Κιργιστάν Ουζμπεκιστάν Τατζικιστάν Τουρκμενιστάν Τέσσερα "Σταν" (Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν) και μια απουσία (Καζακστάν)

isabelle

Member
Μηνύματα
904
Likes
4.184
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΕΔΩ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Το σχετικό άρθρο έχει αναρτηθεί και στο σάιτ μας
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ 3 - ΑΡΑΛΗ, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ... | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

Το Μόνυακ είναι μια πόλη που αργοπεθαίνει. Δεν χρειάζεται να σου το πει κανείς, μιλάνε γι αυτό οι ερημωμένοι δρόμοι του, τα καταρρέοντα σπίτια, τα κλειστά μαγαζιά και τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια. Μα πάνω απ’ όλα το μαρτυρά το άδειο βλέμμα και η γκρίζα όψη των ανέργων που πίνουν βότκα ολημερίς, καθισμένοι αμίλητοι στα δύο εναπομείναντα καπηλειά.

Μετά την παραμυθένια Χίβα, σήμερα είναι μια μελαγχολική μέρα του κεντρασιατικού οδοιπορικού μας. Κάτι σαν ρέκβιεμ. Μα δεν μας φταίει κανείς γι αυτό. Γνωρίζαμε τι θα δούμε και επιλέξαμε να πάμε. Συνειδητά. Γιατί αληθινό ταξίδι δεν είναι μόνο τα ωραία. Ταξίδι είναι πάνω απ’ όλα εμπειρία και γνώση. Κι όταν βρίσκεσαι κοντά σε μια περιοχή που έχει υποστεί ολική καταστροφή από την ανθρώπινη αμετροέπεια δεν κλείνεις τα μάτια. Πας και το βλέπεις. Για να πενθήσεις (αναπόφευκτα) αλλά κυρίως για να θυμώσεις (ακόμα περισσότερο). Και οργισμένος να επιστρέψεις στον τόπο σου και να ενημερώσεις με κάθε τρόπο για το έγκλημα που συντελέστηκε κι εξακολουθεί να συντελείται εκεί, στην (όχι και τόσο) μακρινή Αράλη. Ελπίζοντας ο θυμός σου να συμπαρασύρει κι άλλους που σκέφτονται σαν κι εσένα, μπας και, αν μη τι άλλο, όλοι μαζί εμποδίσουμε να επαναληφθούν ανάλογες περιβαλλοντικές καταστροφές, στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ευημερίας».

Τι λέγαμε; Α ναι, για το Μόνυακ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 λοιπόν, πριν μπουν σ’ εφαρμογή τα μεγαλεπίβολα σχέδια «ανάπτυξης» της τότε πολιτικής ηγεσίας της Σοβιετικής Ένωσης, το Μόνυακ ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας πάνω στη νότια ακτή της Θάλασσας της Αράλης από την πλευρά του Ουζμπεκιστάν. Σήμερα, μισό αιώνα μετά, ο πάλαι ποτέ παράλιος οικισμός απέχει εκατόν πενήντα χιλιόμετρα (ναι, ναι, καλά διαβάσατε, 150 χλμ!) από την όχθη της κατ’ ευφημισμόν πια «θάλασσας» που έχει συρρικνωθεί στο ένα τέταρτο του αρχικού της όγκου νερού και στη μισή της επιφάνεια, χωρισμένη μάλιστα προσφάτως σε τρία διακριτά τμήματα. Πουθενά αλλού όσο στο Μόνυακ δεν συμπυκνώνονται γλαφυρότερα οι συνέπειες της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε, συστηματικά, εν ψυχρώ και με πλήρη επίγνωση από τους αυτουργούς, σε βάρος της άλλοτε πολιτογραφημένης ως η τέταρτη σε μέγεθος εσωτερική θάλασσα του πλανήτη.


Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Ήταν η εποχή του μεγάλου ανταγωνισμού για την εμπέδωση διεθνώς της ανωτερότητας του σοβιετικού συστήματος, όταν στο τραπέζι του πολιτμπυρό έπεσε η ιδέα της μετατροπής της αχανούς κεντρασιατικής στέπας σε παραγωγική έκταση καλλιέργειας μπαμπακιού εξασφαλίζοντας έτσι την αυτάρκεια της σοβιετικής υφαντουργίας σε πρώτες ύλες. Καθόλου κακή η πρόταση ως τέτοια, αν η υλοποίησή της δεν συνεπαγόταν την άντληση τεράστιων ποσοτήτων νερού από τους δύο βασικούς τροφοδότες της Αράλης: τον ποταμό Άμου Ντάρια (αρχαίος Ώξος) στο νότο από τη μεριά του Ουζμπεκιστά, και τον ποταμό Συρ Ντάρια (Ιαξάρτης) στο βορρά από την πλευρά του Καζακστάν.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, δώδεκα μόλις χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών σκαψίματος των πρώτων γιγάντιων καναλιών άρδευσης μήκους πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η σοβιετική ηγεσία μπορεί βάσιμα να καυχιέται ότι η αύξηση της παραγωγής σε μπαμπάκι δεν έχει απλώς καλύψει τα αρχικά της πλάνα αλλά έχει μακράν υπερβεί κάθε προσδοκία. Την ίδια όμως στιγμή η Μητέρα Φύση έχει ήδη δώσει με τον πιο σαφή τρόπο τα προειδοποιητικά της σημάδια πως μαζί με τις προσδοκίες έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ και τα όρια της αντοχής της. Εκείνη την εποχή, το Μόνυακ απέχει κι όλας δέκα χιλιόμετρα από την αποσυρόμενη Αράλη ενώ η παραγωγή σε αλιεύματα έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς διδακτορικό περιβαλλοντολογίας για ν’ αντιληφθεί το προφανές: ρυθμοί άρδευσης που δεν σέβονται τη φυσική ισορροπία και τις δυνατότητες ανανέωσης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη.

Η σοβιετική ηγεσία όμως δεν μασάει με τέτοια. Μεθυσμένη από τα πρόσκαιρα εντυπωσιακά επιτεύγματα και δοσμένη ολόψυχα στον αγώνα για παγκόσμια κυριαρχία κόντρα στις ΗΠΑ, συμπεριφέρεται σαν αθλητής που πασχίζει πάση θυσία να φτάσει στην κορυφή αδιαφορώντας για τις συνέπειες από την αυξανόμενη χρήση αναβολικών. Έτσι συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια η ίδια πολιτική στην Κεντρική Ασία, επεκτείνοντας μάλιστα παραπέρα το δίκτυο άρδευσης, εν πλήρη γνώση πλέον των όλο και εμφανέστερων καταστροφικών αποτελεσμάτων πάνω στο περιβάλλον.

Το 1982 το Μόνυακ απέχει σαράντα χιλιόμετρα από την Αράλη, οπότε και παύει οριστικά κάθε δραστηριότητα αλιείας για τους τρεις χιλιάδες ψαράδες του. Η στάθμη του νερού μέσα στα κανάλια που σκάφτηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια για να συνδέσουν τεχνητά το άλλοτε λιμάνι με τη θάλασσα του, δεν επαρκεί για να πλεύσουν ως εκεί τα ψαράδικα. Η ετήσια παραγωγή είκοσι έξι χιλιάδων τόνων αλιευμάτων με την οποία οι ψαράδες του Μόνυακ τροφοδοτούσαν άλλοτε την εύρωστη βιομηχανία επεξεργασίας ψαριού έχει σχεδόν εκλείψει. Αντ’ αυτής αρχίζουν να καταφθάνουν με τεράστιο κόστος ψάρια προς κατάψυξη από τη Βαλτική και τον Βόρειο Ατλαντικό (!) σε μια ύστατη όσο και μάταιη προσπάθεια να στηριχθεί τεχνητά η καταρρέουσα οικονομία της πόλης.

Την ίδια περίπου χρονολογία τα πλούσια νερά του Συρ Ντάρια έχουν πάψει πια να καταλήγουν στη βόρεια Αράλη. Στραγγίζονται πολύ πιο πριν, διοχετευόμενα για τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής στο Καζακστάν. Όσο για τον Άμου Ντάρια που άλλοτε σχημάτιζε ένα απλωμένο και εύφορο δέλτα πριν χυθεί στη θάλασσα της Αράλης από την ουζμπέκικη πλευρά, έχει πλέον μεταβληθεί σ’ ένα ασθενικό ρυάκι που ίσα που καταφέρνει να συρθεί ασθμαίνοντας μέχρι εκεί. Από τα πενήντα πέντε κυβικά χιλιόμετρα φρέσκου νερού με τα οποία τα δυο ποτάμια τροφοδοτούσαν ετησίως την Αράλη πριν την έναρξη των έργων άρδευσης, μόλις εφτά και με το ζόρι καταλήγουν σ’ αυτήν. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 το έγκλημα έχει πλέον ολοκληρωθεί, όχι όμως δυστυχώς και τα συνεπακόλουθά του όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Για την ώρα θαυμάστε τον χάρτη του "επιτεύγματος". Ανθρώπων έργο είναι κι αυτό...

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_aral.jpg
 
Last edited:

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ισαβέλλα σε ευχαριστούμε για τα πολύ ενδιαφέροντα και ωραία ειπωμένα.
Δεν ξέρω γιατί εμένα όλα αυτά μου θυμίζουν την εκτροπή του Αχελώου;
 

isabelle

Member
Μηνύματα
904
Likes
4.184
...Δεν ξέρω γιατί εμένα όλα αυτά μου θυμίζουν την εκτροπή του Αχελώου;
Αχ Galat μου, είπα να μην το πω μήπως και διαβαστεί ως υπερβολικό, αλλά είμαι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με σένα. Και πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον πρόκειται να κλάψουμε πολύ (και γι αυτό). Εκτός και η κρίση με τις περικοπές σταθεί από σπόντα σύμμαχός μας σ' αυτό το θέμα, οδηγώντας αναγκαστικά σε προσωρινό πάγωμα των έργων και σε μια ανάσα χρόνου για να κερδηθεί η μάχη της ματαίωσης έστω και την ύστατη στιγμή. Αλλιώς ...
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Ευχαριστούμε γι αυτές τις θλιβερές πληροφορίες.
όλα τα διαλύουμε στη γη μας
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.057
Likes
7.820
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Δεν ξέρω πώς και γιατί αλλά, διαβάζοντας αυτό το κείμενό σου, μου ήλθε συνειρμός η εικόνα που αντίκρυσαν τα μάτια μου πετώντας στα 3500 πόδια πάνω από το Βόρνεο (είτε τις ακτές, είτε το δάσος της βροχής). Μαυρίζει η ψυχή σου και το δάκρυ με το ζόρι συγκρατείται (αν συγκρατείται...). Η καταστροφή που έχει συντελεστεί (κι εξακολουθεί ακόμη να συντελείται) είναι απίστευτη!
 

isabelle

Member
Μηνύματα
904
Likes
4.184
Ναι, όπως το λες Soudianos, όλα (μα όλα λέμε) τα διαλύουμε στη γη μας.
Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κι αυτό που αναφέρει ο Babaduma για το Βόρνεο όπου οι ρυθμοί υλοτόμησης του δάσους τη βροχής είναι ανάλογοι με αυτούς της συρρίκνωσης της Αράλης. Και εκεί προμελετημένο και κατ' εξακολούθηση το έγκλημα, και με απόλυτη επίγνωση των συνεπειών του νόμου (της Φύσης). Από καπιταλιστές κλασσικής κοπής αυτή τη φορά - για να μην τα φορτώνουμε μονόπαντα στους πάλαι ποτέ Σοβιετικούς. Θέλω ν' ανεβάσω κάποια στιγμή και στο travelstories σχετική ιστορία για την καταστροφή του δάσους στο Βόρνεο αλλά με τους ρυθμούς που πάω εγώ... Στο μεταξύ για οποίον ενδιαφέρεται μπορεί να τη διαβάσει εδώ: ΜΑΛΑΙΣΙΑ - ΒΟΡΝΕΟ 1, ΟΙ ΒΑΡΟΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

Όσο για την Αράλη, οι επιπτώσεις δεν είναι δυστυχώς μόνο αυτές που φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού και σε κάνουν να θέλεις να κλαψεις ή να ουρλιάξεις (ανάλογα τον άνθρωπο ή τη στιγμή). Οι χειρότερες είναι αυτές που δεν φαίνονται και - το χειρότερο απ' όλα - τελειωμό δεν έχουν. Αυτές θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω στην επόμενη ανάρτηση, ελπίζω σήμερα ή αύριο.
 

isabelle

Member
Μηνύματα
904
Likes
4.184
Η ατέρμονη αλυσίδα της καταστροφής

Απλός ψίθυρος επί χρόνια μεταξύ ενός περιορισμένου κύκλου επιστημόνων, χρειάστηκε πρώτα να καταρρεύσει ο περίφημος «υπαρκτός» για ν’ αρχίσουν ν’ αποκαλύπτονται σε όλο τους το εύρος οι τρομακτικές συνέπειες από τη συστηματική λεηλασία των νερών της Αράλης. Ήδη από τις πρώτες αποτιμήσεις των αρχών της δεκαετίας του ’90 γίνεται φανερό ότι η ζημιά δεν περιορίζεται «μόνο» στη συρρίκνωση της εσωτερικής θάλασσας και τη διασάλευση ενός οικοσυστήματος χιλιάδων ετών οδηγώντας στον αφανισμό την άγρια πανίδα της περιοχής (αντιλόπες, αγριοκάτσικα, λύκους κ.α.) καθώς και δύο δεκάδες ειδών ψαριών, μεταξύ των οποίων και ο ενδημικός οξύρρυγχος. Το μέγεθος του κακού ξεπερνάει κατά πολύ την τοπική εμβέλεια. Η μία μετά την άλλη, οι αναφορές που βγαίνουν στο φως μιλάνε πλέον ξεκάθαρα για μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του 20ου αιώνα, και - το χειρότερο – μια καταστροφή μη αναστρέψιμη εφόσον δεν καμφθεί άμεσα η απροθυμία των κυβερνήσεων των νεόκοπων ανεξάρτητων κρατών του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν να αλλάξουν ριζικά πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους.

Όταν όμως έστω και η «απλή» σταθεροποίηση της στάθμης της εναπομένουσας Αράλης προϋποθέτει την δραματική περικοπή της άρδευσης των καλλιεργειών πάνω στις οποίες εν πολλοίς βασίζεται η οικονομία των δύο νέων χωρών, ποιος θ’ αναλάβει το δυσβάσταχτο κόστος της αναδιάρθρωσης; Έλα μου ντε! Να ‘ταν για κάποια αρπαχτή για πετράλαια ή μια επεμβασούλα για την «επιβολή της δημοκρατίας» (ένα και το αυτό δηλαδή), εκεί μάλιστα, πολλοί οι πρόθυμοι για να δοθούν τα λεφτά στο πίτς φυτίλι. Αλλά να ξοδευτούμε για ν’ αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία σε μια περιοχή τρέχα γύρευε, α αυτό θέλει μελέτη και συζήτηση, βαθιά περισυλλογή και τα τοιαύτα. Κι έτσι, με έωλο μέχρι σήμερα το μείζον ερώτημα του πώς κι από ποιον θα πληρωθεί η λυπητερή, κι ενώ έχουν περάσει δυο δεκαετίες από την αποκάλυψη του εγκλήματος, κανένα μα κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από το ένα και μοναδικό (πλέον) παγκοσμιοποιημένο σύστημα της «ελεύθερης» αγοράς. Για να μην τα φορτώνουμε δηλαδή όλα στον πάλαι ποτέ «υπαρκτό», εντάξει;

Όσα ωστόσο δεν κατάφεραν να λύσουν οι απανωτές πολιτικές και επιστημονικές συσκέψεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, ίσως τελικά αναλάβει να το «λύσει» η ίδια η Φύση με το δικό της δραματικό για τους ανθρώπους τρόπο, όπως αναπόδραστα πράττει κάθε φορά που βιάζεται απ’ αυτούς συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση. Κι όλες δυστυχώς οι ενδείξεις συνηγορούν ό,τι έχει ήδη αρχίσει να το κάνει.

Οι έρημοι Καράκουμ και Κιζίλκουμ τώρα πια σμίγουν εκεί όπου άλλοτε απλωνόταν η θάλασσα. Η νέα έρημος που έχει προκύψει από την σταδιακή αποξήρανση της Αράλης έχει λάβει κι αυτή το όνομά της: Αράλκουμ. Τριάντα χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πρώην θαλάσσιου βυθού (μια έκταση δηλαδή που αντιστοιχεί σε μιάμιση Πελοπόννησο) με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αλλά και σε εντομοκτόνα που συσσωρεύουν εκεί οι απορροές των νερών άρδευσης των βαμβακοκαλλιεργειών, είναι πια έρμαια των καιρικών φαινομένων. Στο μείγμα αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα διάφορα χημικά απόβλητα που διοχετεύτηκαν παλιότερα στον πάτο της Αράλης με την ευκαιρία στρατιωτικών και διαστημικών δοκιμών των Σοβιετικών (όλα τα ‘χε η Μαριορή…). Οι θυελλώδεις αέρηδες που συχνά πυκνά σαρώνουν την περιοχή αναλαμβάνουν να σκορπίσουν το θανατηφόρο κοκτέιλ όπου γης, με ρυθμό εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Ίχνη από τη μολυσμένη αλατόσκονη της Αράλης έχουν εντοπισθεί μέχρι τη Λευκορωσία βορειοδυτικά και τα Ιμαλάια νοτιοανατολικά!

Μα με τη μερίδα του λέοντος «ραντίζονται» οι περίφημες πια βαμβακοκαλλιέργειες του Ουζμπεκιστάν με αποτέλεσμα την αύξηση των αναγκών σε πότισμα προκειμένου να καθαριστούν τα εδάφη από το αλάτι. Αυτό βεβαίως οδηγεί στην παραπέρα άντληση νερού από τα ποτάμια, άρα στην επέκταση της ερημοποίησης μέσω του ανέμου. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται… Σύμφωνα με την Ακαδημία Επιστημών του Ουζμπεκιστάν, η νέα «πρόσθετη» έρημος νότια και ανατολικά της αποξηραμένης Αράλης - δηλαδή πέραν της αυτής καθ’ εαυτής Αράλκουμ - καλύπτει ήδη επιφάνεια πενήντα χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (σαν να λέμε το ένα τρίτο της Ελλάδας). Και συνεχώς επεκτείνεται…

Τμήμα αυτής της νεόκοπης ερήμου διασχίσαμε κι εμείς προς το τέλος της διαδρομής των τετρακοσίων χιλιομέτρων που χωρίζουν την Χίβα από το Μόνυακ. Για να οδηγηθούμε τελικά κάπου εκεί στην «όχθη», στο χείλος της φρίκης, και να βουλιάξουν τα βήματά μας στην αλατοάμμο του αλλοτινού βυθού όπου τώρα πια περιφέρονται ασκόπως μονάχα μερικά ψωριάρικα σκυλιά, άντε και κάνα ξέμπαρκο κατσίκι, αναζητώντας ποιος ξέρει τι, ανάμεσα στα αρχαία σκαριά που σκουριάζουν στον ήλιο, τελευταίοι εναπομείναντες μάρτυρες της ανείπωτης τραγωδίας.

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_uz002.preview.JPG

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_uz007.preview.JPG

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_uz009.preview.JPG

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_uz010.preview.JPG


Για περισσότερες φωτογραφίες, πατήστε εδώ:
Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν | Πάμε γι' άλλα...



Το σιωπηρό Τσερνομπίλ

Παράλληλα όμως με την διευρυνόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, όλο και πιο επίμονα ξεπροβάλουν τα στοιχεία μιας εκκολαπτόμενης ανθρωπιστικής συμφοράς αγνώστου ακόμα βάθους.

Η αυτόνομη ουζμπέκικη επαρχία της Καρακαλπακίας - όπου και το Μόνυακ - είναι η γενέθλια γη ενάμιση εκατομμυρίου ανθρώπων που μιλούν τη δική τους γλώσσα και έχουν αναπτύξει από αιώνες την ιδιαίτερη κουλτούρα τους. Πρώτοι θιγόμενοι από την πολιτική που οδήγησε στον αφανισμό της Αράλης, οι Καρακαλπάκοι άρχισαν κι όλας να πληρώνουν με την υγεία τους τις συνέπειες του καταστροφικού οικολογικού φαύλου κύκλου. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, τα ιατρικά αρχεία της επαρχίας δείχνουν 35% αύξηση των ασθενειών των νεφρών και του ύπατος (ιδιαίτερα των καρκίνων), 30% των ασθενειών του αναπνευστικού και 60% αύξηση των αρθρίτιδων. Οκτώ στις δέκα γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πάσχουν από αναιμία. Απόρροια αυτού είναι η δραματική αύξηση των θανάτων γυναικών από ακατάσχετη αιμορραγία την ώρα του τοκετού, ενώ έχει εκτοξευθεί στα ύψη και η βρεφική θνησιμότητα από ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος. 11% των παιδιών πεθαίνουν πριν γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια. Και το πιο κραυγαλέο: Οι καρκίνοι του οισοφάγου στην Καρακαλπακία εμφανίζονται με εφταπλάσια (!) συχνότητα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, προφανώς ως αποτέλεσμα της συνεχούς εισπνοής της μολυσμένης αλατόσκονης από τους κατοίκους της επαρχίας.

Στο μάτι του κυκλώνα, το Μόνυακ έχει ουσιαστικά αφεθεί στη μοίρα του, δηλαδή στο θάνατο, παρέα με τα καράβια του που σκουριάζουν στη στεριά. Ήδη το 70% από τους δύο χιλιάδες εναπομείναντες κατοίκους του παρουσιάζουν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Ο δε καρκίνος του οισοφάγου θερίζει εδώ πάνω από εκατό ζωές ετησίως. Μ’ αυτό το ρυθμό, σε μια γενιά δεν θα’ χει μείνει πλέον ούτε ένας γηγενής για να διηγηθεί έστω και μόνο σαν παραμύθι: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν εδώ μια θάλασσα…

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ 3 - ΑΡΑΛΗ, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ... | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

Αντίο Αράλη…
 
Last edited:

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Απίστευτο!
Τι άλλο να γράψει κανείς; Πραγματικά, η λέξη λυπηρό, φαίνεται λίγη...
Εννοείται πως κι εγώ διαβάζω κάθε κεφάλαιό σου, καμία απουσία!! Πώς θα μπορούσε να λήψει κανείς άλλωστε, απο τέτοιο μάθημα, με τέτοια αφήγηση!
 

taver

Member
Μηνύματα
12.612
Likes
29.891
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Απίστευτο!
Τι άλλο να γράψει κανείς; Πραγματικά, η λέξη λυπηρό, φαίνεται λίγη...
Το πραγματικα λυπηρο, ειναι πως οι περισσοτεροι απο μας ασχολουμαστε μ' αυτα τα θεματα μονο οταν τυχει και διαβαζουμε τις μαρτυριες ενος ταξιδιωτη. Συγκλονιζομαστε, και μετα επιστρεφουμε απραγοι στην καθημερινοτητα μας.
Το προβλημα της Αραλης υπαρχει χρονια. Τι εχουμε κανει ως διεθνης κοινοτητα γι αυτο?

Sent from my LG-P500 using Tapatalk
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Το πραγματικα λυπηρο, ειναι πως οι περισσοτεροι απο μας ασχολουμαστε μ' αυτα τα θεματα μονο οταν τυχει και διαβαζουμε τις μαρτυριες ενος ταξιδιωτη. Συγκλονιζομαστε, και μετα επιστρεφουμε απραγοι στην καθημερινοτητα μας.
Το προβλημα της Αραλης υπαρχει χρονια. Τι εχουμε κανει ως διεθνης κοινοτητα γι αυτο?
Όταν τυχει να διαβάσουμε ή να πάμε οι ίδιοι...Αλλιώς, θα ακούγαμε πάλι σε μιά εκπομπή για τους λαμπτήρες οικονομίας ή τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Το τι έχουμε κάνει ώς διεθνή κοινότητα, είναι άλλο θέμα, αλλά νομίζω τίποτα...
 

Eftichia

Member
Μηνύματα
861
Likes
1.305
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
πραγματικά συγκλονισμένη και εγώ από αυτή την καταστροφή που αγνοούσα μέχρι και σήμερα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.652
Μηνύματα
906.072
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom