travelbreak
Member
- Μηνύματα
- 1.834
- Likes
- 15.682
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Μια μέρα στη Μανίλα
- Palawan - ψάχνοντας το υπόγειο ποτάμι
- Palawan - El Nido κ χωριά με χρώμα
- 2 μέρες στο Cebu - Φαλαινοκαρχαρίες στο Oslob
- Bohol - Πυγολαμπίδες
- Bohol - Σοκολατένιοι λόγοι κ Tarsier
- Παραμονή Πρωτοχρονιάς κοντά στο Pinatubo
- Luzon - Στον κρατήρα του Pinatubo
- Απ'το Dagupan στην κορδιλιέρα του Luzon
- Hanging Coffins κ σπηλιές στη Σαγάδα
- Banaue - Rice Terraces κ φυλή Ifugao
- Πάλι στη Μανίλα
- Ηφαίστειο κ λίμνη Τάαλ
- Καταρράκτης Pagsanjan
- Επίλογος
Εισαγωγή
Είναι πολύ σημαντικό όταν ξεκινάς ένα ταξίδι (και μάλιστα μακρινό) να έχεις προσδιορίσει αυτά που περιμένεις να σου δώσει. Εικόνες, συναισθήματα, φωτογραφίες, φαγητό, επικοινωνία με ντόπιους, διασκέδαση και ό,τι άλλο αξιολογεί ο καθένας ως σπουδαίο και απαραίτητο για την επιτυχία ενός ταξιδιού. Εγώ βέβαια δεν το κάνω αυτό, ή τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που να επιδιώκω όλα αυτά μετ’ επιτάσεως. Πριν πάω κάνω το πρόγραμμα ώστε να δω αυτά που έχει ο τόπος που επισκέπτομαι και θα τα κρίνω εκ των υστέρων. Θέλω να δω τι θα νιώσω και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και μετά την επιστροφή.
Πάντα μας επηρεάζουν τα λόγια γνωστών μας που έχουν επισκεφτεί το μέρος που πρόκειται να πάμε. Τα ακούω, αλλά όχι με πολλή προσοχή, γιατί άλλα τα ενδιαφέροντα που έχει ο καθένας. Προτιμώ να μου πουν κάποια συγκεκριμένα αξιοθέατα παρά τα γενικόλογα: είναι υπέροχα, τρομερά τοπία, καταπληκτικό φαγητό και τέτοια. Αυτά τα τελευταία έτσι κι αλλιώς θα τα δω. Ενώ αν μου πουν ένα μέρος, που ίσως εγώ μελετώντας τη χώρα δεν το έχω προσέξει ιδιαίτερα, θα με βοηθήσει να το ψάξω περισσότερο και να αποφασίσω αν θα πάω ή όχι.
Για τις Φιλιππίνες δεν είχα μιλήσει σε κανένα από τους γνωστούς μου (συνήθως έτσι γίνεται) και πήγαμε με μόνες πληροφορίες από δικό μου ψάξιμο για τη χώρα. Ευτυχώς το Lonely Planet είναι αξιόπιστο και τα μέρη που πρότεινε για τις περιοχές που επισκεπτόμασταν είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Βέβαια, δε συμβαίνει πάντα να έχει τέτοια επιτυχία σε όλα. Τελικά φύγαμε με χαμηλές προσδοκίες για τη χώρα και γυρίσαμε παραπάνω από ικανοποιημένοι.
Όταν σκέφτηκα να πάμε Φιλιππίνες δε με ένοιαζε τι θα δούμε. Ήξερα ότι είναι μια μακρινή χώρα και σίγουρα θα έχει ενδιαφέροντα. Υπήρχε στα απώτερά μου ταξιδιωτικά σχέδια με μια αύρα τόσο απόμακρη που και μόνο γι αυτό θα ήθελα να την επισκεφτώ. Η απόφαση πάρθηκε πριν αρχίσω το ψάξιμο για τα σημεία ενδιαφέροντος που έχει. Ήξερα ότι θα βρω πολλά να δω και να κάνω. Μόλις πήρα το βιβλίο του Lonely Planet άρχισα να τα ψάχνω και δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω. Η αλήθεια είναι πως από τις 15 βασικές φωτογραφίες στην αρχή του βιβλίου, οι επτά είναι σχετικές με τη θάλασσα. Εμείς παραλίες δε θέλαμε, αν και επειδή φοβόμασταν ότι θα είχαμε χρόνο κρατούσαμε και τα μαγιό μας για κολύμπι. Σχεδόν δε χρειάστηκαν. Διάβασα και όλους από το Travelstories που έλεγαν για τις ωραίες παραλίες και τα δέντρα που έφταναν ως τη θάλασσα. Δεν έλεγαν πολλά για κάτι διαφορετικό. Κάποιος σου άφηνε την εντύπωση ότι εκεί έχει φτώχεια και επικινδυνότητα. Φτώχεια ναι, επικίνδυνα όχι. Ανάλογα τι θα βιώσει ο καθένας.
Οι σχετικές ιστορίες που διάβασα είναι από τους: @Georgitsa 0707, @DrG, @mpampis1979 και @go2dbeach . Ρώτησα και ένα δικό μου γνωστό που πήγε πέρυσι για ένα μήνα και μου τα είπε όλα ρόδινα. Βέβαια και εκείνος έκανε κυρίως παραλίες και καταδύσεις. Συμπτωματικά είναι ο γιος του συνταξιδιώτη μας του Γιάννη.
Εμείς είδαμε μια υπέροχη χώρα. Διευκρινίζω όμως ότι δεν έχει ως φύση πράγματα που δεν έχει αλλού, από αυτά που καταφέραμε να δούμε τουλάχιστον. Εκείνο που ήταν ιδιαίτερο ήταν οι ορυζώνες με τα χωριά στην ορεινή χώρα στην περιοχή του Μπανάουε. Τα ηφαίστεια ήταν πολύ όμορφα, αλλά πιο ωραίες ήταν οι διαδρομές μέχρι τους κρατήρες που πήγαμε. Και οι καταρράκτες ήταν μικροί και ασήμαντοι, όμως οι πορείες ως εκεί ήταν απίθανες. Εν ολίγοις οι δραστηριότητες ήταν αυτές που έδωσαν την τεράστια ομορφιά στη χώρα. Και ευτυχώς κάναμε αρκετές ώστε να επιστρέψουμε γεμάτοι ικανοποίηση.
Από προετοιμασία δεν κάναμε και πολλά πράγματα, αφού ούτε βίζα χρειάζεται, ούτε άλλη γραφειοκρατική διαδικασία. Χρήματα αλλάζαμε εκεί, είτε σε ανταλλακτήρια είτε με ανάληψη από ΑΤΜ. Η πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιούνται αλλά όχι πάντα και παντού. Τα μισά ξενοδοχεία που είχα κλείσει, ας πούμε, δε δέχονταν. Και δυο τοπικές εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων ήθελαν μετρητά. Θεωρήσαμε ότι εκεί έχουν πάντα καλοκαιρία και πήραμε μόνο καλοκαιρινό ρουχισμό. Μόνο η Ντίνα, πάντα προσεκτική, είχε μαζί της ό,τι χρειαζόταν ακόμα και για χιόνια. Και της χρειάστηκαν όταν μείναμε τρεις μέρες πάνω στα βουνά του Λουζόν.
Η παρέα μας γνωστή: εγώ, η γυναίκα μου η Ντίνα, ο Φίλιππος με τη γυναίκα του και ο Γιάννης. Πέντε άτομα είναι το όριο σε τέτοια ταξίδια. Αν προστεθεί άλλο ένα θα υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις.
Το ταξίδι αυτό σχεδιάστηκε από τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και είχαν όλα τακτοποιηθεί από τότε. Αεροπορικά εισιτήρια (διεθνή και εσωτερικά), ξενοδοχεία, αυτοκίνητα και μία ημερήσια εκδρομή. Όλα αυτά έγιναν πολύ ωραία, αλλά είχα, όπως κάθε φορά, τους ενδοιασμούς μου για το ποσοστό επιτυχίας μας. Κάθε φορά που οργανώνω ένα ταξίδι φοβάμαι για την πραγματοποίηση των στόχων του. Φοβάμαι δηλαδή μήπως κάτι δεν πάει σύμφωνα με το σχεδιασμό.
Στοιχεία για τη χώρα
Να αναφέρω μερικά στοιχεία για τη χώρα που πήρα από τη Βικιπαίδεια.
Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων αποτελείται από 7.107 νησιά στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό, συνολικής έκτασης 300.000 τ.χλμ. και πληθυσμό 107.190.081 σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2018. Πρωτεύουσα είναι η Μανίλα.
Οι Φιλιππινέζοι έχουν πολυεθνική καταγωγή. Η πλειονότητα κατάγεται από τους αυστρανήσιους αυτόχθονες. Υπάρχουν μειονότητες κινεζικής, ισπανικής, βρετανικής, αμερικανικής, ινδικής, κορεατικής, αραβικής και ινδονησιακής καταγωγής.
Η χώρα ήταν, παλαιότερα, αποικία της Ισπανίας και των ΗΠΑ και έχει στενούς δεσμούς με τη Δύση. Ο Ρωμαιοκαθολικισμός είναι η επίσημη θρησκεία, τα Φιλιππινέζικα (ή Φιλιπίνο, τυποποιημένη διάλεκτος των Ταγκαλόγκ) και τα Αγγλικά είναι οι επίσημες γλώσσες.
Πλέοντας για λογαριασμό της Ισπανίας, ο Πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος και το πλήρωμά του έφθασαν στο αρχιπέλαγος το 1521. Ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε από τους γηγενείς πολεμιστές στο νησί Μακτάν. Ο στρατηγός Μιγκέλ Λόπεθ ντε Λεγκάθπι (Miguel López de Legazpi) έφθασε από το Μεξικό το 1565 και διαμόρφωσε τις πρώτες ισπανικές κτήσεις στο Σεμπού και προετοίμασε το έδαφος για την αποίκιση. Το 1571 καθιέρωσε τη Μανίλα ως πρωτεύουσα της νέας ισπανικής αποικίας.
Ρωμαιοκαθολικοί ιεραπόστολοι βάφτισαν τους περισσότερους από τους κατοίκους. Στα επόμενα 333 έτη, οι Ισπανοί στρατιώτες καταστέλλουν τις διάφορες τοπικές επαναστάσεις και αποκρούουν διάφορες εξωτερικές απειλές κατά της αποικίας.
Ο Ισπανοαμερικανικός πόλεμος άρχισε στην Κούβα το 1898 και έφθασε σύντομα στις Φιλιππίνες, όταν ο Τζόρτζ Ντιούι (George Dewey) επικράτησε των Ισπανών στη ναυμαχία του κόλπου της Μανίλα. Ο Αγκουινάλδο κήρυξε την ανεξαρτησία των Φιλιππίνων στις 12 Ιουνίου 1898 και έγινε αρχηγός του κράτους. Ως συνέπεια της ήττας της στον πόλεμο, η Ισπανία παραχώρησε τις Φιλιππίνες, μαζί με την Κούβα, το Γκουάμ και το Πουέρτο Ρίκο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1899, ο πόλεμος συνεχίστηκε μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και των Φιλιππινέζων επαναστατών, οι οποίοι συνέχισαν τη βία των προηγούμενων ετών. Οι ΗΠΑ κήρυξαν το τέλος του πολέμου, όταν συνελήφθη ο Αγκουινάλδο από τα αμερικανικά στρατεύματα στις 23 Μαρτίου 1901, αλλά η εξέγερση συνεχίστηκε έως το 1913 και κόστισε τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο Φιλιππινέζους.
Αφότου νικήθηκαν οι Ιάπωνες το 1945, οι Φιλιππίνες επέτυχαν ανεξαρτησία από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 4 Ιουλίου 1946.
Από το 1946, το πρόσφατα ανεξάρτητο Φιλιππινέζικο κράτος έχει να αντιμετωπίσει την πολιτική αστάθεια με τις διάφορες επαναστατικές ομάδες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στην αρχή της δεκαετίας του 1970 γνώρισε οικονομική ανάπτυξη που ήταν η δεύτερη στην Ασία, μετά την Ιαπωνία.
Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 69,3 χρόνια (66,2 χρόνια οι άνδρες και 72,6 οι γυναίκες).
Οι Φιλιππίνες είναι ένα κοσμικό κράτος με συνταγματικό διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Ως αποτέλεσμα της ισπανικής πολιτιστικής επιρροής, οι Φιλιππίνες είναι μία από τις δύο κυρίως Ρωμαιοκαθολικές χώρες της Ασίας, ενώ η άλλη είναι το Ανατολικό Τιμόρ, μια πρώην πορτογαλική αποικία. Περισσότερο από το 90% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί: περίπου 81% ανήκουν στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ 9,5% ανήκει στα προτεσταντικά χριστιανικά δόγματα, όπως το Iglesia ni Cristo, της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας των Φιλιππίνων, η Ενωμένη Εκκλησία του Χριστού στις Φιλιππίνες (μία κεντρική προτεσταντική Ενωμένη Εκκλησία), και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.
Να σημειωθεί δε, ότι οι Φιλιππίνες είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, μαζί με το Βατικανό, όπου απαγορεύεται το διαζύγιο.
Οι Φιλιππίνες πάνε 6 ώρες μπροστά από εμάς.
Έκτακτο
Η επόμενη είδηση είναι από τον τύπο στις 12/1/2020:
Οι αερολιμενικές αρχές στις Φιλιππίνες ανέστειλαν τις πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλας καθώς ένα ηφαίστειο στη γειτονική επαρχία Μπατάνγκας εκτόξευσε μια γιγαντιαία στήλη καπνού.
Νωρίτερα σήμερα το ηφαίστειο Ταάλ εκτόξευσε μια στήλη τέφρας σε ύψος ενός χιλιομέτρου συνοδευόμενη από δυνατούς ήχους και δονήσεις, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για μια έκρηξη εντός εβδομάδων.
Εμείς το είδαμε όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία:
Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων αύξησε στο 3 το επίπεδο συναγερμού-- με ανώτατο επίπεδο το 5-- ενώ οι αρχές της χώρας διέταξαν την απομάκρυνση περίπου 8.000 κατοίκων από την περιοχή.
Παράλληλα, το Εθνικό Συμβούλιο Μείωσης και Διαχείρισης του Κινδύνου Φυσικών Καταστροφών ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση εκκένωσης έχει ξεκινήσει και αυτής ηγούνται αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης.
Την Δευτέρα, 6/1/2020,ήμασταν σε αυτό το ηφαίστειο. Την επομένη φύγαμε από τη Μανίλα. Αυτό σημαίνει ότι αν ήμασταν εκεί τη μέρα της έκρηξης θα ήταν δύσκολη η αναχώρησή μας, αλλά και μάλλον δε θα βλέπαμε τον κρατήρα με τη λίμνη. Ασφαλώς και παρακάτω περιγράφω την επίσκεψη της παρέας μας στο Τάαλ.
Είναι πολύ σημαντικό όταν ξεκινάς ένα ταξίδι (και μάλιστα μακρινό) να έχεις προσδιορίσει αυτά που περιμένεις να σου δώσει. Εικόνες, συναισθήματα, φωτογραφίες, φαγητό, επικοινωνία με ντόπιους, διασκέδαση και ό,τι άλλο αξιολογεί ο καθένας ως σπουδαίο και απαραίτητο για την επιτυχία ενός ταξιδιού. Εγώ βέβαια δεν το κάνω αυτό, ή τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που να επιδιώκω όλα αυτά μετ’ επιτάσεως. Πριν πάω κάνω το πρόγραμμα ώστε να δω αυτά που έχει ο τόπος που επισκέπτομαι και θα τα κρίνω εκ των υστέρων. Θέλω να δω τι θα νιώσω και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και μετά την επιστροφή.
Πάντα μας επηρεάζουν τα λόγια γνωστών μας που έχουν επισκεφτεί το μέρος που πρόκειται να πάμε. Τα ακούω, αλλά όχι με πολλή προσοχή, γιατί άλλα τα ενδιαφέροντα που έχει ο καθένας. Προτιμώ να μου πουν κάποια συγκεκριμένα αξιοθέατα παρά τα γενικόλογα: είναι υπέροχα, τρομερά τοπία, καταπληκτικό φαγητό και τέτοια. Αυτά τα τελευταία έτσι κι αλλιώς θα τα δω. Ενώ αν μου πουν ένα μέρος, που ίσως εγώ μελετώντας τη χώρα δεν το έχω προσέξει ιδιαίτερα, θα με βοηθήσει να το ψάξω περισσότερο και να αποφασίσω αν θα πάω ή όχι.
Για τις Φιλιππίνες δεν είχα μιλήσει σε κανένα από τους γνωστούς μου (συνήθως έτσι γίνεται) και πήγαμε με μόνες πληροφορίες από δικό μου ψάξιμο για τη χώρα. Ευτυχώς το Lonely Planet είναι αξιόπιστο και τα μέρη που πρότεινε για τις περιοχές που επισκεπτόμασταν είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Βέβαια, δε συμβαίνει πάντα να έχει τέτοια επιτυχία σε όλα. Τελικά φύγαμε με χαμηλές προσδοκίες για τη χώρα και γυρίσαμε παραπάνω από ικανοποιημένοι.
Όταν σκέφτηκα να πάμε Φιλιππίνες δε με ένοιαζε τι θα δούμε. Ήξερα ότι είναι μια μακρινή χώρα και σίγουρα θα έχει ενδιαφέροντα. Υπήρχε στα απώτερά μου ταξιδιωτικά σχέδια με μια αύρα τόσο απόμακρη που και μόνο γι αυτό θα ήθελα να την επισκεφτώ. Η απόφαση πάρθηκε πριν αρχίσω το ψάξιμο για τα σημεία ενδιαφέροντος που έχει. Ήξερα ότι θα βρω πολλά να δω και να κάνω. Μόλις πήρα το βιβλίο του Lonely Planet άρχισα να τα ψάχνω και δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω. Η αλήθεια είναι πως από τις 15 βασικές φωτογραφίες στην αρχή του βιβλίου, οι επτά είναι σχετικές με τη θάλασσα. Εμείς παραλίες δε θέλαμε, αν και επειδή φοβόμασταν ότι θα είχαμε χρόνο κρατούσαμε και τα μαγιό μας για κολύμπι. Σχεδόν δε χρειάστηκαν. Διάβασα και όλους από το Travelstories που έλεγαν για τις ωραίες παραλίες και τα δέντρα που έφταναν ως τη θάλασσα. Δεν έλεγαν πολλά για κάτι διαφορετικό. Κάποιος σου άφηνε την εντύπωση ότι εκεί έχει φτώχεια και επικινδυνότητα. Φτώχεια ναι, επικίνδυνα όχι. Ανάλογα τι θα βιώσει ο καθένας.
Οι σχετικές ιστορίες που διάβασα είναι από τους: @Georgitsa 0707, @DrG, @mpampis1979 και @go2dbeach . Ρώτησα και ένα δικό μου γνωστό που πήγε πέρυσι για ένα μήνα και μου τα είπε όλα ρόδινα. Βέβαια και εκείνος έκανε κυρίως παραλίες και καταδύσεις. Συμπτωματικά είναι ο γιος του συνταξιδιώτη μας του Γιάννη.
Εμείς είδαμε μια υπέροχη χώρα. Διευκρινίζω όμως ότι δεν έχει ως φύση πράγματα που δεν έχει αλλού, από αυτά που καταφέραμε να δούμε τουλάχιστον. Εκείνο που ήταν ιδιαίτερο ήταν οι ορυζώνες με τα χωριά στην ορεινή χώρα στην περιοχή του Μπανάουε. Τα ηφαίστεια ήταν πολύ όμορφα, αλλά πιο ωραίες ήταν οι διαδρομές μέχρι τους κρατήρες που πήγαμε. Και οι καταρράκτες ήταν μικροί και ασήμαντοι, όμως οι πορείες ως εκεί ήταν απίθανες. Εν ολίγοις οι δραστηριότητες ήταν αυτές που έδωσαν την τεράστια ομορφιά στη χώρα. Και ευτυχώς κάναμε αρκετές ώστε να επιστρέψουμε γεμάτοι ικανοποίηση.
Από προετοιμασία δεν κάναμε και πολλά πράγματα, αφού ούτε βίζα χρειάζεται, ούτε άλλη γραφειοκρατική διαδικασία. Χρήματα αλλάζαμε εκεί, είτε σε ανταλλακτήρια είτε με ανάληψη από ΑΤΜ. Η πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιούνται αλλά όχι πάντα και παντού. Τα μισά ξενοδοχεία που είχα κλείσει, ας πούμε, δε δέχονταν. Και δυο τοπικές εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων ήθελαν μετρητά. Θεωρήσαμε ότι εκεί έχουν πάντα καλοκαιρία και πήραμε μόνο καλοκαιρινό ρουχισμό. Μόνο η Ντίνα, πάντα προσεκτική, είχε μαζί της ό,τι χρειαζόταν ακόμα και για χιόνια. Και της χρειάστηκαν όταν μείναμε τρεις μέρες πάνω στα βουνά του Λουζόν.
Η παρέα μας γνωστή: εγώ, η γυναίκα μου η Ντίνα, ο Φίλιππος με τη γυναίκα του και ο Γιάννης. Πέντε άτομα είναι το όριο σε τέτοια ταξίδια. Αν προστεθεί άλλο ένα θα υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις.
Το ταξίδι αυτό σχεδιάστηκε από τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και είχαν όλα τακτοποιηθεί από τότε. Αεροπορικά εισιτήρια (διεθνή και εσωτερικά), ξενοδοχεία, αυτοκίνητα και μία ημερήσια εκδρομή. Όλα αυτά έγιναν πολύ ωραία, αλλά είχα, όπως κάθε φορά, τους ενδοιασμούς μου για το ποσοστό επιτυχίας μας. Κάθε φορά που οργανώνω ένα ταξίδι φοβάμαι για την πραγματοποίηση των στόχων του. Φοβάμαι δηλαδή μήπως κάτι δεν πάει σύμφωνα με το σχεδιασμό.
Στοιχεία για τη χώρα
Να αναφέρω μερικά στοιχεία για τη χώρα που πήρα από τη Βικιπαίδεια.
Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων αποτελείται από 7.107 νησιά στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό, συνολικής έκτασης 300.000 τ.χλμ. και πληθυσμό 107.190.081 σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2018. Πρωτεύουσα είναι η Μανίλα.
Οι Φιλιππινέζοι έχουν πολυεθνική καταγωγή. Η πλειονότητα κατάγεται από τους αυστρανήσιους αυτόχθονες. Υπάρχουν μειονότητες κινεζικής, ισπανικής, βρετανικής, αμερικανικής, ινδικής, κορεατικής, αραβικής και ινδονησιακής καταγωγής.
Η χώρα ήταν, παλαιότερα, αποικία της Ισπανίας και των ΗΠΑ και έχει στενούς δεσμούς με τη Δύση. Ο Ρωμαιοκαθολικισμός είναι η επίσημη θρησκεία, τα Φιλιππινέζικα (ή Φιλιπίνο, τυποποιημένη διάλεκτος των Ταγκαλόγκ) και τα Αγγλικά είναι οι επίσημες γλώσσες.
Πλέοντας για λογαριασμό της Ισπανίας, ο Πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος και το πλήρωμά του έφθασαν στο αρχιπέλαγος το 1521. Ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε από τους γηγενείς πολεμιστές στο νησί Μακτάν. Ο στρατηγός Μιγκέλ Λόπεθ ντε Λεγκάθπι (Miguel López de Legazpi) έφθασε από το Μεξικό το 1565 και διαμόρφωσε τις πρώτες ισπανικές κτήσεις στο Σεμπού και προετοίμασε το έδαφος για την αποίκιση. Το 1571 καθιέρωσε τη Μανίλα ως πρωτεύουσα της νέας ισπανικής αποικίας.
Ρωμαιοκαθολικοί ιεραπόστολοι βάφτισαν τους περισσότερους από τους κατοίκους. Στα επόμενα 333 έτη, οι Ισπανοί στρατιώτες καταστέλλουν τις διάφορες τοπικές επαναστάσεις και αποκρούουν διάφορες εξωτερικές απειλές κατά της αποικίας.
Ο Ισπανοαμερικανικός πόλεμος άρχισε στην Κούβα το 1898 και έφθασε σύντομα στις Φιλιππίνες, όταν ο Τζόρτζ Ντιούι (George Dewey) επικράτησε των Ισπανών στη ναυμαχία του κόλπου της Μανίλα. Ο Αγκουινάλδο κήρυξε την ανεξαρτησία των Φιλιππίνων στις 12 Ιουνίου 1898 και έγινε αρχηγός του κράτους. Ως συνέπεια της ήττας της στον πόλεμο, η Ισπανία παραχώρησε τις Φιλιππίνες, μαζί με την Κούβα, το Γκουάμ και το Πουέρτο Ρίκο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1899, ο πόλεμος συνεχίστηκε μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και των Φιλιππινέζων επαναστατών, οι οποίοι συνέχισαν τη βία των προηγούμενων ετών. Οι ΗΠΑ κήρυξαν το τέλος του πολέμου, όταν συνελήφθη ο Αγκουινάλδο από τα αμερικανικά στρατεύματα στις 23 Μαρτίου 1901, αλλά η εξέγερση συνεχίστηκε έως το 1913 και κόστισε τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο Φιλιππινέζους.
Αφότου νικήθηκαν οι Ιάπωνες το 1945, οι Φιλιππίνες επέτυχαν ανεξαρτησία από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 4 Ιουλίου 1946.
Από το 1946, το πρόσφατα ανεξάρτητο Φιλιππινέζικο κράτος έχει να αντιμετωπίσει την πολιτική αστάθεια με τις διάφορες επαναστατικές ομάδες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στην αρχή της δεκαετίας του 1970 γνώρισε οικονομική ανάπτυξη που ήταν η δεύτερη στην Ασία, μετά την Ιαπωνία.
Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 69,3 χρόνια (66,2 χρόνια οι άνδρες και 72,6 οι γυναίκες).
Οι Φιλιππίνες είναι ένα κοσμικό κράτος με συνταγματικό διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Ως αποτέλεσμα της ισπανικής πολιτιστικής επιρροής, οι Φιλιππίνες είναι μία από τις δύο κυρίως Ρωμαιοκαθολικές χώρες της Ασίας, ενώ η άλλη είναι το Ανατολικό Τιμόρ, μια πρώην πορτογαλική αποικία. Περισσότερο από το 90% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί: περίπου 81% ανήκουν στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ 9,5% ανήκει στα προτεσταντικά χριστιανικά δόγματα, όπως το Iglesia ni Cristo, της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας των Φιλιππίνων, η Ενωμένη Εκκλησία του Χριστού στις Φιλιππίνες (μία κεντρική προτεσταντική Ενωμένη Εκκλησία), και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.
Να σημειωθεί δε, ότι οι Φιλιππίνες είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, μαζί με το Βατικανό, όπου απαγορεύεται το διαζύγιο.
Οι Φιλιππίνες πάνε 6 ώρες μπροστά από εμάς.
Έκτακτο
Η επόμενη είδηση είναι από τον τύπο στις 12/1/2020:
Οι αερολιμενικές αρχές στις Φιλιππίνες ανέστειλαν τις πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλας καθώς ένα ηφαίστειο στη γειτονική επαρχία Μπατάνγκας εκτόξευσε μια γιγαντιαία στήλη καπνού.
Νωρίτερα σήμερα το ηφαίστειο Ταάλ εκτόξευσε μια στήλη τέφρας σε ύψος ενός χιλιομέτρου συνοδευόμενη από δυνατούς ήχους και δονήσεις, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για μια έκρηξη εντός εβδομάδων.
Εμείς το είδαμε όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία:
Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων αύξησε στο 3 το επίπεδο συναγερμού-- με ανώτατο επίπεδο το 5-- ενώ οι αρχές της χώρας διέταξαν την απομάκρυνση περίπου 8.000 κατοίκων από την περιοχή.
Παράλληλα, το Εθνικό Συμβούλιο Μείωσης και Διαχείρισης του Κινδύνου Φυσικών Καταστροφών ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση εκκένωσης έχει ξεκινήσει και αυτής ηγούνται αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης.
Την Δευτέρα, 6/1/2020,ήμασταν σε αυτό το ηφαίστειο. Την επομένη φύγαμε από τη Μανίλα. Αυτό σημαίνει ότι αν ήμασταν εκεί τη μέρα της έκρηξης θα ήταν δύσκολη η αναχώρησή μας, αλλά και μάλλον δε θα βλέπαμε τον κρατήρα με τη λίμνη. Ασφαλώς και παρακάτω περιγράφω την επίσκεψη της παρέας μας στο Τάαλ.
Last edited by a moderator: