τον traveller παρόλο που είμαι Σαλονικιός, απλά έζησα λίγο στη Γαλλία και είδα την επαρχία της ...Σου δίνεται αυτή η αίσθηση ότι για καμμιά πόλη στην Ελλάδα δεν μπορείς να πεις ότι είναι καλή όταν έχεις στο μυαλό Γαλλία, Αγγλία κλ

mel

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Κι εγώ συμφωνώ με τον Τραβελερ και μίλησα για φήμη. Είπα δηλαδή ότι, όπως η Θεσσαλονίκη έχει τη φήμη περί ερωτικής πόλης, έτσι νόμιζα πως ίσχυε και για το Παρίσι. Μόνο που εκεί δεν είναι απλώς φήμη. Και χαίρομαι που βλέπω κι άλλους που να τους αρέσει η επαρχία της Γαλλίας. Προσθέτω και κάτι άσχετο. Στη διαδρομή Gatwick-Λονδίνο επίσης έπαθα πλάκα κοιτώντας έξω από το τραίνο. Τι φύση, τι σπίτια... Που δεν είναι επαρχία-επαρχία. Για πάνε εδώ στο δικό μας αεροδρόμιο τι εκτρώματα θα δεις! Αν εξαιρέσουμε τη θέα προς τη θάλασσα, δε μου αρέσει καθόλου η διαδρομή.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Traveller κι εγω ετσι λεω με 1000-1500 παω οποτε θελω Ταυλανδες κλπ. και τελικα καταληγω ολο σε ευρωπαικους προορισμους. Μηπως να το δω αλλιως;

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie