Μολις επεστρεψα απο ενα 7ημερο ταξιδι με γκρουπ στις δυο αυτες χωρες. Δεν θα μιλησω πολυ για αξιοθεατα, το εχουν κανει αλλοι συμφορουμιτες, αλλα θα κανω πολιτιστικες και κυριως κοινωνιολογικες παρατηρησεις για τις χωρες. Ξεκινω με τη Συρια.
Μυθος 1. Οι Συριοι ειναι πιο ευγενικοι απεναντι στους Ελληνες. Η φραση ανα γιουναν (ειμαι Ελληνας) προκαλει χαμογελα. Το δοκιμασαμε πολλες φορες για να σιγουρευτουμε, σε καθε επαφη μας με ντοπιο, μαγαζατορα η απλο πολιτη. Δεν ειδα καμια διαφορα, το ιδιο θα τους εκανε αν λεγαμε οτι ειμαστε Γερμανοι η Γαλλοι. Μαλιστα ρωτησαμε και τον αργηγο της εκδρομης αν ισχυει και ειπε και αυτος οτι ισως ισχυει σε χωρια, αλλα οι αστοι που εχουν επαφη με τουριστες μας αντιμετωπιζουν ολους το ιδιο.
Μυθος 2. Οι γυναικες στη Συρια ειναι ασφαλεις. Αυτο εν μερει ειναι σωστο, οσον αφορα τη σωματικη τους ακεραιοτητα. Δεν ισχυει ομως για υβριστικα σχολια λογω εμφανισης (συνεβη σε μενα την ιδια απο καποιον μεσηλικα επειδη δεν φορουσα μαντιλα η επειδη ειχα τα μπρατσα εξω η δεν ξερω για ποιον αλλο λογο), βλεμματα που σε καρφωνουν αδιακριτα και καμακι ακομα και απο σχεδον παιδια. Το προβλημα ηταν εντονοτερο κυριως στο Αλεπο, οπου πολλες γυναικες κυκλοφορουσαν καλυμμενες απο την κορφη εως τα νυχια (κυριολεκτικα, αφου φορουσαν και γαντια).
Μυθος 3. Στη Συρια υπαρχει ανεξιθρησκεια και οι θρησκειες συνυπαρχουν αρμονικα. Ναι, αλλα δεν μπορει κανεις να δηλωσει αθεος και δεν υφισταται πολιτικος γαμος. Και βεβαια πολλα εχουν ακουστει για ζημιες σε ορθοδοξους ναους (φυσικα χωρις επισημη επιβεβαιωση απο πουθενα).
Μυθος 4. Το παγωτο του Μπακντας. Ναι, αυτο που εφαγε και ο Μαμαλακης. Ενταξει, καλο, αλλα οχι και η επιτομη της γευσης. Αφηστε που καποιοι παραπονεθηκαν για στομαχοεντερικα προβληματα μετα την καταναλωση παγωτου σοκολατας (οχι του παραδοσιακου ασπρου με τα φιστικια).
Μυθος 5. Οι Συριοι ειναι τιμιοι. Ειναι οσο και οι αλλοι λαοι, οχι παραπανω. Εννοειται οτι πολλες φορες νιωσαμε να μας κλεβουν, οταν πχ. για τον αργιλε ζητουσαν απο μας 190 λιρες και απο το Συριο 100, οταν κατι που πηραμε 50 λιρες (χωρις παζαρι) μας το πουλουσαν αργοτερα 200 και 100 ακατεβατα υστερα απο παζαρι, οταν γκαρσονια ελεγαν "κατα λαθος" εναν λογαριασμο αυξημενο κατα 100 λιρες, οταν βρισκαμε το νερο σε διαφορες τιμες (απο 25 εως 50 λιρες) και οταν ελαχιστα προιοντα ακομα και στις δικες τους αγορες τροφιμων ειχαν τιμη, οποτε μας ελεγαν καθε φορα ο,τι οτυς κατεβαινε και περιμεναν την αντιδραση μας. Και βεβαια να μην αναφερω τα "κινεζικα" που πωλουνταν παντου, οτι πουλησαν σε μια κυρια κεχριμπαρι και λιγο πιο κατω ασχετοι Συριοι της ειπαν οτι την κοροιδεψαν και δεν ειναι αυθεντικο (φυσικα, αφου η Συρια δεν εχει κεχριμπαρι!).
Αληθεια 1. Η Δαμασκος ειναι μια παραμυθενια πολη. Ειναι απιστευτα ομορφη, ειδικα το βραδυ απο το λοφο Κασιον (το λοφο των ερωτευμενων) φαινονται τα πρασινα φωτα που εχει καθε τζαμι κυριως στο μιναρε και η ατμοσφαιρα ειναι μαγικη. Και στη Δαμασκο πετυχα το ωραιοτερο ισως ηλιοβασιλεμα της ζωης μου. Ολος ο ουρανος ειχε γινει αρχικα ανοιχτο, μετα βαθυ πορτοκαλι και τελος φουξ! Ονειρο...
Αληθεια 2. Η Συρια ειναι ενα τεραστιο υπαιθριο μουσειο. Εχει απειρα πραγματα να δει κανεις, κυριως επειδη ειναι τοσο διαφορετικη απο μερος σε μερος: ερημος, απεραντες ευφορες καταπρασινες εκτασεις, ποταμια, λιμνουλες, αρχαια, ελληνιστικα, βυζαντινα, μεσαιωνικα αξιοθεατα. Δεν αρκουν μερικες μερες μονο για να τα δει κανεις ολα.
Αληθεια 3. Το φαγητο στη Συρια ειναι υπεροχο. Νοστιμα πιατα, καλομαγειρεμενα κρεατα, σαλατες και αλοιφες σε ποικιλια, γλυκα λαχταριστα που δεν σε λιγωνουν, ρεβυθια σε ολες τις πιθανες και απιθανες παραλαγες, φρεσκα υλικα και βιολογικα λαχανικα (εφαγα αγγουρακια με γευση οπως στον κηπο του πατερα μου και οχι βιομηχανοποιημενα σαν αυτα που αγοραζουμε εδω).
Αναμνηση 1. Παπουτσαδες-μπαλωματηδες! Ενω περιμεναμε το λεωφορειο να μας μαζεψει χαζευουμε ενα παπουτσα. Δεν ειναι σαν τους λουστρακους της Ελλαδας των περασμενων δεκαετιων, αλλα ενας πλανοδιος τσαγκαρης. Μπροστα στα ματια μας εμφανιζεται ενας κυριος, σχετικα καλοντυμενος (για τα δεδομενα της Συριας τουλαχιστον) και βγαζει το δεξι του παπουτσι. Να μια τρυπαρα απο κατω, πιο μεγαλη και απο διευρω! Ο παπουτσης παιρνει μια καινουρια σολα και βαζει μια χουφτα καρφακια στο...στομα του!!!!!! Βγαζει ενα ενα τα καρφακια και σταθεροποιει τη σολα στο παπουτσι. Ακολουθει και δευτερη χουφτα στο στομα και τριτη και το παπουτσι τελειωνει. Σειρα εχει το αριστερο, σε εξισου χαλια κατασταση. Σημειωτεον οτι οσο δουλευε ο τσαγκαρης ο κυριος εμεινε ξυπολητος. Τελειωνει η επιδιορθωση, ο πελατης πληρωνει και φευγει. Εμεις αναυδοι.
Αναμνηση 2. Ασαντ. Η φατσα του προεδρου της Συριας, ο οποιος εκλεχτηκε με ποσοστο 97% σε απολυτα δημοκρατικες οπως καταλαβαινετε εκλογες (δεν ειχε καν αντιπαλο!), διαδεχομενος τον πατερα του (οχι, η Συρια δεν ειναι βασιλειο!), ηταν παντου. Σε γιγαντοαφισες, σε φωτογραφιες, σε δρομους, σε καταστηματα, σε σπιτια, σε αυτοκινητα! Να κοιταει το απειρο, να χαμογελαει, να ειναι σοβαρος. Με γυαλια ηλιου αλα Τομ Κρουζ, μονος, με τον πατερα του, με συνθημα "I believe in Syria". Σιχαθηκαμε να τον βλεπουμε! Ο δε πατερας του εκτος απο φωτογραφιες ηταν και σε αγαλματα! Ελεος!
Αναμνηση 3. Αραβικες πινακιδες. Ονοματα πολεων, χωριων και καταστηματων στα αραβικα, τιμες (οπου υπηρχαν) στα αραβικα και αυτες, Αν ειστε τυχεροι θα βρειτε κατι και στα γαλλικα (λογω της προτερης γαλλικης κυριαρχιας), αλλα για καλο και για κακο πριν ξεκινησετε, μαθετε τουλαχιστον τους αραβικους αριθμους.
Αναμνηση 4. Ελεγχοι αεροδρομιου. Διαβατηρια, βιζες, ελεγχος 1, ελεγχος 2, ελεγχος 3. Ουτε τρομοκρατες να ημασταν! Ακτινες, ανιχνευτες μεταλλων, σωματικος ελεγχος. Μια απορια εχω. Το νερο που κουβαλουσαμε μαζι μας γιατι δεν μας το πηρανε? Το μεταφεραμε μεχρι το αεροπλανιο χωρις κανενα προβλημα.
Αναμνηση 5. Ο ερωτας στα χρονια της μαντιλας. Συμφωνα με τη μουσουλμανικη παραδοση, η μανα του γαμπρου διαλεγει τη μελλοντικη νυφη (ας μη παραπονιομαστε εμεις λοιπον για τις πεθερες μας!). Τη φιλαει κοντα στο στομα (για να δει αν μυριζει η αναπνοη της), της ριχνει κατα λαθος νερο για να το σκουπισει μετα και να "ελεγξει" ετσι τη σφριγηλοτητα του στηθους και αλλα πολλα. Το ζευγαρι στις πιο προχωρημενες περιπτωσεις γνωριζεται την ημερα του γαμου του!!!! Παντως μιλωντας με ενα παληκαρι 25 ετων, μας ειπε οτι σε καμια περιπτωση δεν θελει να διαλεξει η μαμα του νυφη για αυτον, αλλα θελει να ερωτευθει, γιατι τα διαζυγια αυξανονται. Αραγε θα μπορεσει?
Αναμνηση 6. Σε χωριζω, σε χωριζω, σε χωριζω! Με αυτες τις απλες λεξεις μπορει να χωρισει ο μουσουλμανος απο τη γυναικα του! Η γυναικα εννοειται οτι δεν μπορει να κανει το ιδιο. Αν παντως δεν πει και τις τρεις φορες το "σε χωριζω", τοτε πρεπει το ζευγαρι να παρει την ευχη του χοτζα για να ξανακοιμηθει μαζι!
Αναμνηση 7. Οι κατοικοι του Χομς. Ειναι σαν τους ποντιους στην Ελλαδα. Κυκλοφορουν απειρα ανακδοτα για αυτους. Για παραδειγμα "Πως καταλαβαινεις το αυτοκινητο απο το Χομς? Εχει τους υαλοκαθαριστηρες απο μεσα!". Παρεπιπτοντως το Χομς ειναι η πιο συγχρονη πολη που ειδαμε, οι γυναικες δυτικα ντυμενες (με μαντιλα βεβαια), οι δρομοι μεγαλοι, τα πεζοδρομια καθαρα, δεντρα, παρκα, πλατειες... Αν η ζηλεια ηταν ψωρα... Να αναφερθει οτι και η γυναικα του προεδρου ειναι απο το Χομς.
Ας παμε και στην Ιορδανια...
Μυθος 1. Η ευτυχια του βασιλικου ζευγους. Ως γνωστον ο Αμπνταλα η Αμπντουλ εχει παντρευτει την παλαιστινιακης καταγωγης Ρανια και εχει αποκτησει μαζι της 4 παιδια. Ολος ο δυτικος κοσμος εχει την εικονα του τελειου ζευγαριου στο μυαλο του. Οι ντοπιοι ομως (αν και αποφευγουν να μιλησουν για την πολιτικη του βασιλια τους) ισχυριζονται οτι ο Αμπνταλα απαταει την κουκλαρα γυναικα του με μια κυπρια. Δεν ξερω αν ειναι αληθεια, αλλα φανταζομαι οτι σε τοσο καπνο θα υπαρχει και λιγη φωτια...
Μυθος 2. Η ασφαλεια των τουριστων. Οχι οτι δεν ημασταν ασφαλεις, αλλα τα μετρα ηταν πολυ αυστηρα, που σημαινει οτι ενα καποιο προβλημα υπαρχει (σε πραγματικα ασφαλη μερη κανεις δεν προσπαθει να σε προστατευσει). Στο ξενοδοχειο περνουσαμε καθε φορα που μπαιναμε τις αποσκευες μας απο ακτινες, οι ιδιοι περνουσαμε απο ανιχνευτη μεταλλων και μας γινοταν σωματικος ελεγχος! Εξω απο το ξενοδοχειο ειχε και αστυνομια. Δεν ξερω αν αυτο οφειλονταν στο οτι την ιδια περιοδο με εμας διεμεναν στο ξενοδοχειο μελη της βασιλικης οικογενειας (ετσι μας ειπε ο ξεναγος, δεν γνωριζω αν ισχυει) η αν ειναι συνεχεια ετσι, ηταν παντως ενοχλητικο.
Αληθεια 1. Το Αμμαν ειναι ασχημη/αχρωμη πολη. Ειτε πηγα, ειτε οχι, ενα και το αυτο. Δεν μου αρεσε καθολου. Την βρηκα πολυ αδιαφορη, χωρις τιποτα ιδιαιτερο. Οχι οτι δεν εχει τα αξιοθεατα της και τις πανεμορφες βιλες στα περιχωρα, αλλα δυτικιζει (ας μου επιτραπει το ρημα) με ασχημο τροπο. KFC, Pizza Hut και αλλες αμερικανικες εταιριες εχουν γεμισει την πολη. Σε λιγα χρονια ισως το Αμμαν γινει κατι σαν το Dubai, χτιζονται αλλωστε και ουρανοξυστες τωρα. Θα δουμε...
Αναμνηση 1. Η Πετρα. Με μαγεψε. Απιστευτο μερος. Ηθελα να μεινω εκει 2-3 μερες και να γυρναω απο το πρωι ως το βραδυ. Η γνωμη μου παντως ειναι οτι το θησαυροφυλακιο ειναι υπερτιμημενο, εχει τοσο αλλα πραγατα η πολη που ειναι εξισου ομορφα και δεν διαφημιζονται το ιδιο.
Αναμνηση 2. Το κομμωτηριο. Σε ολο το ταξιδι Συρια-Ιορδανια, μια ολοκληρη εβδομαδα ειδα ενα και μοναδικο κομμωτηριο και αυτο ηταν στο Αμμαν, διπλα στο ξενοδοχειο μας! Φανταζομαι οτι και αλλου υπαρχουν, απλα ισως τα εχουν κρυμενα. Και μια απορια. Πως δεν χαλαει τυο μαλλι οταν το πατικωνει με τη μαντιλα???? Τσαμπα το ξασιμο και ο ογκος!
Αναμνηση 3. Τα ανακτορα διπλα στους καταυλισμους. Ενα απο τα ανακτορα του βασιλικου ζευγους βρισκεται σε ενα λοφο διπλα ακριβως απο τους καταυλισμους (με αυθαιρετα θαρρω) των παλαιστινιων. Απ΄τα αλωνια στα σαλονια δηλαδη!
Αναμνηση 4. Το video wall στη μητροπολη. Το βραδυ της αναστασης μας περιμενε μια υπεροχη εκπληξη. Εξω απο την εκκλησια στο μεγαλο τοιχο του ναου προβαλονταν ολη η λειτουργια απο το εσωτερικο! Δεν ξερω αν γινεται και σε εκκλησιες στην Ελλαδα, αλλα μου εκανε μεγαλη εντυπωση!
Μυθος 1. Οι Συριοι ειναι πιο ευγενικοι απεναντι στους Ελληνες. Η φραση ανα γιουναν (ειμαι Ελληνας) προκαλει χαμογελα. Το δοκιμασαμε πολλες φορες για να σιγουρευτουμε, σε καθε επαφη μας με ντοπιο, μαγαζατορα η απλο πολιτη. Δεν ειδα καμια διαφορα, το ιδιο θα τους εκανε αν λεγαμε οτι ειμαστε Γερμανοι η Γαλλοι. Μαλιστα ρωτησαμε και τον αργηγο της εκδρομης αν ισχυει και ειπε και αυτος οτι ισως ισχυει σε χωρια, αλλα οι αστοι που εχουν επαφη με τουριστες μας αντιμετωπιζουν ολους το ιδιο.
Μυθος 2. Οι γυναικες στη Συρια ειναι ασφαλεις. Αυτο εν μερει ειναι σωστο, οσον αφορα τη σωματικη τους ακεραιοτητα. Δεν ισχυει ομως για υβριστικα σχολια λογω εμφανισης (συνεβη σε μενα την ιδια απο καποιον μεσηλικα επειδη δεν φορουσα μαντιλα η επειδη ειχα τα μπρατσα εξω η δεν ξερω για ποιον αλλο λογο), βλεμματα που σε καρφωνουν αδιακριτα και καμακι ακομα και απο σχεδον παιδια. Το προβλημα ηταν εντονοτερο κυριως στο Αλεπο, οπου πολλες γυναικες κυκλοφορουσαν καλυμμενες απο την κορφη εως τα νυχια (κυριολεκτικα, αφου φορουσαν και γαντια).
Μυθος 3. Στη Συρια υπαρχει ανεξιθρησκεια και οι θρησκειες συνυπαρχουν αρμονικα. Ναι, αλλα δεν μπορει κανεις να δηλωσει αθεος και δεν υφισταται πολιτικος γαμος. Και βεβαια πολλα εχουν ακουστει για ζημιες σε ορθοδοξους ναους (φυσικα χωρις επισημη επιβεβαιωση απο πουθενα).
Μυθος 4. Το παγωτο του Μπακντας. Ναι, αυτο που εφαγε και ο Μαμαλακης. Ενταξει, καλο, αλλα οχι και η επιτομη της γευσης. Αφηστε που καποιοι παραπονεθηκαν για στομαχοεντερικα προβληματα μετα την καταναλωση παγωτου σοκολατας (οχι του παραδοσιακου ασπρου με τα φιστικια).
Μυθος 5. Οι Συριοι ειναι τιμιοι. Ειναι οσο και οι αλλοι λαοι, οχι παραπανω. Εννοειται οτι πολλες φορες νιωσαμε να μας κλεβουν, οταν πχ. για τον αργιλε ζητουσαν απο μας 190 λιρες και απο το Συριο 100, οταν κατι που πηραμε 50 λιρες (χωρις παζαρι) μας το πουλουσαν αργοτερα 200 και 100 ακατεβατα υστερα απο παζαρι, οταν γκαρσονια ελεγαν "κατα λαθος" εναν λογαριασμο αυξημενο κατα 100 λιρες, οταν βρισκαμε το νερο σε διαφορες τιμες (απο 25 εως 50 λιρες) και οταν ελαχιστα προιοντα ακομα και στις δικες τους αγορες τροφιμων ειχαν τιμη, οποτε μας ελεγαν καθε φορα ο,τι οτυς κατεβαινε και περιμεναν την αντιδραση μας. Και βεβαια να μην αναφερω τα "κινεζικα" που πωλουνταν παντου, οτι πουλησαν σε μια κυρια κεχριμπαρι και λιγο πιο κατω ασχετοι Συριοι της ειπαν οτι την κοροιδεψαν και δεν ειναι αυθεντικο (φυσικα, αφου η Συρια δεν εχει κεχριμπαρι!).
Αληθεια 1. Η Δαμασκος ειναι μια παραμυθενια πολη. Ειναι απιστευτα ομορφη, ειδικα το βραδυ απο το λοφο Κασιον (το λοφο των ερωτευμενων) φαινονται τα πρασινα φωτα που εχει καθε τζαμι κυριως στο μιναρε και η ατμοσφαιρα ειναι μαγικη. Και στη Δαμασκο πετυχα το ωραιοτερο ισως ηλιοβασιλεμα της ζωης μου. Ολος ο ουρανος ειχε γινει αρχικα ανοιχτο, μετα βαθυ πορτοκαλι και τελος φουξ! Ονειρο...
Αληθεια 2. Η Συρια ειναι ενα τεραστιο υπαιθριο μουσειο. Εχει απειρα πραγματα να δει κανεις, κυριως επειδη ειναι τοσο διαφορετικη απο μερος σε μερος: ερημος, απεραντες ευφορες καταπρασινες εκτασεις, ποταμια, λιμνουλες, αρχαια, ελληνιστικα, βυζαντινα, μεσαιωνικα αξιοθεατα. Δεν αρκουν μερικες μερες μονο για να τα δει κανεις ολα.
Αληθεια 3. Το φαγητο στη Συρια ειναι υπεροχο. Νοστιμα πιατα, καλομαγειρεμενα κρεατα, σαλατες και αλοιφες σε ποικιλια, γλυκα λαχταριστα που δεν σε λιγωνουν, ρεβυθια σε ολες τις πιθανες και απιθανες παραλαγες, φρεσκα υλικα και βιολογικα λαχανικα (εφαγα αγγουρακια με γευση οπως στον κηπο του πατερα μου και οχι βιομηχανοποιημενα σαν αυτα που αγοραζουμε εδω).
Αναμνηση 1. Παπουτσαδες-μπαλωματηδες! Ενω περιμεναμε το λεωφορειο να μας μαζεψει χαζευουμε ενα παπουτσα. Δεν ειναι σαν τους λουστρακους της Ελλαδας των περασμενων δεκαετιων, αλλα ενας πλανοδιος τσαγκαρης. Μπροστα στα ματια μας εμφανιζεται ενας κυριος, σχετικα καλοντυμενος (για τα δεδομενα της Συριας τουλαχιστον) και βγαζει το δεξι του παπουτσι. Να μια τρυπαρα απο κατω, πιο μεγαλη και απο διευρω! Ο παπουτσης παιρνει μια καινουρια σολα και βαζει μια χουφτα καρφακια στο...στομα του!!!!!! Βγαζει ενα ενα τα καρφακια και σταθεροποιει τη σολα στο παπουτσι. Ακολουθει και δευτερη χουφτα στο στομα και τριτη και το παπουτσι τελειωνει. Σειρα εχει το αριστερο, σε εξισου χαλια κατασταση. Σημειωτεον οτι οσο δουλευε ο τσαγκαρης ο κυριος εμεινε ξυπολητος. Τελειωνει η επιδιορθωση, ο πελατης πληρωνει και φευγει. Εμεις αναυδοι.
Αναμνηση 2. Ασαντ. Η φατσα του προεδρου της Συριας, ο οποιος εκλεχτηκε με ποσοστο 97% σε απολυτα δημοκρατικες οπως καταλαβαινετε εκλογες (δεν ειχε καν αντιπαλο!), διαδεχομενος τον πατερα του (οχι, η Συρια δεν ειναι βασιλειο!), ηταν παντου. Σε γιγαντοαφισες, σε φωτογραφιες, σε δρομους, σε καταστηματα, σε σπιτια, σε αυτοκινητα! Να κοιταει το απειρο, να χαμογελαει, να ειναι σοβαρος. Με γυαλια ηλιου αλα Τομ Κρουζ, μονος, με τον πατερα του, με συνθημα "I believe in Syria". Σιχαθηκαμε να τον βλεπουμε! Ο δε πατερας του εκτος απο φωτογραφιες ηταν και σε αγαλματα! Ελεος!
Αναμνηση 3. Αραβικες πινακιδες. Ονοματα πολεων, χωριων και καταστηματων στα αραβικα, τιμες (οπου υπηρχαν) στα αραβικα και αυτες, Αν ειστε τυχεροι θα βρειτε κατι και στα γαλλικα (λογω της προτερης γαλλικης κυριαρχιας), αλλα για καλο και για κακο πριν ξεκινησετε, μαθετε τουλαχιστον τους αραβικους αριθμους.
Αναμνηση 4. Ελεγχοι αεροδρομιου. Διαβατηρια, βιζες, ελεγχος 1, ελεγχος 2, ελεγχος 3. Ουτε τρομοκρατες να ημασταν! Ακτινες, ανιχνευτες μεταλλων, σωματικος ελεγχος. Μια απορια εχω. Το νερο που κουβαλουσαμε μαζι μας γιατι δεν μας το πηρανε? Το μεταφεραμε μεχρι το αεροπλανιο χωρις κανενα προβλημα.
Αναμνηση 5. Ο ερωτας στα χρονια της μαντιλας. Συμφωνα με τη μουσουλμανικη παραδοση, η μανα του γαμπρου διαλεγει τη μελλοντικη νυφη (ας μη παραπονιομαστε εμεις λοιπον για τις πεθερες μας!). Τη φιλαει κοντα στο στομα (για να δει αν μυριζει η αναπνοη της), της ριχνει κατα λαθος νερο για να το σκουπισει μετα και να "ελεγξει" ετσι τη σφριγηλοτητα του στηθους και αλλα πολλα. Το ζευγαρι στις πιο προχωρημενες περιπτωσεις γνωριζεται την ημερα του γαμου του!!!! Παντως μιλωντας με ενα παληκαρι 25 ετων, μας ειπε οτι σε καμια περιπτωση δεν θελει να διαλεξει η μαμα του νυφη για αυτον, αλλα θελει να ερωτευθει, γιατι τα διαζυγια αυξανονται. Αραγε θα μπορεσει?
Αναμνηση 6. Σε χωριζω, σε χωριζω, σε χωριζω! Με αυτες τις απλες λεξεις μπορει να χωρισει ο μουσουλμανος απο τη γυναικα του! Η γυναικα εννοειται οτι δεν μπορει να κανει το ιδιο. Αν παντως δεν πει και τις τρεις φορες το "σε χωριζω", τοτε πρεπει το ζευγαρι να παρει την ευχη του χοτζα για να ξανακοιμηθει μαζι!
Αναμνηση 7. Οι κατοικοι του Χομς. Ειναι σαν τους ποντιους στην Ελλαδα. Κυκλοφορουν απειρα ανακδοτα για αυτους. Για παραδειγμα "Πως καταλαβαινεις το αυτοκινητο απο το Χομς? Εχει τους υαλοκαθαριστηρες απο μεσα!". Παρεπιπτοντως το Χομς ειναι η πιο συγχρονη πολη που ειδαμε, οι γυναικες δυτικα ντυμενες (με μαντιλα βεβαια), οι δρομοι μεγαλοι, τα πεζοδρομια καθαρα, δεντρα, παρκα, πλατειες... Αν η ζηλεια ηταν ψωρα... Να αναφερθει οτι και η γυναικα του προεδρου ειναι απο το Χομς.
Ας παμε και στην Ιορδανια...
Μυθος 1. Η ευτυχια του βασιλικου ζευγους. Ως γνωστον ο Αμπνταλα η Αμπντουλ εχει παντρευτει την παλαιστινιακης καταγωγης Ρανια και εχει αποκτησει μαζι της 4 παιδια. Ολος ο δυτικος κοσμος εχει την εικονα του τελειου ζευγαριου στο μυαλο του. Οι ντοπιοι ομως (αν και αποφευγουν να μιλησουν για την πολιτικη του βασιλια τους) ισχυριζονται οτι ο Αμπνταλα απαταει την κουκλαρα γυναικα του με μια κυπρια. Δεν ξερω αν ειναι αληθεια, αλλα φανταζομαι οτι σε τοσο καπνο θα υπαρχει και λιγη φωτια...
Μυθος 2. Η ασφαλεια των τουριστων. Οχι οτι δεν ημασταν ασφαλεις, αλλα τα μετρα ηταν πολυ αυστηρα, που σημαινει οτι ενα καποιο προβλημα υπαρχει (σε πραγματικα ασφαλη μερη κανεις δεν προσπαθει να σε προστατευσει). Στο ξενοδοχειο περνουσαμε καθε φορα που μπαιναμε τις αποσκευες μας απο ακτινες, οι ιδιοι περνουσαμε απο ανιχνευτη μεταλλων και μας γινοταν σωματικος ελεγχος! Εξω απο το ξενοδοχειο ειχε και αστυνομια. Δεν ξερω αν αυτο οφειλονταν στο οτι την ιδια περιοδο με εμας διεμεναν στο ξενοδοχειο μελη της βασιλικης οικογενειας (ετσι μας ειπε ο ξεναγος, δεν γνωριζω αν ισχυει) η αν ειναι συνεχεια ετσι, ηταν παντως ενοχλητικο.
Αληθεια 1. Το Αμμαν ειναι ασχημη/αχρωμη πολη. Ειτε πηγα, ειτε οχι, ενα και το αυτο. Δεν μου αρεσε καθολου. Την βρηκα πολυ αδιαφορη, χωρις τιποτα ιδιαιτερο. Οχι οτι δεν εχει τα αξιοθεατα της και τις πανεμορφες βιλες στα περιχωρα, αλλα δυτικιζει (ας μου επιτραπει το ρημα) με ασχημο τροπο. KFC, Pizza Hut και αλλες αμερικανικες εταιριες εχουν γεμισει την πολη. Σε λιγα χρονια ισως το Αμμαν γινει κατι σαν το Dubai, χτιζονται αλλωστε και ουρανοξυστες τωρα. Θα δουμε...
Αναμνηση 1. Η Πετρα. Με μαγεψε. Απιστευτο μερος. Ηθελα να μεινω εκει 2-3 μερες και να γυρναω απο το πρωι ως το βραδυ. Η γνωμη μου παντως ειναι οτι το θησαυροφυλακιο ειναι υπερτιμημενο, εχει τοσο αλλα πραγατα η πολη που ειναι εξισου ομορφα και δεν διαφημιζονται το ιδιο.
Αναμνηση 2. Το κομμωτηριο. Σε ολο το ταξιδι Συρια-Ιορδανια, μια ολοκληρη εβδομαδα ειδα ενα και μοναδικο κομμωτηριο και αυτο ηταν στο Αμμαν, διπλα στο ξενοδοχειο μας! Φανταζομαι οτι και αλλου υπαρχουν, απλα ισως τα εχουν κρυμενα. Και μια απορια. Πως δεν χαλαει τυο μαλλι οταν το πατικωνει με τη μαντιλα???? Τσαμπα το ξασιμο και ο ογκος!
Αναμνηση 3. Τα ανακτορα διπλα στους καταυλισμους. Ενα απο τα ανακτορα του βασιλικου ζευγους βρισκεται σε ενα λοφο διπλα ακριβως απο τους καταυλισμους (με αυθαιρετα θαρρω) των παλαιστινιων. Απ΄τα αλωνια στα σαλονια δηλαδη!
Αναμνηση 4. Το video wall στη μητροπολη. Το βραδυ της αναστασης μας περιμενε μια υπεροχη εκπληξη. Εξω απο την εκκλησια στο μεγαλο τοιχο του ναου προβαλονταν ολη η λειτουργια απο το εσωτερικο! Δεν ξερω αν γινεται και σε εκκλησιες στην Ελλαδα, αλλα μου εκανε μεγαλη εντυπωση!
Attachments
-
30,8 KB Προβολές: 299