• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ταξίδια και Προλήψεις...

Rosa

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Στην ταινία ‘Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι’, η Ντέμπορα Κερ εξηγεί πως ‘αν πετάξεις μια γιρλάντα από λουλούδια στον Ειρηνικό και την πάρει το ρεύμα μακριά σου, αυτό σημαίνει πως δε θα γυρίσεις ποτέ πια στη Χαβάη’.

Πολλές προλήψεις εστιάζονται στη σημασία των αριθμών, ειδικά του αριθμού 13, ο φόβος δε για το συγκεκριμένο αριθμό ονομάζεται ‘τρισκαιδεκαφοβία’. Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση ως προς το γιατί οι άνθρωποι τρέμουν τόσο αυτό το συγκεκριμένο αριθμό. Ορισμένοι αποδίδουν την τρισκαιδεκαφοβία’ στους Βίκινγκς, ή στον Μυστικό Δείπνο, μα όποια κι αν είναι η αλήθεια, γεγονός είναι πως αυτή η φοβία έχει παμπάλαιες ρίζες. Και συνεχίζει να μας βασανίζει ακόμα.

Πέρσι, η Brussels Airlines δέχτηκε κριτική για τους δεκατρείς κύκλους στο λογότυπό της, πράγμα που την ανάγκασε να προσθέσει ακόμα έναν και να τους κάνει δεκατέσσερις.
Έχετε προσέξει ποτέ πως σε ορισμένα αεροπλάνα δεν υπάρχει δέκατη τρίτη σειρά? Λείπει από όλα τα αεροσκάφη της Cathay Pacific και της Continental. Η British Airways αρνείται να υποκύψει σε αυτή την ανοησία, ενώ άλλες αεροπορικές έχουν συμβιβαστεί με τη χρυσή τομή, προσθέτοντας τη σειρά 13 μονάχα στα μικρότερα αεροσκάφη τους, κόβοντας τα ήπατα στους επιβάτες των σύντομων πτήσεων.

Οι Ιταλοί, με τη σειρά τους, τρέμουν τον αριθμό 17, κι αυτό επειδή το λατινικό ‘VIXI’, στη γλώσσα τους μεταφράζεται ‘έζησα’… Από ολόκληρο το στόλο της Lufthansa, εκτός από τα Dash8Q και τα ATR 72-500, απουσιάζουν οι δέκατες έβδομες σειρές. Επιδεικνύοντας ανάλογη πολιτιστική ευαισθησία, ορισμένες αεροπορικές όπως η Delta, έχουν καταργήσει τις σειρές 13 και 17 στα 757-200 τους.

Οι προλήψεις ποικίλλουν ανάλογα με τον πολιτισμό. Πολλοί Γιαπωνέζοι αποφεύγουν τον αριθμό 4, επειδή στη γλώσσα τους είναι ομόηχος με τη λέξη ‘Θάνατος’, κι ο αριθμός 9 ηχεί όμοια με τη λέξη ‘βασανιστήριο’. Η Nippon Airways έχει καταργήσει τις σειρές 4, 9 και 13, ενώ οι Κορεάτες έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα: στο αεροδρόμιο Inchon της Σεούλ, δεν υπάρχουν gates 4 και 13, μα ούτε και 44.

Την επόμενη φορά που θα μπείτε σε ένα πολυώροφο ξενοδοχείο, παρατηρήστε την αρίθμηση των ορόφων. Ίσως βρεθείτε ξαφνικά από τον 12ο στον 14ο. Σε ένα άρθρο της Barbara De Lollis για την USATODAY, ο J.W. ‘Bill’ Marriott Jr, δηλώνει: ‘Ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθα. Η παράδοση απαιτεί να αγνοείται ο 13οςόροφος’.

Αρνηθήκατε ποτέ να ταξιδέψετε μια ορισμένη ημέρα, ή αναρωτηθήκατε αν υπάρχει μια μέρα που καλό είναι να αποφύγει κανείς? Δεν είναι λίγοι αυτοί που αρνούνται κατηγορηματικά να ταξιδέψουν Παρασκευή. Ορισμένες προλήψεις είναι πολιτιστικές, όπως ο αριθμός 13, ορισμένες άλλες δημιουργούνται από εμάς τους ίδιους. Γνωρίζω ανθρώπους που πρέπει σώνει και καλά να καθαρίσουν το σπίτι πριν από ένα ταξίδι. Αν το σπίτι μείνει βρώμικο, το ταξίδι θα είναι κακότυχο, κι είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο απ’ το να επιστρέφεις από ένα άσχημο ταξίδι σε ένα βρώμικο σπίτι κι ένα ψυγείο γεμάτο μούχλα.
------------------------------------------------------------------------------------
Σε ελεύθερη μετάφραση από το USATODAYκαι το Brave New Τraveller

Να προσθέσω και μια ελληνική πρόληψη: οι παλιότεροι απέφευγαν να σκουπίζουν το δωμάτιο ή να στρώνουν το κρεβάτι κάποιου που ταξιδεύει, για να μην τον βρει κακό...

Last edited by a moderator:

ANEL

Member
πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου,μπραβο!!δεν πιστεύω σε τίποτα απ΄ολα αυτά και αν αφαιρούσαμε όλους τους' άτυχους 'αριθμούς ανάλογα με τις κατά τόπους δοξασίες δεν βλέπω να μεναν και πολλοί........όσο γιά τις παρασκευές γιατί θεωρούνται άτυχες?τώρα γιά το σπίτι και εγώ το καθαρίζω πριν φύγω γιατί θα το βρω καθαρό όταν γυρίσω και δεν θα μου πέσουν όλα μαζί ακόμα δεν γύρισα...........άντε μην τα πάρω και ξαναφύγω

mfish

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
να σημειωσω μια χιουμοριστικη ελληνικη προληψη....αν δεις το μητσοτακη στον υπνο σου και ακομα χειροτερα στη πτηση σου μη ταξιδεψεις!!!!

varioAthens

Member
Τι ωραίο θέμα Rosa!!!
Ομολογώ ότι γνώριζα μόνο αυτό με τον 13ο όροφο στα κτίρια της Αμερικής και μάλιστα το θεωρώ ψιλοχαζό γιατί με το να μην αναφέρεται ο όροφος ως 13ος αυτό δε σημαίνει πώς παύει να υπάρχει κιόλας...ωστόσο προλήψεις είναι αυτές!
Α! Ξέρω και το ελληνικό με το σκούπισμα...:)

mfish

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
καλα αν ισχυε αυτο με το σκουπισμα , οχι κακο δε θα με βρει,αθανατη θα πρεπε να ειμαι....

Rosa

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
όσο γιά τις παρασκευές γιατί θεωρούνται άτυχες?

Και όχι μόνο οι Παρασκευές, αλλά ειδικότερα οι Παρασκευές και 13, υπάρχει μάλιστα και ειδικός όρος, η paraskavedekatriaphobia (!!!). Τώρα, από πού ακριβώς προέκυψε αυτό, κανείς δεν είναι βέβαιος, λένε πως δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για τον φόβο της Παρασκευής και 13 πριν τον 19ο αιώνα. Η πρώτη γνωστή καταγεγραμμένη αναφορά γίνεται σε μια βιογραφία του Ροσίνι, στα 1869. Θεωρούσε, λέει, τη συγκεκριμένη μέρα άτυχη, κι εν τέλει μια τέτοια μέρα πέθανε, Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου.

Στη wikipedia βρήκα πως πρόκειται για τη συγχώνευση δύο παλιότερων προλήψεων -ο αριθμός 13 θεωρείται άτυχος αριθμός και η Παρασκευή άτυχη μέρα.

Μια θεωρία λέει πως στην αριθμολογία ο αριθμός 12 θεωρείται ο αριθμός της ολοκλήρωσης (12 μήνες του χρόνου, 12 ζώδια, 12 ώρες, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 Απόστολοι, 12 Ολύμπιοι Θεοί κ.ο.κ.), ενώ ο αριθμός 13 θεωρείται ελαφρώς ελαττωματικός και τάχα χαλάει αυτή την αρμονία.

Η Παρασκευή θεωρείται άτυχη μέρα από τον 14ο αιώνα και τους ‘Θρύλους του Καντέρμπουρι’, κι άσχημη επιλογή για να ξεκινήσουν ταξίδια και καινούργια σχέδια. Η Μαύρη Παρασκευή συνδέεται με χρηματιστηριακά κραχ και άλλες καταστροφές από τον 19ο αιώνα, ενώ η Σταύρωση συνέβη ημέρα Παρασκευή (με 13ο καλεσμένο τον Ιούδα…)
Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η πρόληψη έχει τις ρίζες της στη σκανδιναβική μυθολογία. Η Παρασκευή (Friday) πήρε το όνομά της από τη Φρίγκα, την ανοιχτόμυαλη θεά του έρωτα και της γονιμότητας. Όταν οι σκανδιναβικές και γερμανικές φυλές ασπάστηκαν τον χριστιανισμό, η Φρίγκα εξορίστηκε στην κορυφή ενός βουνού και θεωρήθηκε μάγισσα. Έκτοτε, λοιπόν, η θεά κάκιωσε και κάθε Παρασκευή συγκαλούσε συμβούλιο με άλλες 11 μάγισσες, συν τον διάβολο (βάλε και την ίδια, και να ξανά το 13…), κι όλοι μαζί κατέστρωναν κακότυχα σχέδια για την επόμενη βδομάδα. Επίσης, η Εύα, λέει (από πού βγαίνει αυτό, ιδέα δεν έχω…) πρόσφερε το κακορίζικο μήλο στον Αδάμ ημέρα Παρασκευή…

υ.γ. προσωπικά, πάντα όταν ψάχνω για εισιτήρια κοιτάζω για Παρασκευές και 13, γιατί μου έχει τύχει να τα βρω φθηνότερα…;)

Last edited by a moderator:

tai

Member
Ταξίδι-Όνειρο
το τελος του δρομου
υ.γ. προσωπικά, πάντα όταν ψάχνω για εισιτήρια κοιτάζω για Παρασκευές και 13, γιατί μου έχει τύχει να τα βρω φθηνότερα…;)
:D
καλο ειναι να το εχουμε στα υπ'οψειν θα γλιτώσουμε αρκετα λεφτά:D

Rosa

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Τελικά...εμείς πώς πάμε από προλήψεις? Κανείς από σας δεν παίρνει μαζί το τυχερό του αρκουδάκι-φυλαχτό? Δεν έχετε αγαπημένη βαλίτσα? Κανείς δε φοράει το τυχερό του t-shirt στις υπερατλαντικές πτήσεις? Όταν κλείνετε εισιτήρια κι ο προορισμός είναι αποφασισμένος, το λέτε σε όλους, ή το εκμυστηρεύεστε μόνο στους κολλητούς, από το φόβο μη σας ματιάσουν κι ακυρωθεί το ταξίδι? Κανείς από μας δε φοβάται την κακιά αύρα ή τα μοχθηρά vibes? Κανείς δε φτύνει στον κόρφο του, δε χτυπάει ξύλο και δε λέει 'κουνήσου απ' τη θέση σου'? Πόσοι από μας αντέχουν να διαβάσουν είδηση για πτώση αεροπλάνου τη στιγμή που περιμένουμε για επιβίβαση στο gate? Για να μην πω για τον αριθμό 13.....:shock:

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
προληπτικη δεν ειμαι (ενταξει χτυπαω ξυλο καλου κακου:lol: )

αλλά το μονο που κανω ,μετα εμπειρια πολλων ετων ,τα μελλοντικα μου
ταξιδια τα ανακοινωνω μονο σε κολλητους και καλοπροαιρετους ανθρωπους ...

τα μοχθηρα vibes δεν τα φοβαμαι ,αλλά απεχθανομαι και αποφευγω να συναναστρεφομαι ανθρωπους που τα εκπεμπουν ...

vagantos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
προσωπικά, πάντα όταν ψάχνω για εισιτήρια κοιτάζω για Παρασκευές και 13, γιατί μου έχει τύχει να τα βρω φθηνότερα…;)
Πολύ ωραίο θέμα και με οικονομική διάσταση.
Η επόμενη Παρασκευη και 13 ειναι τον Νοέμβριο του 2009 και η μεθεπόμνη τον αυγουστο του ΄10.
Σπεύσατε...........

ANEL

Member
εγώ δεν κάνω τίποτα απ'όσα αναφέρεις,εκτός απ΄το ότι προσπαθώ να μην αναφέρω παντού το επικείμενο ταξίδι μου.δεν πιστεύω πως μπορεί να σε σώσει κάποιο υλικό αντικείμενο αλλά η θετική σου ενέργεια και η πίστη σου.σε τι?σε καλές προστατευτικές δυνάμεις!!!!!!!!!

ANEL

Member
Πολύ ωραίο θέμα και με οικονομική διάσταση.
Η επόμενη Παρασκευη και 13 ειναι τον Νοέμβριο του 2009 και η μεθεπόμνη τον αυγουστο του ΄10.
Σπεύσατε...........
κρίμα τον Νοέμβρη δεν προλαβαίνω,αλλά ο Αύγουστος το '10 ακούγεται πολύ καλός.αν ήταν όλοι προληπτικοί μπορεί και να ταξίδευα με privet αεροπλάνο;););););)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom