• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Το «Τολέδο της Ελλάδας»

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
aimages_tanea_gr_assetservice_Image_ashx_f930e3f61285f4e17d951a448d2cf648._.jpg
Τριγυρισµένη από τις αρκαδικές κορυφές, µοιάζει να περιµένει ήρεµη να την αφουγκραστούν και να την ανακαλύψουν.
Η ξεχωριστή οµορφιά της αποτελείται από ένα σύνολο εικόνων µε το κάστρο, τα πετρόχτιστα σπίτια, τα γεφύρια, τις εκκλησιές, τον Αλφειό και τον Λούσιο.
Η Καρύταινα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισµός και βρίσκεται σε υψόµετρο 582, στο βουνό ΑγιοςΗλίας (ή Ακρειοβούνι). Ανηφορίζονταςπρος το χωριό, το βλέµµα σύντοµααιχµαλωτίζεται από το κάστρο που στέκει στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου. Η ελληνική σηµαίαστην άκρη ενός πύργου υπενθυµίζει ότι αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της ταραχώδους ιστορίας της περιοχής.

Η πηγή του Σπολάτη µε τον γεροπλάτανο και το πέτρινο κτίριο του δηµοτικού σχολείου οριοθετούν την είσοδο στο χωριό. Οι γειτονιές αναπτύσσονται εκατέρωθεν του στενού δρόµου, µε κάποια αναστηλωµένα σπίτια που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της αρκαδικής αρχιτεκτονικής του 18ου και 19ου αιώνα. Το χωριό είναι χτισµένο στην θέση της αρχαίας Βρένθης, η οποία σύµφωνα µε ικανό αριθµό αρχαιολόγων και ιστορικών ήταν ουσιαστικά η αρχαία Γόρτυνα. Ανάµεσα στους µαχαλάδες και τα πετρόχτιστα σπίτια βρίσκονται και τρία επιβλητικά καστρόσπιτα. Του Ματζουράνη στο Κάστρο, της Λεβένταινας και του Κουντάνη στον πίσω µαχαλά. Από τις αρχές του 13ου αιώνα η Καρύταινα εµφανίζεται µε το σηµερινό της όνοµα, ενώ στη Φραγκοκρατία θα παίξει σηµαντικό ρόλο χάριν του ισχυρού κάστρου της, του«Τολέδου της Ελλάδας» όπως το είπαν.Σύµφωνα µε το «Χρονικό του Μορέως», το έχτισε ο Γοδεφρείδος ντε Μπριέλ στα µέσα του 13ου αιώνα και είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγµατα φραγκικής αρχιτεκτονικής. Το µήκος του ξεπερνά σε κάποια σηµεία τα 110 µέτρα και το πλάτος τα40, µε τα τείχη να φθάνουν σε ύψος τα 6-7 και πάχος τα 1-2 µέτρα. Οι χιλιάδεςπέτρες και το υλικό που χρειάστηκε για να κτιστεί τα µετέφεραν οι χωρικοί στην κορυφή του λόφου από ταερείπια της αρχαίας Βρένθης. Το 1320 εξαγοράστηκε από τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο όταν το χωριό ανήκε στο Βυζάντιο, και µετά πέρασε στα χέρια των Τούρκων. Οµως οι εξεγερµένοι υπό τις διαταγές του Κολοκοτρώνη που έκανε αρκετές επισκευές κατάφεραν να τους διώξουν και να το κάνουν ορµητήριο για να χτυπήσουν τον Ιµπραήµ. Σήµερα ανηφορίζοντας προς την πύλη του κάστρου µπορείτε να επισκεφθείτε αρχικά την Παναγιά στο Κάστρο, ή Παναγιά του Κολοκοτρώνη, η οποία βρίσκεται δίπλα από το σπίτι που είχε χτίσει για να µένει στα χρόνια της Επανάστασης. Από την αψιδωτή πύλη του κάστρου θα φθάσετεστη νοτιοανατολική πλευρά και θαπερπατήσετε ανάµεσα στα ερείπια αίθουσας µε πολλά πέτρινα παράθυρα. Από εκεί, την νότια άκρη του κάστρου,η θέα προς το Λύκαιο όρος, τον Αλφειό που αργοσέρνεται στην βαθιά κοίτη του και ο αέρας των αρκαδικών βουνών θα σας ταξιδέψουν στην άγρια οµορφιά και στην ταραγµένη ιστορία τούτης της γης.
tanea.gr

dmdoc

Member
Ωραία αναδημοσίευση,για να ανακαλύψουμε επιτέλους την Καρύταινα!!!!!

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
η φωτο τα λεει ολα

SPROM

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
Αχ, τι όμορφα στην Καρύταινα! Έχει και πολύ ωραίους ξενώνες...
Το βασικότερο, όμως, είναι ο Επικούριος Απόλλωνας. all hail THE temple

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Αχ, τι όμορφα στην Καρύταινα! Έχει και πολύ ωραίους ξενώνες...
Το βασικότερο, όμως, είναι ο Επικούριος Απόλλωνας. all hail THE temple
ειναι ακριβως οπως αναφέρεται..Επικούρειος Απόλλωνας!!
Λιτός ,απέριττος,αφρόντιστος,μυσταγωγικός,μοναχικός και μοναδικός!!
ολα τα λέει η λέξη επικούρειος!!

SPROM

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
Έχεις δει μήπως και τη ζωφόρο του;

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Μερικά απο τα υπέροχα γλυπτά της ζωοφόρου εκλάπησαν απο αρχαιοκάπηλους..
καποια κοσμούν το μουσείο του λούβρου,του μόναχου και της βρετανίας..
δεν έχει μείνει κατι αξιόλογο να δείς...ομως η θέα του μοναδικού αυτού ναού ειναι μοναδική και ανεπανάληπτη..
ο τόπος δέ που εχει αναγερθεί δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος!!

SPROM

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
Τι λες βρε; Βρίσκεται ολόκληρη στο Βρετανικό Μουσείο σε μία αίθουσα πολύ μικρή και φροντισμένη που ανοίγει μόνο σε πολύ special ώρες, ώστε να μην υπερεκτίθενται. Πρέπει να ξέρεις πότε να πας για να τα δεις. Γι'αυτό και σε ρώτησα αν μπόρεσες να τα δεις εσύ.
Κατ'εμέ- και, βέβαια, πολλών ανθρώπων του ίδιου του μουσείου, εξου και τα περίεργα ωράρια- είναι το διαμαντάκι του μουσείου.

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
αυτα ειναι γλυπτά απο την ζωοφόρο τα οποια δώρισε το βρεττανικό μουσείο στην βιβλιοθήκη της ανδρίτσαινας..

Attachments

• 68,1 KB Προβολές: 53

SPROM

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
Θέλεις λίγο να εξηγήσεις για ποιά γλυπτά μιλάς; Μήπως έχει γίνει κάποια παρεξήγηση;
Τα γλυπτά που δείχνεις στη φωτογραφία μου φαίνονται, μάλιστα, κακότεχνα μπροστά σε αυτά που σου λέω εγώ.
Έχω μπερδευτεί λίγο και με το Λούβρο και το Μόναχο. Τι ακριβώς ξέρεις;;

ΥΓ. Τι ενδιαφέρουσα συζήτηση που ανοίξαμε! :)

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Τι να σου πω βρε?? δεν ειμαι και μουσειολόγος ..:D
οταν πήγα να δώ τον ναο παρατήρησα οτι έλειπαν πολλααααα!!
έχω διαβάσει λοιπόν οτι τα υπέροχα γλυπτά του ναού και ειδικά της ζωοφόρου, τα σάρωσαν αρχαιοκάπηλοι απο την ευρώπη την εποχή της τουρκοκρατίας..
οσα παρέμειναν, φιλοξενούνται στα μουσεία που ανέφερα προηγουμένως..\
τώρα για αυτα της φωτό μπορεί και να ειναι εκμαγεία απλώς γιατί μου φαίνεται λίγο απίθανο να δώρισαν σε εισαγωγικα, οι βρεττανοί γνήσια στην βιβλιοθήκη της ανδρίτσαινας..
συνηθισμένο να βλέπομε τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας σε ξένα μουσεία..:shock:

SPROM

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
Τι να σου πω βρε?? δεν ειμαι και μουσειολόγος ..:D
οταν πήγα να δώ τον ναο παρατήρησα οτι έλειπαν πολλααααα!!
έχω διαβάσει λοιπόν οτι τα υπέροχα γλυπτά του ναού και ειδικά της ζωοφόρου, τα σάρωσαν αρχαιοκάπηλοι απο την ευρώπη την εποχή της τουρκοκρατίας..
οσα παρέμειναν, φιλοξενούνται στα μουσεία που ανέφερα προηγουμένως..\
τώρα για αυτα της φωτό μπορεί και να ειναι εκμαγεία απλώς γιατί μου φαίνεται λίγο απίθανο να δώρισαν σε εισαγωγικα, οι βρεττανοί γνήσια στην βιβλιοθήκη της ανδρίτσαινας..
συνηθισμένο να βλέπομε τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας σε ξένα μουσεία..:shock:
Πού τα διάβασες, θυμάσαι μήπως; Σκέφτομαι μην τυχόν και υπάρχουν και σε άλλα μουσεία σε αντίστοιχα κρυφά δωμάτια και δεν τα έχω πάρει χαμπάρι.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom