• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

ΦΟΡΟΣ "ΥΠΕΡΒΑΡΩΝ" ΑΠΟ ΤΗΝ RAYNAIR

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Καταρχήν εννοείται ότι δε θέλω να χαλάσω την καρδιά κανενός και πραγματικά λυπάμαι ειλικρινά που νιώθετε αναγκασμένοι όλοι εσείς να παρέμβετε διαμεσολαβητικά, συμβιβαστικά και κατευναστικά προς επίλυση της όποιας διαφοράς. Δε θα ήθελα έπ’ ουδενι να βάλω κανένα σε τέτοια άχαρη θέση και ειλικρινά στενοχωριέμαι γι αυτό.

Θεωρώ οτι δέχθηκα ανοίκεια και ενσυνείδητη προσωπική επίθεση όταν με αποκάλεσαν ευθέως ρατσίστρια και ότι κουβαλώ βλακεία, δηλαδή με αλλά λόγια ότι είμαι βλάκας. Θεωρώ και πιστεύω ότι οι δυο αυτοί χαρακτηρισμοί δεν γράφηκαν κατά τύχη και στην πλάκα, για να περνάει η ώρα, αλλά είχαν σκοπό και στόχο να θίξουν την αξιοπρέπεια μου. Εγώ πάλι δε νομίζω ότι εξαπέλυσα τέτοιου τύπου προσωπική επίθεση σε κανένα μέλος του forum και ούτε έθιξα την αξιοπρέπεια κανενός. Θα δεχόμουν με κέφι μια οποιαδήποτε αντιπαράθεση με επιχειρήματα όσο σκληρή και αν ήταν, και θα το διασκέδαζα κιόλας, αλλά στερούμαι της ικανότητας να διακρίνω έστω και ένα κάποιο ίχνος επιχειρήματος στους δυο αυτούς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που δέχθηκα. Δυστυχώς δε μπορώ να συνεχίσω οποιαδήποτε συζήτηση στην οποία θα δέχομαι μειωτικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, τους οποίους κάποιοι κιόλας θα τους θεωρούν και ως έντονα επιχειρήματα ικανά να με συγκλονίσουν, και στους οποίους, λόγω χαρακτήρα, αγωγής και κανόνων του forum, δε θα μπορώ να ανταπαντήσω. Επομένως δε βλέπω με ποιον τρόπο να συνεχίσω να επιχειρηματολογώ όταν, αντί να καταρρίπτονται τα οποία επιχειρήματα μου με αντεπιχειρήματα και συνεπώς λόγω της κατάρριψης τους να μπορούν και να χαρακτηριστούν και ως βλακώδη και ως ρατσιστικά η και ως ότι άλλο θέλετε, αποκαλούμαι βλάκας η ρατσίστρια χωρις να ηρξαμην χειρων αδικων. Είναι πιθανό κάποιοι να έχουν μπλέξει το τι σημαίνει προσωπική επίθεση με το τι σημαίνει αντιπαράθεση με επιχειρήματα και να έχουν την αίσθηση ότι εξέθεσαν απλώς μια σκληρού τύπου δυναμική επιχειρηματολογία. Να το δεχθώ αυτο ως εξηγηση, ενδεχομένως. Αλλά δεν μπορεί να είναι δικό μου πρόβλημα η δική τους σύγχυση της έννοιας της προσωπικής επίθεσης με την έννοια της επιχειρηματολογίας. Δεν νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και γενικότερα σε αλλα post μου, να έχω αποδώσει μειωτικούς χαρακτηρισμούς προσωπικά σε κανένα μέλος του φόρουμ. Οι απόψεις μου, έτσι τουλάχιστον όπως τις έχω εκφέρει δημοσίως σε αυτό το forum, ποτέ δεν αφορούν το ήθος η τη διανοητική κατάσταση κανενός μέλους του forum και εννοώ να συνεχίσω έτσι. Αν κάποιος έχει μια συγκεκριμένη ευαισθησία σε κάποιο ζήτημα, οποίο και αν είναι αυτό, κατανοητό, δεκτό και απολύτως-απολύτως ανθρώπινο, αλλά αν δε μπορεί να ελέγξει τα νεύρα του στο πως εκφράζεται σε σχέση με το υπό συζήτηση θέμα, θα πρέπει να το προσέξει και να απέχει από τέτοιες αντιπαραθέσεις και για την ψυχική του ηρεμία, εκτός των άλλων. Αλλά επειδή δε μπορώ να ελέγξω, αλλά και ούτε έχω και καμία όρεξη να ελέγξω, τίποτε άλλο πέρα από τη δική μου συμπεριφορά και μόνο, προτιμώ να μη συνεχίζω στο thread αυτό τη συζήτηση μια και θεωρώ το forum του Travelstories ως ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου ώστε να ξεπέφτουν οι αντιπαραθέσεις επί του προσωπικού και σε τέτοιο μάλιστα σημείο.

Από εδώ και πέρα σκεφθείτε ότι θέλετε, για οποίο θέμα θέλετε και εκφράστε τις απόψεις σας με οποίον τρόπο σας φαίνεται ως ο πλέον σωστος και αρμόζων, κανένα πρόβλημα. Εγώ πάντως δεν πρόκειται να επανέλθω. Δεν πειράζει κιόλας, δε χύθηκε δα και η ζάχαρη στο νερό. Καλά να είμαστε!

Traveller

Member
Τα είχα πει αλλά δεν με ακούγατε...

Και για να τελειώνω με την πλάκα... εγώ σε υστερικές διαμαρτυρίες δεν συμμετέχω... όποιος δεν ασχολείται και δεν σχολιάζει γραφικότητες είναι παρτάκιας? Τέλος θέματος... πάμε για άλλα...
Πρώτον... ο cakeNet είναι φανερό ότι έχει μια ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα... σεβαστό, γιαυτό κι εγώ όταν είδα ότι δεν βγάζουμε άκρη το έκοψα... αλλά...

Η επίθεσή του προς την Έρση ήταν πρωτοφανής ακόμα και για τα δικά μου μέτρα... ούτε εγώ δεν θα μπορούσα να κατηγορήσω τον άλλον ευθέως για βλακεία... για ρατσισμό ίσως για βλακεία ποτέ... κάπου έχασε τον έλεγχο... λάθη κάνουμε όλοι και ο cakeNet έκανε ένα λάθος σοβαρό...

Δεύτερον, η κουβέντα κούρασε και δεν βγάζει πουθενά... τα είπαμε, τα μιλήσαμε, όποιος κατάλαβε κατάλαβε... υπάρχουν πικραμένοι, ίσως από προσωπικά βιώματα, που αγανακτούν δικαιολογημένα από μεριάς τους με την απόφαση της εταιρίας που για να είμαστε και δίκαιοι δεν είναι και σίγουρη και φυσικά υπάρχουν και οι γνωστοί μακεδονομάχοι που πίσω από όλα ανακαλύπτουν συνομοσίες και θέλουν να κάνουν κουμάντο στην επιχείρηση του καθενός λες και είναι τσιφλίκι του παππού τους... γνωστές γραφικότητες...

Ένα τελευταίο αφιερωμένο σε αυτούς... Να έχετε όλοι υπόψιν σας ότι η κάθε εταιρία έχει το δικαίωμα για λόγους ασφαλείας , νόμιμα να ζυγίζει τον κάθε επιβάτη... Κανένας εξευτελισμός, κανένας ρατσισμός, κανένα έγκλημα...
Ω πόσο μου αρέσει trapper μου να λες λες λες και στο τέλος να καταρίπτονται όλες οι συνομοσίες σου περί εγκληματιών και αγυρτών σαν πύργος από τραπουλόχαρτα... να είσαι πάντα καλά και να συνεχίζεις... είσαι το αλατοπίπερο του φόρουμ... keepwalking κι εγώ θα είμαι εδώ πάντα να σε απολαμβάνω και να γελάω...

CakeNet

Member
Επόμενο Ταξίδι
-
Εγώ δεν θεωρώ ότι έχασα τον έλεγχο κι ότι εκνευρίστηκα! Το έγραψα και παραπάνω ότι χρησιμοποίησα σκληρό λόγο επειδή θεωρώ ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι περιττό το να φέρεσαι με το γάντι στον συνομιλητή σου! Για ποιον λόγο άλλωστε; Μήπως δεν ειπώθηκαν τα ρατσιστικά σχόλια; Μήπως δεν θίχτηκαν πρόσωπα της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας; Δεν υπήρξαν τα γνωστά γελάκια σε βάρος τους;

Ε, όχι, γιατί να το ανεχτώ δηλαδή να θίγεται το βάρος του άλλου δηλαδή και όχι αυτά που σχολιάζει; Άλλωστε δεν απαγόρεψα σε κανέναν να με κρίνει και να με χαρακτηρίσει όπως θέλει! Εδώ είμαι και μπορώ να το αντιμετωπίσω (μέχρι να βαρεθώ :p ) .

Στην τελική όμως, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο σκληρός μου λόγος ταρακούνησε κάποιους και τους έβαλε στην διαδικασία να το δουν αλλιώς το θέμα;

Leftris B

Member
Επόμενο Ταξίδι
τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
japan
όλα αυτά για να συζητήσετε ένα θέμα μίας αεροπορικής που δεν πετά καν εδώ? δε πάτε καλά ίσως κι εγώ να μην πάω... κάποιοι θεωρούν ότι αυτοί που δεν χωράνε σε μία θέση και θέλουν 2 θα πρέπει να τις πληρώνουν (που είναι το ρατσιστικό?) κάποιοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν υπέρ των παχύσαρκων (σωστοί κι αυτοί) κάποιοι άλλοι είχαν την ατυχία να ταξιδέψουν στις ήδη στριμόκωλες θέσεις με έναν παχύσαρκο δίπλα τους(μαρτύριο) ο οποιός μπορεί και από το ζόρι του να ίδρωνε και να μύριζε κιόλας (διπλο μαρτύριο και γι' αυτόν και για τους δίπλα..) τι να κάνει και η εταιρία να τους δίνει διπλές θέσεις χωρίς χρέωση? ανοίξτε την εσείς αυτήν την εταιρία. να τις χρεώνει κανονικά επί δύο? κρίμα είναι κάποιοι από αυτούς έχουν πρόβλημα.. να κάνει κάτι ενδιάμεσο? ξέρω εγώ.. ο καθένας θα πει την άποψη του. Οι επιθέσεις εδώ δεν έχουν χώρο! Διαμαρτύρομαι:mad:

manolism

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
όλα αυτά για να συζητήσετε ένα θέμα μίας αεροπορικής που δεν πετά καν εδώ? δε πάτε καλά ίσως κι εγώ να μην πάω... κάποιοι θεωρούν ότι αυτοί που δεν χωράνε σε μία θέση και θέλουν 2 θα πρέπει να τις πληρώνουν (που είναι το ρατσιστικό?) κάποιοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν υπέρ των παχύσαρκων (σωστοί κι αυτοί) κάποιοι άλλοι είχαν την ατυχία να ταξιδέψουν στις ήδη στριμόκωλες θέσεις με έναν παχύσαρκο δίπλα τους(μαρτύριο) ο οποιός μπορεί και από το ζόρι του να ίδρωνε και να μύριζε κιόλας (διπλο μαρτύριο και γι' αυτόν και για τους δίπλα..) τι να κάνει και η εταιρία να τους δίνει διπλές θέσεις χωρίς χρέωση? ανοίξτε την εσείς αυτήν την εταιρία. να τις χρεώνει κανονικά επί δύο? κρίμα είναι κάποιοι από αυτούς έχουν πρόβλημα.. να κάνει κάτι ενδιάμεσο? ξέρω εγώ.. ο καθένας θα πει την άποψη του. Οι επιθέσεις εδώ δεν έχουν χώρο! Διαμαρτύρομαι:mad:
Ωραια τοποθετηση και τα περιεχει ολα σε λιγες γραμμες!! Πιστευω οτι αυτη ειναι και η περιληψη ολου του θεματος.;)

CakeNet

Member
Επόμενο Ταξίδι
-
Κοίτα... το θέμα μπορεί να το δει κανείς κοινωνικά και με περισσότερη κατανόηση και σεβασμό.

Χαρακτηρισμοί όπως "ας ταξιδέψει στην bussiness" ή "ας μην τρώει" είναι πέρα για πέρα ρατσιστικοί και απαράδεκτοι κατά εμένα.

Οι αεροπορικές (και το μάρκετινγκ γενικότερα) έχουν εφαρμόσει τόσα θέματα κατά διαστήματα με πολύ πιο όμορφο τρόπο. Έχουν τόσες υπηρεσίες για να εισπράττουν επιπλέον χρήματα και σαφώς μπορούν να ανακαλύψουν κι άλλες τόσες.

Το ότι οι θέσεις στις εταιρείες χαμηλού κόστους είναι στενές, είναι γεγονός. Μάλιστα, εγώ έχω παρατηρήσει πολλές φορές ότι οι ψηλότεροι ζορίζονται ακόμη περισσότερο από τους υπέρβαρους. Δε νομίζω ότι οι περισσότεροι αρέσκονται να τυραννιούνται στο ταξίδι τους και σαφώς πολλοί από τους συγκεκριμένους επιβάτες θα ήθελαν να έχουν την δυνατότητα να μπορούν να επιλέξουν κάποια πιο άνετη θέση. Σαφώς και οι εταιρείες μπορούν να διαμορφώσουν το αεροσκάφος τους έτσι ώστε να υπάρχουν κάποιες πιο άνετες θέσεις στην διάθεση του επιβατικού κοινού. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαν να το θέσουν πολύ πιο κομψά στον κόσμο ότι...μπορείτε να επιλέξετε την πιο άνετη θέση με κάποια μικρή επιβάρυνση, χωρίς να του στερήσουν το δικαίωμα των φθηνών εισιτηρίων. Χωρίς να επιβάλλεται να ταξιδέψει στην bussiness ο άλλος...χωρίς να πρέπει να επιβαρυνθεί διπλό εισιτήριο...χωρίς να χρειαστεί να του μετρήσουν το πλάτος του πισινού του, ή το μήκος του ποδιού του!

Ειδικά οι παχύσαρκοι, είναι μια κατηγορία που έχει αυτογνωσία και έχει μάθει να πληρώνει αυτό το κάτι παραπάνω, στα ρούχα του, σε πολλά πράγματα. Φυσικά όμως δεν είναι όλοι πλούσιοι να ταξιδεύουν στην bussiness και στην τελική αν ήταν να ταξιδέψουν με κάποια εταιρεία χαμηλού κόστους, πληρώνοντας διπλό εισιτήριο, θα ήταν χαζός να μην επέλεγε κάποια άλλη εταιρεία (και όχι, δεν τρώμε το κουτόχορτο).

Όσο για το αν μας αφορά το θέμα ή όχι, εφόσον δεν πετάει εδώ αυτή η εταιρεία, το θέμα είναι φίλτατε Λευτέρη να μην γίνει η αρχή, γιατί τότε θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Επίσης, το άλλο παράλογο που δεν σχολιάστηκε από κανέναν είναι το εξής: κάνει μια εταιρεία μια έρευνα να δει το ποσοστό αυτών που είναι υπέρ του μέτρου....και ενώ ψηφίσει μόλις το 29% υπέρ, κερδίζει πλειοψηφική απόφαση εφαρμογής του μέτρου παρότι η πραγματική πλειοψηφία δεν το βλέπει θετικά.

Το άλλο τους σφάλμα είναι ότι κάνουν μια έρευνα που αφορά την Χ κοινωνική ομάδα, ρωτώντας το σύνολο. Δηλαδή εγώ αν πούλαγα απορρηπαντικά, δεν θα ρώταγα τις νοικοκυρές, θα πήγαινα να ρωτήσω άσχετο κόσμο που δεν έχει βάλει ποτέ του πλυντήριο αν είναι ευχαριστημένοι από το απορρηπαντικό που πουλάω. Να τα χαίρονται τα καμάρια τους...μάνατζερ να σου πετύχουν! :lol:

Traveller

Member
Το ότι οι θέσεις στις εταιρείες χαμηλού κόστους είναι στενές, είναι γεγονός. Μάλιστα, εγώ έχω παρατηρήσει πολλές φορές ότι οι ψηλότεροι ζορίζονται ακόμη περισσότερο από τους υπέρβαρους. Δε νομίζω ότι οι περισσότεροι αρέσκονται να τυραννιούνται στο ταξίδι τους και σαφώς πολλοί από τους συγκεκριμένους επιβάτες θα ήθελαν να έχουν την δυνατότητα να μπορούν να επιλέξουν κάποια πιο άνετη θέση. Σαφώς και οι εταιρείες μπορούν να διαμορφώσουν το αεροσκάφος τους έτσι ώστε να υπάρχουν κάποιες πιο άνετες θέσεις στην διάθεση του επιβατικού κοινού. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαν να το θέσουν πολύ πιο κομψά στον κόσμο ότι...μπορείτε να επιλέξετε την πιο άνετη θέση με κάποια μικρή επιβάρυνση, χωρίς να του στερήσουν το δικαίωμα των φθηνών εισιτηρίων. Χωρίς να επιβάλλεται να ταξιδέψει στην bussiness ο άλλος...χωρίς να πρέπει να επιβαρυνθεί διπλό εισιτήριο...χωρίς να χρειαστεί να του μετρήσουν το πλάτος του πισινού του, ή το μήκος του ποδιού του!
Όλα αυτά που λες ασφαλώς και υπάρχουν... πάρα πολλές normal και loco εταιρίες, ειδικά σε μεγάλες διαδρομές, έχουν θεσπίσει την premium economy... πληρώνεις το κατιτις παραπάνω και ταξιδεύεις σε πιό άνετες θέσεις, διαλέγεις φαγητό και πολλά άλλα... το θέμα όμως είναι να καταλάβουμε κάτι... θέλουμε να πετάμε φτηνά ναι ή όχι? Αν όχι τα σκάμε και πετάμε bussiness ή premium economy αν ναι θα πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας... βρίσκω γελοία παράλογες τις απαιτήσεις μερικών... θέλουν να πετούν με 50? αλλά και θέλουν να έχουν άνετη θέση , φαγητό και πολλά άλλα κομφόρ... αν δεν υπάρχουν αυτά οι εταιρίες γίνονται εκβιαστές, εγκληματίες και καταπιέζουν με ρατσιστικές και ληστρικές επιβαρίνσεις τους επιβάτες... Χαλαρώστε λίγο και δεν απευθύνομαι στον cakeNet ούτε στους υπέρβαρους, απευθύνομαι σε όλους εκείνους που δεν θέλουν να κατανοήσουν οτι τα ναύλα στις loco είναι τόσο χαμηλά γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν αυτά τα extra... η κάθε εταιρία για να μπορεί να πουλά φτηνά κόβει από όπου μπορεί εκτός από την ασφάλεια και μηχανεύεται τρόπους για να κερδίσει από παντού... οι εταιρίες δεν είναι ερυθρός σταυρός, επιχειρήσεις είναι και σα σκοπό έχουν το κέρδος... που διάολο βρίσκετε το περίεργο και αρχίζετε ανένδοτο αγώνα απειλώντας, βρίζοντας και καταδικάζοντας την πολιτική της κάθε εταιρίας? Κουμάντο ο καθένας κάνει στην τσέπη του και νιονιό έχει για να αποφασίσει μόνος του με ποιά εταιρία τον συμφέρει να πετάξει...

bloody mary

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος
Ρε παιδιά διαβάστε πάλι λίγο την ανακοίνωση. Το θέμα δεν είναι αν θα χρεώσουν διπλή θέση και θα του τη δώσουν τη διπλή θέση, αυτό είναι μια εναλλακτική λύση για την εταιρεία. Το θέμα είναι ότι προσφέρουν την ίδια στριμόκωλη θέση και στον χοντρό και στον αδύνατο βάζοντας φόρο ή πρόστιμο ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο στο χοντρό. Κοινώς προσφέρουν το ίδιο προϊόν σε δύο ανθρώπους ζητώντας από τον ένα να πληρώσει παραπάνω χωρίς να του δίνουν κάτι περισσότερο. Αυτό είναι το θέμα της συζήτησης εξ'αρχής.
Τώρα αν οι αντιδράσεις σε αυτό είναι πολλές και αναγκαστούν να υιοθετήσουν την εναλλακτική τους λύση, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για μαγαζάκια όπου προσφέρει ο καθένας ότι θέλει. Αλλά το να προσφέρεις το ίδιο προϊόν με διαφορετικό κόστος ανάλογα με τον σωματότυπο του πελάτη ε νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι είναι διάκριση.
Στην Ελλάδα τουλάχιστον νομίζω ότι αυτό απαγορεύεται και μπορείς να καταγγείλεις τον "μαγαζάτορα" στην αγορανομία.

trapper

Member
Εγώ τώρα κατάλβα γιατί μερικοί υποστηρίζουν την εν λογω πολιτική της Ryanair, και όπως είπα την σίγουρη επέκταση του μέτρου στις άλλες αργότερα.

Επειδή θελουν να έχουν ελεγκτές που να τους λένε
-Περάστε κύριε/κυρία για έλεγχο μέσης (η και περιφέρειας).
Εγώ όπως είπα δεν γουστάρω τέτοιο έλεγχο. Καταννοώ όμως τον πόθο αυτών που υπραστπίζονται το μέτρο αυτό.

Πριν λίγο καιρό θα θεωρείτο αδιανόητη η συζήτηση για χρέωση υπέρβαρων. Τώρα θα πρέπει να συζητήσουμε, και ήδη ξεκίνησε η συζήτηση, εάν θα γίνεται ο έλεγχος δημόσια η σε μικρά δωματιάκια. Είναι η δεν είναι ένα ζήτημα αυτό που θα πρέπει να έχει κανείς άποψη;

Αυτό
"Το θέμα είναι ότι προσφέρουν την ίδια στριμόκωλη θέση και στον χοντρό και στον αδύνατο βάζοντας φόρο ή πρόστιμο ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο στο χοντρό. "
είναι σίγουρα σωστό, επειδή αυτό είναι το κίνητρο τους. Αλλά όμως..
... δεν είναι το μεγαλύτερο θέμα. Το μεγαλύτερο είναι η προσβολή της προσωπικότητας. Εκτός κι αν κανείς
"τα θέλει..."

latina

Member
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
Το μεγαλύτερο είναι η προσβολή της προσωπικότητας.
συμφωνω απολυτα με αυτο!!
και εν τελει δεν πιστευω οτι καμια εταιρια θα τολμησει να υιοθετησει ενα τετοιο μετρο..
ευτυχως υπαρχουν νομοι ακομη!!!
μαλλον η ryan ηθελε απλα να δημιουργησει ντορο!!

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Ας μιλήσει τώρα κι ένας παχύσαρκος (αν και οριακά κάτω από το όριο που αναφέρθηκε ως πρόθεση της Ryanair).

Με την εν λόγω εταιρία έτσι κι αλλιώς δεν θα επέλεγα ποτέ να πετάξω – για πολλούς λόγους που προϋπήρχαν της εν λόγω ανακοίνωσης. Μπορώ να το αναλύσω κάποια άλλη στιγμή, για να μην ξεφύγουμε τώρα από το θέμα. Αλλά είμαι κάθετος. Ακόμα κι αν η παρέα / συνεργάτες μου ταξιδέψουν με Ryanair, εγώ θα προσπαθήσω να κάνω την ίδια διαδρομή με άλλη εταιρία. Η εν λόγω πολιτική τους θα ήταν μόλις ένας ακόμα λόγος να μην την επιλέξω.

Πέραν τούτου, όσο βρισκόμαστε σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, αποδέχομαι πλήρως ότι οι τιμολογιακές πολιτικές είναι δικό τους θέμα και δική τους αποκλειστικά απόφαση – και δική μου απόφαση είναι το αν θα ταξιδέψω ή όχι. Αυτό καλύπτει όλα τα δρομολόγια στα οποία δεν υπάρχει κρατικά ελεγχόμενο ολιγοπώλιο – για τις περιπτώσεις που οι εταιρίες λειτουργούν ολιγοπωλειακά, τα πράγματα αλλάζουν και απαιτώ προστατευτική δράση από το κράτος.

Από κει και πέρα, δε θα είχα αντίρρηση να πληρώσω κάποιο premium αν πρόκειται να λάβω κάποια υπηρεσία από την εταιρία η οποία έχει κόστος (π.χ. ένα εγγυημένα κενό κάθισμα δίπλα μου). Στο κάτω-κάτω, το κόστος αυτό αντικατοπτρίζεται και σε ένα μεγάλο μέρος από το premium που πληρώνω ενίοτε για να ταξιδέψω σε business class. Πώς να το κάνουμε, το αεροπορικό real estate έχει κόστος, και κάποιος πρέπει να το επωμιστεί.

Αλλά να πληρώσω παραπάνω χρήματα για εισιτήριο, και να μη λάβω τίποτα ως αντιστάθμισμα (γιατί η Ryanair ουδέποτε αναφέρθηκε σε κενό κάθισμα), το θεωρώ απλά κοροϊδία.

Υ.Γ.: Η εντύπωσή μου είναι ότι τις τελευταίες 2 δεκαετίες, τόσο στην Ευρώπη όσο και ειδικότερα στην Ελλάδα, ο πληθυσμός των παχύσαρκων βαίνει διαρκώς μειούμενος, όχι αυξανόμενος.

varioAthens

Member
Διακοπές XL

Αλλον αέρα δίνει στις διακοπές των απανταχού παχύσαρκων η πληροφορία ότι μια Γερμανίδα πράκτορας αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στην... πιο ευρύχωρη δυνατή θέση και δημιούργησε πακέτα διακοπών για «μεγάλα μεγέθη». Ετσι, στη Νιρεμβέργη είναι πλέον γεγονός το πρώτο γραφείο ταξιδίων για ευρωπαϊκούς προορισμούς, που απευθύνεται σε υπέρβαρους.

Με το όνομα Ντίκε Ράιζεν, κάνει ουσιαστικά ένα λογοπαίγνιο που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «οι ευτραφείς ταξιδεύουν» ή «ταξίδια για μεγάλα μεγέθη» και υπεύθυνη είναι η Σίλβια Στράσερ. «Κι εγώ είμαι υπέρβαρη κι έτσι γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα των πελατών μου», λέει εκείνη. Φυσικά η πελατεία δεν της λείπει. Με δεδομένο μάλιστα ότι Γερμανοί και Βρετανοί είναι εκείνοι που στέκονται πιο ψηλά στη λίστα με τους πιο παχύσαρκους Ευρωπαίους, είναι σαφές ότι η οικονομική ύφεση δεν αγγίζει σημαντικά τα... «XL μεγέθη».
Μεγάααλες αλήθειες
Στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε μικρές ούτε εύκολα αγνοήσιμες οι... διαστάσεις του θέματος. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν ανακύψει ζητήματα επί ζητημάτων για το λεγόμενο «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» στις αεροπορικές εταιρείες, που πλήττει ως επί το πλείστον τους ευτραφέστερους των επιβατών, αλλά και για προβλήματα που αφορούν γενικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα περιθώρια χώρου που παρέχουν στους μη οικονομικού μεγέθους επιβάτες τους. Κατ' επέκταση και στους διάφορους προορισμούς το σακούλι με τις δυσκολίες ανοίγει με ορμή και συχνά εξαντλεί τα περιθώρια αντοχής των μεγαλόσωμων και κυρίως των υπέρβαρων ανθρώπων, που ουδείς αμφιβάλλει ότι έχουν εξίσου κάθε δικαίωμα σε ικανοποιητικές παροχές υπηρεσιών.
Τα καθίσματα σε εστιατόρια, μπαρ, πισίνες και κάθε λογής υποδομές φτάνουν να μοιάζουν με μικρές παγίδες για εκείνους που το μέγεθός τους δεν καταλαβαίνει από... οικονομία. «Ηταν από τις χειρότερες στιγμές που μπορώ να θυμηθώ» εξομολογείται στην ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel» ο Γκίντερ Κόβαρτς. «Βρισκόμουν σε ένα ειδυλλιακό χωριουδάκι διακοπές και κάθισα με προσοχή σε μια θεσούλα στην άκρη της πισίνας. Ομως το κάθισμα υποχώρησε με θόρυβο μαζί με την αξιοπρέπειά μου, καθώς όλοι ξέσπασαν σε γέλια είτε χλευαστικά είτε αμήχανα».
Οι μισές γυναίκες και τα δύο τρίτα των ανδρών στη Γερμανία είναι υπέρβαροι και κατ' επέκταση, όπως γράφει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα «Repubblica», πρόκειται προφανώς για «μαζικό» στην κυριολεξία του πρόβλημα.
Κι όμως, όπως εξηγεί η Σίλβια Στράσερ, «στη Γερμανία ειδικά, πολλά ξενοδοχεία και συγκροτήματα δεν θέλουν να έχουν χοντρούς στο πελατολόγιό τους», θεωρώντας τους σκέτη καταστροφή!
Αντίθετα ίσως απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, σε άλλες χώρες και ειδικά στις μεσογειακές και τις σκανδιναβικές χώρες το περιβάλλον είναι πολύ πιο φιλικό και η υποδομή πολύ καλύτερη, ώστε να καλύπτει υψηλές προδιαγραφές έστω και σε πολύ μεγάλα μεγέθη.
Η εταιρεία «Dicke Reisen» προσφέρει πληθώρα προγραμμάτων που είναι κομμένα και ραμμένα στα (μπόλικα) μέτρα των πελατών της, κάνοντας ευκολότερη τη ζωή τους χωρίς διακρίσεις και μιζέριες, όπως δηλαδή αξίζει στα μεγάλα μεγέθη.
Από την εξασφάλιση μεταφορικού μέσου στο αεροδρόμιο, σε όσους δεν έχουν περιθώρια για... τρεχάματα, έως την παροχή βοήθειας για τη μεταφορά των αποσκευών, μέχρι τις ομαδοποιημένες εξορμήσεις για βουτιές και άλλες δραστηριότητες και δη σε εγκαταστάσεις με πολύ καλή υποδομή, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα, οι χοντρούληδες μπορούν να χαλαρώσουν σε ένα μη εχθρικό περιβάλλον.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά άτομα που απευθύνονται στο συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο καταφέρνουν να κάνουν διακοπές ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή τους, υπό συνθήκες μάλιστα που θα τους ξεκουράσουν πραγματικά. Στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, μέχρι και άρνηση να τους εξυπηρετήσουν ακόμη και από μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον τομέα.
Τα περιττά κιλά κοστίζουν ακριβά
Πρόσφατα αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιπλέον χρέωσης σε υπέρβαρους επιβάτες. Αν και οι πρώτες αντιδράσεις ήταν έντονες, κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, για τα όρια ελαστικότητας στην εφαρμογή της προσοδοφόρας αυτής ιδέας.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι άτομα εύσωμα και με παραπάνω κιλά αποφεύγουν συχνά (και εφόσον φυσικά έχουν την οικονομική άνεση να το κάνουν) την οικονομική θέση στο αεροπλάνο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και μόνο η ιδέα του αεροπορικού ταξιδιού τούς δημιουργεί ένα μεγάλο άγχος, κάτι που ίσως δεν συμβαίνει τόσο με άλλα μέσα μεταφοράς.
Ρατσισμός ή εξασφάλιση λίγου χώρου για να ξεστριμωχθεί η όποια καταπιεσμένη διαφορετικότητα, χαράσσουν γραμμές για να δημιουργηθούν κάποτε νέα δεδομένα σε τομείς όπου η παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών θα έπρεπε να έχει τις καλύτερες προδιαγραφές.

Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ [email protected]

Σχόλιο: ............ Μάλλον δεν θα προτιμήσουν την Ryanair :lol:

Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.402
Νεότερο μέλος