Κοιτάζοντας τον χάρτη και αναζητώντας νέες περιπέτειες έχω σημαδέψει πάρα πολλά μέρη που θέλω να επισκεφθώ, υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος με κάποιες χώρες/πόλεις που μου είναι εντελώς αδιάφορες. Μου έρχεται στο μυαλό πρόταση για σχέση και η κλασσική απάντηση " εγώ με αυτή με τίποτα" και κάπως έτσι βρίσκεσαι από το πουθενά ένα βήμα πριν το γάμο Βέβαια εμείς με τη Σόφια δεν φτάσαμε και δεν θα φτάσουμε ποτέ τόσο κοντά αλλά και μόνο που πήγα σε μια πόλη που αν ήταν γυναίκα θα έπρεπε να είχα πιει τον Τζόνι τον περπατούλη και όλη την παρέα του για να την διαλέξω, είναι μεγάλο επίτευγμα. Σόφια λοιπόν και πρώτη σκέψη για μια μαύρη πόλη που όλα είναι πολύ φτηνά και γυρίζεις αριστερά-δεξιά χωρίς να έχει κάτι να δεις. Σε όλα τα πράγματα όμως παίζει μεγάλο ρόλο πως τα παρουσιάζεις για να ψήσεις τον άλλο και ρε φίλε αυτή η @Klair είναι ικανή να πουλήσει μαγιό σε παραλία γυμνιστών και να ξεπουλήσει. Ο τρόπος που παρουσίασε την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας μου κίνησε την περιέργεια και με έβαλε σε σκέψεις.Βρε λες;;;;;;;;;;
Θέλω να πω ότι όταν ανέφερα την Σόφια σαν προορισμό το γιουχάρισμα πήγε σύννεφο και παρότι μπήκα σε διάφορες σκέψεις πήρα το ρίσκο να κλείσω στο αστρονομικό ποσό των 33 ευρώ εισιτήριο για Σάββατο πρωί με Δευτέρα ξημερώματα..Οι ώρες των πτήσεων βολεύουν τόσο πολύ που μπορείς να βρίσκεσαι εκεί στις 10 και να έχεις όλη την μέρα μπροστά σου και να επιστρέψεις Αθήνα αρκετά νωρίς το πρωί της Δευτέρας με την πρώτη πτήση .Αν μάλιστα κάποιος δουλεύει 9 μπορεί να καθυστερήσει λίγο και να πάει κανονικά στη δουλειά του χωρίς να χρειαστεί να πάρει κάποια άδεια. Έτσι με την συνδρομή της Κλαιρ που με βοήθησε στις όποιες απορίες είχα (δεν ήταν 1 και 2) έφτιαξα ένα μικρό μπούσουλα μιας και τα υπόλοιπα μέλη της παρέας θα μου έκαναν τη χάρη απλά να με ακολουθήσουν ..
Είναι αλήθεια ότι αυτό με τον έλεγχο διαβατηρίων με αγριεύει λίγο, νοιώθω ότι πάω πάλι Τουρκία αλλά στην Ελλάδα δεν παίρνει τόσο χρόνο και έτσι το προσπέρασα γρήγορα. Με το που φτάσεις στο αεροδρόμιο η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις με το που βγεις από την πόρτα του αερολιμένα είναι αυτή
Η είσοδος του μετρό είναι τόσο κοντά που μπορώ να πω ότι ήταν από τις πιο εύκολες μεταβάσεις που είχα σε κέντρο πόλης.Ουσιαστικά στα 100 μέτρα μπορείς να διακρίνεις τις πινακίδες και σε μισή ωρίτσα να βρίσκεσαι στην καρδία της πόλης.
Το εισιτήριο κοστίζει 1,60 lev/άτομο (ισοτιμία 1€=1.95 lev) και μπορείς να το προμηθευτείς είτε από αυτόματο μηχάνημα ή από τον υπάλληλο που υπάρχει εκεί. Εμείς είχαμε προμηθευτεί 50lev από ένα φίλο που είχε επιστρέψει λίγες μέρες νωρίτερα και έτσι δεν μπήκαμε σε διαδικασία συναλλάγματος.Από ότι παρατήρησα όμως μπορείς πολύ εύκολα να πληρώσεις με κάρτα οπότε δεν χρειάζεται να έχεις αλλάξει λεφτά με το που φτάσεις.
Το εισιτήριο το βάζεις στην σχισμή που βρίσκεται από κάτω για να ανοίξει η πόρτα.
Σε κάθε σταθμό υπάρχει φωτεινή ένδειξη που δείχνει πότε έρχεται ο επόμενος συρμός και όπως θα δείτε και στις φώτο τα βαγόνια είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.
Πολύ ωραία και η απεικόνιση της διαδρομής με λαμπάκια να ανάβουν κάτω από τις στάσεις και την επόμενη στάση να αναβοσβήνει πέρα από τις αναγγελίες στα Αγγλικά στα μεγάφωνα...Ουσιαστικά δεν σου αφήνουν περιθώριο να μπερδευτείς.
Μισή ώρα και κόστος περίπου 80 λεπτά για να πας στο κέντρο της πόλης νομίζω είναι απίστευτη τιμή για ταξίδι στο εξωτερικό. Κατεβήκαμε στην στάση Σερντικα και χωρίς να δυσκολευτούμε ιδιαίτερα βρήκαμε το ξενοδοχείο μας. Μπορώ να πω ότι περίμενα ότι θα βρούμε ξενοδοχειάρες σε χαμηλές τιμές λόγω του φτηνού κόστους ζωής εκεί, αλλά δεν ήταν ακριβώς έτσι. Το δικό μας κόστισε λίγο πάνω από 50 ευρώ και ήταν μια χαρά για τα λεφτά του, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα . Με το που φτάσαμε για να αφήσουμε τις βαλίτσες η ρεσεψιονιστ το έπαιζε βαρύ πεπόνι και έκανε ότι δεν καταλάβαινε Αγγλικά αλλά μετά από λίγο άρχισε να μας μιλάει στα Ελληνικά!!!!
Πρώτη μας δουλεία να κάνουμε συνάλλαγμα για να μπορούμε να κινηθούμε και έτσι ένα ανταλλακτήριο που ήταν απέναντι από την κλειστή αγορά αποτέλεσε την πρώτη στάση μας.Δεν αλλάξαμε όλα τα ευρώ που είχαμε μαζί μας παρότι η ισοτιμία ήταν σχετικά καλή
Όταν οι προηγούμενες κλειστές αγορές που πήγα ήταν στη Φλωρεντία και την Βουδαπέστη περιμένεις κάτι ανάλογο αλλά η συγκεκριμένη είναι μινιατούρα μπροστά σε αυτές που προανέφερα.
Οι τιμές στα τυροπιτοειδή είναι ένα σοκ σε σχέση με αυτές που έχουμε στην Ελλάδα σε σημείο που λες να πάρω ένα από όλα για να δοκιμάσω και ας μην το φάω όλο .
Στο ισόγειο έχει μαγαζιά για καφέ, αναμνηστικά, πρωινό, φαγητά που φαινόταν πάρα πολύ γευστικά (αν και δεν δοκιμάσαμε) και σε τρομερές τιμές.Στον πρώτο είχε κάποια μαγαζιά με ρούχα και σουπερμαρκετ και στο υπόγειο ένα μαγαζί με ρούχα ακόμα και αυτό ήταν όλο.
Οι πρώτες εικόνες από Σόφια είχαν αρχίσει να μας αποζημιώνουν ..
Το τζαμί του Μουλά Εφέντη
Η εκκλησία Sveta Petka Samardzhiiska (Πέτκα των Σελοποιών)
Γεμάτη καζίνο η πόλη οπότε καταλάβαμε γιατί γελούσε η κοπέλα στη ρεσεψιον όταν της είπαμε ότι το βρήκαμε πολύ εύκολα το ξενοδοχείο γιατί κάναμε στο καζίνο δεξιά. Σε ποιο από όλα τα καζίνο στρίψατε μου λέει
Το καλό με την πόλη πέρα από τα φτηνά εισιτήρια για να πας είναι ότι σχεδόν σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης δεν χρειάζεσαι να πληρώσεις για να τα δεις. Έχει και πολλές εκκλησίες θα μου πει κάποιος αλλά δεν έχει τόσο σημασία εγώ κρατάω το αποτέλεσμα. Στην επίσκεψη την δικιά μας πέσαμε πάνω σε μια βάφτιση και σε 2 κηδείες σε κάποιες από τις εκκλησίες.Δεν είχαμε πάρει γραμμή τι γίνεται μέχρι που είδα μια φωτογραφία με ένα τύπου που κρατούσε μια μπύρα στο χέρι και κόσμο να σερβίρεται με διάφορα γλυκίσματα και αναψυκτικά.Αν κάποιος απομονώσει το σκηνικό και δεν δει τον χώρο όλο μπορεί να νομίσει ότι βρίσκεται σε κάποιο πάρτυ.
Ο ναός της Αγίας Κυριακής (όταν πήγαμε εμείς γινόταν μια βάφτιση)
Μετά τις συστάσεις της @Klair δεν θα γινόταν να μην μπει στο πρόγραμμα το confetti (εμείς το τιμήσαμε για καφέ και γλυκό αλλά έχει και φαγητό).Πολύ καλές τιμές και ποιοτικά προϊόντα απλά θέλει λίγο προσοχή για να βρείτε το σωστό γιατί έχει και ένα κατάστημα που είναι πάνω στην Vitosha και έχει μόνο παγωτά.
Ο καιρός ήταν απίστευτα καλός και έτσι μας βοήθησε να εξερευνήσουμε την πόλη από άκρη σε άκρη.Μας έκανε εντύπωση ότι η πόλη ήταν γεμάτη λουλούδια και πάρκα και όλοι αναρωτηθήκαμε αν το επιχειρούσε κάποιος να κάνει το ίδιο στην Αθήνα αν θα άντεχαν δεύτερη μέρα.
Η εκκλησία Sveti Sedmochislenitsi
Το πάρκο Knyazheska Gradina και το πασίγνωστο μνημείο του Σοβιετικού στρατού.
Η επιστροφή στο ξενοδοχείο έγινε έχοντας πάρει μια γερή γεύση από την πόλη αλλά χρειαζόταν οπωσδήποτε ανασύνταξη δυνάμεων και ένα μπάνιο για να βγούμε πάλι έξω. Δεν τρελάθηκα με την εικόνα του δωματίου αλλά ήταν καθαρό και σε καλό σημείο και δεν ασχοληθήκαμε παραπάνω.
Το απόγευμα θελήσαμε να επισκεφθούμε ένα εμπορικό για να δούμε αν αξίζει κάτι για αγορά και από το ξενοδοχείο μας πρότειναν το Paradise center. Φτάσαμε πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας το μετρό.
Αυτό το πιάτο το πρότεινε ο σερβιτόρος και ήταν διάφορες σάλτσες με ψωμάκια δίπλα για να μπορείς να βουτάς.
Τάτσι Μήτσι Κότσι !!!!
Όλο το στήσιμο του μαγαζιού ήταν πολύ ωραίο αλλά στις γεύσεις περιμέναμε κάτι καλύτερο και οι τιμές πήγαν στα επίπεδα της Ελλάδας (18-20 ευρώ το άτομο) γιατί παραγγείλαμε αρκετά.
Με το που έσκασαν μύτη οι μουσικοί με το που τους δώσαμε 10 lev άρχισαν να μας παίζουν τα παιδιά του Πειραιά.Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε κάποια παραγγελιά γιατί δεν ξέραμε καν ότι μπορούν να παίξουν Ελληνικά αλλά πήραν πρωτοβουλία από μόνοι τους.
Το ξύπνημα μας βρήκε με καλούτσικο πρωινό και σχέδια για επίσκεψη σε ένα outlet χωρίς να έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας για αγορά. Τουλάχιστον εγώ θα ψώνιζα μόνο κάτι που το θεωρώ ευκαιρία. Αυτή την φορά έψαξα μόνος μου να βρω που θα πάμε γιατί δεν τρελάθηκα με την χθεσινή πρόταση της ρεσεψιονίστ. Η επιλογή μου ήταν το Sofia Outlet Center και κινηθήκαμε με μετρό μέχρι εκεί.Με το που βγήκαμε έξω από το ξενοδοχείο πέσαμε πάνω σε μια γνωστή μας
Στη γραμμή του μετρό παρατήρησα ότι από την ίδια πλευρά μπορούσες να πάρεις συρμό που πήγαινε σε εντελώς διαφορετικό προορισμό οπότε πολύ προσοχή στις πινακίδες για να μην μπερδευτεί κάποιος
Φτάσαμε στον κοντινότερο σταθμό και επειδή ήμασταν λίγο χαμένοι αποφασίσαμε να πάρουμε ταξί για να μην χάσουμε πολύτιμη ώρα αν και αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πιο κοντά από ότι φαινόταν.
Στην ουσία της επίσκεψης θέλω να πω ότι πήραμε τζιν replay στη μισή τιμή και μάλιστα την τεχνολογία hyperflex που όσες φορές και αν προσπαθώ να τα βρω σε έκπτωση στην Ελλάδα δεν μπορώ. Εκτός G STAR RAW και Replay δεν είδαμε κάτι που να είναι σε τρομερή τιμή αλλά οι δύο συγκεκριμένες που είναι και ακριβές άξιζαν και με το παραπάνω την επίσκεψη.Ενδεικτικά αναφέρω ότι πήρα ένα τζιν που κάνει 190 ευρώ στη μισή τιμή και ένα άλλο από 120 στα 40!!!!! Στην επιστροφή στο δρόμο για το μετρό είδαμε ότι είναι πάρα πολύ κοντά ο σταθμός αλλά υπήρχε ένα μικρο πρόβλημα έπρεπε να περάσουμε ένα δρόμο που ήταν σαν περιφερειακός απέναντι. Αφού είδαμε ότι δεν γίνεται με τίποτα να γίνει αυτό κατεβήκαμε κάτι σκαλιά και βρεθήκαμε μέσα σε ένα υπόγειο πάρκινγκ που είχε πινακίδες για τον σταθμό του μετρό. Περπατήσαμε λίγο και ανοίξαμε μια πόρτα και τσουπ βρεθήκαμε από το πουθενά μέσα στον σταθμό. Πολύ σημαντικό το ότι το ξενοδοχείο ήταν στο κέντρο και έτσι αφού αφήσαμε τα πράγματα που ψωνίσαμε βγήκαμε πάλι έξω. Χαρά θεού και τι πιο ωραίο από μια βόλτα στον πεζόδρομο της Βίτοσα για να καταλήξουμε στον σταθμό του NDK με τα απίστευτα συντριβάνια..Οι εικόνες είναι πραγματικά απίστευτες:
Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε μέσα στη στοά με το JASMINE να μας αποζημιώνει και σαν χώρος αλλά και σαν τιμές..Ποιοτικά πράγματα και ότι ακριβώς χρειαζόταν για να δροσιστούμε λίγο και να χαλαρώσουμε .. Είδα πολλά άτομα να τρώνε branch και έτσι πήραμε και εμείς μια μανιταρόσουπα γιατί πεινούσε η κοπέλα της παρέας.
Σόφια ρε φίλε εκεί που λες δεν θα πήγαινα ποτέ τώρα όχι μόνο πήγα αλλά θα το έκανα ξανά για να δω και λίγο τα περίχωρα. Από την πόλη μπορώ να πω ότι αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για την καθαριότητα, τις καλές τιμές αλλά και τα πολλά πάρκα με τα συντριβάνια και τα άπειρα λουλούδια... Το ταξίδι στοίχισε 33 ευρώ τα αεροπορικά και 50 ευρώ το ξενοδοχείο συν 70 ευρώ που ξόδεψε ο καθένας εκεί.Σύνολο 153 ευρώ για 2 ημέρες το άτομο και μπορώ να πω ότι η τιμή είναι απίστευτη γιατί θα μπορούσαμε να είμαστε πιο συγκρατημένοι και να μην περάσει τα 120 ευρώ αλλά ήμασταν αρκετά χαλαροί και ξοδεύαμε αέρα. Ακόμα και αυτή η φτωχή στα μάτια μας χώρα σε σχέση με την Ελλάδα και χωρίς τα απίστευτα αξιοθέατα μας κέρδισε και την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να πάει να ξεσκάσει για ένα διήμερο. Αν δε έχετε περισσότερο χρόνο μπορείτε να επισκεφτείτε το Μπάσνσκο (χειμώνα κυρίως) ή την Φιλιππούπολη για να αλλάξετε λίγο εικόνες.
Last edited: