• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Προβλημα στο "Μπαράχας" για 30 Ελληνες ταξιδιώτες

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Αίσχος πραγματικά!

Πάντως..οφείλω να ομολογήσω ότι γενικότερα από το πρόσφατο ταξίδι μου στην Ισπανία, μου έμεινε μια γεύση από τον κόσμο της Ισπανίας ότι είναι αδιάφοροι και απαράδεκτοι σε εξυπηρέτηση. Παρότι τους περίμενα από τις περιγραφές των περισσότερων που με ενημέρωσαν πριν το ταξίδι μου, πιο φιλικούς, πολλές φορές ένιωθα ότι από μέσα τους έβριζαν τον κάθε πελάτη που εξυπηρετούσαν. Ιδέα μου είναι...ή μήπως το έχουν μέσα τους αυτό που αντιλαμβανόμουνα;
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
Στη Βαρκελώνη ούτε μια φορά δεν το έζησα αυτό... το αντίθετο.. Ακόμη κι αν δεν ξέρανε αγγλικά, ήταν πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν ακόμη και με τη γλώσσα του σώματος παντού...

Χαρακτηριστικά θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στη Βαρκελώνη και έψαχνα το ...Camp nou. Είχα βρεθεί σε ένα πεζόδρομο που ήταν μόνο κάποιοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν περίμενα φυσικά να μιλάνε αγγλικά. Είπα μόνο την κωδική λέη "camp nou" και προσπαθούσε ο γεράκος με τις κινήσεις των χεριών του να μου δείξει προς τα πού να πάω.. Ε... ξέρω και μερικές λέξεις ισπανικά, οπότε μια χαρά τα καταφέραμε!
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Δεν μιλάω για τον κόσμο στους δρόμους...για τους υπαλλήλους των καταστημάτων / καφέ / σταθμών τρένων-μετρό...μερικές φορές και του ξενοδοχείου μίλαγα παραπάνω! Δεν το εξέφρασα προφανώς σωστά παραπάνω αυτό που εννοούσα!

Επίσης...οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν άψογοι οι υπεύθυνοι των τουριστικών περιπτέρων που υπήρχαν σε κάποια σημεία για να σου δώσουν πληροφορίες!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.980
Likes
52.513
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Θα έκανα δύο διαχωρισμούς στο θέμα των Ισπανών:
α) ανάλογα με τη συχνότητα επαφής με τον τουρίστα
β) ανάλογα με την επαρχία

Το α) ισχύει για πολλούς λαούς σε χώρες με έντονο τουρισμό (η Ισπανία είναι δεύτερη στον πλανήτη σε υποδοχή αλλοδαπών τουριστών) κι όχι μόνο για την Ισπανία. Είναι λογικό σε μια τουριστική περιοχή ο κόσμος να έχει μπουχτίσει από τους τουρίστες, ειδικά όταν πολλοί εξ' αυτων έρχονται κατά μιλιούνια ανά εθνικότητα και είτε συμπεριφέρονται σα να είναι σπίτι τους, είτε ενοχλούν, είτε δεν αφήνουν ούτε ένα φράγκο. Μου έκανε για παράδειγμα αλγιεινή εντύπωση το ότι στη Μάλαγα σε σταματάνε στο δρόμο και σου μιλάνε με τη μία στα Γερμανικά ή στα Αγγλικά, λες και ο κάθε περαστικός είναι πολύγλωσσος πληροφοριοδότης για τον απανταχού ασπρουλιάρη. Στη Μαγιόρκα μια απ'τα ίδια και το ίδιο ισχύει για τα τουριστικά κέντρα της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Σεβίλλης, της Αλμερία κλπ. Χώρια που οι Ισπανοί (ειδικά στο νότο) είχαν να αντιμετωπίσουν και μια αποικοκρατική εισβολή επί δεκαετίες από ξένους (κυρίως Βρετανούς συνταξιούχους) που αγόρασαν σπίτια και οικόπεδα, έκαναν ολόκληρη απόβαση σε μικρές πόλεις και χωριά (διότι εκεί ήταν φτηνότερα και πιο ήσυχα), όπου πλέον αποτελούν πλειοψηφία και καλώς ή κακώς επιβάλλουν το δικό τους τρόπο ζωής. Π.χ πριν λίγα χρόνια βρέθηκα κάπου στην Ανδαλουσία όπου ο μόνος κινηματογράφος έπαιζε τις ταινίες στα Αγγλικά, το super market για να επιβιώσει οικονομικά πουλούσε τα προϊόντα σε αγγλόφωνες συσκευασίες και δουλειά έβρισκαν πλέον μόνο αγγλόφωνοι κτηματομεσίτες, μαραγκοί, baby-sitters και λοιποί "χρήσιμοι" για τους νέους εποίκους επαγγελματίες. Αυτό απομόνωσε οικονομικά και κοινωνικά τους ντόπιους, όλο και περισσότεροι των οποίων έπεφταν στον πειρασμό να πουλήσουν σε Άγγλους και να φύγουν, ειδικά από τη στιγμή που η άφιξή τους ανέβασε δραματικά και το κόστος ζωής. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν ξεκίνησαν οι ελλείψεις νερού, λόγω των δεκάδων γηπέδων γκολφ που επέβαλλε η οικονομική παρουσία των Βρετανών. Ακόμη και το πατροπαράδοτο χόμπι του να δεις μπάλα την Κυριακή τρώγοντας τάπας χάθηκε, αφού οι τρεις καφετέριες έβαλαν πιάτα για να δείχνουν κρίκετ και Premier League. Σε άλλη περίπτωση, οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Βαρκελώνης δεν ενθουσιάζονται με αυτά που ζουν με ημιμύθεσους τουρίστες που φτάνουν με τη RyanAir των 2 ευρώ και κάνουν κατάληψη στη ράμπλα, με τα gay party που αντικατέστησαν το παραδοσιακό χτίσιμο ανθρώπινων πύργων ή με την αναπόφευκτη μικρή εγκληματικότητα (πορτοφολάδες κλπ) που έφερε η ξαφνική παρουσία των αδαών ξένων στο κέντρο της πόλης τους μετά το '92 και την ολοκληρωτική ανάπλαση της πόλης. Όλα αυτά τα φαινόμενα, όταν μάλιστα συνοδεύονται από μηδαμινή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών του ντόπιου (με 800 ευρώ αμοίβεται φίλος που δουλεύει 12ωρο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Βαρκελώνης) δεν τον προδιαθέτουν να χαμογελάει στον κάθε επισκέπτη/πελάτη/τουρίστα που βρίσκει στο δρόμο. Βάλε και την κλασική ξενοφοβία και παντελή ανικανότητα των Ισπανών να μάθουν ξένες γλώσσες κι έδεσε το γλυκό.

Το β) έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ισπανία είναι μια χώρα με πολλές εθνικότητες, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους.Άλλες γλώσσες μιλάνε, άλλη κουζίνα έχουν, τελείως διαφορετική πολιτική κουλτούρα, άλλα γενετικά και εθνικά χαρακτηριστικά και γενικώς άλλη ιστορία (π.χ Κέλτες Γαλιθιάνοι vs των επί 8 αιώνων κατακτημένων από Άραβες Ανδαλουσιάνων). Επομένως, όταν λέμε ότι οι "Ισπανοί" είναι κάπως, είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε το γι αποιους Ισπανούς μιλάμε. Θεωρώ ότι η αντιμετώπιση που έχει ο τουρίστας από το μέσο Καταλανό είναι παντελώς διαφορετική από αυτή που έχει από το Βάσκο ή το Γαλιθιάνο (Γαλικιανό, Γαλιέγο... gallego εν πάσει περιπτώσει). Υπάρχουν επαρχίες εξαιρετικά φιλόξενες (μερικές μάλιστα παρά το ότι αποτελούν τουριστικούς πόλους) κι άλλες που είναι πολύ αφιλόξενες. Η Μαδρίτη ας πούμε δε φημίζεται για τις ανοιχτές αγκάλες της, ούτε σε μετανάστες (που έχουν να ζήσουν και με τον τρόμο των skinheads που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στη συγκεκριμένη πόλη) ούτε σε τουρίστες, ειδικά στο τουριστικό της κομμάτι (που σιγά και τα πράγματα που προσφέρει στο κάτω-κάτω).

Εννοείται πως τα παραπάνω είναι εκτός από τελείως υποκειμενικά -προσωπική άποψη- και τελείως στερεοτυπικά. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι τουρίστες θα περάσουν ελάχιστο χρόνο (1-2 εβδομάδες, καμιά φορά και λιγότερο) σε κάποια περιοχή, οι εμπειρίες τους θα είναι καθαρά ανεκδοτικές και μη αντιπροσωπευτικές. Ακόμη κι έτσι πάντως, δεν παύουν να είναι υπαρκτές...

Εγώ πάντως από τη διαμονή μου στην Ισπανία έχω τις καλύτερες αναμνήσεις: αποτελεσματικότητα, εξαιρετική οργάνωση, σεβασμός στον άνθρωπο/πολίτη/πελάτη, ειλικρίνεια, έλλειψη βλαχομαγκιάς/ωχαδελφισού/ξερολισμού/κλπ -ισμού και πάνω απ' όλα ένας λαός που χαίρεται τη ζωή του αντί αν μουρμουράει συνέχεια. Έχουν και τα στραβά τους, αλλά για μένα αποτελεί το πρώτο φαβορί για μόνιμη εγκατάσταση όταν με το καλό έρθει η ώρα για κάτι τέτοιο (προς το παρόν Αβάνα και ξερό ψωμί, αλλά με ημερομηνία λήξεως).

Τώρα η Iberia είναι απλά μια εξαιρετικά κακή εταιρεία. Δεν έχω δει αεροσυνοδούς που να μη μιλάνε καθόλου Αγγλικά σε άλλη εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς, δεν έχω δει χειρότερο επίγειο service, μεγαλύτερη ανικανότητα στο χειρισμό του προγράμματος μιλίων, μεγαλύτερη έπαρση (συχνό φαινόμενο ισπανικής συμπεριφοράς στη Λατινική Αμερική...άλλωστε τους "ανακάλυψαν"!!) και χειρότερη ανοργανωσιά γενικώς. Αυτό δε συμβαίνει με όλους τους αερομεταφορείς της Ισπανίας, άλλωστε έχουν και διαφορετικά εργασιακά χαρακτηριστικά και στο κάτω-κάτω το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα (θα συγκρίνει κανείς Ολυμπιακή με AEGEAN; Όπου βρίσκουνε τα κάνουνε).

Υπάρχουν κι άλλες επιλογές για Λ.Αμερική πλην της Iberia, αλλά ποικίλλουν ανάλογα με τον προορισμό. Άλλες πάνε στην Κούβα κι άλλες στη Βραζιλία για παράδειγμα και δεν είναι όλες πάντα πιο ακριβές. Αν κάποιος μπορεί να αποφύγει την Iberia, ας το ψάξει λίγο παραπάνω, δε χάνει τίποτε. Για όσους έχουν αμερικάνικη βίζα, πολλές φορές η στάση στις ΗΠΑ μειώνει το κόστος αρκετά (με την προϋπόθεση ότι οι ανεκδιήγητοι στο εκεί Immigration σας αφήσουν να μπείτε μέσα). Για πολύ τουριστικούς προορισμούς τύπου Δομηνικάνικη Δημοκρατία, Μεξικό, Κούβα κλπ τα τσαρτεράκια από Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία πολλές φορές είναι σκέτος πειρασμός.
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.456
Likes
7.858
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
awww_zougla_gr_news_data_upimages_image_php_104c5260c6cd93c9f93639f1cd329658._.jpg



Τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων επιβατών

11 Ιανουαρίου 2009, 18:01


Κανονικά λειτουργούν σήμερα (σημ. χθες) οι τέσσερις διάδρομοι προσγείωσης – απογείωσης, στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης.
Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης προκλήθηκαν χθες (σημ. προχτες) και σήμερα μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις.
Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε και 30 Έλληνες, οι οποίοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στη Μαδρίτη εδώ και τρεις ημέρες. Οι Έλληνες επιβάτες διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο μετά από παρέμβαση του ελληνικού προξενείου και σε λίγη ώρα αναμένεται η αναχώρησή τους για το «Ελ. Βενιζέλος».


Πηγή:
Zougla online
 
Last edited by a moderator:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.807
Likes
7.821
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Γιωργο ,οπως παντα το καλυψες το θεμα - εν προκειμενω για τους Ισπανους -
αψογα . Αν ειχα το χαρισμα στο γραπτο λογο ,που εχεις εσυ, θα εγραφα περιπου τα ιδια

και με την ευκαιρια σου ευχομαι υπομονη και περαστικα γρηγορα ....
 

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
299
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
εδω ειμαι παιδια!!!μεταμεσονυκτια οπως παντα!αργησα να παρω χαμπαρι το θεμα γιατι εχω ξεκινησει διαβασμα και ειμαι λιγο στον κοσμο μου!η περιπτωση διαφερει απο την δικη μου, αλλα η νομικη της αντιμετωπιση ειναι ακριβως η ιδια!και παλι βασιζομαστε στον κανονισμο 261/2004 και συγκεκριμενα στο αρθρο 9("δικαιωμα φροντιδας")!τα ατομα αυτα λοιπον, δικαιουνται καλυψη των εξοδων τους για ξενοδοχειο, φαγητο και μεταφορα προς το αεροδρομιο!ολες οι εταιριες το αρνιουνται στην αρχη, αλλα μολις τους απειλησεις με τον κανονισμο..μπαινουν τα πραγματα στην θεση τους!προσφατα ακουσα κατι αναλογο και για την sky europe!ειμαι λοιπον, πολυ περηφανη για την easy jet!αν η iberia εξακολουθησει να αρνειται την ευθυνη της να τους καλυψει τα εξοδα αυτα, τοτε οι επιβατες πρεπει να βρουν το οργανο (διαφορετικο σε καθε χωρα) που ειναι αρμοδιο για την εφαρμογη του κανονισμου.στην ελλαδα για παραδειγμα ειναι η πολιτικη αεροπορια.εγω επικοινωνοντας με την ελληνικη Π.Α,τους ζητησα και μου εδωσαν το τηλεφωνο της γερμανικης και ετσι επικοινωνησα και με εκεινους.η διαδικασια που πρεπει να ακολουθησει κανεις ειναι πρωτα να στειλει επιστολη στην αεροπορικη εταιρια μαζι με αποδειξεις απο ξενοδοχειο,εστιατορια και μεταφορικα μεσα και επικαλουμενος τον κανονισμο να ζητησει την αποζημιωση, αν η εταιρεια απαντησει αρνητικα,τοτε πρεπει να γινει καταγγελια στον εκαστοτε αρμοδιο φορεα, ο οποιος τελικα επιβαλλει και προστιμο στην εταιρεια(οχι ιδιαιτερα τσουχτερο κατα την γνωμη μου).οπως και να εχει παντως, εχω καταλαβει οτι δυσκολα η εταιρια σου καλυπτει επιτοπου τα εξοδα..το συνηθες ειναι να στα δινει κατοπιν εορτης και αφου περασει ενα διαστημα..πονταρουν μαλλον στο οτι δεν θα ναι πολλοι οι επιβατες που αφου γυρισουν στην πατριδα τους θα συνεχισουν να ασχολουνται με το θεμα..και δεν εχουν και αδικο!
μηπως να σκεφτω ενα μεταπτυχιακο στο αεροπορικο δικαιο?λεω μηπως?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.653
Μηνύματα
906.310
Μέλη
39.402
Νεότερο μέλος
Nefeli Iakovou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom