• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Ισπανία Χριστούγεννα -Πρωτοχρονιά στη "φθινοπωρινή" Ισπανία

panius

Member
Άλλο ένα όμορφο ταξιδάκι έφτασε στο τέλος του. Αφήσαμε την ηλιόλουστη Βαρκελώνη στις 12 το μεσημέρι και 3μιση ώρες μετά προσγειωθήκαμε σε μια μουντή, χειμωνιάτικη Αθήνα. Όμορφη πόλη η Βαρκελώνη τελικά. Είναι χάρμα να την περπατάς! Υπέροχη η παραλία στην Μπαρσελονέτα, επιστροφή στο 1992 ο λόφος Montjuic με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις να φαίνονται πιο καλοσυντηρημένες από τις κατά 15 χρόνια νεότερες δικές μας που ρημάζουν, απόλαυση η νέα πόλη Eixample με τα όμορφα κτήρια, τα τεράστια πεζοδρόμια, τις ατελείωτες ευθείς λεωφόρους. Έτσι κι έτσι η Λα Ράμπλα και η γοτθική παλιά πόλη που έχουν παραδοθεί αμαχητί στον μαζικό τουρισμό. Highlight, βέβαια της παραμονής μας στη Βαρκελώνη ήταν η γνωριμία μας με την αξιαγάπητη @villi και την όμορφη οικογένειά της! :clap:Να είστε καλά παιδιά! Ελπίζω το ταξίδι επιστροφής να ήταν λιγότερο κουραστικό από αυτό της αναχώρησης. Σας στέλνω τη φωτό οσονούπω!

Για πάμε όμως τώρα λίγο πίσω στο παρελθόν, και συγκεκριμένα 28/12 προς Μαδρίτη μεριά...

3η ημέρα

Σήμερα το πρόγραμμα έχει μονοήμερη στο Τολέδο για μια γερή δόση μεσαιωνικής Ισπανίας.

DSC00329.JPG

Ο σταθμός των λεωφορείων στην Plaza Eliptica ουσιαστικά είναι ενσωματωμένος με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3 του μετρό, με αποτέλεσμα η μετάβαση στο Τολέδο να είναι παιχνιδάκι!

IMG_0244.JPG

Με το που φτάνεις στο σταθμό λεωφορείων του Τολέδο, παίρνεις το αστικό Νο12 που σε ανεβάζει στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης, στη σκιά του επιβλητικού Αλκαζάρ.

IMG_0250.JPG

Το Αλκαζάρ είναι το φρούριο του Τολέδο χτισμένο από την εποχή της αραβικής κατοχής. Περισσότερο γνωστό είναι όμως στους Ισπανούς από την πολιορκία του Αλκαζάρ στην έναρξη του ισπανικού εμφυλίου, όπου μια ομάδα ανυπάκουων στη νόμιμη κυβέρνηση στρατιωτικών ταμπουρώθηκαν μέσα σε αυτό μαζί με τις οικογένειές τους. Η πολιορκία κράτησε 3 μήνες περίπου, το κτήριο ισοπεδώθηκε από το σφυροκόπημα του πυροβολικού, αλλά παραδόξως οι στασιαστές άντεξαν, μέχρι που ήρθε ο στρατός του Φράνκο και τους απελευθέρωσε. Η όλη φάση αποτέλεσε σπουδαία προπαγανδιστική νίκη του δικτάτορα για το "δίκαιο" του αγώνα του. Κορυφαίο γεγονός: η σύλληψη του 16χρονου γιου του αρχηγού των στασιαστών και το τηλεφώνημα που ακολούθησε...
-Πατέρα, θα με σκοτώσουν αν δεν παραδοθείτε!
-Τότε παιδί μου ετοιμάσου να πεθάνεις σαν καλός πατριώτης!
Μισό λεπτό να σκουπίσω τα δάκρυα και συνεχίζω...

DSC00335.JPG

Στην κεντρική πλατεία Zocodover, δίπλα στο Αλκαζάρ ήπιαμε το καπουτσίνο μας με μόλις 2,45 ευρώ παρακαλώ! Ας τα βλέπουν αυτά κάτι "lounge", mi xeso καφετέριες σε Κορυδαλλούς και Αγίες Βαρβάρες που τον χρεώνουν 3μιση και 4.

IMG_0256.JPG

Περπάτημα στα στενά δρομάκια. Κύριο χαρακτηριστικό, τα κλειστά μπαλκόνια από μέταλλο ή ξύλο.

DSC00356.JPG

Να και ο καθεδρικός!

DSC00347.JPG

Φουλ γοτθικός στο σύνολό του...

IMG_0275.JPG

...αλλά και με εμφανείς αραβικές επιρροές στα πιο παλιά τμήματα του ναού καθώς άρχισε να χτίζεται αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Άραβες.

IMG_0277.JPG

Δεν λείπει όμως ούτε το μπαρόκ! Εδώ πρόκειται ουσιαστικά για έναν φεγγίτη που έγινε 2 αιώνες μετά την ολοκλήρωση του ναού προκειμένου να φωτίσει το ιδιαίτερα σκοτεινό ανατολικό τμήμα πίσω από το ιερό.

IMG_0280.JPG
Το λες και λίγο spooky!

IMG_0282.JPG

Μια από τις μεγαλύτερες συλλογές Δομίνικου Θεοτοκόπουλου θα την βρείτε εδώ, στον καθεδρικό του Τολέδο! Εδώ, ο Ιησούς λίγο πριν Τον σταυρώσουν. Η γαλήνια έκφραση του προσώπου Του σε σχέση με τον πανικό που επικρατεί τριγύρω δείχνει ότι μάλλον έχει ήδη αποχωριστεί τα εγκόσμια πριν επέλθει ο φυσικός θάνατος.

la.jpg

Ζεστή καροτόσουπα στο La Malquerida, λίγο πιο πάνω από τον καθεδρικό. Ακόμα μας ψάχνουν να τους πληρώσουμε το κρασί. Αφού δεν το χτύπησαν. Εμείς φταίμε;

IMG_0348.JPG

Υποχρεωτική στάση στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο Santo Tome για να γευτούμε το ντόπιο γλυκισματάκι mazapan. Με βάση το αμύγδαλο, εμφάνιση κρεμ μπρουλέ και σχήμα κουραμπιέ, ήταν πεντανόστιμο!!! Και ακριβό! Περίπου 8 ευρώ τα οχτώ κομμάτια (μη φανταστείτε, μια μπουκίτσα ήτανε).

IMG_0275.JPG

Η ουρά είναι για την εκκλησία του Santo Tome όπου φυλάσσεται το πιο σημαντικό ίσως έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, "Η ταφή του κόμητος Οργκαθ". Αξίζει να διαβάσετε την παρακάτω ανάλυση πριν πάτε να το δείτε: http://peopleandideas.gr/2014/12/04/the-burial-of-the-count-of-orgaz-by-el-greco/ Αυτό που θα πω εγώ εδώ είναι ότι με αυτό το έργο ο Ελ Γκρέκο καταξιώθηκε στην Ισπανία, είναι το πρώτο του καθαρά προσωπικό έργο χωρίς τις βενετσιάνικες επιρροές των προηγούμενων πινάκων του και μάλιστα μία από τις φιγούρες του πίνακα απεικονίζει τον ίδιο τον ζωγράφο! (κρίμα που δεν μπόρεσα να βγάλω φωτό :( )

IMG_0354.JPG

IMG_0363.JPG

IMG_0345.JPG

Η βόλτα συνεχίστηκε ανάμεσα στα πέτρινα καμπαναριά, τις πύλες και τις καμάρες...

IMG_0374.JPG

όταν κατηφορίσαμε στη γέφυρα του Σαν Μαρτίν, που εδώ και 6 αιώνες ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Τάγου, είχε πια σουρουπώσει...

IMG_0409.JPG

Με τα μνημεία του λουσμένα στο φως των προβολέων, το Τολέδο μας αποχαιρέτησε. Γυρίσαμε στο σταθμό των λεωφορείων με τα πόδια, αλλάξαμε χωρίς πρόβλημα το εισιτήριο επιστροφής που είχαμε κλείσει με άλλο δρομολόγιο που έφευγε νωρίτερα και μιάμιση ώρα αργότερα χαλαρώναμε στο ξενοδοχείο μας στη Μαδρίτη, πλήρεις από εικόνες, ιστορία, γεύσεις και τέχνη.

villi

Member
Το travelstories μας ενώνει παντού!Ήσασταν η καλύτερη παρέα το τελευταίο βράδυ μας στη Βαρκελώνη!Κι εμένα μου άρεσε η πόλη,χαλαρή,μοντέρνα,να χαίρεσαι να περπατάς και να χαζέυεις!Κι όπως είπαμε σας περιμένω Βουκουρέστι!!!

panius

Member
πολυ ομορφη ιστορια σε ευχαριστουμε πολυ.μιας και ετοιμαζομαι και εγω για ισπανια το επομενο ταξιδι μου,Μαδριτη ή Βαρκελωνη??
Δύσκολο... πόσες μέρες σχεδιάζεις να μείνεις; Γιατί δεν πας και στις 2; Τα τρένα είναι αφάνταστα βολικά και ταχύτατα! Αν πάντως πας για τριημεράκι να διαλέξεις Βαρκελώνη. Αν πας για πενθήμερο να διαλέξεις Μαδρίτη.

coco

Member
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
εγω το αναποδο θα ελεγα..

panius

Member
εγω το αναποδο θα ελεγα..
Νομίζω 3 μέρες στη Μαδρίτη θα σου αφήσουν ένα αίσθημα ανικανοποίητου, ότι δεν πρόλαβες να τα δεις όλα. Με πόλεις-διαμάντια σχεδόν στα προάστια, μουσεία, ανάκτορα και μοναστήρια τι να πρωτοπρολάβεις σε 3 μέρες; Την Βαρκελώνη, σε 3 μέρες νομίζω μπορείς να την διαχειριστείς καλύτερα. Παίζει ρόλο βέβαια και ποια εποχή πας. Αν μιλάμε για Καλοκαίρι, τότε ναι, ψηφίζω κι εγώ Βαρκελώνη ανεξαρτήτως ημερών καθώς η Μαδρίτη απ' ότι λένε είναι ανυπόφορη λόγω ζέστης.

zouzou92

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μαδρίτη
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Νομίζω 3 μέρες στη Μαδρίτη θα σου αφήσουν ένα αίσθημα ανικανοποίητου, ότι δεν πρόλαβες να τα δεις όλα. Με πόλεις-διαμάντια σχεδόν στα προάστια, μουσεία, ανάκτορα και μοναστήρια τι να πρωτοπρολάβεις σε 3 μέρες; Την Βαρκελώνη, σε 3 μέρες νομίζω μπορείς να την διαχειριστείς καλύτερα. Παίζει ρόλο βέβαια και ποια εποχή πας. Αν μιλάμε για Καλοκαίρι, τότε ναι, ψηφίζω κι εγώ Βαρκελώνη ανεξαρτήτως ημερών καθώς η Μαδρίτη απ' ότι λένε είναι ανυπόφορη λόγω ζέστης.
επειδη πριν λιγες μερες γυρισα απο ρωμη λεω για σεπτεμβρη(εχω καιρο μπροστα μου)απλα θελω σιγα σιγα να οργανωνομαι να ξερω για ποια πολη να ψαξω πληροφοριες.κανα πενθημερο λεμε να παμε(αναλογα τα οικονομικα μας βασικα).ηθελα να συνδιασω και τις 2 πολεις αλλα θα χρειαστω πανω απο μια εβδομαδα να παω και στις 2.αρα να επιλεξω μαδριτη?

panius

Member
4η ημέρα

Σήμερα είμαστε καλεσμένοι στο σπιτάκι της Ρέινας Σοφίας και του Χουάν του Κάρλος...

IMG_0420.JPG

Φτωχική η γειτονιά στα πέριξ του παλατιού...

IMG_0428.JPG

ένα πέπλο ομίχλης σκέπαζε την πόλη, έτσι για να θυμηθούμε ότι είχαμε... Φθινόπωρο, χαχαχαχαχαχα!!!

IMG_0423.JPG

Τα αγάλματα των Χοσέ Αρμάντο Μαρία Ντολόρες;;;

IMG_0429.JPG

Να και η μητρόπολη έξω από το παλάτι. Είναι απορίας άξιον πώς γίνεται μια αυτοκρατορία, που έφτιαξε δεκάδες τεράστιους και μνημειώδεις καθεδρικούς ναούς σε όλη τη λατινική Αμερική, να αφήσει την πρωτεύουσά της επί 4 αιώνες χωρίς καθεδρικό. Ο συγκεκριμένος χτίστηκε τέλη 1800 και ακόμα άβαφος είναι μέσα απ' ότι μαθαίνω... Ναι, η ουρά είναι για να μπούμε στο παλάτι! Μια ώρα περιμέναμε! Ντροπή Σοφία! Είμαστε και πατριώτες!

IMG_0434.JPG

Να και το σπιτάκι με τα 3000 δωμάτια!!!

IMG_0446.JPG

Φελίπε, να χαίρεσαι το γυναικάκι σου! Κούκλα η Λετίσια!!!... Τι άλλα νέα;... Τι;... Έγινες βασιλιάς;;;...Πότε παιδί μου;;;... Πέρσι το Καλοκαίρι;...Χαμπάρι δεν πήρα... άντε και του χρόνου, φώναξε μου τώρα τη μάνα σου να της τα πω ένα χεράκι...

IMG_0462.JPG

Όλη η οικογένεια απαρτία; Χαλάλι η αναμονή! Χριστίνα σε ευχαριστώ για τα λουλούδια, αλλά έχω αλλεργία. Πάρτα από 'δω! Σοφία μου!!! (ματς μουτς) Πολύ ωραίο το σπιτάκι σου. Μου το δείχνεις μετά. Πάμε τώρα να φάμε γιατί ξεροσταλιάσαμε έξω περιμένοντας... τι καλό έφτιαξες;

DSC00389.JPG

Φτώχεια καταραμένη! Το χαβιάρι μαύρο, το κρασί παλιό, το τυρί μουχλιασμένο...

DSC00385.JPG

Και δηλαδή τώρα, το γεγονός ότι όλο το δωμάτιο είναι καλυμμένο με πορσελάνη για καλό μου το λες; Σαν σοκολατάκι σε φοντανιέρα νιώθω...

DSC00378.JPG

"Το δικό μας παλάτι διαθέτει και μπάνια, ενώ στις Βερσαλλίες δεν έχουν γιατί οι Γάλλοι είναι βρώμικοι και έβαζαν αρώματα για να καλύπτουν τη μπόχα!" Έτσι ακριβώς τα είπε η αγγλόφωνη ξεναγός στο διπλανό γκρουπάκι αφήνοντάς μας άφωνους! (γενικά, να ξέρετε οι φωτογραφίες μέσα στο παλάτι απαγορεύονται αυστηρά. Στην τραπεζαρία έβαλε ο φρουρός τον τουρίστα να σβήσει μπροστά του τις φωτογραφίες που τράβηξε. Εγώ, πιο μουλωχτός, με τη μικροσκοπική action cam κατάφερα και έβγαλα αρκετές).

IMG_0477.JPG

Βγήκαμε από το παλάτι... η ομίχλη είχε εξαφανιστεί και ένας υπέροχος γαλανός ουρανός μας συντρόφευσε στο υπόλοιπο της βόλτας μας...

Προσπαθώ να ανεβάσω κι άλλες φωτογραφίες αλλά δεν μ' αφήνει ("an error occured" )... υπάρχει μήπως κάποιο όριο στις φωτό που ανεβάζουμε σε κάθε ανάρτηση; Anyway... σταματώ εδώ και συνεχίζω με καινούργια ανάρτηση...

panius

Member
επειδη πριν λιγες μερες γυρισα απο ρωμη λεω για σεπτεμβρη(εχω καιρο μπροστα μου)απλα θελω σιγα σιγα να οργανωνομαι να ξερω για ποια πολη να ψαξω πληροφοριες.κανα πενθημερο λεμε να παμε(αναλογα τα οικονομικα μας βασικα).ηθελα να συνδιασω και τις 2 πολεις αλλα θα χρειαστω πανω απο μια εβδομαδα να παω και στις 2.αρα να επιλεξω μαδριτη?
Για πενθημεράκι μια χαρά είναι η Μαδρίτη! Ψάξτο και συ λίγο. Διάβασε για τις 2 πόλεις λίγα πράγματα και αποφασίζεις τι σε ενδιαφέρει. Θες κλασική Ισπανία (ίσως και καμιά ταυρομαχία;) Τότε Μαδρίτη ασυζητητί! Σε ενδιαφέρει περισσότερο η αρχιτεκτονική του Γκαουντί, οι βόλτες στην παραλία, ίσως και κανά μπανάκι; Τότε Βαρκελώνη...

panius

Member
4η ημέρα (συνέχεια...)

IMG_0490.JPG

Διασχίσαμε τον κήπο, στα βόρεια του παλατιού...

IMG_0504.JPG

...και ανηφορήσαμε μέχρι τον αιγυπτιακό ναό του Debod, ο οποίος μεταφέρθηκε πέτρα - πέτρα από την περιοχή του Ασουάν. Δώρο της Αιγύπτου στην Ισπανία για τη βοήθεια που πρόσφερε στη διάσωση των αρχαιολογικών της θυσαυρών από τα νερά του φράγματος του Ασουάν.

IMG_0512.JPG

Πιο πολύ πάντως μας αποζημίωσε η υπέροχη θέα από ένα πλάτωμα πίσω από τον αρχαίο ναό.

IMG_0524.JPG

Μπήκαμε πάλι στη καρδιά της πόλης και περπατήσαμε όμορφες γειτονιές...

IMG_0528.JPG

...με όμορφες διακοσμήσεις από πολύχρωμα πλακάκια στις εισόδους των καταστημάτων...

IMG_0525.JPG

...ακριβώς πίσω από τα μέγαρα της Gran Via, όπου φαίνεται πώς κατεδαφίστηκαν δεκάδες παλιά κτήρια προκειμένου να περάσει η καινούργια λεωφόρος.

IMG_0531.JPG

Εκεί κοντά φάγαμε στο εξαιρετικό Topolino την πρώτη μας παέγια με θαλασσινά. Φορτωμένος μπουφές με μεγάλη ποικιλία φαγητών και γλυκών όπου με 12 ευρώ μπορείς να φας όσο θες, μέχρι σκασμού! Ευχαριστώ τους συμφορουμίτες για την πρόταση!

IMG_0536.JPG

Puerta Del Sol για άλλη μια υποχρεωτική στάση για φωτογράφιση. Το έμβλημα της Μαδρίτης. Η συμπαθέστατη αρκουδίτσα υπάρχει παντού! Μέχρι και στα καπάκια των υπονόμων στα πεζοδρόμια!

IMG_0603.JPG

Μετά από ολιγόωρη παραμονή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, πήγαμε στο Torres Bermejas , ένα από τα ιστορικότερα Tablao της Μαδρίτης για παρακολούθηση φλαμένγκο. Ωραίος χώρος, φοβερή εμπειρία! Η ένταση, το πάθος, οι φωνές, τα παλαμάκια... σίγουρα ένα από τα highlight του ταξιδιού. Κλείσαμε online από το http://www.flamencotickets.com/madrid-flamenco-shows χωρίς έξτρα προμήθεια και πολύ εύκολα την ίδια κιόλας μέρα! Α! ξέχασα! 41 ευρώ το άτομο με ποτό!

IMG_0631.JPG

Βόλτα στη νυχτερινή Μαδρίτη με τα υπέροχα κτήρια και συντριβάνια, εντυπωσιακά φωταγωγημένα...

gin.jpg

...και μια τελευταία στάση πριν το ξενοδοχείο: σοκολατερία San Gines. Θεσμός στη Μαδρίτη από το 1894. Ανοιχτό 24 ώρες, ουρές για να μπεις μέσα και οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν φλυτζάνια με το καυτό, σκούρο, πηχτό και ευωδιαστό υγρό που ρέει σαν χείμαρρος από τις κανάτες!

IMG_0636.JPG
Φυσικά πήραμε και τσούρος!!! Τα αυτονόητα θα λέμε τώρα! Μόλις 8 ευρώ οι 2 μερίδες!!!

Καληνύχτα Μαδρίτη! Σήμερα πραγματικά μας μάγεψες!!! Αύριο έχουμε εκδρομούλα πάλι!!!

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Ωραίο ταξιδι κανατε σε δυο υπεροχες πόλεις !
Σε ευχαριστώ που το μοιραζεσαι μαζι μας ....

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.635
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom