• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Πολύτιμοι θησαυροί από το Αφγανιστάν στο Βρετανικό Μουσείο

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Πολύτιμα αρχαία έργα τέχνης από το Αφγανιστάν, που σώθηκαν τόσο από τη σοβιετική εισβολή όσο και από τους Ταλιμπάν, κάνουν από το 2006 τον γύρο του κόσμου. Τώρα, 200 αριστουργήματα προβάλλονται από το Βρετανικό Μουσείο μέσω της έκθεσης «Αφγανιστάν: Σταυροδρόμια του αρχαίου κόσμου».

Όπως τονίζουν οι αρχαιολόγοι, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στο Αφγανιστάν αποκαλύφθηκε ίσως ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός θησαυρός του 20ού αιώνα: περίπου 21.000 πολύτιμα αντικείμενα από τον «Χρυσό Λόφο» (Τιλιά Τεπέ) αλλά και νομαδικοί τάφοι ηλικίας 2.000 ετών.

Οι περισσότεροι πίστευαν πως ο πολύτιμος αυτός θησαυρός είχε πέσει στα χέρια αρχαιοκαπήλων ή είχε λιώσει ως χρυσός στη δεκαετία του '90 επί κυριαρχίας των Ταλιμπάν.

Όμως ο θησαυρός αυτός διασώθηκε και από το 2006 περιοδεύει σε όλο τον κόσμο: Παρίσι, Τορίνο, Άμστερνταμ, Ουάσιγκτον, Σαν Φρανσίσκο, Χιούστον, Οτάβα, Βόννη. Και τώρα 200 αντικείμενα απ' αυτόν έχουν βρει τη θέση τους στο Λονδίνο, στην έκθεση του Βρετανικού Μουσείου υπό τον τίτλο «Αφγανιστάν: Σταυροδρόμια του αρχαίου κόσμου».

Σύμφωνα με τα Νέα, οι πολύτιμες αρχαιότητες σώθηκαν χάρη στους εργαζόμενους στο Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ, που τις συσκεύασαν σε μεταλλικά κιβώτια, τα οποία κατάχωσαν στο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στα υπόγεια του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων το 1989.

«Όταν ανοίξαμε τις κούτες, ήταν σαν να βρισκόμασταν στον τάφο του Τουταγχαμών» θυμούνται οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην αποκάλυψη το 2001, οπότε και εισέβαλαν αμερικανικές δυνάμεις απωθώντας τους Ταλιμπάν.

Περίτεχνα χρυσά στεφάνια, λεπτεπίλεπτα κοσμήματα, εντυπωσιακά μεταλλικά αγγεία με ανάγλυφες παραστάσεις, θεότητες όπως η Αφροδίτη και ο ∆ιόνυσος σμιλεμένες πάνω σε ολόχρυσα βραχιόλια, εύθραυστες θεότητες της Ανατολής σκαλισμένες σε ελεφαντόδοντο, χτένες με ολόκληρες παραστάσεις, γλυπτά της κλασικής εποχής, πολυτελή επισμαλτωμένα γυάλινα αγγεία, σκαλιστά όπλα από πολύτιμα μέταλλα.

Έργα τέχνης που προέρχονται από τέσσερις σημαντικές διαφορετικές θέσεις, οι οποίες ανήκουν στα γεωγραφικά σύνορα του Αφγανιστάν: έναν αγροτικό οικισμό της Εποχής του Χαλκού, το Τέπε Φουλόλ, ο οποίος χρονολογείται στο 2000 π.Χ., από την ελληνιστική πόλη Αϊ Χανούμ, κοντά στον Ωξο ποταμό στα σύνορα με το Τατζικιστάν, που ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, από το Μπέγκραμo, όπου στα έργα τέχνης της περιοχής συναντώνται τρεις διαφορετικοί κόσμοι (ο ελληνορωμαϊκός, ο κινεζικός και ο ινδικός) και το Τιλιά Τεπέ -την αριστοκρατική νεκρόπολη του Αφγανιστάν που είχε ανασκάψει ο ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης.

in.gr - Πολύτιμους θησαυρούς από το Αφγανιστάν παρουσιάζει το Βρετανικό Μουσείο - Ειδήσεις - Πολιτισμός
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Σύμφωνα με τα Νέα, στο Αφγανιστάν έχει γίνει μόνο μια εισβολή και παρ' όλα αυτά οι πολύτιμες αρχαιότητες σώθηκαν χάρη στους εργαζόμενους στο Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ, που τις συσκεύασαν σε μεταλλικά κιβώτια, τα οποία κατάχωσαν στο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στα υπόγεια του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων το 1989!!!!!!!!!!!
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Σύμφωνα με τα Νέα, στο Αφγανιστάν έχει γίνει μόνο μια εισβολή και παρ' όλα αυτά οι πολύτιμες αρχαιότητες σώθηκαν χάρη στους εργαζόμενους στο Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ, που τις συσκεύασαν σε μεταλλικά κιβώτια, τα οποία κατάχωσαν στο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στα υπόγεια του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων το 1989!!!!!!!!!!!
Μα για να τα σωσουν υποθετω απο τους Ταλιμπαν. Και δε νομιζω οτι ειχαν αδικο γιατι δε μπορω να πω αλλωστε οτι οι Ταλιμπαν φερθηκαν με τον καλυτερο τροπο στα μνημεια του Αφγανισταν. in.gr - Εξευμενίστηκε ο Αλλάχ, ισχυρίζονται οι Ταλεμπάν - Ειδήσεις - Πολιτισμός
in.gr - Σφάζουν αγελάδες για να εξιλεωθούν επειδή άργησαν να καταστρέψουν τα αγάλματα - Ειδήσεις - Πολιτισμός
in.gr - Εξηγήσεις των Ταλεμπάν στον ΟΗΕ για την καταστροφή των αγαλμάτων - Ειδήσεις - Πολιτισμός
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Ερση μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά. Άλλη εισβολή στην χώρα δεν έγινε ?
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εκεινη που εχεις κατα νου δε μετραει, γιατι εγινε για να απελευθερωθουν οι γυναικες του Αφγανισταν απο τους κακους Ταλιμπαν οι οποιοι ομως ηταν πρωην συμμαχοι, τοτε που την επεφταν στους σοβιετικους, ασε που ταχα μου κρυβοταν στις σπηλιες της περιοχης, εκεινος ο πρωην συνεργατης τους ο Οσαμα. Τωρα βεβαια που οι γυναικες απελευθερωθηκαν και συνεληφθει εκεινος ο κακος ανθρωπος, ολα βαινουν καλος στην χωρα αυτη. :D
Το οτι δεν μπουκαρουν και στη Σαουδαραβια που επισης η θεση της γυναικας ειναι αθλια και παραλληλα ηταν και χρηματοδοτης του Οσαμα, δεν εχει να κανει με το οτι παραγει πετρελαιο η περιοχη, ουτε οτι ειναι ο καλυτερος τους συμμαχος στην περιοχη... αλλα με το οτι να ειπαν λιγο να ξαποστασουν πριν ξανα προς τη δοξα θα τραβηξουν! Τωρα βεβαια τους επεσε και η Λιβυη ξαφνικα (ουτε και εδω ειναι αλλωστε εισβολη :D) και δεν ειπαν κουβεντα για τη μη εισβολη της εν λογω χωρας στο Μπαχρειν για να καταστειλει την ειρηνικη διαμαρτυρια των σιιτων... :D

Εν ολιγοις τι ψαχνεις βρε παιδι μου...:D
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.344
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Τα έβγαλε το National Geographic.
Πρόκειται για μια συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού του Αφγανιστάν, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του μουσείου.
Είχα την τύχη να δω την έκθεση, μια στο Σαν Φρανσίσκο το φθινόπωρο του 2008 και μια στη Ν.Υ που συνόδευα γκρουπ το καλοκαίρι του 2009, ειδικά για το γεγονός αυτό.
Ήταν συγκλονιστικό.

Σας παραθέτω και μέρος του κειμένου από το ειδικό έντυπο που μοιράστηκε στους ταξιδιώτες:

Η συναρπαστική ιστορία των Κρυμμένων Θησαυρών του Αφγανιστάν



Οι Κρυμμένοι Θησαυροί του Αφγανιστάν είναι 228 πολύτιμα κομμάτια εξαιρετικής τέχνης, που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν και τα περισσότερα εκτίθενται για πρώτη φορά έξω από τη χώρα. Είναι μια σπάνια ευκαιρία για να δει κάποιος τα ελληνικότατα ευρήματα της Βακτριανής, από τις περιοχές του Ay Khanum ( πιθανώς της Αλεξάνδρειας Οξιανής ) και του Begram (Αλεξάνδρειας του Καυκάσου, πρωτεύουσας Ελληνοβακτριανού βασιλείου). Ο θησαυρός αυτός, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της Ασιατικής αρχαιολογίας, παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδειξη του νευραλγικού ρόλου που έπαιξε το Αφγανιστάν στον έλεγχο του εμπορίου ανάμεσα στους τρεις κόσμους, της Ινδίας, της Κίνας και της Δύσης

Το 1988, το Αφγανιστάν συμπλήρωνε 10 χρόνια σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Καθώς η κατάσταση στην πρωτεύουσα χειροτέρευε, η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι του Εθνικού Μουσείου κατέστρωσαν ένα σχέδιο σωτηρίας των χιλιάδων αντικειμένων που εκτίθονταν στο μουσείο και που κινδύνευαν από άμεση καταστροφή και λεηλασία. Το σχέδιο ήταν απλό: Μεταφορά των θησαυρών σε ασφαλή και κρυφά σημεία.

Το 1989, η μεταφορά ολοκληρώθηκε και κιβώτια με ανεκτίμητα αντικείμενα ασφαλίστηκαν στο Υπουργείο Πληροφοριών και στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας, που βρισκόταν κάτω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ανάμεσα στους κρυμμένους θησαυρούς υπήρχαν χρυσά αντικείμενα, εκατοντάδες αρχαία νομίσματα και ο περίφημος Θησαυρός της Βακτριανής, μία συλλογή από 20.000 αντικείμενα από χρυσό, άργυρο και ελεφαντόδοντο, από τη νεκρόπολη του Tillya Tepe.

Όσοι συμμετείχαν στη μεταφορά ορκίστηκαν απόλυτη μυστικότητα και ονομάστηκαν talwidar, δηλαδή κλειδοκράτορες, ανάμεσα τους και ο Omara Khan Massoudi, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου του Αφγανιστάν στην Καμπούλ. Κράτησαν το μυστικό τους σε όλη τη διάρκεια του εμφύλιου και την κυριαρχία των Ταλιμπάν, με τεράστιο κίνδυνο για τη ζωή τους. Όπως οι Γάλλοι στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκρυβαν έργα τέχνης στην ύπαιθρο για να μην τα βρουν οι ναζί, έτσι και ο Omara Khan Massoudi και οι υπόλοιποι talwidar, συγκέντρωσαν σε ασφαλές σημείο τους αρχαίους θησαυρούς του Αφγανιστάν, όταν συνειδητοποίησαν ότι η χώρα τους έμπαινε στην εφιαλτική δίνη ενός μακροχρόνιου πολέμου. Ο Omara Khan Massoudi πρόλαβε και έκρυψε ανεκτίμητης αξίας αρχαία ελληνικά κοσμήματα και νομίσματα σε κρυψώνα που χρειαζόταν εφτά διαφορετικά κλειδιά για να ανοίξει.

Οι θησαυροί παρέμειναν κρυμμένοι, παρ’ όλο τον πόλεμο και τους συνεχείς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας.
Αλλά μία εκστρατεία των Ταλιμπάν το 2001, για την καταστροφή όλων των “βλάσφημων” έργων τέχνης και ειδικά εκείνων που παρουσίαζαν ανθρώπινες μορφές, είχε σαν αποτέλεσμα τον οριστικό χαμό χιλιάδων αντικειμένων σε όλη τη χώρα - όπως οι περίφημοι Βούδες του Bamyan - περιλαμβανομένων και εκείνων που ήταν κρυμμένα στο Υπουργείο Πληροφοριών. Αλλά οι θησαυροί στο παλάτι σώθηκαν.

Με τη λήξη της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, έγινε γνωστό από τη Κεντρική Τράπεζα, ότι οι θησαυροί που κρύφτηκαν στο παλάτι ήταν ανέπαφοι.
Έτσι, μία ομάδα ντόπιων και ξένων ειδικών, συμπεριλαμβανόμενου του αρχαιολόγου του National Geographic Fredrik Hiebert και του Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, έφτασαν στην Καμπούλ για να ελέγξουν τα ευρήματα. Όταν άνοιξαν το πρώτο κιβώτιο, αντίκρισαν σωρούς από μικρές πλαστικές σακούλες με παλιές ετικέτες, που η κάθε μια περιείχε κοσμήματα. Ο αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, που η ομάδα του είχε ανακαλύψει τα αντικείμενα του Tillya Tepe το 1979, αναγνώρισε αμέσως κόσμηματα, που είχε συντηρήσει και επισκευάσει ο ίδιος.

Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι η ανακάλυψη των χρυσών θησαυρών του Tillya Tepe από τον Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, συγκρίθηκε με την ανακάλυψη των θησαυρών του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο. Με τη διαφορά ότι οι ανασκαφές στην Αίγυπτο συνεχίστηκαν, ενώ ο Σαρηγιαννίδης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, όταν εισέβαλαν οι Σοβιετικοί το 1979. Όταν επέστρεψε το 2004, δεν γνώριζε τι θα αντικρίσει, ούτε αν οι θησαυροί που ο ίδιος έφερε στην επιφάνεια είχαν διασωθεί.

Τον Ιούνιο του 2004, λίγο πριν την Ολυμπιάδα της Αθήνας, βγήκε η επίσημη ανακοίνωση ότι βρέθηκε ο θησαυρός της Βακτριανής και ξεκίνησε μια διεθνής προσπάθεια για να γίνει μία έκθεση στο εξωτερικό. Μέχρι τότε κανείς δεν γνώριζε πόσο σπουδαία ήταν αυτά τα αντικείμενα.

Οι Κρυμμένοι Θησαυροί του Αφγανιστάν λοιπόν, είναι μία συλλογή από τα πολυτιμότερα αντικείμενα που βρέθηκαν στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας και περιλαμβάνει μερικά από τα ωραιότερα έργα τέχνης της Κεντρικής Ασίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις ξεχωριστές συλλογές: Η πρώτη είναι από το Fullol Tepeκαι περιλαμβάνει ένα σύνολο χρυσών μπολ, που δείχνουν το πλούτο που είχε η περιοχή. Η δεύτερη περιλαμβάνει αντικείμενα από το Aï Khanum, μία Ελληνική πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν. Η τρίτη, ανέγγιχτους θησαυρούς 2.000 ετών από το Begram. Και η τέταρτη περιλαμβάνει τον περίφημο χρυσό της Βακτριανής, μία συλλογή πολύτιμων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν στους τάφους έξι νομάδων στο Tillya Tepe, χώρο που ανέσκαψαν το 1978 σοβιετικοί ερευνητές με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγο κ. Βίκτωρα Σαριγιαννίδη.
Περιλαμβάνονται επίσης κορινθιακά κιονόκρανα σελευκικής προέλευσης, βάσεις αττικοασιατικού τύπου και ακροκέραμα που είναι γνωστά από την Ολβία, την Όλυνθο και άλλες πόλεις του Ελληνιστικού κόσμου

Οι Κρυμμένοι Θησαυροί του Αφγανιστάν προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν σπάνια και πανέμορφα αντικείμενα, αλλά και να καταλάβουν την ιστορία και τη σημασία της περιοχής αυτής της Κεντρικής Ασίας. Είναι πολύ σημαντικό επίσης το ότι μεγάλο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει Ελληνικά αντικείμενα, μια και όλη η περιοχή ήταν κάτω από την κυριαρχία του Αλέξανδρου και των επιγόνων του. Οι συλλογές δείχνουν μια από τις σημαντικότερες περιόδους της ιστορίας του Αφγανιστάν, από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 1ο αιώνα μ.Χ σύγχρονη δηλαδή με την Ελληνιστική περίοδο, που συμπίπτει επίσης με το άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού.
Το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από μία κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα και το ότι σώθηκαν από απλούς πολίτες, δίνει ξεχωριστή σημασία στην έκθεση αυτή..
Επειδή το Αφγανιστάν βρίσκεται στη δίνη του πολέμου και της βίας εδώ και τρεις δεκαετίες, είναι πολύ εύκολο να προσπεραστεί η σημασία του σαν σταυροδρόμι πολιτισμών για χιλιετίες. Τον 4ο αιώνα π.Χ καθιερώθηκε ο Δρόμος του Μεταξιού και περίπου το 400 π.Χ, εξαπλώθηκε ο Βουδισμός. Όταν ήρθε ο Αλέξανδρος, έφερε την Ελληνική επιρροή, που σε συνδυασμό με το Βουδιστικό πολιτισμό που προϋπήρχε γέννησε την τέχνη Γκαντάρα, που δείγμα της είναι οι Απολλώνιοι Βούδες. Αργότερα ήρθαν επιρροές από την Περσία και την Ινδία, πριν επικρατήσει οριστικά το Ισλάμ.

Η έκθεση Οι Κρυμμένοι Θησαυροί του Αφγανιστάν θα βρίσκεται στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης από 23 Ιουνίου μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2009 και εμείς θα πάμε να την επισκεφθούμε. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι αυτό στη σελίδα….

Το Βήμα έγραφε στις 15/10/2000:
Όταν τον Νοέμβριο του 1993 ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, ειδικός τότε απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δεν φανταζόταν την καταστροφή που θα αντίκριζε φθάνοντας στο Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν. Ο περίβολος του κτιρίου μετατρεπόταν συχνά σε χώρο εχθροπραξιών, ενώ η ρουκέτα που είχε πλήξει μερικούς μήνες νωρίτερα το Μουσείο είχε καταστρέψει ολοσχερώς τη στέγη και τον τελευταίο του όροφο. “Οι πόρτες ήταν καμένες. Τα εκθέματα διακρίνονταν σπασμένα ανάμεσα σε σιδερικά, τούβλα και οβίδες” λέει στο Βήμα ο κ. Μουσούρης.
Και προσθέτει:
“Ο τελευταίος αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου, Νατζιμπουλάχ Ποπάλ, ο οποίος είχε τρία χρόνια να έρθει στην Καμπούλ, αναζητούσε δακρυσμένος ανάμεσα στα ερείπια κομμάτια από αγάλματα και αγγεία. Πάνω σε ένα κομμάτι ρωμαϊκού αγάλματος μαγείρευαν κάποιοι φύλακες. Ένα κεφάλι Βούδα ήταν ακουμπισμένο δήθεν τυχαία σε ένα αφύλαχτο παράθυρο. Ζήτησα να δω την περίφημη συλλογή νομισμάτων. Με οδήγησαν στο υπόγειο. Η ψηλή πόρτα ήταν κλειστή. Την ανοίξαμε. Αναζητήσαμε τις συρταροθήκες. Δεν βρήκαμε παρά τις θήκες των νομισμάτων. Ανάμεσα σε άλλα, διέκρινα τα ονόματα ελλήνων βασιλιάδων. Τα ευρήματα είχαν όλα κλαπεί. Τριάντα χιλιάδες νομίσματα που κάλυπταν μια χρονική περίοδο η οποία ξεκινούσε από τον 8ο αιώνα π.Χ. και έφθανε ως τα τέλη του 19ου. Ανάμεσά τους, υπήρχε και μία σειρά 600 νομισμάτων από το Ελληνοβακτριανό βασίλειο που τοποθετούνταν χρονικά ανάμεσα στον 3ο και στον 1ο αιώνα π.Χ., η οποία συγκαταλεγόταν στις σημαντικότερες σειρές ελληνιστικών νομισμάτων που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί. Όλα είχαν διοχετευθεί σε χρόνο ανύποπτο σε σπείρες αρχαιοκαπήλων. Το μόνο που μπορέσαμε να κάνουμε τότε ήταν να κλείσουμε τις χαίνουσες πληγές του κτιρίου προκειμένου να περισώσουμε τουλάχιστον τα εκθέματα που είχαν απομείνει”.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.820
Likes
7.710
Αυτη η συναρπαστικη ιστορια των κρυμενων θυσαυρων καπου δεν με κολλαει, λιγο σικε μου βγαζει, ισως απλως να ειναι το υφος γραφης, καθως ειναι απο τουριστικο φυλλαδιο αλλα θα το ψαξω λιγο καθως θα τους δω τους ''θυσαυρους'' τον Μαη στο Λονδινο.
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.344
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Kαλά, μη βλέπεις παντού συνομωσίες.
Και εσένα μπορείο να μη σε εντυπωσιάσουν καθόλου, τα πρώτυπα του καθενός μας είναι διαφορετικά. Εμένα πάντως με εντυπωσίασαν. Ο Σαρηγιαννίδης έδωσε όλη του τη ζωή για τις ανασκαφές σε κείνα τα μέρη.
 

SPROM

Member
Μηνύματα
774
Likes
177
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
Για να μην ψάχνω: γνωρίζει κανείς τις ημερομηνίες της έκθεσης;
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Μέχρι 3 Ιουλίου. British Museum. 10 £
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.182
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom