alexandros75
Member
Καλημέρα,@alexandros75 αν έχεις κάποιο νέο για το αν τελικά είναι αποδεκτή η άδεια παραμονής για ταξίδι στο ΗΒ χωρίς βίζα καλό θα ήταν να μας ενημερώσεις, γιατί με ενδιαφέρει κι εμένα άμεσα (η σύζυγος είναι πολίτης τρίτης χώρας). Πιο πολύ ρωτώ διότι στο link που ανέβασες οι πληροφορίες είναι κάπως συγκεχυμένες και από αυτά που διάβασα έβγαλα το συμπέρασμα (χωρίς είναι είμαι 100% σίγουρος) ότι χωρίς βίζα μπορεί να ταξιδέψει στο ΗΒ πολίτης τρίτης χώρας μέλος οικογένειας πολίτη της ΕΕ μόνο αν η κάρτα του έχει εκδοθεί σε κράτος μέλος της ΕΕ άλλο από αυτό του πολίτη. (Πχ έλληνας παντρεμένος με κινέζα που ζουν στη Γερμανία και η γυναίκα έχει γερμανική άδεια παραμονής που εκδίδεται με βάση τους ευρωπαϊκούς νόμους και το άρθρο 10).
Σε περίπτωση που η κάρτα έχει εκδοθεί στο κράτος του πολίτη της ΕΕ, θεωρείται ότι έχει εκδοθεί με βάση τους τοπικούς νόμους και όχι αυτούς της ΕΕ. (πχ έλληνας παντρεμένος με κινέζα που ζουν στην Ελλάδα και η γυναίκα έχει ελληνική άδεια παραμονής. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται Family Permit (βίζα ουσιαστικά για το ΗΒ, απλά βγαίνει τζάμπα και υποτίθεται πιο γρήγορα)
Όλα αυτά με επιφύλαξη και με αρκετό μπέρδεμα, γι' αυτό καλό θα ήταν να έχουμε μια αναφορά για το γίνεται στην πραγματικότητα.
έφαγα πολλές ώρες σε αυτα τα site και δυσκολεύτηκα πολύ να βγάλω άκρη.
Καταλαβαίνω αυτό που λες αλλά όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ λέει ότι αν μένει η non-eu spouse σε αλλο κράτος από το κράτος του συζύγου είναι πιο πιθανό να της έχουν βγάλει residence card με το article 10 ενω αν μένει στο ίδιο κράτος πιθανό να μην της έχουν βγάλει. Μπορεί όμως να της εχουν βγάλει την article 10 residence card και ας μένει στο ίδιο κράτος.
"An Article 10 residence card should feature the wording “Residence Card of a Family Member of a Union Citizen”.Της γυναίκας μου το γράφει, εσένα;
Εγώ πήρα αυτήν την πληροφορία για το ότι μπορεί να ταξιδέψει με την article 10 residence card και απο το τηλέφωνο για τις πληροφορίες για visa και immigration σε uk αλλα και απο το αεροδρόμιο Αθηνών.
Θα σου πρότεινα, έτσι ώστε να το διπλοτσεκάρουμε, να καλέσεις και εσύ σε αυτό το τηλέφωνο πληροφοριών στο uk visas and immigration office και να ρωτήσεις για την περίπτωση σου και να γραψεις στο forum.
Αλέξανδρος