Η Άνω Βλασία είναι ορεινό χωριό της Αχαΐας, το οποίο ανήκει στον Δήμο Καλαβρύτων. Είναι χτισμένη στον Ερύμανθο, ανάμεσα στον κύριο ορεινό όγκο του και το Καλλιφώνιο όρος, το οποίο αποτελεί διακλάδωσή του. Βρίσκεται στις παρυφές ενός πυκνού ελατοδάσους, σε ύψωμα δίπλα από τον Σελινούντα ποταμό, ο οποίος έχει τις πηγές του στην ίδια περιοχή. Για να προσεγγίσει κανείς τους καταρράκτες ακολουθεί τον δρόμο που διασχίζει το χωριό. Μετά από λίγο η άσφαλτος μετατρέπεται σε αρκετά βατό χωματόδρομο. Η διαδρομή περνά μέσα από ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον και διαρκεί λίγα λεπτά (περίπου 10 και κάτι) με το αυτοκίνητο.
Για να κατεβούμε στην όχθη του ποταμού και να δούμε τους καταρράκτες, έχουν κατασκευαστεί πέτρινα σκαλοπάτια, τα οποία κατηφορίζουν σε μια πλαγιά ανάμεσα σε πλατάνια, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Όταν κατέβουμε, αντικρίζουμε νερά από διάφορες κατευθύνσεις να σμίγουν πάνω από μια σπηλιά τρυπημένη στην οροφή, να πέφτουν με ορμή μέσα σε μια λίμνη και να συνεχίζουν ώστε να ενωθούν με τον ποταμό Σελινούντα. Ο Σελινούντας πηγάζει από το βουνό Ερύμανθος στην περιοχή της Βλασίας και χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο (κοντά στο χωριό Βαλιμίτικα – ανάμεσα σε Αίγιο και Διακοφτό). Διανύει πολλά χιλιόμετρα χαράζοντας μια άγριας ομορφιάς πορεία ανάμεσα στα βουνά Κλώκος και Μπάρμπας.
Οι καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την ελληνική μυθολογία αφού από εδώ πέρασε η Καλλιστώ και όλες οι νύμφες της Άρτεμιδος και λούστηκαν γυμνές στη σκιερή δροσιά. Από εδώ πέρασε και ο Πάνας με τη δική του οργιώδη συνοδεία μεθυσμένη από τα φοβερά κρασιά της περιοχής.
Καταρράκτης Μουρικίου
Στην κοιλάδα του ποταμού Σελινούντα, κοντά στο χωριό Μουρίκι, υπάρχει ένας ακόμα καταρράκτης
Ο Καταρράκτης Βρόντου, κοντά στο χωριό Βλαχορράφτης ή Βλαχορράπτης, δεν οφείλει το όνομά του σε κάποιο πρόσωπο, αλλά στον βρόντο που κάνουν τα νερά του καθώς γκρεμίζονται από ύψος 17 μέτρων στην απότομη και κατάφυτη πλαγιά του βουνού. Ένα γάργαρο ποτάμι σχηματίζεται εδώ, με μικρές πισίνες ανάμεσα σε τεράστιες πέτρες που ενδείκνυνται για καλοκαιρινό μπανάκι. Το νερό κυλάει σε ένα ονειρικό σκηνικό για να ενωθεί μετά από λίγο με τον Αλφειό ποταμό.