• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Φάροι της Ελλάδας

Klair

Member
Μηνύματα
2.356
Likes
28.384
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Φάρος Χανίων και από εμένα

PANO_20140618_192428.jpg


IMG_20140618_191855.jpg


IMG_20140618_204407.jpg


DSCF6117.JPG.jpg


DSCF6157.JPG.jpg


DSCF6109.JPG.jpg


DSCF6110.JPG


IMG_20140919_205841.jpg


Πάνω από 5 αιώνες στέκεται ο φάρος του παλιού λιμανιού των Χανίων. Ο φάρος που έχει γίνει σήμα αναγνώρισης της πόλης σ' όλο τον κόσμο. Η ιστορία του συνδέεται με την ιστορία του λιμανιού. Το 1212μ.χ. οι Ενετοί κατέκτησαν όλη την Κρήτη. Τότε αποφάσισαν να οικοδομήσουν μια νέα πόλη πάνω στην αρχαία Κυδωνία (τα σημερινά Χανιά). Το λιμάνι δεν είναι όλο φυσικό. Αρχίζει να κατασκευάζεται ανάμεσα στο 1320 και 1356μ.χ. το έργο συνεχίστηκε για τα επόμενα 200 χρόνια οπότε κατασκευάστηκε και ο φάρος σε διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Από το 1645 μέχρι το 1830 στην Κρήτη παρέμεναν Τούρκοι κατακτητές. Αυτοί δεν χρησιμοποιούσαν το λιμάνι των Χανίων αλλά αυτό της Σούδας. Έτσι με τα χρόνια ο φάρος καταστράφηκε αφού κανείς δεν φρόντιζε για την συντήρησή του. Το 1830 οι Aγγλοι έδωσαν την Κρήτη στους Αιγύπτιους. Τότε έγιναν πολλά δημόσια έργα. Ο φάρος επισκευάστηκε πάνω στην αρχική του βάση. Όμως ο νέος φάρος είναι διαφορετικός από τον παλιό, μοιάζει πιο πολύ με μιναρέ. Έχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί σε μπαλκόνι με γυάλινο πυργίσκο. Έρευνες που έγιναν τον τελευταίο καιρό για την αντικατάσταση του φάρου έδειξαν ότι η βάση του φάρου που είναι Ενετική χωρίζεται από τον υπόλοιπο φάρο με ξύλινη σχάρα.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.900
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Klair

Member
Μηνύματα
2.356
Likes
28.384
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Φάρος Ασπρόπουντα Φολεγάνδρου

DSCF2127.JPG


DSCF2135.JPG


Ο φάρος αυτός βρίσκεται στο νησί Φολέγανδρος, στις Κυκλάδες ανάμεσα στη Σίκινο και στη Μήλο και παρά το όνομά του, ο Φάρος δεν βρίσκεται πραγματικά στην Ασπρόπουντα αλλά στη γειτονική θέση "Κάβος του Μιχέλου". Άρχισε να κτίζεται το 1919 και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1921 . Βρίσκεται σε ύψος 58μ. πάνω από τη θάλασσα και το ύψος του λευκού πύργου του είναι 11 μέτρα, το δε εστιακό του ύψος είναι 70 μέτρα.Το φως του είναι ορατό σε απόσταση 17-20 ν.μ.
Στην αρχή της λειτουργίας του ο φάρος άναβε με φυτίλι και στη συνέχεια με μηχανισμό πετρελαιοατμού. Από το Σεπτέμβριο του 1986 λειτουργεί με μηχανισμό, ο οποίος τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια. Δίπλα στο φάρο βρίσκεται το σπίτι όπου έμεναν οι φαροφύλακες. Σήμερα υπάρχουν δύο φαροφύλακες οι οποίοι επιβλέπουν τη σωστή λειτουργία του. Στο φάρο φθάνει κανείς ξεκινώντας από την Ανω Μεριά (κοντά στους Μύλους) διασχίζοντας ένα μονοπάτι περίπου μια ώρα απόσταση ή από το Λιβάδι μέσα από μονοπάτι διαδρομής περίπου 20 λεπτών.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.356
Likes
28.384
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Φάρος Ρεθύμνου


IMG_20160312_170250.jpg


IMG_20160312_141854.jpg


Ο φάρος του Ενετικού Λιμανιού του Ρεθύμνου αποτελεί τον δεύτερο σε μέγεθος εναπομείναντα Αιγυπτιακό Φάρο της Κρήτης, μετά από το φάρο των Χανίων. Βρίσκεται στην άκρη της παλιάς προβλήτας του Ρεθύμνου και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη.
Ο φάρος που βλέπουμε σήμερα κατασκευάστηκε από τους Αιγυπτίους την δεκαετία του 1830, όταν οι Τούρκοι παραχώρησαν στους Αιγυπτίους την Κρήτη. Πιθανόν, να υπήρχε παλαιότερος ενετικός φάρος στο σημείο που κατασκευάστηκε ο νέος, όπως και στο λιμάνι των Χανίων.
Το 1864, ο φάρος πέρασε στην Γαλλική Εταιρεία Φάρων, ενώ σήμερα δε λειτουργεί. Το ύψος του πύργου είναι 9 μέτρα.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.356
Likes
28.384
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Φάρος Ψαθούρας

Η φωτογραφία του φάρου δεν έχει και την καλύτερη ανάλυση, αλλά μου δημιούργησε ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς είναι τραβηγμένη τον Αύγουστο του 2004 και έψαξα πίσω σε πολύ παλιά αρχεία για να την ανασύρω. Η επίσκεψη στο νησί της Ψαθούρας έγινε από την Αλόννησο με ξύλινο ιστιοφόρο κάνοντας στάσεις και σε κάποια άλλα μικρά νησάκια του συμπλέγματος όπως η Κυρά-Παναγιά και τα Γιούρα.

___U_046.jpg


Ο φάρος της Ψαθούρας χτίστηκε το 1895 μετά το ναυάγιο ενός Δανέζικου πλοίου που ξεχείλισε πια το ποτήρι: οι ξέρες αυτές ήταν πολύ επικίνδυνες για τη ναυσιπλοΐα και κάτι έπρεπε να γίνει. Χτίστηκε πάνω σε σχέδια Γάλλων μηχανικών, από πετράδες Σκοπελίτες που χρησιμοποίησαν πέτρα από το νησί ενώ μεταφέρθηκαν μόνο τα μαρμάρινα σκαλοπάτια και μια άλλη μαλακότερη και ευκολοπελέκητη πέτρα για τις ακμές του κτιρίου και τα ανοίγματα. Εδράζεται πάνω σε βραχώδες έδαφος ενώ γύρω από τον πύργο του φάρου και στη βάση του αλλά ενωμένο με αυτόν, είναι χτισμένο το σπίτι που διέμεναν και συνεχίζουν να διαμένουν οι φαροφύλακες.
Τότε που κατασκευάστηκε το φανάρι δούλευε με ένα σύστημα που έκαιγε ένα μίγμα αέρα με εξαερωμένο πετρέλαιο το οποίο βέβαια ήθελε συνεχή παρουσία φαροφύλακα που άναβε και έσβηνε και επιτηρούσε ώστε να δουλεύει καλά το φανάρι.
Τότε το φως του φάρου ήταν συνεχές προς όλες τις κατευθύνσεις και πολύ ισχυρό και εκτυφλωτικό, έφτανε δε 19 μίλια μακριά. Ήταν τόσο ισχυρό το φως που οι παλιοί ψαράδες θυμούνται ότι αν έπεφτε η νύχτα και ήσουν κοντά στο νησί δεν μπορούσες να δεις τίποτα γιατί σε τύφλωνε η λάμψη, που δημιουργούσε ένα αδιαπέραστο φράγμα φωτός.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος έσβησε και οι φαροφύλακες είχαν εντολή να τον ανάβουν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (προφανώς για να διευκολύνουν τον πλου των πλοίων του Άξονα και να δυσκολεύουν τη διέλευση των συμμαχικών πλοίων). Ξανάναψε το 1945.
Μέχρι το 1987 που το σύστημα με το πετρέλαιο αντικαταστάθηκε με ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά, η παρουσία των φαροφυλάκων ήταν συνεχής. Όταν έπαψε να μένει μονίμως ο φαροφύλακας με την οικογένειά του στο νησί, πράγμα που συνέβαινε από την αρχή λειτουργίας του φάρου μέχρι περίπου τη δεκαετία του ’70, οι φαροφύλακες είχαν βάρδιες που διαρκούσαν περίπου 10 μέρες ανά δύο. Έρχονταν οι μεν και αντικαθιστούσαν τους δε.
Το 1987 ο φάρος μετετράπη σε αυτοματοποιημένο επιτηρούμενο ηλιακό. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί μόνος του, αλλά κάθε τόσο οι υπεύθυνοι φαροφύλακες τον επισκέπτονται και τον συντηρούν. Το ύψος του πύργου του φάρου είναι 26 μέτρα, ενώ το φανάρι βρίσκεται συνολικά σε 40 μέτρα ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το φως που εκπέμπει σήμερα ο φάρος δίνεται σε έξι δέσμες από μια λάμπα αλογόνου, αλλά ο παρατηρητής που βρίσκεται στη θάλασσα το αντιλαμβάνεται σαν να είναι σβηστός για 10΄΄ και να φωτίζει για 1΄΄. Το βεληνεκές του είναι σημερα 17 ν. μίλια και είναι ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Αιγαίου. Ο φάρος της Ψαθούρας βρίσκεται στα βόρεια του ομώνυμου νησιού σε γεωγραφικό πλάτος 39ο 30΄ 3΄΄, γεωγραφικό μήκος 24ο 10΄ 9΄΄. Το 2001 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Ψαθούρα είναι το βορειότερο απ'όλα τα νησιά του συμπλέγματος των Σποράδων. Το όνομά της προέρχεται, μάλλον από το σχήμα της, διότι μοιάζει με Ψάθα στην μέση της θάλασσας.Έχει διάμετρο 2 χιλ. και έκταση 2 τ.χ. Απέχει από τα Γιούρα 8 μίλια. Το ψηλότερο σημείο του βρίσκεται στη βόρεια πλευρά(14μ.) Κείται σε ΒΠ 30ο 29' και ΑΜ 24ο 10' 49".
Πριν από την ανέγερση του φάρου το νησί ήταν ακατοίκητο. Κάποια ερείπια που βρίσκονται στην βορεινή πλευρά έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαία οχυρά. Υπάρχουν όμως στη νότια και τη δυτική πλευρά του λείψανα κατοίκησης από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι το τέλος των Ιστορικών χρόνων.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.356
Likes
28.384
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Φάρος Γουρούνι Σκοπέλου

Και αυτή η φωτογραφία είναι από το ίδιο ταξίδι του 2004 στη Σκόπελο.

17.jpg


O φάρος στο βόρειο άκρο της Σκοπέλου, στο ακρωτήρι Γουρούνι, χτίστηκε το 1889 από το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τη χρονολογία που υπάρχει στο φωτιστικό μηχάνημα. Βρίσκεται σε στίγμα 39N 12,5΄ γεωγραφικό πλάτος και 23E 35,6΄ γεωγραφικό μήκος, έχοντας εστιακό ύψος 70 μέτρα. Tον συναντάμε φεύγοντας από τη Γλώσσα με κατεύθυνση το κύριο λιμάνι του νησιού.
H πρόσβαση ως εκεί γίνεται ακολουθώντας τον σχετικά βατό -το καλοκαίρι- χωματόδρομο από το χωριό Γλώσσα. Aπέχει από τη Γλώσσα περί τα 10 χιλιόμετρα και δεσπόζει στη πλαγιά του βουνού που είναι κατάφυτη με σχίνα και κουμαριές.
Αρχικά ο φάρος λειτούργησε με φωτιστική ύλη το πετρέλαιο, ενώ στα χρόνια της Κατοχής παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1944 και το 1984 ηλεκτροδοτήθηκε και συνέχισε να λειτουργεί ως επιτηρούμενος μέχρι το 1989 που αυτοματοποιήθηκε. Το χαρακτηριστικό του φάρου είναι τρεις λευκές αναλαμπές ανά τριάντα δευτερόλεπτα και η φωτοβολία του φθάνει τα 20 ναυτικά μίλια. Το 1996 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα το οποίο δεσπόζει στην καταπράσινη πλαγιά του βουνού και αποτελείται από το φαρόσπιτο και τον ενσωματωμένο σ' αυτό πύργο στην κορυφή του οποίου είναι το φωτιστικό σώμα. Ο πύργος του φάρου είναι τετράγωνος, λιθόκτιστος και η επίστεψή του διαμορφώνεται με πόρινα τοξύλια τα οποία στηρίζουν το γείσο του και διαμορφώνουν το επίπεδο πάνω στο οποίο πατά ο φωτιστικός κλωβός. Το ύψος του λίθινου κορμού του πύργου είναι 14 μέτρα, ενώ μαζί με το φωτιστικό κλωβό ανέρχεται στα 17,8 μέτρα περίπου. Ο φωτιστικός κλωβός περιλαμβάνει τον φωτιστικό μηχανισμό με το περιστροφικό διοπτρικό του, το οποίο είναι κατασκευασμένο στο Παρίσι στο τέλος του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την επιγραφή του «SAUTER LE MONNIER & S.I.E. PARIS 1887».
Όλο το κτίριο είναι φτιαγμένο από πόρι, πέτρα αρκετά ελαφρύτερη από τις συνηθισμένες, που προέρχεται από ηφαιστειακό τόφφο (στάχτη). Πιθανότερος τόπος προέλευσης η Kίμωλος, η οποία στο παρελθόν τροφοδοτούσε με τέτοιο υλικό όλο το Aιγαίο, μέχρι και την Kωνσταντινούπολη.Oι πέτρες μεταφέρθηκαν με καΐκια ως το ακρωτήριο και από εκεί με κάρα μέχρι το εργοτάξιο.
O φάρος αυτός ανήκει στην κατηγορία των περιστροφικών. Η λάμπα του αναβοσβήνει 3 φορές σε 10'', ακολουθούν 20'' παύσης και ξανά από την αρχή. Η φωτοβολία παραμένει και σήμερα στα 20 ναυτικά μίλια.O τετράγωνος πύργος του έχει ύψος 17,8 μέτρα και στη βάση του βρίσκεται η κατοικία των φαροφυλάκων.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.356
Likes
28.384
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Φάρος Μελαγκάβι Λουτρακίου

DSCF0359.JPG


DSCF0360.JPG


Ο φάρος στην Άκρα Μελαγκάβι ή Φάρος Ηραίον (από τον αρχαίο ναό της Ήρας που βρίσκεται κοντά του) στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και τον χωρίζει από τον κόλπο των Αλκυονίδων βόρεια. Oδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου. Πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ.. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 19 ν.μ. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το Λουτράκι προς την λίμνη της Βουλιαγμένης .
 

jule_sct

Member
Μηνύματα
17
Likes
10
Επόμενο Ταξίδι
ΡΩΜΗ,ΠΡΑΓΑ,ΠΑΡΙΣΙ
Ταξίδι-Όνειρο
ΓΗ ΠΥΡΟΣ,ΒΡΑΖΙΛΙΑ,ΚΙΝΑ,
Ειχα τη πολυτελεια να μεινω σε φαρο το καλοκαιρι του 2014 και ηταν μοναδικη εμπειρια.Μπορω να ρωτησω που βρηκες τοσες φωτογραφιες και εισαι τοσο ενημερωμενος-η???
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.161
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom