• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ταξιδιωτικοί οδηγοί για την Ελλάδα

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Οι περισσότεροι Οδηγοί της σειράς των ΝΕΩΝ "Ανακαλύψτε την Ελλάδα" της πρώτης περιόδου ήταν γραμμένοι από ομάδα υπό τον Γ. Ντρενογιάννη πριν πάει στο ΕΘΝΟΣ. Εκείνοι λοιπόν οι οδηγοί είναι κατά πολύ καλύτεροι (κατά την ταπυνή μου γνώμη) από τους μεταγενέστερους. Ο άνθρωπος αυτός (από ότι είεδα και σε κάποιους του ΕΘΝΟΥΣ) έδινε άλλη πνοή στους οδηγούς.

Επόμενο Ταξίδι
Μπαλί
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη & Ισλανδία!!!
Ένας ... διαφορετικός ταξιδιωτικός οφηγός για την αναξερεύνητη και μυστική Ελλάδα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.

Παρουσιάζονται μέρη άγνωστα, περίεργα, παράξενα, μέρη που μπορεί να βλέπουμε καθημερινά αλλά από πίσω κρύβουν κάποια περίεργη ιστορία, εκθέματα και τοπία που είναι άγνωστα στους πολίτες, και γενικά μέρη που είναι ικανά να "παραξενεύσουν" τον ταξιδιώτη!

Περισσότερα, εδώ. :clap:

Dorotija

Member
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Οι περισσότεροι Οδηγοί της σειράς των ΝΕΩΝ "Ανακαλύψτε την Ελλάδα" της πρώτης περιόδου ήταν γραμμένοι από ομάδα υπό τον Γ. Ντρενογιάννη πριν πάει στο ΕΘΝΟΣ. Εκείνοι λοιπόν οι οδηγοί είναι κατά πολύ καλύτεροι (κατά την ταπυνή μου γνώμη) από τους μεταγενέστερους. Ο άνθρωπος αυτός (από ότι είεδα και σε κάποιους του ΕΘΝΟΥΣ) έδινε άλλη πνοή στους οδηγούς.

Βεβαίως να πω εδώ ότι, εκτός από το Ντρενογιάννη, οι οδηγοί στο ΕΘΝΟΣ έχουν ένα εξαιρετικό επιτελείο. Και το μηνιαίο που βγαίνει με το ΣΑββατιάτικο φύλλο, το EXPLORE NATURE είναι πολύ προεσγμένη δουλειά. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί ποτέ να οφείλεται σε έναν άνθρωπο μονο.

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Βεβαίως να πω εδώ ότι, εκτός από το Ντρενογιάννη, οι οδηγοί στο ΕΘΝΟΣ έχουν ένα εξαιρετικό επιτελείο. Και το μηνιαίο που βγαίνει με το ΣΑββατιάτικο φύλλο, το EXPLORE NATURE είναι πολύ προεσγμένη δουλειά. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί ποτέ να οφείλεται σε έναν άνθρωπο μονο.
ΦΥΣΙΚΑ!! Απλά φαίνεται ή οτι ξέρει να διαλέγει συνεργάτες ή οτι ξέρει να τους εμπνέει. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Πρώτη φορά άκουσα το όνομά του από τους οδηγούς αλλά αυτή την εντύπωση μου δίνει.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Χρησιμοποίησα κι εγώ την "Ανεξερεύνητη Πελοπόννησο" του Ψημένου στο ταξίδι που μόλις τελείωσε. Οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής:
  • Το παλικάρι έχει κάνει πάρα πολύ τρέξιμο, έχει πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια κι έχει γράψει έναν οδηγό που μόνο για την Πελοπόννησο έχει 1200 σελίδες, έγχρωμες σε καλή ποιότητα χαρτιού χωρίς τυπογραφικά λάθη. Και μόνο για την προσπάθεια του αξίζουν συγχαρητήρια. Τα 35 ευρώπουλα που κοστίζει είναι λίγο τσουχτερά πάντως.
  • Ο οδηγός είναι γραμμένος για άτομα που θα ταξιδέψουν με τις ρόδες τους (κατά προτίμηση δύο, μάλλον μηχανόβιος είναι ο συγγραφεύς) και δίνει έμφαση σε αυτό. Δηλαδή χωρίζει τους δρόμους σε κατηγορίες ανάλογα με την ποιότητά τους, από χωματόδρομους μέχρι δρόμους ευρωπαϊκών προδιαγραφών και περιγράφει τις διαδρομές ανάλογα και με το πόσο θεαματικές είναι, πράγμα χρήσιμο για όσους οδηγούν.
  • Ακριβώς επειδή είναι σχεδιασμένος για οδηγούς, ο οδηγός είναι μάλλον άχρηστος για όσους σχεδιάζουν να κινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς, ουδεμία τέτοια πληροφορία υπάρχει.
  • Ορισμένες από τις πληροφορίες που παρέχονται είναι αρκετά ψαγμένες, ειδικά σε ό,τι αφορά μικρά χωριά, ταβέρνες στο πουθενά κλπ. Από την άλλη, για έναν οδηγό 1200 σελίδων, λείπουν βασικότατες πληροφορίες. Ενώ δηλαδή μπορεί να σου δώσει 5 σελίδες πληροφορίες για το πώς να φτάσεις σε μια πόλη (από ποιο δρόμο, πώς είναι η θέα, ποιος χωματόδρομος περνάει από ένα ανοιχτό εκκλησάκι με άψογες τοιχογραφίες), οι πληροφορίες για την πόλη αυτή καθαυτή είναι ελάχιστες, πολλές φορές και μηδαμινές. Έφτασα δηλαδή στη Μονεμβασιά και μετά τι; Αξίζει να ανέβω όλο το δρόμο μέχρι πάνω, τι θα δω, έχει θέα, στέκεται κάνένα κτίριο όρθιο; Επίσης, οι πρακτικές πληροφορίες που κάνουν τους ξένους οδηγούς τόσο χρήσιμους λείπουν: ποια μέρα είναι κλειστό το μουσείο, πόσο κάνει το τάδε δωμάτιο κλπ.
  • Ο οδηγός έχει ΠΟΛΛΗ προσωπική άποψη κι αυτό μου άρεσε πολύ. Χιούμορ, παράπονα, συναισθήματα, δεν είναι σαν εγκυκλοπαίδεια. Προφανώς είναι υποκειμενικά και κανα-δυο σχόλα με ενόχλησαν (π.χ σελ 974 κάτι εθνικιστικές κορώνες του στιλ "βασανίστηκε φρικτά κι εκτελέστηκε με απαγχονισμό έχοντας περασμένο στο λαιμό του το σουλτανικό φορμάνι που τον προστάτευε... Οι Τούρκοι είναι ακριβώς η ενσάρκωση του φιδιού που ανατρέφει κανείς στον κόρφο του, με μόνο σίγουρο τελικό αποτέλεσμα ότι θα δαγκώσει τον ίδιο τον ευεργέτη του. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά διότι αυτή είναι η φύση τους.") διότι από ένα παλικάρι που ταξιδεύει θα περίμενες την αποφυγή γενικεύσεων, αλλά τέλος πάντων σε γενικές γραμμές τα προσωπικά σχόλια ήταν πολύ ευχάριστα και μπράβο του για την προσωπική άποψη. Μακάρι να είχαν όλοι κι ας είναι και ακροδεξιά, ακροαριστερή, ακρομεσαία ή ό,τι άλλο θέλει, αυτό που λείπει από τους περισσότερους οδηγούς είναι η άποψη...
  • Είναι λίγο εκνευριστικό το να συστήνεται κάθε τρεις και πέντε να αγοράσουμε και τους χάρτες ROAD. Εντάξει, είναι τέλειοι, το καταλάβαμε, πάμε παρακάτω, μας κάνει κι ο χάρτης που έχουμε.
  • Η δομή του βιβλίου το αδικεί. Είνια γραμμένο με βάση συγκεκριμένες διαδρομές (π.χ Κόρινθος-Τρίπολη από την παλιά εθνική) κι έτσι όταν ψάχνεις κάτι δεν μπορείς να το βρεις εύκολα διότι δεν είναι κατανεμημένα τα μέρη ανά νομό ή από βόρεια προς νότια, αλλά ανάλογα με το σε ποια διαδρομή εντάσσονται. Εμείς που κάναμε π.χ κύκλους στην ορεινή Αρκαδία κάποιες φορές έπρεπε να κοιτάμε στη σελίδα 500 και το επόμενο χωριό ήταν στην 680. Επίσης, το ευρετήριο έχει πολλές ελλείψεις οπότε το να βρεις αυτό που θες είναι λίγο ταλαιπωρία και καταλήγει εκνευριστικό.
Γενικώς, ο οδηγός είνια πολύ ευχάριστος και άψογος για κάποιον που από πριν αποφασίζει ότι θα πάρει το αμάξι του ή τη μοτοσικλέτα του και θα κάνει (στο περίπου έστω) κάποιες από τις προσχεδιασμένες διαδρομές. Σίγουρα θα βρει "ανεξερεύνητα μέρη", θα διασκεδάσει με το χιούμορ του Ψημένου και θα μάθει και πέντε ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία. Για άλλους τύπους ταξιδιού, μάλλον δεν κάνει ως αποκλειστικός οδηγός (χρήσιμος για όσους γουστάρουν ελεύθερο κάμπιγκ πάντως!) αλλά είναι καλό εργαλείο όπως και να έχει.

taxidakia

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Άνδεις ξανά
"Έχει μερικά πολύ καλά στοιχεία, όπως οι προτάσεις για τέτοια μέρη που δεν είναι πολύ γνωστά, ενώ συγχρόνως παραθέτει ιστορικά στοιχεία, κάνει δικά του σχόλια και δεν παρουσιάζει όλα τα χωριά ως "καταπληκτικά" όπως άλλοι οδηγοί που το κάνουν μην τυχόν και παρεξηγηθεί κανένα χωριό οπότε δε βγάζεις και συμπέρασμα για να κάνεις τις επιλογές σου.

Όμως, πρόκειται για οδηγούς που δίνουν έμφαση σε ορισμένα πράγματα παραμελώντας μερικές φορές κάποια άλλα τα οποία θα μου χρειάζονταν και γράφει από συγκεκριμένη οπτική. Εκείνος, για παράδειγμα, ταξιδεύει με μηχανή off-road με αποτέλεσμα, ενώ χαρακτηρίζει τους δρόμους (Α3, Α4, κλπ), να είναι συνήθως χειρότεροι απ'ότι περίμενες (στην Κρήτη θα με έβριζε το καϋμένο το αυτοκίνητο, το έκανα 4x4!) και με αρκετά σχόλια για τα περί ταξιδιών με μηχανή. Επίσης, αφιερώνει πάρα πολύ χώρο στην περιγραφή διαδρομών με λεπτομέρεια, και καλά για τα πιο φευγάτα ή για την Κρήτη που οι δρόμοι δεν είναι τόσο καλοί, αλλά περιγραφή στην Πελοπόννησο του τύπου "Βλέπετε την ταμπέλα και στρίβετε δεξιά", δεν είναι απαραίτητη, το βλέπεις και στο χάρτη και το βρίσκεις εύκολα. Αντίθετα, για κάποια χωριά πολύ όμορφα υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου πληροφορίες, οπότε μπορεί κάλλιστα να τα "χάσεις".

Δηλ, είναι βασισμένο σε διαδρομές και απ'αυτής της άποψης βοηθάει πολλές φορές, αλλά δεν είναι πάντα επαρκές σε πιο "τοπικό" επίπεδο, γι'αυτό ψάχνω συμπληρωματικά και άλλους οδηγούς. "

Γιώργο, συμφωνώ μαζί σου, όπως βλέπεις και παραπάνω, και έχω να πω επίσης ότι:

- Εγώ στην Πελοπόννησο βρήκα κάτι ψιλολαθάκια του τύπου "περισσότερα για το τάδε αξιοθέατο στη σελ. 00000"

- Επειδή ταξιδεύει άνοιξη, υπερεκτιμά μερικές από αυτές τις διαδρομές, κι αυτό είναι καλό να το έχουν υπόψη τους όσοι τον χρησιμοποιούν, εγώ έφαγα πολύ χωματόδρομο για να το εμπεδώσω. Όταν παρουσιάζει μια διαδρομή ως εκπληκτική, μερικές φορές είναι γιατί την έκανε σσε εποχή που τα πάντα ήταν ανθισμένα. Αν εσύ πας καλοκαίρι ή φθινόπωρο, μπορεί να είναι μια διαδρομή όπου δε βλέπεις τίποτα ιδιαίτερο και είναι και δύσκολη.

- Πιστεύω ότι η "Κρήτη" είναι πιο προσεγμένη από την "Πελοπόννησο" γενικά αλλά και όσον αφορά κάποια πρακτικά. Θα χρησιμοποιήσω ξανά τη δεύτερη σε 2 βδομάδες οπότε θα έχω καλύτερη άποψη (την πρώτη την έχω χρησιμοποιήσει 2-3 φορές σε 10ήμερα ταξίδια, οπότε την ξέρω απ'έξω)

- Χαλάλι τα 35 ευρώ αλλά θα ήθελα οι οδηγοί να ανανεώνονται λίγο πιο τακτικά.

- Για τα Λαγκάδια νομίζω ότι δεν είχε καθόλου πληροφορίες ???!

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ναι, έχεις δίκιο, είναι πολλοί οι βασικοί προορισμοί για τους οποίους δεν υπάρχουν πληροφορίες... Εντάξει έχει κάτι τυπογραφικά λαθάκια (π.χ οι 60.000 ετησίως επισκέπτες στις Μυκήνες γίνονται 600.000 στην επόμενη σελίδα), αλλα γενικώς τον βρίσκω καλογραμμένο, για 1200 σελίδες δεν έχει πολλά λάθη, τουλάχιστον όσο τον διάβασα. Μια ανανέωση δε θα έκανε κακό, όντως, ήδη είναι 5-6 ετών κι έχουν αλλάξει πολλά ειδικά στις υποδομές, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.779
Μέλη
39.516
Νεότερο μέλος
Travelena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom