vanda
Member
- Μηνύματα
- 914
- Likes
- 4.585
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Βιετνάμ και Αργεντινή
Ευχαριστούμε πολύ @paefstra για όσα έγραψες. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πάω στο Κάλιαρι τον Σεπτέμβριο και οι πληροφορίες σου θα μου είναι πολύ χρήσιμες.Για τα μελη που ζητησαν πληροφοριες, τωρα που τα εχω φρεσκα. @Sassenach77 , @evi01, @Alic
Πεταξαμε απο Μπεργκαμο για Καλιαρι με Ryanair. Εχει 4 πτησεις τη μερα πανω κατω, καποια θα βρεθει να εξυπηρετει. Μεσο κοστος πτησης 16 ως 19 ευρω χωρις βαλιτσα, διαρκεια 1,5 ωρα. Επισης παμφθηνες πτησεις απο Βερονα, Βενετια αλλα οχι τοσο απο Ρωμη.
Απο το αεροδρομιο για την πολη εξυπηρετει σε 8 λεπτα το τρενο της Τρενιταλια με κοστος μολις 1,3 ευρω. Καθε τρενο που αναχωρει απο το Καλιαρι η επιστρεφει σ αυτο κανει σταση στο αεροδρομιο. Μπορει να βρει καποιος καθε 10 λεπτα διαδρομη να μπει η το πολυ σε μιση ωρα.
Το ταξι κοστιζει 25 ευρω και μεταξυ 12 το βραδυ και 6 το πρωι ειναι μονοδρομος με προσαυξηση αλλα 4 ευρω. Γι αυτο τον λογο πεταξαμε τα πολυ πρωινα εισιτηρια επιστροφης και βγαλαμε απογευματινα αφου κοστιζαν οσο το ταξι και δεν θα ξυπνουσαμε αγρια χαραματα.
Το Καλιαρι ειναι πολυ ομορφο. Ιδανικο για ενα γεματο 2ημερο. Αλλα παραπανω δεν χρειαζεται.
Μπορει κανεις σε 1 ωρα και κατι με το τρενο να βρεθει στο Oristano, σε λιγοτερο απο μια ωρα στην πανεμορφη και πανησυχη μεσαιωνικη πολη Iglesias και στο χωριο San Sperate με τα απειρα murals με το λεωφορειο.
Το κοστος με επιστροφη για την Ιglesias ηταν μολις 7,80 ευρω με το τρενο και για το San Sperate 3,80 με το λεωφορειο. Σε κανενα απο τα δυο μερη δεν χρειαζονται πανω απο 2-3 ωρες γιατι δεν ειναι τοσο προσανατολισμενα στον τουρισμο την ανοιξη. Εννοω οτι με δυσκολια βρισκεις κατι να φας η να πιεις εναν καφε. ΚΙ ομως ειναι γεματα απο αυτοκινητα και κατοικους.
Το Καλιαρι εχει την Ανω πολη του- εκει μειναμε εμεις- με τους επιμηκεις πεζοδρομους εμπορικο κεντρο, ανελπιστα μεγαλο εμπορικο κεντρο. Εκει γινεται και το ημισυ του χαμουλη το βραδυ. Πραγμα που ειναι γενικα περιεργο. Το σημειο που μαζευεται η κινηση το βραδυ αλλα και τη μερα ειναι η Piazza Yenne και η περιοχη του Καστρου - Bastione San Remy.
Η Ανω πολη του ειναι ενα θαυμα. Το ποσα Belvedere εχει μπορει να συγκριθει μονο με την Πορτογαλια. Αψογο για βολτες και αραγμα στις μικρες πλατειες χωμενες στα στενακια.
Το δευτερο σημειο που γινεται χαμουλης αλλα ισως με την κακη εννοια, ειναι η Μαρινα, δηλαδη η πρωτη παραλληλος της παραλιακης οδου. Με απειρα μικρα μαγαζακια και μπαρακια, εχει ολα τα σουβενιραδικα και μαλλον μια εικονα Πλακας που ειναι χαριτωμενη αλλα εμεις την εχουμε φαει στη μαπα και δεν συγκινει.
Η πολη ειναι τρομερα ανηφορικη. Αυτο βεβαια σημαινει και θεα σε τρομερα μπελβεντερε. Εχουν βαλει αυτοματα αναβατορια σε αρκετες σκαλινατες για οσους κινουνται δυσκολα και φυσικα παιζει και ασανσερ. Το συστημα των αστικων λεωφορειων που εχει ειναι αψογο. Απο mini bus που σκαρφαλωνουν στην ανω παλια πολη μεχρι κανονικα επιμηκη που συνδεουν με τα προαστια. Κοστος διαδρομης για 90 λεπτα στα 1,30 ευρω, ενω το ημερησιο για 24 ωρες μονο 3,30 ευρω ειναι η πιο συμφερουσα επιλογη γιατι οι ανηφορες δεν παλευονται.
Τι ειδαμε: ο,τι προτεινουν οι οδηγοι, εκτος απο το αρχαιολογικο μουσειο που τα βαριεμα αφορητα αυτα. Παντως και αδιαβαστος να πας, θα τα βρεις. Δεν ειναι τα σημαντικα αξιοθεατα, περπατας και πεφτεις πανω.
Η Σαρδηνια δεν ειναι η Ιταλια που ξερουμε. Αυτο φαινεται και απο το φυζικ των κατοικων και απο τον τροπο που ντυνονται και κυριως απο την κουζινα τους. Σπανιες οι πιτσαριες κι αυτο τα λεει ολα. Εκει τρωνε "piadina". Ειναι ενα λεπτο ξεροψημενο φυλλο που εκτελει χρεη ψωμιου, μαγειρευεται με τη μορφη Panne Frattau ( δοκιμασα πεντανοστιμη Panne Frattau Ghisadu) ως τεραστιο πιατο η τρωγεται σκετο περιχυμενο με λαδι. Περιεργα πραγματα.
Τιμες φαγητου περιπου 20-25 το ατομο με μια μπυρα (η οποια ντοπια ονομαζεται Ιchnusa (Ιχνουσα) και ειναι πολυ καλη. Αυτα σε μεσαιας κατηγοριας εστιατορια , οπως το My Piadina και το Panefratteria Caggliari.
Ομως οποιον παει τον ικετευω να δωσει κατι παραπανω για το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ Sa Piola. Παει περιπου στα 40 ευρω το ατομο χωρις αλκοολ, εφαγα το δικο τους Sa Fregoula (ενα ειδος κριθαρωτο αλλα με κουσκους και αχιβαδες και μυδια) και το Agnello a susshittu (αρνισιο μπουτι Σαρδηνιας με απειρες πρασινες ελιες μαγειρεμενο σε λευκο κρασι). Δεν εχω λογια να περιγραψω τι μαγαζαρα ειναι αυτη. Και αν εχετε να εξαργυρωσετε προνομια τους thefork, αξιζει εκει, εμεις αυτο καναμε.
Για καφεδες ωραια παλια ιστορικα καφε: Το Antico Caffe απο to 1855 (με τον ακριβοτερο καφε στα 2.5 ευρω), το Svizzero που ειναι ολο Αρτ Nτεκω αισθητικης και μ αρεσε πιο πολυ γιατι δεν ειναι σε τετοια περαντζαδα και ενα καφε βιβλιοπωλειο που δεν με ενθουσιασε, το La Cocco Libreria,ωραιο μεσα αλλα με ωραιο καιρο καθεσαι εξω και δεν εχει καμια ατμοσφαιρα.. Εκτος των 2 πρωτων, η φαση γινεται στα μικρα καφε στις χωμενες πλατειες της παλιας πολης. Μεση τιμη καφε τα 1,20 ευρω και εννοω καθιστος
Κατι παλαιικο παιζει στην παραλιακη οδο, με νοσταλγικα καφε ( θυμιζουν παλια παραλια Θεσσαλονικης οταν ηταν παλια εννοω) που θα δεις παππουδια η ναυτικους η ξεμπαρκους τουριστες. Καλη φαση κι αυτα.
Απο γλυκα δεν φαγαμε γιατι το πρωινο ειχε σπιτικο κεικ και μπουκωναμε ζαχαρη για ολη μερα.
Ομως το ζαχαροπλαστειο- εργο τεχνης ειναι το Ditrizio. Aκριβουλι, αλλα μιλαμε για εργα τεχνης.
Τελευταιο: η διαμονη δεν ειναι φθηνη. Βρηκαμε με 85 το δικλινο εναν ολοκληρο οροφο μιας κατοικιας 200 ετων με την κυριουλα να μενει απο πανω, αλλα ηταν λαχειο. Προτιμησαμε διαμονη στην Ανω Πολη για να μην ξεποδαριαζομαστε το βραδυ να ανεβαινουμε ανηφορες. Νομιζω πολυ σοφα.
Το κλιμα περιεργο. Τη μερα 20 βαθμοι αλλα οπου ειχε σκια παγωνες. Το βραδυ 10, ηθελε παλτο. Ομπρελα ολη μερα μαζι γιατι ποτε δεν ξερεις. Μαλλον ωκεανια χαρακτηριστικα.
Για να δεις τα φλαμινγκο στη θαλασσα, απλα κοιτας εξω απο το παραθυρο του τρενου που παει παραλιακα. Εμεις ειδαμε και κοπαδια κατα την προσγειωση του αεροπλανου.
Αν εχω κατι αλλο που θα θυμηθω, θα συμπληρωσω.
Ωραιο ταξιδακι και μαλλον οικονομικο την Ανοιξη. Δεν παιρνω ορκο για το καλοκαιρι, μαλλον ξυριζουν στη διαμονη. Tο πρωτο Πασχα που ακουσα μονο μια φορα ελληνικα, δεν πανε.