• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Υπερτουρισμός

Samion

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και να πληροφορηθούμε τα <<καλά>> του υπερτουρισμού στην Κέρκυρα το τελευταίο τριήμερο.
Καταρχάς όπως μας είπαν το νησί αντιμετώπισε οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας μεσούντος του καλοκαιριού.
Δεύτερον υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με την στάθμευση στην Παλιά πόλη. Ακόμη και τώρα, στα τέλη Σεπτέμβρη.
Στην Παλαιοκαστρίτσα, με τις δημοφιλείς παραλίες για να το αντιμετωπίσουν φτιάχθηκε ένας πολύ μεγάλος χώρος στάθμευσης πίσω από την κεντρική παραλία-επί πληρωμή- που βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά γέμισε ο τόπος τσιμέντο.
Σε κάποια δημοφιλή μαγαζιά δεν έβρισκες ακόμη και τώρα, άδειο τραπέζι.
Πολύς κόσμος και στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί προσκυνητές.
Σχετικά με το θέμα των σκουπιδιών μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι τα στέλνουν σε άλλες περιοχές της χώρας!
Η κακή κατάσταση των δρόμων δεν ξέρω αν σχετίζεται με τον υπερτουρισμό. Τα απεριποίητα πάρκα σίγουρα όχι.
Κλείνω αυτή την αναφορά με το γεγονός ότι παρά τα όποια έσοδα, από τουρίστες και υπερτουρίστες το αεροδρόμιο δεν διαθέτει τα απαραίτητα ηλεκτρονικά βοηθήματα για να μπορέσει να προσγειωθεί ένα αεροπλάνο, όταν υπάρχει πυκνή νέφωση!!!o_O
Ο τουρισμος επιτεινει ενιοτε προβληματα αλλα σιγουρα δεν τα δημιουργησε ουτε πρεπει κανεις να κρυβεται απο πισω και να τα ριχνει ολα εκει. ΧΥΤΑ κλειστος 10 χρονια, φταιει ο τουρισμος;
Οπως και για δρομους, αεροδρομια (παλι κλεινει για 40 μερες για βελτιωση), λειψυδρια (εδω υπηρχε προβλημα σε ορεινα χωρια της Δραμας, οι τουριστες φταινε; ) κλπ.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!

vitalogy

Member
Πολύ φασαρία για το τίποτα λέω εγώ. Γκρινιάζουμε για τους άλλους τουρίστες ενώ ξεχνάμε ότι και εμείς τουρίστες είμαστε. Αυτό που έχω προσέξει εγώ είναι ότι η πλειοψηφία των τουριστών είναι σε συγκεκριμένα σημεία σε κάποιες πόλεις. Αν χαθείτε λίγο δεξιά η αριστερά πιστέψτε με το πρόβλημα ελαχιστοποιείται. Πρόσφατα πήγα Πράγα. Ο Υπερβολικά πολύς κόσμος ακολουθεί μια συγκεκριμένη γραμμή από την πλατεία της παλιάς πόλης μέχρι το κάστρο. Από εκεί και πέρα όπου και αν κινήθηκα τα πράγματα ήταν μια χαρά νορμαλ. Το ίδιο μπορώ να πω ακόμα και για την Βενετία. Ναι καλά ακούσατε, και για την Βενετία. Όσον αφορά το ότι ο πολύς τουρισμός ανεβάζει και της τιμές δεν νομίζω ότι ισχύει παντού αυτό. Στην Πράγα βρήκα πολύ ωραίο δωμάτιο απόκεντρα στα 357 ευρώ για 7 βραδυα. Στην Σαντορίνη έχω πάει τέσσερις φορές (Ιούνιο , Σεπτέμβριο) και δεν έχω πληρώσει ποτέ πάνω από 55 ευρώ την βραδυα.

alma

Member
Ισχύει πως αν βγεις εκτός κέντρου στα περισσότερα μέρη, είναι πολύ καλύτερα.Το ίδιο κ σε χώρες με υπερτουρισμό αν πας σε λιγότερο τουριστικές πόλεις ή χωριά.Αν κ στη Βενετία ακόμα κ σε πολλά στενάκια έβρισκα πολύ κόσμο.
Η Ιταλία έχει ωραίες πόλεις π.χ.Ραβέννα,Μοδενα, Σαβόνα(οκ αυτή η τελευταία έχει μερικούς Γάλλους ειδικά τα σ/κ) χωρίς υπερτουρισμό.

Ωστόσο όσοι ταξιδεύουμε χρόνια,βλέπουμε μεγάλη διαφορά με 10+χρόνια πριν σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Φέτος στο Πόρτο,ακόμα κ μετά την Πρωτοχρονιά,γινόταν χαμός σε δεκάδες μαγαζιά το βράδυ δεν έβρισκες χωρίς κράτηση κ άκουγες τσιρίδες κυρίως Ισπανών αλλά κ Ελλήνων."ΟΛΑΑΑΑΑΑΑ ΓΕΜΑΤΑΑΑΑΑ. Δεν θα φάμε τίποτα",φώναζε μία ανεβοκατεβαίνοντας τις ανηφόρες,έκανε κ αντίλαλο.
Οι Ισπανοί ακόμα πιο δυνατά.

Το 2012 πήγαινες Πορτογαλία κ παίζει να μην άκουγες ελληνικά πουθενά.Κ γενικά λιγότερος κόσμος,καλύτερες τιμές.

Τώρα πρέπει να πας σε χωριά ή πολύ μικρές πόλεις για να έχει ελάχιστους τουρίστες.Π.χ. στη Valença do Minho ακόμα κ παραμονή Πρωτοχρονιάς,έχει λίγους τουρίστες.

Προσωπικά αυτό το λίγο εκτός εποχής,με έχει σώσει σε πολλά ταξίδια. Τα ελληνικά νησιά Φθινόπωρο είναι πάντα υπέροχα. Για μένα τα καλύτερα ταξίδια που έχω κάνει σε νησιά.Ίσως καλύτερα κ από Άνοιξη.

Samion

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Σπουδαία κίνηση μεγάλων παικτών, διότι πάνω απ' όλα η κονόμα! :haha:
Οι λογοι, συμφωνα με τα επισημα χειλη, ειναι δυο:
1. Προστασια των εργατων απο τα νομισματα που πεταγαν τουριστες ακομα και στην αδεια απο νερο φοντανα (!) και
2. Η διαχειριση και η ειςπραξη των νομισματων ανηκει αποκλειστικα στη φιλανθρωπικη οργανωση της εκκλησιας caritas, η στερηση τετοιου ποσου (1,5εκ€/ετος) θα ειχε σοβαρη επιπτωση στο εργο της.

Extra muros

Member
Φέτος στο Πόρτο,ακόμα κ μετά την Πρωτοχρονιά,γινόταν χαμός σε δεκάδες μαγαζιά το βράδυ δεν έβρισκες χωρίς κράτηση κ άκουγες τσιρίδες κυρίως Ισπανών αλλά κ Ελλήνων."ΟΛΑΑΑΑΑΑΑ ΓΕΜΑΤΑΑΑΑΑ. Δεν θα φάμε τίποτα",φώναζε μία ανεβοκατεβαίνοντας τις ανηφόρες,έκανε κ αντίλαλο.
Οι Ισπανοί ακόμα πιο δυνατά.

Το 2012 πήγαινες Πορτογαλία κ παίζει να μην άκουγες ελληνικά πουθενά.Κ γενικά λιγότερος κόσμος,καλύτερες τιμές.

Τώρα πρέπει να πας σε χωριά ή πολύ μικρές πόλεις για να έχει ελάχιστους τουρίστες.Π.χ. στη Valença do Minho ακόμα κ παραμονή Πρωτοχρονιάς,έχει λίγους τουρίστες.
Και κεντρική Πορτογαλία τέλος Μάη ήταν χαλαρά τα πράγματα, Λεϊρία τρεις κι ο κούκος από ξένους, Αλκομπάσα και Μπατάλια πέρα από κάτι γκρουπ στα μοναστήρια ήταν άδεια, σχιστολιθικά χωριά της Λοουζά καμιά 10αρια νοματαίοι μαξ στο καθένα, ακόμα και στην Κοϊμπρα που αναμενόμενα έχει περισσότερο κόσμο, ήταν απλώς ζωντανά, όχι ασφυκτικά. Γενικά εγώ το λέω και το ξαναλέω σε όποιον μπορώ, τρεχάτε όσο προλαβαίνετε, γιατί τόσο της μόδας που έχει γίνει η Πορτογαλία σε λίγα χρόνια δε θα βρίσκεις ησυχία ούτε στις Αζόρες. Λισαβώνα και Πόρτο ήμουν τυχερή που τα πρόλαβα στο μεταίχμιο μεταξύ κόβιντ και "κανονικότητας" σε αρκετά ανθρώπινα επίπεδα, Λισαβώνα έχω περάσει έστω λίγο άλλες 3 φορές έκτοτε και είναι κάθε φορά πιο Ντίσνεϋλαντ κι είναι λίγο στενάχωρο. Από την άλλη βέβαια, όπως προειπώθηκε, κι εμείς τουρίστες είμαστε και λογικό είναι πριν τα πιο "ψαγμένα" μέρη να πάμε πρώτα στα πιο διάσημα, γινόμενοι μέρος του προβλήματος θέλοντας και μη.

paefstra

Member
Πρωτοπηγα Λισαβονα το 2000. Ηταν μια αλλη πολη.
Παντως εκτος Λισαβονας ολη η χωρα δεν εχει θεμα υπερτουρισμου.
Οπως και ολες τις ευρωπαικες χωρες αν αποκλινεις απο τα προγραμματα πρακτορειων.

Extra muros

Member
Πρωτοπηγα Λισαβονα το 2000. Ηταν μια αλλη πολη.
Παντως εκτος Λισαβονας ολη η χωρα δεν εχει θεμα υπερτουρισμου.
Οπως και ολες τις ευρωπαικες χωρες αν αποκλινεις απο τα προγραμματα πρακτορειων.
Υπερτουρισμό ακούω χωρίς να έχω προς το παρόν ιδία άποψη ότι έχουν εδώ και δεκαετίες μάλιστα Αλγκάρβε και κατά διαστήματα η Μαδέιρα. Το Πόρτο το 2022 είχε ήδη αρκετό κόσμο, όχι σε ενοχλητικά επίπεδα, αλλά μου λένε όσοι πάνε κάθε πέρσι και καλύτερα. Αυτό ως ένα βαθμό λογικά θα έχει συμπαρασύρει Μπράγκα, Γκιμαράες κλπ., αλλά πιστεύω ανάλογα την εποχή να είναι ακόμα διαχειρίσιμα. Λέω "ακόμα" γιατί τη βλέπω πολύ δυναμική ως αγορά την Πορτογαλία, 18 εκ το 2023 σε σχέση με τα 32 εκ της πληθυσμιακά παρόμοιας Ελλάδας, που δείχνει ήδη από φέτος-παρότι πιθανόν οι αφίξεις να αυξηθούν στον τελικό απολογισμό του '24- κάποια σημάδια ωρίμανσης ή κόπωσης (ανάλογα με το αν θες να το δεις μισογεμάτο ή μισοάδειο). Θεωρώ δηλαδή περίπου αναπόφευκτη την αύξηση της ζήτησης για Πορτογαλία- η οποία έχει και μια ακόμα πιο δυνατή σε σχέση με την Ελλάδα αγορά από ΗΠΑ και Βραζιλία (η δεύτερη ισχνή εδώ) κάτι που πιθανόν να την προφυλάξει κι από ένα πιθανό σενάριο ευρωπαϊκής ύφεσης. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αργά η γρήγορα η συνολική άνοδος του τουριστικού ρεύματος διαχέεται, έστω ανομοιόμορφα και προς πιο "άγνωστους" προορισμούς της χώρας. Ειδικά τη σήμερον ημέρα που με το ίντερνετ υπάρχουν πια τόσο λίγα ταξιδιωτικά μυστικά.

alma

Member
Και κεντρική Πορτογαλία τέλος Μάη ήταν χαλαρά τα πράγματα, Λεϊρία τρεις κι ο κούκος από ξένους, Αλκομπάσα και Μπατάλια πέρα από κάτι γκρουπ στα μοναστήρια ήταν άδεια, σχιστολιθικά χωριά της Λοουζά καμιά 10αρια νοματαίοι μαξ στο καθένα, ακόμα και στην Κοϊμπρα που αναμενόμενα έχει περισσότερο κόσμο, ήταν απλώς ζωντανά, όχι ασφυκτικά. Γενικά εγώ το λέω και το ξαναλέω σε όποιον μπορώ, τρεχάτε όσο προλαβαίνετε, γιατί τόσο της μόδας που έχει γίνει η Πορτογαλία σε λίγα χρόνια δε θα βρίσκεις ησυχία ούτε στις Αζόρες. Λισαβώνα και Πόρτο ήμουν τυχερή που τα πρόλαβα στο μεταίχμιο μεταξύ κόβιντ και "κανονικότητας" σε αρκετά ανθρώπινα επίπεδα, Λισαβώνα έχω περάσει έστω λίγο άλλες 3 φορές έκτοτε και είναι κάθε φορά πιο Ντίσνεϋλαντ κι είναι λίγο στενάχωρο. Από την άλλη βέβαια, όπως προειπώθηκε, κι εμείς τουρίστες είμαστε και λογικό είναι πριν τα πιο "ψαγμένα" μέρη να πάμε πρώτα στα πιο διάσημα, γινόμενοι μέρος του προβλήματος θέλοντας και μη.
Ισχύει. Κοϊμπρα ήταν από τα μέρη που ήθελα πολύ να πάω αν κ τελικά βγήκε κάπως πιο ντεκαντανς από ό,τι περίμενα .Πήγαμε μόλις είχε αλλάξει η χρονιά κ όντως δεν είχε πολύ κόσμο αλλά ήταν γεμάτο σκουπίδια σχεδόν παντού(οκ λογικό λίγο για την εποχή).Το Portugal de los Pequeñitos είχε πολύ λογικό κόσμο για την ημέρα,πολλά μαγαζιά ήταν κλειστά, ήταν κ λίγο εργοτάξιο σε κάποια σημεία γιατί έκαναν έργα κ έπρεπε να περπατήσεις πολύ για λεωφορείο, αρκετούς μεθυσμένους νεαρούς στο δρόμο,μάλλον δεν είχαν ξεμεθύσει από την προηγούμενη.
DSC00383.JPG

DSC00342.JPG

DSC00406.JPG

DSC00412.JPG

Περπατήσαμε σχεδόν όλη την πόλη αναγκαστικά,κάποια σημεία χάλια,άλλα υπέροχα, σχεδόν δεν πίστευα πως είμαι στην ίδια πόλη, σαν να είχαν πεταχτεί κτίρια διαφορετικού ύφους σε διπλανές γειτονιές,χωρίς σχέδιο, είχε όμως αυτή την παρακμή που είναι γοητευτική κ λόγος να πας Πορτογαλία.Για πόλη με Πανεπιστήμιο-Ουνέσκο σάιτ μια χαρά ποσότητα κόσμου όντως.Εκτός κέντρου δεν είχε καν ξένους.Λογικές τιμές φαγητού,ειδικά στο μη τουριστικό κομμάτι της πόλης.

Συμφωνώ απόλυτα για Λισσαβώνα.Από τις μεγαλύτερες αλλαγές(δυστυχώς προς το χειρότερο) σε κόσμο κ σε αύξηση τιμών κ εις βάρος ποιότητας.Υπέροχη πόλη κατ'εμε αλλά νομίζω δεν υπάρχει πια εποχή που να βρίσκεις φτηνά δωμάτια.

Στην ίδια τιμή που έβρισκες σούπερ 5στερο,μετά από 5 χρόνια μείναμε σε σοφίτα,χωρίς ασανσέρ για πρωινό κ με το ζεστό νερό να τελειώνει καταχείμωνο κ εκτός τουριστικής εποχής κ να μας παρακαλούν να μη γράψουμε κακή κριτική.

Κρίμα γιατί για μένα παραμένει γοητευτική πόλη που "πρέπει" να δει κανείς.

Αλγκάρβε όποτε πάω Λονδίνο το διαφημίζουν για μαζικό τουρισμό κ φτηνά all inclusive,αλλά κ εγώ δεν έχω πάει κ να πω την αλήθεια είναι κ λίγο στον πάτο των προτιμήσεων μου για Πορτογαλία,δεν ξέρω αν θα πάω.Ίσως σε συνδιασμό με κάτι άλλο.

Μπράγκα, Γκιμαράες για εκτός εποχής είχε τουρισμό.Αλλά όχι στα επίπεδα του χαμού Λισαβώνας και Πόρτο .

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.629
Μέλη
39.371
Νεότερο μέλος
ippolytostrk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom