Παγκάκια με θέα στην Αλμυρή Λίμνη Τουζ (Tuz Gölü):
INFO: Με έκταση 1.665 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στην Τουρκία και μια από τις μεγαλύτερες υπεραλμυρές λίμνες στο κόσμο. Βρίσκεται στην περιοχή της Καππαδοκίας, στη σημερινή επαρχία του Ακσαράι. Είναι πολύ ρηχή, με μέγιστο βάθος 1,5 μέτρο και έχει αλατότητα 32,4%. Το νερό της εξατμίζεται με τη ζέστη του καλοκαιριού κι έτσι η λίμνη ξεραίνεται και αφήνει πίσω της ένα στρώμα αλατιού πάχους μέχρι 30 εκατοστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκοτώνεται μεγάλο τμήμα του πλαγκτόν που τρέφεται από τα ροζ φύκια. Αυτός είναι ο λόγος που η λίμνη αποκτά το έντονο ροζ χρώμα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Stony Brook και τον καθηγητή Δρ Christophe Gobler.
Αυτό το στρώμα αλατιού εξορύσσεται από αλατωρυχεία. Τα τρία ορυχεία που λειτουργούν στη λίμνη παράγουν το 63% του αλατιού που καταναλώνεται στην Τουρκία. Τροφοδοτείται από δύο μεγάλα ρεύματα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μέρος του αλατιού διαλύεται στο γλυκό νερό και εισέρχεται στη λίμνη μέσω των κατακρημνίσεων. Η επιφάνειά της γίνεται τόσο λευκή που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των καμερών των γεωσκοπικών δορυφόρων. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λίμνη Τάττα και αναφέρεται έτσι από τον Ξενοφώντα στο ιστορικό σύγγραμμά του Κύρου Ανάβασις, αλλά και από τον Στράβωνα.
Η κύρια τουρκική αποικία αναπαραγωγής του μεγαλύτερου φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) είναι παρούσα σε μια ομάδα νησιών στο νότιο τμήμα της λίμνης.
Και ένα ελληνικό παγκάκι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, το οποίο κατασκευάστηκε από πλαστικά σκουπίδια που ανέσυραν από το βυθό του Κορινθιακού κόλπου!