Sokratis
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Puerto Rafti
Μιλαω αψογα ελληνικα, ποντιακα με κακη προφορα και με τοσους γυρω μου σε λιγο καιρο θα μαθω και απταιστα αλβανικα.
Συμφωνω απολυτα!Πιστεύω πάντως ότι ο καλός ταξιδευτής οφείλει, από δεβασμό προς τη χώρα που επισκέπτεται, να κάνει μια προσπάθεια να μελετήσει πέντε-δέκα λέξεις, μια δυο εκφράσεις της τοπικής γλώσσας. Το να πεις μια "καλημέρα" στον ντόπιο στη γλώσσα του πριν τον ρωτήσεις μια πληροφορία στα αγγλικά δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Δείχνει στον άνθρωπο αυτόν ότι δεν θεωρείς αυτόνόητη τη γνώση της αγγλικής (ή κάποιας άλλης γλώσσας στην οποία προσπαθείς να συνεννοηθείς) εκ μέρους του. Το κάνω σε κάθε ταξίδι μου, όταν δε μιλάω τη γλώσσα. Και πάντα με βοηθούν με χαμόγελο.
Δεν ξαφνιάζομαι. Είχα κάνει κι εγώ αντίστοιχη προσπάθεια, αλλά η συγκεκριμένη γλώσσα είναι τόσο διαφορετική από τις ινδοευρωπαϊκές που δεν έχεις καμία βοήθεια από τη γνώση άλλων, συνηθισμένων για εμάς τους Έλληνες, ξένων γλωσσών. Τέτοια νίλα είχα να πάθω από τότε που μάθαινα τουρκικά. Τουλάχιστον αυτά τα προχώρησα...Και περσι εκανα μια προαπαθεια να μαθω βασκικα αλλα εμεινα στα πολυ βασικα δυστυχως!