Fontána Svetový Poštár (Παγκόσμιο Σιντριβάνι Ταχυδρόμων) στη συμβολή των οδών Vysoká και Poštová
Dievča so Srnkou (Κορίτσι με Ελάφι) στην Hviezdoslavovo Námestie (Πλατεία-Πάρκο Hviezdoslavovo)
Fontána Mladosť (Σιντριβάνι της Νιότης) στον Prezidentská (Grasalkovičova) Záhrada, δηλαδή στον Κήπο του Προεδρικού Ανακτόρου
Kačacia Fontána (Σιντριβάνι με τις Πάπιες) στη Šafárikovo Námestie (Πλατεία Šafárikovo)
Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρακάτω πληροφορίες για το Kačacia Fontána:
Το Σιντριβάνι με τις Πάπιες είναι ένα Εθνικό Πολιτιστικό Μνημείο. Η κρήνη, μαζί με τα επιμέρους μέρη της, είναι εγγεγραμμένη στον Κεντρικό Κατάλογο του Ταμείου Μνημείων. Το σύνολο κηρύχθηκε Εθνικό Πολιτιστικό Μνημείο στις 23 Οκτωβρίου του 1963. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές είναι το πιο δημοφιλές σιντριβάνι στη Μπρατισλάβα.
Δημιουργήθηκε το 1914 από τον γλύπτη Robert Kühmayer σε νεομπαρόκ στιλ. Κατά τη δημιουργία, ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από έναν παλιό τοπικό μύθο με πετρωμένα αγόρια και έναν υδροχόο, τον Vodník, που ζει στο νερό και απεικονίζεται με τη μορφή ενός μικρού, άσχημου άνδρα με μακριά μαλλιά.
Η βάση του σιντριβανιού αποτελείται από πολλές ακατέργαστες πέτρες ψαμμίτη και γρανίτη, διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων, ενώ η κατανομή τους υποτίθεται ότι μοιάζει με τις όχθες του ποταμού Δούναβη. Σε αυτήν την πλίνθο υπάρχουν γλυπτά τριών μικρών αγοριών και των τεσσάρων παπιών τους. Όλα αυτά τα αντικείμενα είναι φτιαγμένα από μπρούτζο.
Στη Námestie Slobody (Πλατεία Ελευθερίας) γίνονταν εκτεταμένα έργα οπότε και η Fontana Družby (Σιντριβάνι της Ένωσης) εννοείται πως δεν λειτουργούσε. Πάντως είναι το μεγαλύτερο σιντριβάνι στη Μπρατισλάβα και σε ολόκληρη τη Σλοβακική Δημοκρατία. Αποτελείται από μια λεκάνη και ένα γλυπτό, ύψους 9 μέτρων, το οποίο απεικονίζει ένα άνθος φλαμουριάς βάρους 12 τόνων. Όταν τελειώσει η ανακατασκευή της Πλατείας θα είναι πολύ όμορφη.
Να με συγχωρείτε για τη χάλια λήψη, αλλά ίσα που χώρεσε το κινητό ανάμεσα από την περίφραξη για να καταφέρω να έχω αυτήν την εικόνα ως ενθύμιο
Žena s Κrčahom (Κρήνη Γυναίκα με Στάμνα) στην Františkánske Νámestie (Πλατεία Františkánske)
Πάμε τώρα στα σιντριβάνια που λειτουργούσαν:
Maximiliánova Fontána (Σιντριβάνι του Μαξιμιλιανού). Είναι ένα σιντριβάνι της Αναγέννησης του 1572, και το παλαιότερο της πόλης. Θεωρείται το πιο διάσημο σιντριβάνι καθώς και ένα από τα σημαντικά ορόσημα της Μπρατισλάβα. Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη στην κεντρική της Πλατεία (Hlavné Νámestie). Στην κορυφή του βρίσκεται ένα άγαλμα του Μαξιμιλιανού που απεικονίζεται ως Ιππότης με πλήρη πανοπλία. Πολλοί θρύλοι επικεντρώνονται σε αυτό το σιντριβάνι, κυρίως με τον Μαξιμιλιανό ως προστάτη της πόλης:
Ganymedova Fontána (Σιντριβάνι Γανυμήδης). Ο χώρος μπροστά από την κεντρική είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου καλύφθηκε με ένα καλλιτεχνικό σιντριβάνι του γλύπτη Viktor Cyril Oskar Tilgner. Ο καλλιτέχνης υποτάχθηκε πλήρως στην ύπαρξη του κτιρίου του Θεάτρου και ως εκ τούτου δημιούργησε το σιντριβάνι του με τέτοιο τρόπο ώστε η εμφάνισή του να συμπληρώνει τη μνημειακότητα του οικοδομήματος. Το θέμα του σιντριβανιού είναι ο αρχαίος μύθος για τον Γανυμήδη ο οποίος απήχθη από τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό:
Fontána sv. Juraja s Drakom (Σιντριβάνι του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου). Το αναγεννησιακό σιντριβάνι στην αυλή του Ανακτόρου του Αρχιεπισκόπου (Primaciálny Palác) απεικονίζει τον αγώνα του Αγίου Γεωργίου με έναν δράκο. Προέρχεται από τον 17ο αιώνα και εκπροσωπεί τον προστάτη αρχιεπίσκοπο Juraj Lippay. Ο Άγιος Γεώργιος έφιππος μάχεται με τρικέφαλο δράκο με δόρυ. Τα κεφάλια των δράκων είναι γκαργκόιλ. Το σιντριβάνι από ψαμμίτη βρίσκεται σε μια οκταγωνική δεξαμενή. Αρχικά βρισκόταν στον κήπο του Θερινού Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου το οποίο φιλοξενούσε και άλλα έργα τέχνης. Μεταφέρθηκε στην εσωτερική αυλή το 1930:
Fontána Tanečnica (Σιντριβάνι Χορεύτριας). Βρίσκεται μπροστά από το Εθνικό Θέατρο της Σλοβακίας, γνωστό και ως SND. Είναι πλήρως λειτουργικό από το 2007. Το σύγχρονο γλυπτό των Alexander Biľkovič και Iľja Skoček είναι μια αφηρημένη αναπαράσταση μιας γυναικείας φιγούρας που την έχει συνεπάρει ο χορός:
Fontána Prameň (Σιντριβάνι της Άνοιξης) στη Námestie M. R. Štefánika και έξω απο το εμπορικό κέντρο Eurovea. Είναι ένα ορθογώνιο σιντριβάνι που σχηματίζεται από γυάλινα τετράγωνα, σαν της σκακιέρας, με διάσταση 6x10 έκαστο. Το ενδιαφέρον με αυτό το σιντριβάνι είναι ότι σχηματίζει τη γυάλινη οροφή του υπόγειου τμήματος του εμπορικού Eurovea:
Τελευταίο άφησα το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, το Fontána Mieru ή Planéta Mieru (Σιντριβάνι της Ειρήνης ή Πλανήτης της Ειρήνης) στη Hodžovo Námestie (Πλατεία Hodžovo). Η Hodžovo Námestie είναι μια από τις πιο διάσημες πλατείες της πόλης. Σε αυτήν βρίσκεται το Grasalkovičov Palác ή το Προεδρικό Μέγαρο το οποίο στεγάζει τον Πρόεδρο της Σλοβακικής Δημοκρατίας. Μπροστά λοιπόν από το Μέγαρο βρίσκεται το Σιντριβάνι της Ειρήνης, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Tibor Bártfay, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1982:
Όλα τα σιντριβάνια και οι κρήνες αυτής της ανάρτησης βρίσκονται στους κήπους του Schönbrunn Palace (Schloss Schönbrunn):
Σιντριβάνι στον Κήπο των Φοινίκων:
Ανατολικό Σιντριβάνι της Νεράιδας (Westlicher Najadenbrunnen):
Σιντριβάνι Ehrenhof (Ehrenhofbrunnen):
Ρωμαϊκά Ερείπια (Römische Ruine):
Σιντριβάνι Οβελίσκος (Obeliskbrunnen):
Σιντριβάνι των Αγγέλων (Engelsbrunnen):
Σιντριβάνι Σένερ (Schöner Brunnen):
Δυτικό Σιντριβάνι της Νεράιδας (Östlicher Najadenbrunnen):
Σιντριβάνι του Ποσειδώνα (Neptunbrunnen):
Το σιντριβάνι του Ποσειδώνα είναι ένας σημαντικός βιότοπος για τους πράσινους φρύνους κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσής τους. Προκειμένου να βοηθηθούν οι φρύνοι ώστε να αφήσουν τη λεκάνη του σιντριβανιού, μετά τη μεταμόρφωσή τους, εγκαταστάθηκαν βοηθήματα εξόδου κατά μήκος της άκρης της. Παρακαλούνται, λοιπόν, οι επισκέπτες να μην αγγίζουν την άκρη της λεκάνης βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την προστασία των πράσινων φρύνων.